Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Ting man gjør og ikke gjør i USA?

#1

Floksa sa for siden:

Hvilke brølere bør vi unngå?
Hvordan er dette med tips?
Rett og slett en liten reiseguide for lite bereiste folk som skal på den O store USA turen....


#2

Tallulah sa for siden:

De kan reagere på nakenhet, og barn som oppholder seg steder alene. "Shit" er ett av de styggeste banneordene du kan si, i motsetning til norske "skitt".

De setter høflighet og småskravling høyt, og tipsing gjør man, minimum 10% på restaurant, og gjerne bittelitt til andre som hjelper deg også: folk som parkerer bil for deg, bærer bagasje, er turistguider (evt. frisør, om noen skulle gå til det) og sånn. Husk at alle priser oppgis uten tax, så du må legge på ca 2,5% i hodet på alle priser.


#3

Neket sa for siden:

Vi gir alltid tips i USA. 20% hvis vi er fornøyde (og det er vi jo stort sett - de er gode på service). Mindre hvis det er så som så, men alltid minst 15. Husk at man skal gi tips til de som henter bilen hvis man parkerer på valet-parking.

Man kan svinge til høyre på rødt lys hvis det er klart, med mindre det står skilt om noe annet. Forvent tuting hvis man glemmer det. :humre:


#4

Floksa sa for siden:

Hæ? Kommer det tax på alt?
Hjelp!

Tipsing er vanskelig ass, for oss som bare bruker kort. Men mulig de har samme løsning som i Norge? Der man kan legge på tipsen?


#5

Neket sa for siden:

Sales tax er vel mer enn 2,5 prosent? Som regel 7-8 tror jeg.


#6

Floksa sa for siden:

Folk som henter bilen :lol:
Vi er ikke helt der.


#7

Guava sa for siden:

usaguiden.no/slik-tipser-du-i-usa/

Denne gir en grei innføring.
Tips kan lett bli dyrt i USA, men det er uhørt å ikke gi eller å bare gi småmynter om man ikke har opplevd katastrofal service.

En ting som kan være greit å forberede ungene på er at det å si "shit", selv om de snakker norsk lett kan gi oppmerksomhet de ikke er forberedt på.
Øve inn "skjusmi" som et slags mantra når man går i butikker er også greit. Amerikanere bruker høflighetsfraser. :nemlig:


#8

Hønni sa for siden:

Det kommer an på hvor du skal.


#9

Neket sa for siden:

Ja, samme løsning. Som regel står det på kvitteringen hvor mye totalen blir ved 15 og 18 prosent tips tror jeg.

Hvis man er mange legger de ofte på en service charge. Da er det ikke nødvendig å tipse i tillegg (jeg har hvertfall ikke gjort det).


#10

Tallulah sa for siden:

Ja, alle varer du kjøper i butikk er det ikke oppgitt tax på. Prisenten varierer litt fra vare til vare, men det er det jo umulig å holde styr på, så jeg bare legger på et par prosent sånn ca i hodet.

Ja, man kan legge på tips på samme måte. Husk også at det ikke er alle steder som tar kort (særlig små steder), husk å åpne kortet ditt for nord-amerika, og bruk kredittkort framfor debitkort. Amerikanerne lever i steinalderen når det kommer til bank-tjenester. Husk også at mynter som tips kan oppfattes som fornærmende noen steder, de vil ha sedler. :himle:


#11

Floksa sa for siden:

Haha! Det har mamma også snakke om.


#12

Guava sa for siden:

Det tror jeg ikke du kan forvente over alt så ha cash tilgjengelig. Jeg har ikke vært i USA på mange år, men har inntrykk fra besøkende derfra at det fremdeles er langt mer utbredt med kontanter enn det er her.

Tax er også noe for seg selv.

Og nakenhet. :knegg:
Tydelig BH på stranda er ikke like akseptert som her til lands.


#13

Addison sa for siden:

Det brukes mye kontanter over alt, litt avhengig av hvor du skal, men vi opplevde at kort ikke alltid aksepteres. Bompengeboder for eksempel, der var det cash is king!


