Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvorfor hålke i kulda?

#1

Anda sa for siden:

Jeg synes det ble ekstremt hålkete igjen i Oslo, nå når kulda kom igjen. Jeg skjønner at snø+mildvær+kulde=is.

Denne gangen var det kaldt+snø+kaldt=hålke.

Mine solide observasjoner er at det særlig er på bilveier og fortau med en viss trafikk. Hva skyldes det? Veisalt som dras videre i små mengder? Annet? Det er f eks klin umulig å gå foran den gamle amerikanske ambassaden, der blir det tydeligvis ikke måkt lenger.


#2

Polyanna sa for siden:

Blanding av salt og slitasje, tror jeg. Og det hjelper ikke at alle kjører piggfritt heller.

Jeg syns det blir verre for hver dag som går nå, det er virkelig ekkelt å kjøre på smale veier og plutselig bare seile av gårde, eller skli ned bakken på fire stive hjul og håpe ingen kommer i veien for meg.


#3

Palmen sa for siden:

Jeg var på idrettsplassen rett ved deg tidligere i uken, og det var faktisk heltforjævlig å kjøre der. Vintervedlikeholdet på småveier er sjeldent slett! Jeg skjønner at det har vært en vanskelig vinter altså, men nå er det mange dager siden forrige snøfall, og ingen ting er gjort på disse veiene. Grmpf. Fortalte jeg er nøgd med vinter nå? ;)


#4

Maverick sa for siden:

Jeg har tenkt at det blir holke av at snøen blir komprimert av masse trafikk oppå, og islag av varmen fra friksjonen fra hjulene? Det er helt texas (vinterutgaven) på småveiene her, mye skliing nedover bakker på stive hjul, ja.


#5

Floksa sa for siden:

Friksjonsvarmen fra dekk og sko tiner en tynn hinne som blir til hålke.


#6

Carrera sa for siden:

Salt og piggfrie dekk.


#7

Elise sa for siden:

Jøss, oppdaget nettopp nå at jeg har misforstått hva hålke er for noe. Jeg har trodd at det er det der når det blir sånne store hull og klumper i tykk is.


#8

annemede sa for siden:

Sola varmer og tiner.


#9

Pelen sa for siden:

På vår vei blåste snøen som lå på veien bort når det blåste mye og under lå det is.


#10

jolie sa for siden:

Her er det nok sola som gjør at det blir glattere og glattere for hver dag. Der jeg bor er det lite gjennomgangstrafikk pga bom. Hvis jeg tar i så kjører det maks 50 biler forbi her i døgnet. Vi har hatt skikkelig kaldt vær de siste dagene men strålende sol på dagtid, og for hver dag jeg går hjem fra jobb er det litt glattere.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.