Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvem fant hvem?

#1

Isprinsessen sa for siden:

Her kjenner jeg at norsk kunnskapene mine svikter. For meg betyr denne setningen at det var sønnen som fant politiet. Hva er reglene her?


#2

Gaia sa for siden:

Rent intuitivt mener jeg denne setningen blir gal, når den er frittstående, og skulle vært: Sønnen (9) ble funnet av politiet (...) Men det er mulig den blir mer riktig i konteksten.


#3

Bluen sa for siden:

Det er formelt sett ingenting i veien for at objektet kan stå først i setningen, men det kan skape tvetydigheter - som i sitatet ditt.

  • Hvor ble det av sønnen?
  • Ham så jeg borte ved skogholtet (parallelt med setningen i hovedinnlegget), eller:
  • Jeg så ham borte ved skogholtet.

I dette tilfellet vil pronomenformene "ham" og "jeg" gjøre saken entydig - "ham" er objekt.


#4

rine sa for siden:

Hvis det er flere som er savnet, f.eks "Moren (43) ble funnet på mandag....Sønnen (9) fant politiet i går", er det riktig. Hvis setningen ikke kan sees i sammenheng med en tidligere setning, burde den nok vært formulert annerledes.


#5

Isprinsessen sa for siden:

Takk!


#6

Bluen sa for siden:

Her vil det nok være helt åpenbart av sammenhengen hva som er meningen med setningen. Tipper det gjelder en tragisk sak i Sverige der en mor og en 8-årig datter ble funnet sterkt nedkjølt. Moren døde senere på sykehuset, mens datteren ser ut til å klare seg.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.