#14

Floksa sa for siden:

Også jeg som suger i % regning :hjelp:


#15

Addison sa for siden:

haha, da fikk du sikkert med deg det poenget. :knegg:


#16

Tallulah sa for siden:

Det varierer fra vare til vare og fra stat til stat. Og kan sikkert ha gått opp en del siden sist. Siden jeg regner om fra dollar temmelig løselig og legger på temmelig løselig, så havner jeg alltid innafor det jeg forestiller meg i hodet at det kommer til å bli. :knegg:


#17

Floksa sa for siden:

Jeg har faktisk bestilt kredittkort fordi vi skal på denne turen. Vi har ikke det til vanlig.
Dette med tips blir en prøvelse altså. Bare det å få inn vanen.
Men man tipser ikke i vanlig butikk?
Og prisene på hyllekanten er altså ikke riktige? Det er litt dyrere?


#18

Tallulah sa for siden:

OMG; ja! Vi ble stuck i en tollbod på veien fordi vi ikke hadde cash eller sjekk. Så Floksa, du MÅ ha cash.


#19

Neket sa for siden:

Ja, det kan hende. Jeg lukker øya og drar kortet. :mantra:


#20

Tallulah sa for siden:

Nei, ikke i butikk.
Stemmer, det er litt dyrere.
Og du MÅ som sagt ha cash til tollbommer på veien, og til steder som ikke tar kort.

Snakk med bilutleier om hvilken rute dere skal kjøre, tilfelle dere kan kjøpe et pass som gjør at dere kan kjøre gjennom noen av tollbommene.


#21

Floksa sa for siden:

Noterer meg cash!

Og at jeg må språkvaske ungene. Shit er kanskje deres mest brukte fy-ord....

Og at USA vil bli kleint for meg. Folk på DO som gir deg tørkepapir? Jeg kommer til å dø! :nemlig:


#22

Niobe sa for siden:

Jeg har vært ganske mye i USA, senest i fjor, og aldri opplevd folk som gir papir på do. Aldri. Jeg har heller aldri opplevd å ikke få betalt med kort, og leiebilene har vært utstyrt med brikke til passering av bomstasjoner.

Jeg tror sales tax i California er 7,5%, så hvis du bare legger til det dobbelte av det beløpet (det står spesifisert på regningen) så har du tipset 15%. Easy peasy. USA er superlett å være turist og utlending i, du har ingenting å bekymre deg for.


#23

Mex sa for siden:

Det tror jeg ikke er så veldig vanlig. Jeg har ikke opplevd det ihvertfall.
Men ikke prøv å snike deg inn på noen herredo dersom køen er lang på damedoen og herredoen er tom.. De har enormt respekt for kø. NO CUTTING LINE!


#24

Neket sa for siden:

De har valet på ikke-fænsi-steder også. Noen ganger har man ikke noe valg, det er er eneste alternativ. Jeg har parkert på valet-parkering for å gå på Cheescake Factory liksom. :humre:


#25

Neket sa for siden:

Har forøvrig heller ikke fått papir på do. Har fått parfymespray på do, men greier ikke huske om det var i USA eller et annet sted.


#26

Guava sa for siden:

Det med tørkepapir har jeg ikke opplevd i USA, men har opplevd i mange andre land.
Det som er greit å vite om do er at amerikanere er finslige i omtale av toaletter også. Spør etter "restroom" ikke etter WC eller toilet.


#27

Tjorven sa for siden:

Når dere skal gjennom tollen må dere ikke spøke med noe som helst! Vær blid og svar på alle spørsmål med et smil enda de kanskje er pissesure.


#28

Hønni sa for siden:

:nemlig:


#29

Niobe sa for siden:

Joda, det går helt fint å tulle litt. Jeg ble jo trillet gjennom immigration i Houston i rullestol, og ble spurt om «the purpose of my stay». Jeg svarte «I’ve been hired as a fruit picker in San Antonio!» Jeg la til «Just kidding, I’m visiting friends in Austin», og fyren lo sånn at han nesten ikke klarte å stemple passet mitt. Men man bør muligens se dem litt an. Han var en veldig hyggelig og pratsom fyr.


