Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Monarkiet for fall? Farmen gruser Kates kjoler

Faller monarkiet før Ingrid Alexandra blir dronning?

  • Ja
    19 stemmer
  • Nei
    53 stemmer
#1

daffy sa for siden:

Allerede første dag av statsbesøket ble sakene i "folkets" avis VG om statsbesøket av William og Kate skjøvet ned under en oppdatering om Farmen.

Jeg vokste opp med at kjendis- og damebladenes forsider var reservert Dianas kjoler og tragiske kjærlighetsliv, kun avløst av prinsesse Stephanie av Monaccos siste skandale.

Av nysgjerrighet gikk jeg inn på seher.no for å se hvordan det så ut der. Samme greiene! Farmen og andre folk jeg ikke vet hvem er over nesten hele siden. En sak om Kate og William også, men ikke på topp.

Hva er vitsen med et monarkiet hvis folk flest ikke bryr seg? Politisk er jo monarkiet helt utdatert, så de som ikke er antiroyalister har jo argumentert i retningen av at monarkiet er samlende og fanebærere av gode verdier. Men dette argumentet holder seg jo ikke hvis folk knapt bryr seg.

Tror dere Ingrid Alexandra blir dronning?


#2

-ea- sa for siden:

Stephanie, ja! Hun hadde jeg nesten glemt.
Tror jeg svarer vet ikke på spørsmålet ditt.


#3

Blondie sa for siden:

Hva vitsen med kongehuset er? Beats me. For meg er det uinteressant (selv om jeg digger den erkebritiske dronning Elizabeth).

Jeg tror kanskje Ingrid Alexandra blir den siste monarken her til lands.


#4

Inagh sa for siden:

Jeg skulle gjerne sett det, men tviler på at det skjer.


#5

Niobe sa for siden:

Om det står mellom de to, så tar jeg kongehuset over Farmen Kjendis any day. Man kan bli royalist av mindre.


#6

Katta sa for siden:

Jeg stemte nei. Men ikke fordi Det er det jeg ønsker.


#7

Marla Singer sa for siden:

Hæ, jeg synes ikke det har handlet om andre ting enn de kongelige de siste dagene. Jeg klikket meg for eksempel inn på en overskrift som het "Grillet pølser med barnehagebarn" bare for å se hva som var galt med det, men det handlet selvsagt om Kate og William.

Ellers tror jeg monarkiet faller snart, men mulig det er ren ønsketenkning.


#8

Joika sa for siden:

Jeg tror ikke hun blir det.


#9

Carrera sa for siden:

For meg så er ikke spørsmålet hvor mye mediedekning de kongelige får, hverken via VG eller Se og Hør. Jeg lurer mer på hvilken styreform vi vil å om monarkiet faller. Hvilke virkninger vil det få for landet og styre og stell om vi ikke har et kongehus liksom.


#10

Apple sa for siden:

Jeg tror ikke det galler før henne. Men jeg håper det. Men føler Norge er for glade i monarkiet sitt.


#11

Charlie sa for siden:

Folk er generelt mot endringer, så hvis de heller ikke bryr seg, blir det ikke endringer. Se på oppmøtet i norske kirker vs engasjement for skolegudstjenester. I rest my case.


#12

Timar sa for siden:

Hva skal til for at Monarkiet faller? Kan Stortinget bestemme det? Kan kongen avvikle hele sulamitten i statsråd? Folkeavstemning?

Jeg ser for meg at det er en lang vei å gå. Men jeg må innrømme at jeg sleit litt med å forklare femåringen min hvorfor vi har en konge og en dronning når de ikke bestemmer noe som helst. :humre:


#13

Strå sa for siden:

Beklageligvis brukte Harald sin teoretiske makt til å bestemme at kongen skal være lutheraner, sjekk paragraf 4 i Grunnloven. Da falt min siste rest av tiltro til det norske kongehuset. Jeg tror ikke Ingrid Alexandra blir dronning, republikanerne både i befolkningen og på Stortinget blir stadig flere. Heldigvis. Den islandske modellen virker fin. Men neida, jeg kan ikke så mye om den annet enn at den avviker sterkt fra USA sin.


#14

Nenne sa for siden:

Jeg bryr meg ikke om farmen overhodet. Jeg har aldri sett noe av det, så jeg ser ingen grunn til at det skulle taplassen fra noe som helst.

