Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Er du redd for elg?

Er du redd for elg når du er ute i marka/naturen

  • Nei
    47 stemmer
  • Nja, ikke sånn i vanlige situasjoner
    43 stemmer
  • Liker dem ikke, men lar det ikke begrense meg
    15 stemmer
  • Ja, jeg skulle være mer ute i marka om det ikke var for elg
    0 stemmer
  • Jeg liker dem virkelig ikke!
    1 stemmer
  • Jeg er aldri ute i naturen alene pga elg
    0 stemmer
  • Jeg er aldri ute i naturen alene når det er mørkt pga elg
    1 stemmer
  • Livredd
    0 stemmer
  • Sjokolade
    2 stemmer
#1

Pelen sa for siden:

Jeg har orientert i mange år og er ikke redd for elg. Hva med deg?

Men det er klart, møter jeg en elg 5 meter unna som ser litt sint ut så skulle jeg nok også bli redd, jeg snakker mer redsel når man går tur osv.


#2

Myria sa for siden:

Nei, det er jeg ikke. Vi har hatt elg i hagen (men mest rådyr :elsker:). Den er ganske diger og jeg hadde ingen planer om å gå ut og se nærmere på den for å si det slik, men jeg tenker aldri på elg når jeg er i skogen.


#3

Inagh sa for siden:

Jeg er ikke redd for elg når jeg er ute og går i skaugen, men når jeg kjører bil langs veier hvor jeg veit det er mye elg, da sitter jeg litt på nåler og holder et ekstra øye med skogkanten - fy hvor skummelt det er å plutselig finne en diger elg stående midt i veibanen eller komme løpende ut av skaugen. :skremt:

Eh, og nå kom jeg på den gangen for mange år siden, vi var på hytta, og jeg skulle på do utpå kvelden, og doen lå i løa tvers over tunet. Og sånn midt mellom hytta og doen, under et stort grantre, jepp, der hadde en diger elgokse lagt seg godt til rette for natta. Ernie og jeg sto lenge og så på den, og han så på oss og ga totalt beng i at vi var der.

Resten av den kvelden ble det tissa på andre siden av hytteveggen, gitt! Så jepp, jeg har respekt for de beista, når jeg tenker meg om. :knegg:


#4

Dixie Diner sa for siden:

Tenker aldri på elg, har aldri sett en elg live engang. Men holdt på å kjøre på et rådyr/hjort (aner ikke forskjellen) da den hoppet galant over veien nesten rett foran bilen en kveld. Det er mitt aller første møte med et slikt dyr bortsett fra veldig på avstand.


#5

Pelen sa for siden:

Rådyr:

Hjort:

Vi har mange rådyr her vi bor og elg til tider i hagen på vinteren. Det var en vår jeg vurderte å selge elgebæsj til turister i Oslo. :knegg: Det var helt fullt i hele hagen.


#6

Drømmedama sa for siden:

Jeg møtte en gang en elg da jeg jogget i skogen. Plutselig stod den rett foran meg på stien. Jeg bråsnudde og tok ny pers på veien hjem. Fy søren - så diger! Så veldig farlig ut i mitt hode. Jeg var senere også overbevist om at jeg hadde møtt verdens største elg.
Så nei, jeg er egentlig ikke redd for elg, ikke sånn til vanlig, men jo, jeg er visst det likevel.


#7

Tussa sa for siden:

Eg har aldri sett elg i heile mitt liv men ser mykje hjort. Er ikkje redd dei, men skvett jo sjølvsagt om eg går meg på en.


#8

Pelen sa for siden:

Elg:

Rådyr:

Hjort:


#9

C3PO sa for siden:

Jeg har møtt elg to ganger i marka i yngre dager, og det skjedde ingenting spennende. Jeg har ikke spesielt lyst til å treffe på elg igjen, men jeg er ikke annet enn ekstra oppmerksom om jeg ser spor i snøen.