#30

Selma sa for siden:

Vi har hatt litt trøbbel med å betale bensin med kort - dvs kortleseren på bensinpumpene aksepterer ikke kortet vårt. Dermed har vi måtte betale inne på bensinstasjonen istedet. I så fall må man gjerne inn og betale først og så fylle bensin.

De fleste amerikanerne er jo hjelpsomheten selv, så på restaurant så står det svært ofte forslag til tips på kvitteringen. Gjerne tre alternativer - 15, 18 og 20%. Lønnsnivået til de som jobber på restauranter er nok i svært stor grad basert på tips.


#31

Selma sa for siden:

Ja, om jeg ikke husker feil så er det rundt 8 % (ulike satser for ulike varer og tjenester). Alle priser i butikker og på restauranter er uten sales tax (mva)


#32

Hannamoren sa for siden:

Aldri opplevd å få tørkepapir på do. Og vi har vært der mange ganger. Men det å ikek ha småpenger til bom har vi opplevd. Da sliter man. Du vil få tilbud om bombrikke når du leier bil, men til en skyhøy pris. Vi kjøpte en brikke på Wallgreen. Det kunne vi fylle på etter behov. Fungerte helt fint.
Nyt ferien, det er mer likheter enn ulikheter. Tips er viktig, det er det de fleste der lever av. Vær høflig og hyggelig. Amerikanerne er vanligvis veldig enkle og gjestfrie.
Om dere er sammen med amerikanere( vi treffer alltid mange slektninger der borte) og av erfaring, så vil jeg si at du bør holde deg unna temaet som politikk og Trump. Amerikanere er veldig patriotiske, de kan si det de vil, men de trenger ikke folk utenfra for å si noe.:fnis:
Ha en super tur!


#33

Fløyel sa for siden:

Vær høflig, blid og imøtekommende. Lær deg "Thank you", spesielt når noen står og holder døren for deg. Alle i servicebransjen spør hvordan du har det, det er ikke forventet at du spør tilbake, men "Have a nice day" er vanlig å si når man forlater kassapunktet.

Ang tips, 10% er du passe fornøyd, 15-18% er du fornøyd, 20% er du svært fornøyd. Mat er billig i USA, servitørene tjener fra $6-10, de lever av tips. Enkelte restauranter legger på gratitude etter kl 18 - der tipser du ikke, det fremkommer på kvitteringen. Å dynge tipsskålen med småmynter ansees som frekt.

Mynter - bruk dem!!
1 cent = penny = 100 på 1 dollar
5 cent = nickle = 20 på 1 dollar
10 cent = dime = 10 på 1 dollar
25 cent = quarter = 4 på 1 dollar


#34

Tjorven sa for siden:

Det er faktisk mulig å kjøre rett gjennom bommen når man ikke har penger. Og så kommer det en bot på 200 kr (altså ikke dollar, men kroner) i etterkant - av bilutleier.


#35

Selma sa for siden:

Og om jeg ikke husker feil så er det overraskende få bomstasjoner i California i motsetning til i Florida


#36

Timar sa for siden:

Vi fikk med et bankkontonummer vi skulle betale til. Hvilket jeg gjorde. Et halvt år senere kom det likevel regning til meg, i Oslo. På EN dollar. :dåne: De hadde ikke lagt på utgiftene verken for å oppspore meg eller sende regning. De frafalt kravet da jeg kunne bevise at jeg hadde betalt. Neste gang skal jeg ta ut noen dollar på flyplassen, FØR jeg setter meg i bilen. :nemlig:


#37

Fløyel sa for siden:

Eller du drar innom en Publix og betaler avgiften der, det koster 50 cent ekstra i tillegg til tollavgiften.

Ha $1 og quartere i bilen. Enkelte strekker, nyere veier har tollroads.