Jeg tror dog ikke arveprinsessen vil arve noe. Selv om jeg tror vi har større ro med mnarkiet enn ved presidentvalg, så tror jeg alikevl monarkiet vil forsvinne.


#15

My sa for siden:

Jeg skjønner ikke vitsen med verken kongehus eller Farmen (c-)kjendis. Uavhengig av mediedekning. :negativ:

Jeg tror, og håper, for Ingrid Alexandras skyld, at kongehuset legges ned før hun blir voksen, så hun får muligheten til å velge sin egen framtid og sitt eget livssyn.

Folk jeg snakker med har det med å trekke fram det amerikanske systemet som eneste alternativ, uten å tenke over hvordan det fungerer i andre europeiske republikker, som f.eks Sveits, Island eller Finland. Det er liksom enten nostalgisk kongehus, eller crazy bananas amerikansk presidentsirkus. :herregud: That's it. Kunnskapsløst.


#16

Floksa sa for siden:

Jeg håper farmen faller lenge før monarkiet. Så lenge vi har et kongehus som ønsker å være nettopp det håper jeg vi kan beholde dem.
Hvorfor? Fordi jeg synes det er trivelig. En begrunnelse jeg har for veldig mye i livet mitt. Ting som ikke nødvendigvis har noen livsviktig funksjon men som er trivelig og tilfører meg glede. Og helt uten å støte noen.


#17

Blondie sa for siden:

Angående dekning av Farmen, jeg slipper helt unna. Det er bare å lese Aftenposten.


#18

mkj sa for siden:

Jeg tror at monarkiet forsvinner med Haakon. Det er en gammeldags tradisjon. Det trenger ikke bli USA av den grunn.

At det ikke dekkes stort i tabloidpressen sier vel sitt om alvor opptatt folk er av dem. Hadde det vært Charles og Diana den gangen de var nygifte ville det ha vært et helt annet rabalder.


#19

Strå sa for siden:

Du mener hun som nektet søsteren å gifte seg med sitt livs kjærlighet? Og som gjentok feilen med sønnen? Hun er liksom ikke diggemateriale for meg, selv om hun endelig har skjønt det nå og ser ut til å la barnebarna få velge selv.


#20

Blondie sa for siden:

Hun er i det minste interessant. :knegg:


#21

Storm sa for siden:

Tja, var ikke dette like mye kirken/datiden/kretsen rundt henne som gjorde at det ble slik? I hvert fall basert på The Crown, det virket ikke som det reelt var hennes valg.


#22

Maverick sa for siden:

Eller for å si det på en annen måte - hun endelig har klart å snu hundrevis av år med tradisjon og historie og kirkepåvirkning slik at i hvert fall barnebarna hennes kan få gifte seg med hvem de vil. Det var jo ikke hun personlig som bestemte seg for at fraskilte mennesker ikke var dugelig giftemateriale.


#23

Tallulah sa for siden:

Og søstra kunne jo gifte seg med hvem hun ville, men hun måtte ha sagt fra seg de kongelige privilegiene sine, slik onkelen gjorde/ble tvunget til.

Det er jo hele systemet som er helt koko og skudd, ansvaret ligger ikke på enkeltpersoner.

Jeg håper virkelig verden kan slutte med monarkier snart, det er en tullete og inhuman greie.


#24

My sa for siden:

Enig. Vi bør snart være ferdige med at folk fødes inn i viktige posisjoner, eller til offentlige utstillingsdukker som vi skal sitte og beundre kjolene til. :himle:


#25

Tallulah sa for siden:

Eller at luksusliv skal sponses av den øvrige befolkningen.


#26

Normy sa for siden:

Snakket med noen andre tenåringsforeldre om kongehuset, og det viste seg at det ikke bare var mine sønner som ikke hadde peiling på hvem de kongelige var. Det virker som om den oppvoksende generasjon ikke bryr seg noe særlig om monarkiet. Ikke at jeg var så interessert da jeg var 14 år heller, men jeg hadde oversikt over både det norske, danske, svenske og britiske kongehuset, i tillegg til Monaco, så klart :knegg:
Men om det betyr at IA blir siste dronning? Aner ikke.


