Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Glutenfrie boller?

#1

apan sa for siden:

Jeg har forsøkt et par varianter nå, med meget vekslende hell. De første ble harde og tørre, men greie på smak. De andre ble luftige, men smakte ikke noe godt.
Jeg har flere alternative oppskrifter å prøve og tror vel jeg har oversikt over det meste av muligheter, men har noen her en oppskrift på boller som faktisk smaker boller?


#2

Pingis sa for siden:

Jeg har funnet ei oppskrift som har falt i smak hos husets cøliaker. Ikke noe hokus pokus med den.
6 dl melk
120 g smør
2 egg
800 g Semper mix/fin mix
150 g sukker
1 ts kardemomme
1 ts salt
1 ss fiberhusk
1 pk gjær



#4

ElinM sa for siden:

Jeg har brukt en oppskrift jeg fant på bloggen snuddpaahodet. Disse bollene faller i smak hos oss. Husk uansett på at glutenfri gjærbaks blir tørrere når den er kald, bollene blir saftigere og mykere når de varmes litt før man spiser dem. Jeg vet ellers at det sies at glutenfri deig er klissete og vanskelig å jobbe med, det styret gidder ikke jeg, og lager deigen slik at den er grei å jobbe med. Jeg syns ikke dette gir dårligere resultat.

Ingredienser
150 gram smør
5 dl H-melk (jeg bruker i stedet ca. 2 dl melk + en boks original kesam)
1 pk rød fersk gjær
1 ss fiberhusk
1 egg
150 gram sukker
1/2 ts salt
2 ts kardemomme
800 gram Semper glutenfri mix (bruker den som heter "mix")

Framgangsmåte (Her tyr jeg til 'Schakenda-metoden')
Varm melka til 37 grader
Smuldre gjær
Strø på fiberhusk. Bland dette i bakebollen
Slå over melka
Hell i sukker, salt, kardemomme og egg (og evt. safran)
Bland inn melet og elt i 15 min.
Elt inn romtemperert smør i terninger og elt videre i 15 min
La deigen hvile litt så den setter seg og blir lett å håndtere (10-30 min).
Del opp i passe store emner og form boller.
Pensle med sammenpisket egg
La det heve en halvtimes tid på et lunt sted.
Stekes på 200 grader varmluft i ca. 15 minutter. Pass på: glutenfritt tar fort farge og må ikke bli brent
Avkjøl på rist eller server dem deilige og fersk


#5

apan sa for siden:

Takk for forslag. De jeg lagde i helgen ble liksom veldig tamme, og får veldig "glutenfri" smak. Må man droppe fiberhusken for å få bort denne?


#6

ingling sa for siden:

Jeg bruker rett og slett miksen fra Det glutenfrie verksted, og bruker laktosefri yoghurt naturell og et egg i. De blir veldig gode og luftige. Ungene som ikke trenger glutenfritt har til og med spist av dem, og de er vilt kresne.


#7

apan sa for siden:

De smaker boller?


#8

ingling sa for siden:

Ja, jeg synes absolutt det! Det er bittelitt forskjell selvsagt, men det er det beste jeg har fått til i hvert fall. Må bruke kjøkkenmaskin med eltekrok, ellers blir det bare tull.


#9

frukt sa for siden:

Disse er de beste jeg har lagd. Veldig fin konsistens, og bare bittelitt smak av mais.


#10

vixen sa for siden:

Henger her for tips. Har en nevø med cøliaki og har ikke klart å lage god fin gjærbakst.


#11

Bean sa for siden:

Denne oppskriften bruker jeg til ca.20 boller:

2 ts Fiber Husk
3 dl melk
100g margarin
50g tørrgjær
100g sukker
1 ts kardemomme
1 egg
500g Semper Glutenfri Mix

FiberHusk røres ut i melka, sveller 5 min.
Smør smeltes, melk has i.
Bland sukker og krydder, egget og melet. Rør godt.
Heves til dobbel størrelse.
Smøres med egg og stekes ved 225 grader i 10-15 min.

Har funnet frem en gammel brødbakemaskin og bruker «deig» programmet.
Da blir deigen fin å bake med og garantert bra resultat.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.