#38

Timar sa for siden:

Svinge venstre på rødt er bare tillatt i enkelte stater, altså, greit å sjekke ut om det gjelder California.

Nakenhet og sex er tabu, nakne barn er heller ikke greit. Jeg ammet offentlig på ren og skjær trass da jeg var der med baby. :cool:

Bortsett fra tipsing og dustete høflighetsfraser så er USA et herlig land å være turist i. Det er enkelt å kjøre på de store veiene og folk er hjelpsomme og hyggelige.


#39

Tjorven sa for siden:

Jeg har ikke kjørt bil i California, så det vet jeg ikke. I Florida er det mange bomstasjoner.



#41

Floksa sa for siden:

Vi har fått en del dollar ( i cash altså) så da har vi til første bilturen :knegg:

Vis jeg regner 1$=10kr så er vi i boks da.....
Men for et system :dåne: Hvorfor? Hvorfor?
Tenker på butikkpriser, i servisyrker forstår jeg det jo når grunnlønna er lav.


#42

veobra sa for siden:

Du kan svinge til høyre på rødt lys. :knegg:


#43

GinaK sa for siden:

Da jeg søkte tidligere så fant jeg ut at det er forbudt å ha med frukt over grensen fra California til Nevada. Eller om det var omvendt.. husker ikke . Fant ikke noe på det i farten men andre her vet sikkert om det.


#44

løve70 sa for siden:

Min erfaring er at du alltid kan legge på tips når du betaler med kort. Når du får regningen kommer den som regel med forslag til beløp for ulike prosentsatser. De siste gangene jeg har vært i USA tror jeg ikke at jeg har hatt kontanter i det hele tatt.


#45

løve70 sa for siden:

Du betaler ikke tips på butikkpriser altså!


#46

Floksa sa for siden:

Nei, det har jeg skjønt. Men at det kommer på tax?


#47

Tallulah sa for siden:

10% er jo ikke vanskelig. Om du skal betale 324 dollar er 10% 32. 20% er det dobbelte. Osv. Du bare tar de to første sifferne i det du skal betale.


#48

millact sa for siden:

I noen stater, ikke alle. Viktig å sjekke.


#49

millact sa for siden:

Du bør ha bilen full av quarters (25 cent) og dollarsedler.


#50

millact sa for siden:

I New Jersey får du ikke fylt bensin selv. Aner ikke hvordan det er i California.


#51

Selma sa for siden:

Man kan ikke ha med seg frukt og landbruksprodukter inn i California nei. California er "USAs kjøkkenhage" og de er veldig påpasselig i forhold til smitte. Det gjelder ikke bare mellom statene men også når du kommer til California fra Norge. Man fyller ut et skjema på flyet og der bekrefter du at du ikke har med deg frukt/grønt.


#52

Selma sa for siden:

Joda - bensinpumpene har kortterminal, men den ber om ZIP-code og spytter ut våre norske kort


#53

Lavender sa for siden:

Jeg mener svogeren min sa at det var laveste tax i Nevada, som i lønnsomt å shoppe der. Jeg ser de ikke har city tax, men andre skatter, og attpåtil varierende.
www.salestaxstates.com/sales-tax-calculator-nevada

Husk å deklarere eventuelle landbruksvarer inn i landet. Vi hadde med brun Geitost på bestilling, til stor nysgjerrighet.

Og i en rundkjøring venter du din tur, de har stålkontroll på hvem som kom først.

Jeg kan ikke huske at vi betalte bompenger i California eller Nevada.

Det er industribyer og bydeler som ikke er trygge for dere. Vi kjørte innom Oxnard på vei sør til H1, der ble vi rike og bleke. Det skjedde ingenting, men vi vakte mye oppsikt.


#54

Tallulah sa for siden:

På sånne taster jeg alltid 90210. :D


#55

Divine sa for siden:

Ikke driv med "høylytt" tipsing. I alle fall ikke i situasjonen der du gir tips direkte i hånda til en person. Jeg fikk opplæring i hvordan jeg skulle tipse diskré.