#10

Avatar sa for siden:

Jeg er ikke redd for elg nei. Jeg går mye i skogen. Men jeg må innrømme jeg svatt godt da jeg gikk ned til en bekk laaaangt inni skogen, kikket opp og kikket rett i øynene på en elg. Fikk tatt bilde av den, før den travet avgårde. Jeg er glad det var naturlig for den å løpe andre veien enn mot meg. Mellom oss var det en liten bekk og en skråning opp der den stod, max. 3 meter mellom oss. Det var en fantastisk opplevelse!


#11

Guava sa for siden:

Jeg er normalt ikke redd nei, men har stor respekt for elg og særlig ku med kalver.
Vi har elger vandrende rundt hus daglig nå og det hindrer meg ikke i å gå tur, men jeg går ikke nært dem med vilje. Jeg håper viltnemnda snart får tatt en del av dem som er mest nærgående.


#12

Blondie sa for siden:

Tja, det kommer vel an på situasjonen. Jeg har ikke vært redd de gangene jeg har truffet på en i skogen, men jeg holder trygg avstand. Når det kommer til trafikken kan jeg i elgområder være redd for at det kommer en byksende ut i veien, men da er det jo ikke selve dyret jeg er redd for forsåvidt.


#13

Strå sa for siden:

Jeg har møtt elg i skogen en gang, men da var den et stykke unna. Strengt tatt var vi mer opptatt av at vi hadde gått oss bort siden Mutter'n ikke ville høre på 12 år gamle meg og ennå ikke hadde akseptert at hun er 110 % retningsforvirra.

Ellers har jeg sett elg langs veien, på den andre siden av et viltgjerde, så det var ufarlig. Når jeg kjører i mørket er jeg veldig oppmerksom på at elg og rådyr kan hoppe fram. Nei jeg er ikke redd for å møte elg i skogen, men jeg ville neppe likt det noe særlig heller, de er noen gedigne beist.


#14

celebelen sa for siden:

Jeg er ikke redd for dem, men har absolutt respekt for dem.
Ville og jeg møtte elg på skoleveien for noen år siden, en fjorårskalv (tror jeg , ut fra størrelsen) som sto og beitet ved siden av gangveien. Den brød seg ikke om oss, så vi gikk forbi på ca 5 meters avstand, men jeg fulgte godt med på den.


#15

IzziCreo sa for siden:

Nei. Vokst opp med elg tett innpå, og har kun en gang vært i en litt kjip situasjon hvor elgen har stått å sett på meg og vurdert hva han skulle gjøre. Alle andre ganger har vi bare gått videre begge to som intet har skjedd.


#16

Floksa sa for siden:

Jeg er ikke redd noen dyr, før det er helt nødvendig. Møter elg daglig hele sommeren og er ikke redd dem. Men jeg har respekt for dem og liker å vite hvor jeg har dem.


#17

Kula sa for siden:

Redd:nei, respekt: absolutt. Du tuller ikke med ku med kalv, eller okser i brunst.


#18

Bluen sa for siden:

Er redd for å få elg i frontruta, men skjenker den ellers ikke en tanke.


#19

Ru sa for siden:

Elg er det ikke i de strøkene jeg pleier å ferdes, derimot mye hjort. Deriblant i hagen.:nemlig:

Jeg holder avstand og gir dem en vei ut, har generelt respekt for dyr som er større enn meg - så ville gjort det samme med elg.


#20

Maverick sa for siden:

Nei, ikke redd for elg, har vokst opp med elger i hagen og på skoleveien og overalt egentlig. Ligger unna elgku med kalv, og foretrekker å ikke møte elg på ridetur (selv om det også vanligvis går fint).


#21

My sa for siden:

Jeg er ikke veldig glad for å møte elg. De er DIGRE, og elgku med kalv kan man aldri helt stole på. :skremt: Men som regel er de bare helt rolige, spiser og passer sine egne saker, og da går det fint. Har møtt elg flere ganger i Bymarka, og der vi bodde da jeg var barn var det ofte elg rundt huset.

"Liker ikke men lar det ikke begrense meg" er vel det mest nærliggende alternativet for meg.

Har hatt et par moskusmøter på Dovre da, som har vært skumlere enn elg. :neglebit:


#22

Polyanna sa for siden:

Jeg har ikke møtt på elg i skisporet, bare på jorder ved siden av når jeg har vært ute og løpt, men vet jo at de dukker opp i blant. Jeg tenker nesten aldri på det.

