Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Glutenintolerantjomfru - hjelp!

#1

Frøken Frøken sa for siden:

Jeg har nettopp fått vite at jeg er glutenintolerant, etter å ha vært dårlig av og på i et halvt års tid. Svaret kom via en enkelt blodprøve, og jeg er egentlig litt irritert på legen min som ikke har funnet det ut før nå.

Men; jeg har aldri forholdt meg til å leve glutenfritt før. Nå har jeg trålt nettet etter informasjon, og er mildt sagt overveldet. Aner ikke hvor jeg skal begynne. Jeg må jo legge om kostholdet mitt totalt. Og det har jo også mye å si når jeg skal lage middager osv til resten av familien.

Så - dere som lever på glutenfri diett:
Hva spiser dere, og hvor får dere tak i det?

Hva må jeg kutte ut? (Altså matvarer som har gluten i seg, uten at man kanskje tenker over det)

Hvor kan jeg finne fornuftig informasjon som ikke skremmer vettet av meg?
Hva med kosttilskudd? (jeg har fått jerntabletter og d-vitamintilskudd på resept nå)

Og må jeg slutte med øl? :eek:


#2

Blondie sa for siden:

Du må lese på alt i begynnelsen, det er et pes men blir en vane. Det er halvfabrikat som vel er den største fallgruben, lag mat fra bunnen for å ha kontroll på ingrediensene.

Jeg bruker lite erstatningsprodukter, det er mye stivelse i dem. Ren mat er best.

Det kan være nyttig å sjekke ut Cølialiforeningen på FB og nett, de har gode oversikter og tips.


#3

frukt sa for siden:

Les bakpå alt av som ikke er rene råvarer, ja. Det er gluten i veldig mye. Men de fleste butikker har godt utvalg av glutenfritt i Fri-for-hylla, og ofte i frysedisken og.

Det er masse gode glutenfrie oppskrifter her på forumet, og masse kokebøker å få kjøpt. Jeg kan anbefale Gøy med glutenfritt om du liker å bake.

Det finnes glutenfritt øl, men jeg drikker ikke øl selv så jeg aner ikke hvordan det smaker.


#4

Dixie Diner sa for siden:

Fikk du beskjed om å kutte gluten nå? Skal du ikke inn og ta gastro? Jeg fikk også nettopp (forrige mandag) beskjed av legen om at jeg sannsynligvis har cøliaki, jeg har visst alle tegnene og det har vært veldig slitsomt i et års tid nå, så jeg venter på blodprøvesvarene og skal ta gastro om de viser positivt, for å få det helt bekreftet.

Legen sa jeg kunne kutte ut gluten nå for så å introdusere det igjen en måned før gastro-undersøkelsen, og jeg kuttet på flekken, og merket ENORM bedring! Altfor god bedring til at det kan være psykisk. Så det er nok noe i dette, men så fikk jeg kontrabeskjed av cøliakiforeningen og venner med sykdommen, om at jeg ikke burde kutte det nå for om jeg da introduserer det igjen før gastro, så vil jeg sannsynligvis bli fryktelig dårlig. Så jeg spiser et par spelt-brødskiver og noe gluten hver dag for å holde de sannsynligvis ødelagte tarmtottene vedlike. :knegg: Helt til jeg får svar på prøvene.


#5

apan sa for siden:

Du har antagelig cøliaki, eller du tåler gluten dårlig? Det er jo ikke helt det samme.
Skal du inn og ta gastro, tenker jeg også, for da må du vente med å legge om kosten.


#6

apan sa for siden:

Matvarer du opplagt må erstatte med alternativer er brød, knekkebrød, pasta, kaker, kjeks.
Varer det er gluten i uten at man kanskje tenker på det er endel blandingsprodukter av kjøtt og fisk (men mange ikke. Les på), soyasaus, stort sett all Toro, mye buljong, noe godteri /sjokolade.

Hos oss har lillesøster cøliaki. Hun har eget brød etc og egen pasta. Ellers lager vi mat uten gluten, det er ikke vanskelig. Mest mulig ren mat som Blondie sier. Vi spiser omtrent som før. Glutenfri pasta til henne bare.
Det vanskelige med cøliaki er å få til god gjærbakst og litt styr hos andre og på tur når det er et barn. Resten synes vi er lett. Du bør passe på hygienen. Egen brødfjøl, egen smørboks hjemme, riste brød i egen rister eller toastbag.

Det finnes glutenfritt øl.


#7

Erica sa for siden:

Dette høres ofte verre ut enn det er. Det blir en overgang hvor du må legge deg til litt nye vaner, men så vil dette gå fint. Det verste er kanskje når man skal bort på besøk, eller spise ute. Men det går det også.
Finn noen facebookgrupper som handler om cøliaki, så får du masse oppskriftstips av folk som har prøvd og funnet hva som fungerer.

Som de andre over her sier så bør du vente med å kutte ut gluten til du vet om du må ta gastroskopi for å få endelig diagnose. Den diagnosen trenger du om du skal søke på grunnstønad for dekning av større kostutgifter. Det er 2000 per måned, så det er jo godt å ta med seg.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.