#56

Niobe sa for siden:

Vet du, slapp av! Nok en gang, USA er lett å være turist i. Jeg har oppført meg slik jeg ellers oppfører meg, og det har gått veldig fint. Jeg har betalt med kort over alt, det har også gått veldig fint. Jeg har sikkert tipset et sted jeg ikke burde, og sikkert glemt det et sted jeg burde, det har også gått fint. Folk er åpne og vennlige, du får hjelp om du trenger det.


#57

Charlie sa for siden:

Da vi var der nylig, var det veldig vanlig at betalingsterminaler tok kortet uten kode. Dvs vær tilbakeholden med å bruke debetkort.

Husk å ordne regionssperre i banken før dere drar. Vi gikk på en smell, der. Kundeservice sa det ble åpnet automatisk for en mnd hvis man brukte kortet med kode, men når ingen brukte kode.... jeg svarte på en del spørsmål hun kunne sjekke, og så åpnet hun regionssperren for ferien pr tlf.

På subwaykort-automaten måtte man taste inn zipkode. En kar sa vi bare kunne taste ok uten kode, men vi prøvde ikke, brukte hotellets zip.


#58

Nenne sa for siden:

Jeg tror det var en vei rundt det der. Puttet vi inn fem ni-tall tro? Det var i hvert fall et triks.


#59

Divine sa for siden:

Regionsperre, ja. Der tabbet jeg meg ut i fjor. Surmulte et par dager over at ingen terminaler tok kortet mitt, helt til det gikk opp et lys for meg. Da måtte jeg inn i nettbanken og oppheve sperren.


#60

Libra sa for siden:

I enkelte kryss har alle veiene stopp skilt, altså full stopp. Alle stopper helt opp og de som kom først kjører videre først


#61

Skilpadda sa for siden:

Det har jeg heldigvis aldri opplevd, hverken i Sverige, Tyskland eller Storbritannia. :lyve:


#62

amo sa for siden:

Venninnen min og sønnen ble holdt som "gissel" til tipsen var betalt. Dette var NY. De hadde tatt massasje i chinatown og det sto 5 Usd på skiltet. hun fikk 5$ av mannen som så gikk videre. Ble et ramaskrik og de forlangte at hun ringte mannen som kom og måtte løse de ut. :knegg:
Så lurt Floksa, å sette seg inn i dette på forhånd. Kos dere på tur.


#63

liefje sa for siden:

10 % er nok sett på som en frekkhet. Oppimot 20 er vanlig. Det står ofte regnet ut på kvitteringen for deg når du skal betale. Jeg mener til og med at det fantes en app man kunne legge inn beløpet for å finne tipsen, men finner den ikke igjen. Fant en som heter tip calculator. Der kan man legge inn check amount, velge hvor mye man vil gi i tips også får man opp "total to pay". Kun et eksempel, men sånt finnes altså hvis man synes det er styr å regne ut.

Når det gjelder priser i butikker, pleier jeg å løse dette ved å lage til min egen ca. valutakalkulator som har nok slingringsmonn til at tax blir inkludert, men noen storshopping har jeg ikke vært med på, så det har ikke vært så veldig nøye. Skal man kjøpe noe veldig dyrt, er det ikke verre enn å spørre i kassen hva totalbeløpet blir før man regner om til NOK.


#64

Neket sa for siden:

Jeg har aldri fått de der til å virke. Hvertfall ikke med 90210 :humre: Men det er ikke noe pes å betale inne, de setter jo pengene tilbake på kortet hvis man ikke fyller for hele beløpet man har oppgitt.


#65

Pelen sa for siden:

Jeg har ikke lest alle svar, men du bør ta ut kontanter i en ATM. Momsen er mange steder mer enn 2,5 %. Lunch 15 % i tips, middag 20 %. En restuarantansatt tjener sånn ca 3 dollar i timen så de er helt avhengige av tips.