Men da jeg var LANGT inni marka forrige helg, sent på kveld på ski med hodelykt, da jeg gikk et par timer uten å se et menneske, så begynte jeg plutselig å tenke litt på det. Hva GJØR man, liksom? Snur og går motsatt vei? Roper?

:vetikke:


#23

Maverick sa for siden:

Hvis det er en som står og stamper i bakken hadde jeg gått en omvei rundt, men ellers er det stort sett bare å tutle avgårde. Og kanskje synge litt eller noe sånn at den vet hvor du er hen.


#24

Polyanna sa for siden:

Men hvis den står midt i sporet, som vel er mest aktuelt nå, siden de trekker ut av dypsnøen, så er det jo ikke lett å "gå rundt" heller. Der jeg gikk var det ganske smale spor, med dyp snø rundt... Tror jeg hadde snudd.


#25

amo sa for siden:

Finns ikke elg her vi bor på vestlandet.
Har hørt det skal være en på Stord, men den er ikke jeg redd. :knegg:


#26

ming sa for siden:

Så lenge jeg ikke havner mellom elgku og kalver, er jeg ikke redd. Det er relativt mye elg i nærområdet, og sjansen for å se elg på tur er relativt stor. Det begrenser meg ikke. Men det er store dyr, så jeg har respekt for dem.


#27

Guava sa for siden:

Elger som ikke flytter på seg når du kommer nært er litt for tamme og i et sånt tilfelle hadde jeg nok snudd. Tamme elger er verre enn dem som er redde siden de slipper folk temmelig tett innpå seg, men like fullt angriper om de føler seg truet.
Her i området har det vært tilfeller med angrep fra sånne elger.

Det normale om man går i skogen er jo at elger rømmer unna når det kommer folk.

Her har vi elger utenfor kontorvinduet titt og ofte. De er ikke særlig villige til å flytte på seg bestandig. Jeg begynner ikke å jage sånne.


#28

frukt sa for siden:

Nei. Har bare truffet på elg til fots to ganger, og da har elgen vært mer redd for meg.
Men så er det ikke elg i nærområdet heller.
Jeg var forøvrig heller ikke redd da jeg gikk på folkehøgskole på Fannrem i Trøndelag der det var mye elg.


#29

Tjorven sa for siden:

Nei, jeg er ikke redd for elg. På hytta er det mye elg, og vi ser det stadig vekk når vi kjører bil. Når vi går tur, så skravler Knerten så høyt at vi trolig aldri kommer til å se et eneste levende dyr. :blabla:

Derimot er jeg livredd for villsvin. Dette er det også på hytta. Heldigvis er de relativt stedfaste, så vi unngår de områdene hvor vi vet at de er. Men de lager jo tydelige spor i skogen, så det er lett å se hvor de har vært.


#30

Charlie sa for siden:

Tenker overhodet ikke på elg, og pleier ikke å se noen heller, så - sjokolade. :elsker:


#31

Pasta sa for siden:

Jeg er blant dem som er redd for å kjøre på den, men ikke ellers. Vi har elg synlig i nabolaget ukentlig, og jeg går tur uten å tenke på de. Men jeg oppsøker de ikke, og holder meg på avstand når de har kalv.


#32

Niobe sa for siden:

Jepp, jeg er redd for elg. Jeg har hatt noen close encounters på mine foreldres hytte. De er digre! I de årene de hadde utedo (dvs. mesteparten av barndommen min), så holdt jeg meg så lenge jeg kunne for å slippe å gå på do. Det går elgtråkk mellom hytta og doen.

Når det er sagt, så er jeg også veldig redd for kuer.


#33

Guava sa for siden:

Kjører du grytidlig over Venabygdfjellet om sommeren, mens krøttera ligger i veibanen og koser seg kan det være et slit å få dem unna.

De gangene vi har opplevd det har jeg sittet bak rattet mens mannen min har gått ut av bilen for å jage dem bort. Da er set nærmest snakk om dytting for å få dem til å Rikke seg. Jeg foretrekker å sitte inni bilen da gitt.