#27

My sa for siden:

Hvis poenget med kongehuset er at vi skal ha noe pent og hyggelig å se på, fordi det gir oss en god følelse, så bør vi jo være med på å sponse det.

Men jeg personlig foretrekker kunst, teater, film, musikk eller idrett som underholdning, fra folk som har jobbet hardt for det, og fortjener det, framfor snorklipping, hatter og kjoler, fra folk som ikke har gjort så mye annet enn å bli født, og som ikke har noe valg.


#28

Tallulah sa for siden:

Det er vel det poenget jeg ikke er helt med på da. :knegg: Jeg syns det verken er hyggelig at man skal ha en svinerik familie med masse privilegier som det viser seg at tusler til seg enda mer i form av tjenester utført av ansatte som også blir brukt til å arbeide på privat eiendom, eller at det er hyggelig at små barn får skjebnen sin bestemt fra fødselen av.


#29

Strå sa for siden:

Jo jo nei nei. Hun personlig hadde ikke funnet det på og hun skal ha kredit for å ta til fornuft. Jeg syns likevel hun jobbet hardt for å holde fraskilte ute. Den gangen virket det som om hun personlig hadde sterke meninger. Jeg har ikke sett The Crown.


#30

Maverick sa for siden:

Jeg skjønner godt at man kan ha sterke meninger om hva man så til de grader har blitt innprentet er ens identitet, spesielt når man er kirkens og kongehusets fremste symbol og skal svare for mengder med tradisjoner og skikker også.


#31

Strå sa for siden:

Hvilket er et godt argument mot monarkier. Tenker jeg.


#32

Maverick sa for siden:

Jajøss. Åpenbart. Men jeg synes ikke en dronning skal måtte holdes ansvarlig for alt.


#33

Floksa sa for siden:

En kan vel konkludere med at monarkiet har god støtte på FP men at det ikke er særlig pk å si at man er for et monarki. Jeg tenker jo at hva en stat bruker penger på, av pomp og prakt er en "smakssak". Jeg liker monarkiet. Andre ting vi bruker offentlige penger på (fotballhaller feks :gal: ) synes jeg er noe mer meningsløst. Men slik er det jo. Noen liker brura og andre liker bikkja.


#34

My sa for siden:

Hva man tror sammenfaller ikke alltid med hva man ønsker, Floksa. Pollen spør om man tror monarkiet faller før IA blir dronning. Ikke om man støtter kongehuset.


#35

Tallulah sa for siden:

Siden vi fremdeles har et kongehus kan det ikke være særlig annet enn mainstream å være for et monarki.


#36

Charlie sa for siden:

Haakon hadde en gylden mulighet da han hooka opp med MM. Han kunne sagt at han ville velge sin egen vei og frasagt seg tittelen. Det ville på mange måter vært et logisk valg, og ville forskånet hele gjengen for unnskyldninger, rykter og frikjøp av vovet billedmateriale. Ja, og spart den stakkars svigerfaren. Det valgte han å ikke gjøre.

Ser ikke for meg at monarkiet i Norge avvikles uten at det er med initiativ fra familien det gjelder. Da spørs det hva IA velger - i den grad opphavet forespeiler henne at det er et valg hun kan ta.


#37

Maverick sa for siden:

Selv om jeg ikke synes monarki er all that, synes jeg det er spesielt å være så nedlatende til at de nåværende monarkene ikke klarer å vriste seg løs.

Før man er for dømmende til det, kan man gjerne redegjøre for hvordan man selv med hell og lykke har revet seg løs fra hele sin families, og sitt lands, tradisjon og overbevisning, med ekstrem mediedekning attpåtil. :jupp:


#38

Polyanna sa for siden:

Ja, for selv om det hadde vært rent og pent og lettvint om de kongelige selv opphevet monarkiet, så tror jeg faktisk det er vi som folk som må ta jobben med å bestemme det.


#39

My sa for siden:

Jeg ser på dette som en sak som kun kan avgjøres gjennom folkeavstemming. Jeg synes ikke det skal være opp til en enkelt liten familie å avgjøre om Norge skal være monarki eller republikk i fremtiden.


