Vi har et slags folkefunkishus (opprinnelig funkis, ganske mange pussige ombygginger oppigjennom), og da vi pusset opp for 14 år siden valgte vi smale, helt enkle lister overalt. Men jeg har i grunne aldri HELT likt det... Det blir noe for spinkelt over det.
Jeg har lett litt etter stilguider, men finner ikke noe på denne perioden, sikkert fordi skikkelig funkis strengt tatt skal være listefritt.
Vi har stort sett lyse (temmelig gulnede og slitte) parkettgulv, glatte vegger i lyse farger, hvitmalt paneltak. Og hummer og kanari på møblement.
Jeg spekulerer på å slipe ned parketten nå, og da blir det aktuelt å revurdere gulvlister også.
Jeg tenker at noe sånt som dette ville vært innafor, og pent?
Vi bor i en halv byggmesterfunkis fra ca 1930 som har vært bygd om flere ganger. Mannen insisterer på dører med tre like speil, enkle dørhåndak med sort glatt håndtak og flate lister. Eller ingen lister hvis særdeles gode håndverkere. Eller glatte eikelister, hvis god råd, de er absolutt finest. Vi har igjen noen liste i eik som mannen har pusset og lakkert, men det er litt av en jobb.
Vi bor i sen folkefunkis selv, med de originale listene ved gulvet er det glatte, ca 5-7 cm brede lister som er avrundet på oversiden. Vi har glatt tak, og ingen lister der.
STRENGT korrekt trenger jeg ikke å være, men syns heller ikke at jeg kan gå helt til "klassisk stil med masse krummelurer på". Men ønsker meg litt mer "oumph", som Mave så elegant sier det. :knegg:
Jeg tror det var "elegant oumph" vedkommende som byttet ut alle bakelitthåndtakene til noen avrundede i messing her i leiligheten gikk for også. :knegg:
Personlig har jeg ikke et særlig spesielt strengt korrekt regime selv heller, jeg har tross alt et moderne ikeakjøkken med kjøkkenøy. Men jeg liker å beholde den opprinnelige "rammen", med overflater, lister, dører, døråpninger og håndtak (selv om jeg skal innrømme at jeg ikke har lyst til å gå tilbake til de originale linoleumsgulvene, men beholder parketten. Bakelitthåndtakene vi har byttet tilbake til er for øvrig heller ikke helt korrekte for denne leiligheten, de er nok litt for fine, rett og slett. Blokka vår er bygget rett etter krigen, sikkert etter tegninger fra før krigen, og er litt hummer og kanari, materialmessig. Dørene er med fire speil, og er ganske "gammeldagse" og typisk for tidlig førtitall. Dørhåndtakene var mer plastikkaktige, og sikkert ganske billige. De sorte bakelitthåndtakene var ganske dyre på den tiden tror jeg. Ei blokk litt lenger opp gata som er bygget omtrent på samme tid, men på tegninger fra etter krigen har de klassiske teakdørene og sorte bakelitthåndtakene). Også kan man endre på fargevalg, interiør, og løsninger innad i leiligheten. Det er det som funker for meg, men er selvsagt ikke en mal for andre.
Så vil du ha de listene, så går du for de listene. Men "korrekte" vil de aldri bli, og personlig syns jeg de passer best i et moderne hus, som er bygget etter tradisjonelle, førmodernistiske prinsipper og med stor takhøyde. Men nå er jo ikke lister akkurat det verste man man bytte ut i en leilighet da.
Om du vil se eksempler på lister fra tiden huset ditt er bygget i, så kan du sjekke Oslo byarkiv for bilder av hus og interiør i slike hus fra perioden.
Lurte på det samme! :knegg:
Synes det på bildet var pent ihvertfall. Sliter dog med å holde rent våre hvite gulvlister, de er helt glatte. Blir fort svarte riper og striper og møkk synes godt.
Ja, man står selvsagt helt fritt til å velge det man syns er vakkert. Jeg regner med at de som valgte messinghåndtakene også syns de var vakre. Og de var trendy på tidlig nittitall, slik litt voldsommere listverk er i dag.
Det har vel stort sett vært moderne og ansett som pent med litt stæsj og volum på listene, i ulik utførelse, men akkurat etter krigen så sparte man på materialene? :vetikke:
Funkisen begynte jo mye tidligere, og handler egentlig ikke om økonomi og å spare på materialene. Men rett etter krigen i Norge gjorde det selvsagt det. Norge har også et «hull» i stilhistorien rundt der som f.eks Sverige ikke har. Vi kunne jo ikke bygge noe i krigsåra. Rett etter krigen bygde Nan også endel hus som vart tegnet før krigen, og var dermed litt «gammeldagse».
Jeg syns ikke smale, enkle lister i funkishus er stusselige, like lite som jeg syns voldsommere lister i et jugendhus er vulgære. Men jeg syns hver av dem kler sitt hus best. Når det er sagt syns jeg alle står fritt til å gjøre sitt hus til sitt hjem, og velge det de syns gjør det koseligst eller penest. Det skal jo være et hjem. Jeg hadde elsket at denne leiligheten var uendret fra førtitallet, men jeg skjønner jo at siden de som bodde her ikke likte den stilen, så gjorde de endringer.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.