#34

Niobe sa for siden:

Jeg ble forlatt i midtgangen i farfar sitt fjøs, da jeg var rundt fire år. Sultne (jeg mener faktisk blodtørstige, men folk bare ler av meg) kuer på begge sider kunne nå meg når de strakk hals. De strakk mye hals. Jeg overlevde med et nødskrik. Bokstavelig talt. Både farfar og pappa kom løpende når de omsider hørte skrikene over den aggressive rautingen.


#35

Synnemor sa for siden:

Jeg tror jeg hadde dødd av skrekk om jeg møtte en elg på løpe- eller skitur i marka. Likevel nøler jeg ikke med å benytte meg av marka året rundt både i lys og mørke selv om jeg vet det fins elg der.
Jeg er i utganspunktet ikke redd rådyr og hjort som fins overalt her (inkludert i hagene rundt husa i nabolaget mitt), men jeg må innrømme at jeg skreik da jeg løp på et rådyr på løpetur en gang :flau: Jeg tror muligens rådyret ble like redd som meg :knegg:


#36

Nessie sa for siden:

Ikke redd. Men har respekt.


#37

Timar sa for siden:

Jeg har opplevd det i marka ved oss. Elgen står midt på stien og nekter å flytte seg selv om jeg prøver å jage den. En gang sto vi og glodde på hverandre så lenge at den til slutt gikk lei og tuslet noen meter vekk fra stien. En annen gang ga jeg meg først og la ut på en real detour. SNU pga en elg gjør jeg ikke med mindre den ser ut til å være aggressiv, og aggressiv elg har jeg heldigvis enda til gode å møte.


#38

Pelen sa for siden:

:nikker: Det er ikke veldig vanlig at de ikke flytter på seg, i hvert fall ikke på denne tiden på året for nå er det vel hverken kalver eller brunst. Som regel vil de mer bort fra situasjonen enn hva man vil selv. Jeg har som sagt orientert og da er fordelen at man som regel høres, man knekker noen grener osv her og der og da går elgen unna.

#39

Guava sa for siden:

Vel Pelen... ikke helt erfaringen min fra de siste dagene. De som roter seg ned i boligstrøk nå blir fort husvarme og de er ikke veldig villige til å flytte på seg. Jeg gikk langs gang og sykkelvei like ved en stor dagligvarebutikk. Elgene stod noen få meter unna meg og spiste på et epletre. En gårdbruker prøvde å jage den bort, men den var visst ikke interessert i å bli jaget. :knegg:

Uti marka er jeg mer vant til sky elg. Nå er det såpass mange som vandrer i boligstrøk at det er en plage.


#40

Nextlife sa for siden:

Ja, vilt redd de. Her er elg i marka som jeg vanligvis i flere ganger i uken, og i perioder reker de rundt husene også. De er jo enorme og løper fort, og hjelpe og trøste å skulle bli påløpt av en sånn.


#41

Lyppa sa for siden:

Jeg er egentlig ikke redd for elg, men jeg har respekt for dem. Elgkuer med kalv eller våryre unge okser kan være noe uberegnelig. Har møtt elg mange ganger. Har hatt dem på beite sammen med hestene, møtt dem mange ganger på rideturer og trilleturer med barnevogn (akkurat det er skummelt!), og har hatt flokker på 7-8 elger i hagen når jeg har stått opp:knegg:. Har kun hatt en ubehagelig hendelse med elgene, og det var en gang jeg red alene i skogen på en helt ukjent hest. Vi møtte på en elg som begynte å følge etter oss! Hesten blåste trompetnese og var mer opp og ned enn framover når vi skulle komme oss videre, og heldigvis møtte vi noen turgåere med bråkete barn etter noen hundre meter. Da snudde heldigvis elgen.


#42

Pelen sa for siden:

Guava, ja i boligstrøk er de nok mindre redde. :nikker: Jeg tenkte mer på midt ute i skogen.


#43

Hulda sa for siden:

Nei, jeg er ikke redd elg.
Har møtt mange, på tur i skogen. Både enslige elgokser, og flokker med elgkuer og kalver.