#66

Addison sa for siden:

Dette gjorde vi for det meste, der de hadde den ordningen.


#67

Pelen sa for siden:

Ja, jeg har aldri blitt lurt av det.

#68

Guava sa for siden:

USA er temmelig gammeldags på en del områder. Det er noen år siden sist vi hadde slekta på besøk, men jeg fikk likevel hakeslepp da jeg skjønte at de hadde basert seg på reisesjekker som betalingsmiddel. Det var sannelig ikke lett å få vekslet dem inn her lokalt og gebyret var himmelhøyt.


#69

Pøblis sa for siden:

Kusinen min kom med debit- og kredittkort uten pin-kode. De sleit litt. :ja:


#70

Pelen sa for siden:

Ja, banksystemet er utrolig gammeldags. Når vi opprettet konto der så skulle de ordne sjekker til oss og vi sa at vi ikke trengte det. Det var bare å gå tilbake til banken og be om det for det trengtes.

Ellers er alle veldig utadvendte. De sier "How do you do" og du svarer ikke hvordan du egentlig har det uten du kan svare det samme tilbake. Og "Thank you" og "Excuse me" sier man minst 30 ganger hver per dag. Som Herremannen sier når vi reiser til USA: Nå må vi huske å bli høflige igjen (vi i Norge er egentlig ikke så veldig høflige).


#71

Fløyel sa for siden:

USA har free refill på alkoholfritt, så du betaler, i 99.9% av tilfellene på restaurant, aldri mer enn for 1 brus pr pers.


#72

Guava sa for siden:

En norsk-amerikansk venninne er veldig tydelig på hvor langt etter de er på mange fronter. Hun elsker køfribrikker, bussbilletapp og parkeringsapper når hun er i Norge.

I USA var de veldig tidlig ute med sjekker, men det stoppet på en måte opp der.
Har de fremdeles drive-in-bank med sånn rørpost til sjekker tro?


#73

Guava sa for siden:

Alkohollovgivning er en annen sak, men deres er vel under 18 Floksa?

Jeg bestilte vin i feil stat som 18 åring.
Aldersgrenser for alkohol varierer fra stat til stat.


#74

Floksa sa for siden:

Mine er under 18 ja.
Så ingen alkohol på dem.

Jeg må jammen lage meg en kuleliste :knegg:

Hva svarer man når folk spør om How do you do? Fine thank you, and you?


#75

Pøblis sa for siden:

Jeg har aldri opplevd at amerikanere spør "How do you do?" Men plenty av Hello! :D How ARE you today? Nice to see you! Thank you very much! Excuse me. osv. :ja:


#76

Floksa sa for siden:

Men er det meningen at man skal svare lizzm? :blånn:


#77

Pelen sa for siden:

Du kan svare: "How do you do" med blid stemme. Det føles helt pussig å svare slik til å begynne med. De som sier det er f.eks. folk som jobber i hotell og i serviceyrker. Vanlige dødelige sier mer det som Pøbel skriver.

Guava, i Miami er det parkeringsapp siden noen år.


#78

Karamell sa for siden:

Hvordan er det norske mobiltelefoner og 4G over there? Grisedyrt slik det var i Europa tidligere?


#79

Karamell sa for siden:

Når noen sier How do you do, så svarer man How do you do??

Vi skal forøvrig til NY snart. Er de like høflige der?


#80

Tallulah sa for siden:

Jeg har aldri hørt «how do you do» i USA. Ikke på hoteller eller restauranter heller. Min amerikanske venninne svarer «we’re fine, Thank you» på «hey, how are you guys this evening/morning?» og spør aldri servicepersonell tilbake.


#81

Pelen sa for siden:

Sikkert forskjellig i forskjellige områder, USA, men ikke als uvanlig der vi bodde. F.eks. i banken og andre slike steder eller når du leverer bilen på valet parking. "How are you (doing)" er nok mer vanlig der det ikke er så formelt. Man svarer da ofte noe som "Thank you, how are you doing?" eller "Fine, thank you. How are youdoing?" Man svare i hvert fall aldri noe konkret som at man hadde blitt litt nye solbrent, men ellers var det bra. :humre: Der vi bodde spurte de fleste tilbake uten å forvente et svar, men nødvendigvis ikke til servicepersonell, men det var helt ok å gjøre det.