#40

Strå sa for siden:

Ja folket må ville det og velge inn stortingsrepresentanter som fremmer forslag om å oppløse monsrkiet. Det gjør vi allerede, det kommer opp forslag om det nesten hvert år. Forslaget får litt større støtte for hver stortingsperiode. Jeg mener det også lages meningsmålinger om temaet jevnlig og at også de viser økende støtte til opphevelse av monarkiet. Gidder ikke søke nå, men mener å huske at jeg ble overrasket over tallene sist gang jeg leste om det.


#41

My sa for siden:

Det er ikke nok. De stortingsrepresentantene vi velger må vi være enige med i litt flere saker enn en. Jeg stemmer heller på en jeg er enig med i helt andre saker, som er for monarki, enn en republikaner som jeg er uenig med i de fleste andre saker, om jeg må velge (vil selvsagt helst stemme på noen jeg er enig med i ALT, men det er ønsketenkning). SÅ mye betyr det ikke for meg å avskaffe kongehuset. Slik tror jeg det er for de fleste, det er få som brenner så mye for saken at de stemmer folk inn kun på grunn av deres syn på kongehuset. De fleste stemmer ut fra helt andre kriterier.


#42

mkj sa for siden:

Jeg lar heller ikke det bestemme hva jeg skal stemme. Men den oppvoksende slekta får ikke like nært forhold til de kongelige som de eldre har nå, så jeg tror det kommer til å gå av seg selv. Et naturlig skifte i blant oss alle. Håper det.


#43

Polyanna sa for siden:

For meg klaffer det så fint at det partiet jeg stemmer har et verdigrunnlag som veldig ofte styrer dem slik at de lander på det samme som meg: Mot monarki, mot statskirke, for miljø og bærekraft, for arbeidsplasser og entreptrenørskap, osv. Men ikke alltid, da, selvsagt.


#44

Harriet Vane sa for siden:

Jøss, er SV i regjering igjen? :følger ikke helt med:

:knegg:


#45

Polyanna sa for siden:

:knegg:

SV og V har vel mye til felles, men næringslivspolitikk og syn på private bidragsytere til offentlige tjenester divergerer kanskje litt. Det er vel ikke ofte man hører SV blir lovprist for sine bidrag til entreprenørskap, just.


#46

My sa for siden:

Ja, det gjør jo gjerne det, men neppe for alle. Og forhåpentlig vis stemmer ikke alle ut fra enkeltsaker, og definitivt ikke denne. Så jeg ville ikke sett på innvalgte stortingsrepresentanter som noe mål for hva folk synes om monarkiet, og satt min lit til folks valg av representanter som metode for å eventuelt få det avskaffet. Men som MJK tror jeg også det vil gå naturlig den vegen, og at en folkeavstemming vil tvinge seg fram (enten etter ønske fra kongehuset selv, eller Stortinget), etter hvert som generasjonen av De Som Opplevde Krigen nå forsvinner. Det er jo tross alt et temmelig gammeldags system, selv om det fungerer greit foreløpig.

#47

Harriet Vane sa for siden:

Monarki var en helt Ok styreform for ca 5-600 år siden, siden en stat var avhengig av enkeltpersoner for å kunne ha relasjoner til andre land (egentlig andre lands overhoder) ha en hær, kreve inn skatt osv. Dette gjorde også statene sårbare, det skulle ikke mer til enn en gal/udugelig/innavla konge, så kunne hele landet gå til hundene på en generasjon. Bare se på Danmark, fra en av Europas absolutte stormakter til en knøttestat med brukken rygg pga en dårlig konge og hans dårlige vurderinger.
Å ha en haug med døtre var en viktig diplomatisk investering, alltid kjekt å kunne gifte noen vekk hit eller dit, ettersom hva man har bruk for av mellomstatlige relasjoner. Slik sett var Margaret en uutnyttet ressurs i England, mens feks de samtidige prinsessene Anne Marie av Danmark, Marina av Hellas osv ble giftet på kryss og tvers. Hvis man setter opp et historisk kart og lager streker mellom land prinsesser kom fra og hvor de havnet, og sammenligner med aktuell diplomatisk politikk på tiden, så er det jo en viss sammenheng.

Men i dag er monarkiet en merkelig og unødvendig innretning. Vi har et demokrati som - kommentarfeltene unntatt - består av lesekyndige og temmelig oppegående opplyste mennesker som burde få styre seg selv gjennom dem de velger.


