Er det mulig nå på vinteren? Jeg lager mat der jeg trenger ferske krydderurter som for eksempel timian, basilikum og koriander temmelig ofte, men må jo kjøpe ny plante hver gang fordi alt visner etter et par dager på kjøkkenbenken. :gaah:
Finnes det noe triks for å få dem til å overleve litt lenger?
Det er som regel for mange småplanter i potten. Hvis du trekker opp noen av dem med roten istedenfor å klippe av når du bruker av dem, holder de seg lenger.
Det Allium sa, og så er det greit å undervanne. Sett dem i ei skål og la dem suge vann fra bunnen, tøm av overskuddsvann etter noen minutter. Jeg vanner nok mine omtrent annenhver dag, de holder til vi har spist dem opp. (To uker, i hvert fall?) I sommerhalvåret planter jeg om i større krukker, da varer de enda lenger og setter nye blader.
Undervanne er viktig. :) og nok lys nå på vinteren, og ikke kulde. Jeg har mine gjerne i vinduskarmen, men nå på vinteren kan jeg finne på å ha de under lysrør på kjøkkenbenken, lys som står på til kl 23 på kvelden.
sukk Det funker ikke særlig bra, altså. Jeg kjøpte ny koriander på lørdag. Plasserte den i godt lys på kjøkkenbenken og vannet den på skåla. I går morges hang den og så død ut. Den våknet sånn halvveis til livet igjen etter at jeg vannet den på skåla sånn omtrent annenhver time i gjennom hele gårsdagen. Det funker jo ikke når jeg er på jobb. :knegg:
Er det noen av disse selvvanningspottene for urter som faktisk funker?
Jeg har kjøpt sånn stofflignende potte der du putter oppi planten uten plastpotta. Kjøpte friske urter fra gartneriet. De holdt seg i flere måneder helt til jeg dro på hytta og glemte å sette de unna sola.
Mine krydderurter tar også kvelden i løpet av et par dager på kjøkkenbordet...
Men på terrassen stortrives de, så jeg venter også på vår og sommer. (Og kjøper i mellomtiden urtene på Rema til 14 kr. De er mindre, men korianderen passer i alle fall perfekt til en rett.)
Jeg bruker koriander flere ganger i uka, men det er ofte jeg trenger langt mindre enn en liten potte. For min del er det antakelig lurere å kjøpe ferdigkuttet koriander hos grønnsakshandleren. Den oppbevarer jeg i kjøleskap, og den holder seg lengre frisk enn den på benken.
Når det gjelder basilikum, synes jeg det har vært ekstra vanskelig å få den til nå i vinter. Jeg registrerer at de grønne sturplantene også ser pjuskete ut. Jeg lurer på om vi kan ha fyret mer eller annerledes enn vi pleier. Eventuelt har vi bare dårlig ånde eller noe ... :knegg:
Pottene fra Eva Solo fungerte ikke for meg, i alle fall.
Jeg mener å huske at de få gangene jeg har forsøkt å få krydderurter (typisk basilikum) til å vare, så har det fungert å hver dag sette av tid til å la planten få suge til seg vann fra undersiden, for deretter å sette planten under lys.
Jeg syns Herbie ser fantastisk ut, Hønni. :hjerter:
Store mengder stell og kjærlighet er nok det eneste som funker, ja. Korianderen som jeg trodde jeg hadde drept for noen uker siden lever i beste velgående. Den har stått på skål uten annen potte enn den den ble kjøpt i og er vannet på skåla jevnlig gjennom hele dagen. Det har gått fordi alle i husstanden har vært involvert i prosjektet. Når vi nå skal være borte noen dager i påsken, er det nok neppe håp for den, men vi har hatt glede av den lenge nå.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.