Der er fine dyr!


#44

venla sa for siden:

Nei, jeg er ikke redd for å møte elg i skogen. Men jeg har respekt for de og holder meg unna om jeg ser kalv.

Har møtt elg flere ganger når jeg drev med orientering. Også ku med to små kalver. Heldigvis fikk jeg lusket meg unna før de så meg. Elg langs veien derimot er jeg redd for å møte.


#45

zinatara sa for siden:

Bor et sted der det ikke finnes elg, så er svært lite bekymret for å møte en når jeg er ute i skogen.


#46

Normy sa for siden:

Svarte nei, men var ikke høy i hatten da jeg - til hest - møtte elgkolle med kalv.


#47

Strå sa for siden:

Med ski på beina er der ganske lett å grynne selv om det ikke er vanlig. Jeg må alltid det på hytta, men der er faren for å møte hjortedyr null på vinter'n.


#48

Maverick sa for siden:

Grynne?


#49

Strå sa for siden:

Akkurat nå er det så mye snø her på Østlandet at hjortedyra har vanskeligheter med å forsere den og å finne mat. Derfor er de mer sårbare i skogen og trekker nærmere bebygde strøk og inn i hager. Av samme grunn har mange (de fleste) kommuner her innført ekstraordinær båndtvang. Jeg antar at det er årsaken til at vi ser flere elg og rådyr også i området, de har egentlig ikke andre steder å være.

Ta ekstra hensyn.

Hilsen viltnemdkone


#50

Strå sa for siden:

Grynne er å lage sti i snyen, enten med sko eller med ski. Vanlig uttrykk der slekta mi kommer fra. Jeg glemmer av og til at det ikke er kjent for andre. Bra du spurte.


#51

Einhyrningur sa for siden:

Nei, men når onkel hadde møtt en full elg som hadde spist gjæra epler var han redd og kjenner jeg meg selv rett hadde jeg også blitt redd i en slik situasjon. Normalt edru elger holder seg som oftest borte fra mennesker, så de tenker jeg sjeldent over.


#52

Strutsen sa for siden:

Jeg er ikke redd for elg, men har respekt for dyret.

Har sett/møtt elg flere ganger, men har aldri følt redsel.


#53

rine sa for siden:

Nei, det ville vært bortkastet bekymringsenergi, her finnes vel knapt noen utgaver av det dyret. Den eneste elgen jeg har sett i mitt liv så jeg på Østlandet for nesten 20 år siden.


#54

Snippa sa for siden:

Jeg har møtt på elg med kalv på joggetur et par ganger, og da har jeg snudd fort. Ellers er det mye elg både her jeg bor og der vi har hytte, så til vanlig er jeg bare redd for å få dem i frontruta. Har hatt elg løpende foran bilen mange ganger, og det er ikke gøy hvis man kjører på veier med høy fart.


#55

Candy Darling sa for siden:

Til alle vestlendinger kan jeg forsikre om at det er STOR forskjell på å få en elg og en hjort tett innpå seg. Elgen er så SYKT mye større, det er ikke samme liga en gang. :knegg: Og rådyr er jo bare søte.

Jeg er ikke redd for elg, men har stor respekt for store dyr, og hadde nok kommet meg unna litt kvikt hvis den sto i skiløypa. Og jeg bare venter på å få en i skiboksen. :iiik:


#56

Guava sa for siden:

Haha ja det er innmari stor forskjell på elg og hjort.

Det vandrer flokker på 10-20 hjort tett på, men de er mindre dyr og de blir ikke så mannevonde som elg kan bli.
Jeg så en titagger en dag. En sint sånn en er det best å komme seg unna.


#57

Blåbær sa for siden:

Jeg er ikke redd på dagtid, eller på stier der det er andre folk. Men jeg liker ikke å gå med hodelykt aleine i skauen når det er mørkt. Elg er en av grunnene til det (men jeg har livlig fantasi, så det er mange andre skummle vesner jeg innbiller meg er utenfor hodelykten sitt lys også).


#58

noen sa for siden:

En i nabolaget her ble banket opp av en elg i nærskogen. Han gikk tur med hund og møtte på en ilter elgku med kalv.