#48

Harriet Vane sa for siden:

Hvis man følger med på det fremste innen teoriutvikling for hva som skal til for å ha vellykkete NBD's - altså new business develeopments, så er et trygt samfunn med gode sikkerhetsnett en ofte forutsetning for å starte opp. Spesielt for damer. Ikke naiv tro på trickle down economy, feks. Eller sult. Som aldri virker. Dessuten skjer det meste av innovasjon innenfor etablerte virksomheter, også statlige, hvor sosial trygghet er en suksessfaktor.

Jeg er ikke medlem av SV lenger, men hvis de er negative til småbedrifter og å starte for seg selv, så er det noe helt nytt de har begynt med.


#49

Strå sa for siden:

Hvor har du det fra at jeg mener holdningen til monarkiet er det eneste som teller? For meg er det selvsagt kun et av flere momenter når jeg velger parti, det burde faktisk være helt unødvendig å presisere.


#50

My sa for siden:

Jo, men dersom man ønsker å få monarkiet avskaffet, og det partiet man ønsker å stemme på, som man er enig med i de fleste andre saker, faktisk er for å beholde monarkiet, så har man valget mellom å stemme på disse likevel, og dermed ikke bidra til en endring, eller stemme på et annet parti, som er for republikk.

Det er derfor jeg mener det ikke er nok å satse på at folk velger inn stortingsrepresentanter som fremmer forslag om å oppløse monarkiet, for å få det til å skje. Det krever jo at man er enig med disse i andre saker også. Ofte vil det jo være slik, som Polyanna sier, det går på å dele verdisyn, men ikke nødvendigvis. Og siden dette er en enkeltsak som avgjør hvilken styreform Norge skal ha i framtiden mener jeg at det er noe som bør avgjøres gjennom folkeavstemming. Det er noe alle innbyggere bør kunne si sin mening om, direkte, uten å måtte stole på sine innvalgte representanter. På samme måte som medlemskap i EU.

Hva du gjør har jeg ikke uttalt meg om, det vet jeg selvsagt ikke noe om.


#51

daffy sa for siden:

Jeg svarte at jeg tror monarkiet faller før IA blir dronning. Det er kanskje 40-50 år til. Jeg tror den internasjonale skolen hun går på nå er en del av en risikoanalyse foreldrene har gjort for å forberede henne på ulike scenarier. Blir hun dronning er gode engelskkunnskaper og et internasjonalt nettverk kjekt å ha. Og enda viktigere er dette hvis hun ikke blir dronning, og velger å flytte ut av landet for å fortsette livet der.


#52

Polyanna sa for siden:

Selv om det er få og små partier som er for republikk nå, så vil det jo over tid bli et krav fra grasrota i flere partier også.

AP og kongehuset har jo hatt en terrorbalanse i alle de år, ref "signingen" til Kong Olav og da kongehuset kuppet freden etter 2. verdenskrig. Så når SV, AP, V er på laget, så er det håp. Da skal man bare marginalisere FrP og SP, så er vi der. :p


#53

Strå sa for siden:

Skal vi få en folkeavstemning for/mot monarki som styreform, så må først et Storting bestemme at vi skal ha en slik folkeavstemning. Folkeavstemninger er uansett ikke bindende i Norge. Det blir litt som med EF/EU-avstemningene vi har har, de var heler ikke bindende, men det hadde vært veldig rart om flertallet i Stortinget bestemte noe annet enn flertallet i folket.

Presiserer: Jeg er enig i at en folkeavstemning om styreform er lurt, særlig siden monarkiet ble innført ved folkeavstemning.


#54

Harriet Vane sa for siden:

Det er jo det som vil gi håp for oss alle.


#55

Polyanna sa for siden:

Common ground. :nemlig:



#57

Strå sa for siden:

Æsj vixen, behøvde du å vise at jeg driver med ønskehusking? Jeg var så sikker på at oppslutningen om kongehuset var synkende. Skuffa!!!



#59

Candy Darling sa for siden:

Som en som sto i kø ut av Oslo halve fredag ettermiddag: Føkk you, monarkiet!

(Alvorlig talt, det er ikke som de har JOBB, og de har vel eget fly, også - så må du ta hele bilkortesjen og sperre E6 klokken 16 en fredag? :mad: )


#60

Strå sa for siden:

Unnskyld, men nå lo jeg godt. Selv om jeg føler med deg altså.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.