Mine favoritter :
Skiver av aubergine stekt i masse olivenolje og krydret med salt og pepper.
Stekt grønn asparges med salt, pepper og rosmarin.
Stekt sjampinjong med timian, hvitløk, salt og pepper.
Stekte potetskiver med timian, hvitløk, salt og pepper (evt. ovnsbakte potetbåter).
Ovnsbakt tomat, paprika, løk, squash og aubergine med herbes de Provence.
Den innmari gode grønnsaksgryta som jeg helt hadde glemt ut.
Ovnsbakt brokkoli med baconterninger, hvitløk, salt og pepper.
Gulrotmos med ingefær.
Blomkålmos med spinat.
Potetmos med grønnkål.
Her var det mye jeg hadde glemt at jeg liker! :knegg:
Jeg har mange favoritter. Akkurat nå kommer jeg på f.eks.
Aspargesbønner stekt i hvitløkssmør.
Rosenkål (delt i to eller fire) stekt med bacon (eller stekt uten bacon, rosenkål blir uansett mye bedre stekt enn kokt/dampet).
Ovnsbakte rødbeter (med hvitløk og balsamicoeddik)
Ovnsbakte rotgrønnsaker.
Ratatouille.
Bakte løk.
Pico de gallo.
Blomkål- og brokkoligrateng.
Rå marinerte grønnsaker.
Jeg liker grønnsaker aller best rått - men jeg liker det meste
En relativt nyoppdaget smakkombo er gulrøtter, mandler, ingefær og chili med litt olje. kjempegodt til fiskekaker.
Jeg har fullstendig dilla på syltet rødkål for tiden og spiser det til alt. Det er sunt og dødsenkelt:
Finsnitt så mye rødkål du gidder, går kjapt med en kniv med bredt blad, og det blir mye av en liten skalk. Legg det det i en skål. Finn fram den minste gryta du har og ha i 3 deler vann, 2 deler sukker og 1 del eddik (den du liker best, jeg bruker eplesidereddik). Mengdeforholdene er ikke så nøye, jeg slumper. Kok opp på boost og hell over rødkålen. Tada! Ferdig! La det stå litt, det blir bare bedre av det. Lag det gjerne en time før du begynner på det andre.
Jeg skulle ønske grønnsaker var litt snillere mot magen min enn de er, for jeg liker egentlig det meste av grønnsaker med unntak av søtpotet, men veldig mange av dem inneholder såpass store mengder FODMAPs at de kan slå meg i bakken om jeg mer enn nipper til dem. Derfor blir det ofte safe, og da gjerne ting som gulrøtter i ulike format, paprika, tomater osv.
Avocado, sopp og blomkål er for eksempel gift for meg, men det tok veldig lang tid før jeg skjønte sammenhengen.
Stekt brokkoli med løk, tørkede tranebær og fetaost
Ovnsbakt kål
Ratatouille
Fløtegratinert squash- og ta-hva-du-har-grønnsaker
Ovnsbakte gulrøtter, paprika, løk og selleri - hver for seg eller sammen
Blomkålmos
Sellerirotmos
Kålrotmos
Ovnsbakte grønnsaker er skikkelig digg. Noen ganger freser jeg det litt på forhånd. Krydder blir det jeg føler for der og da og det jeg har tilgjengelig av urter fra hage og drivhus. Favorittgrønnsakene mine er sånn cirka
poteter
søtpoteter
løk/småløk/purre/vårløk
blomkål
squash
paprika
aubergine
tomater
epler*
Myria har helt rett i at stekt rosenkål er mye MYE bedre stekt enn kokt og dampet. Jeg bruker smør eller margarin og ikke bacon til det. Jeg har aldri laget rosenkål på noen annen måte faktisk.
Jadda, vet det er en frukt, men det er godt i sånne ovnsbakte blandinger.
Jeg er ikke så glad i kokte grønnsaker, men enda mindre rå utgaver av grønnsaker jeg mener burde bli kokt. Rå brokkoli, squash og blomkål, for eksempel. :grøsser:
Jeg liker aller best blandede salater, pico de gallo, avocadomos og sånn. Vi har alltid en eller annen form for salat, tomat og agurk i kjøleskapet, også varierer jeg hva mer som blandes sammen med det. Redikker, for eksempel.
Jeg ser at jeg liker de aller fleste grønnsaker best stekt eller ovnsbakt. Koker jeg de, blir det ofte mos. Spesielt brokkoli får en helt annen, og bedre, smak når den blir stekt enn når den blir kokt.
Dette er mine mest brukte:
Purè, men helst bare 1 grønnsak i: Fennikel, blomkål, broccoli, gulrot, pastinakk.
Fløtestuet; brokkoli og purreløk, eller bare purreløk.
Jeg er stort sett gått over fra ovnsbakte grønnsaker til pannestekte, jeg synes det er så mye bedre. Jeg starter alltid med gulrot, den sødmen som kommer frem er så god.
Fyller på med blomkål, paprika, rødløk, vårløk og evt. annet som finnes kjøleskapet.
Stekt blomkål i skiver, krydret med spisskummen.Passer utrolig godt sammen med gulrotpurè.
Marinerte grønnsaker:
Gulrot i tynne skiver eller strimlet med potetskreller, rødløk, paprika, broccoli, blomkål, små søte tomater, aspargestopper, sukkererter, vårløk, legges i pose, fylles på med godt med god olje, salt, pepper og annet krydder/urter. Ligger over natta.
Duxelletomater:
Tomat deles i 2, skrap ut fruktkjøttet. Surr finhakket bacon og løk panna, fyll på med fruktkjøttet og bittelitt tomatpure. Kok inn til en tykk masse, ha gjerne litt fløte i.
Fylles tilbake i uthult tomat, litt ost på toppen og kjapp gratinering.
Grillet paprika ringlet med olje og ristede mandler på toppen.
Stekt avocado
Ulike rører med tomat, typ salsavarianter. Innhold alt etter hva det skal brukes til.
Foliebakt gulrot med limeskvis og koriander.
Ratatouille.
Grillet purre
Pannestekte aspargesbønner.
Stekt tomat, enten grillet (pannestekt) eller ovnsbakt (da med olje og krydder på)
Oi, så mange spennende tips. Vi er visst veldig kjedelige for vi spiser kokte gulrøtter og brokkoli nesten hver eneste dag så skal suge til meg nye tips her. :)
Basisgrønnsakene her, som vi alltid har er agurk, tomat, spiss paprika, løk, gulrot, blomkål, brokkoli, kålrot, og sellerirot.
Har vi hurtigmiddag er det oppskåret agurk/tomat/gulrot.
Ellers steker jeg mye grønnsaker og da tar jeg det jeg har i panna. Koker også mos av blomkål/brokkoli/sellerirot/squash.
Eller putter i ovenen med resten av maten.
Vi langtidsbaker ofte grønnsaker i ovn. Harde grønnsaker står inne i en time eller to på ca 150 grader. De blir veldig søte og gode. Eksempel på grønnsker vi bruker til dette er gulrot, kålrot, sellerirot, løk og gjerne også litt hvitløk.