De jeg har hørt om som har blitt angrepet av elg, har hatt med seg hund. Selv har jeg kommet tett på elg på skitur da jeg var liten og på en turorienteringstur alene i skumringen. Jeg har aldri vært redd og tenker ikke på elg når jeg er ute i naturen.


#59

Neket sa for siden:

Jepp. Har løpt fra en elg en gang, har ikke løpt så fort verken før eller siden. Vet ikke om den fulgte etter, turte ikke se meg tilbake.


#60

Luftslottet sa for siden:

Jeg er redd for hærm ælj, men ikke for fredelig elg på avstand.

Jeg er ikke så glad i iltre kuer, hester eller biler heller, foretrekker å yppe med noen på min egen størrelse. :nemlig:


#61

Magica sa for siden:

Jeg er ikke redd for elg eller andre dyr (eks orm) i skogen/fjellet der jeg ferdes. Jeg tenker ikke over disse dyrene og ser dem svært sjelden. Jeg er ikke redd folk heller, og kan godt surre rundt alene om det er lyst eller mørkt.


#62

Pøblis sa for siden:

Jeg er ikke redd for elg, bortsett fra at jeg ikke akkurat ønsker å kollidere med en.

jeg møtte en gang en høyst drektig elg da jeg var på tur i Østmarka på ryggen av hesten min. Da følte jeg meg helt trygg, og det var kult hvor nær vi kom. Hun var DIGER.


#63

Pelen sa for siden:

Rådyr veier 18-36 kg
Hjort veier 90-150 kg
Elg veier 320-550 kg

Så det går 15 rådyr på en elg og 3,5 hjorter på en elg.


#64

rine sa for siden:

Det vet jeg. :erikkeheltdustselvomjegervestlending: :knegg:


#65

Candy Darling sa for siden:

Jojo. :knegg: Men det er ganske mange i tråden som sier at de aldri har sett elg, men ikke er redd for hjort. Og jeg var veldig, veldig overrasket selv første gang jeg fikk se elg. Jeg hadde virkelig ikke tatt inn over meg hvor schwær den er.


#66

emm sa for siden:

Jeg er redd for å krasje med en elg når jeg kjører, det er endel av den type ulykker på en strekning jeg ferdes hver dag.

I skogen er jeg ikke redd, men jeg møtte en elgku med kalv på tur for et par år siden, og da skal jeg innrømme at jeg snudde og gikk motsatt vei. De kan jo bli litt agressive. :nemlig: Flere har møtt ulv i område vi bor også, skjer det når jeg er ute å går med hundene hadde jeg snudd og gått tilbake der jeg kom fra. Jeg er ikke redd, men jeg har respekt for dyr av den typen.

Villsvinbestanden øker visst mer og mer i Norge, om de er store er det kanskje et dyr jeg kommer til å bli redd. :knegg: De er jo kjempestore og sinte!


#67

Madicken sa for siden:

Nei. Jeg har sett elg i hagen vår, og på hytta kan jeg treffe på dem når som helst på tur i lia. Men jeg prøver ikke å gå bort for å kose ei elgku med kalv, for å si det sånn, men nøyer meg med å betrakte på ærbødig avstand.


#68

Embriksmamma sa for siden:

Nei, jeg er ikke redd for elg. Har sett mange og de er fantastisk vakre!


#69

amo sa for siden:

Dere som er blitt angrepet av elg, går elgen på for å drepe, eller lar den mennesket være i fred når den har uskadeligjort mennesket?
Jeg skjønner at man kan bli trampet i hel, men jeg tenker mer sammenlignet med en løve eller tiger, der jeg anser sjansen for å beholde livet som svært lite sannsynlig etter et angrep. :blånn:


#70

Pelen sa for siden:

Uskadeliggjøre menneske er jeg rimelig sikker på. Det er jo ikke mat for den, den føler seg bare truet.


#71

Linella sa for siden:

Det er ikke elg her omkring, så jeg har aldri tenkt tanken på å være redd for noe når jeg går i skogen. Hjort er det plenty av, med de stikker jo så fort de ser eller hører snurten av meg.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.