De er ikke like høflige i NY, men betydelig høfligere enn i Norge. Man holder opp dører, sier god morgen i hotellheisen osv.


#82

Neket sa for siden:

Ja, men de sier jo ikke det i USA, bare i England. De sier how are you, og da svarer man fine, Thanks, eller noe sånt. De lurer ikke på ordentlig.


#83

Pelen sa for siden:

Jeg var nødt å spørre mannen for å sjekke om jeg var helt glemsk og han sier at de kan si How do you do på mer formelle steder, men normalt sett ikke på typiske turiststeder osv.

#84

millact sa for siden:

Nei, i NJ har man ikke lov å fylle selv. Der må de som jobber på bensinstasjonen fylle for deg. Men dette kan ha endret seg de siste årene.


#85

millact sa for siden:

Kommer an på. De har det i alle fall mer travelt. Stor forskjell på nord og sør.


#86

Drømmedama sa for siden:

Right on red, altså du svinger til høyre selv ved rødt lys hvis det ikke er et forbudsskilt med en pil med rød strek over. Du parkerer aldri foran brannhydranter. Vi har mange ganger opplevd å måtte bruke kontanter, sist i sommer i New York, ikke overalt de hadde kortmulighet, eller den var ødelagt. Amerikanere er ellers mer høflige enn nordmenn og viser deg gjerne veien hvis du ikke vet hvor du skal, "fine, thanks" holder lenge som svar på "How are you". De har også en langt bedre køkultur, man står pent etter hverandre og holder høflig avstand til personen som står ved kasssa og betaler. Man tipser alltid. Mange tjener nesten ingenting uten tips. Vi tipser 20%.


#87

Neket sa for siden:

Og for all del, ikke parker mot kjøreretningen. Min eneste bot noen gang fikk jeg i USA. :leppe:


#88

Pelen sa for siden:

Det gjelder ikke i alle stater, men i alle jeg har kjørt i. Veldig praktisk. Du må stoppe før du svinger.

Det er vanlig med kamera i kryss som tar bilde om du kjører mot rødt (ikke for at man gjør det så mye, men man kan jo komme over litt sent).

Gjelder for øvrig også i Sverige.

#89

Elise sa for siden:

Mamma ble spurt i passkontroll i USA om hvordan hun hadde det, og hun hadde et lenger foredrag på skikkelig dårlig engelsk om hvor lite hun hadde sovet på flyet, at hun var sliten i beina, osv. Han kikket ekstremt rart på henne. :knegg:


#90

Charlie sa for siden:

Spørs sikkert på abb., men ja. På turistifiserte steder er det i imidlertid rikelig med wifi-muligheter, på de merkeligste steder. Feks på bussen i NYC.


#91

Reiselyst sa for siden:

Trenger ikke tenke så mye på penger til bompengeboder. I de områder hvor det er vanlig med bompenger på leiebilen så er det som regel brikke i bilen (tilsvarende Autopass). Likt ulikt hvordan de forskjellige leiebil selskapene belaster forbruk.

Når det gjelder tips så kan man legge det på kredittkortet, men for personalet er det faktisk bedre om du legger det igjen i kontanter, da betaler de mindre skatt i følge en kompis av meg som jobber i bransjen der borte.


#92

Neket sa for siden:

Ang 4g, med Telenor kan man kjøpe datapakke til en forholdsvis rimelig penge - husker ikke hvor mye.. Andre abonnement varierer. Jeg har jobb abonnement, det koster en halv formue. Sist vi var der brukte en kollega 1500 kroner på å laste ned to e-poster. :what: Jeg skrudde av når vi var det på ferie, var ikke noe problem siden det var wifi stort sett over alt. Mannen har Telenor, han kjøper pakke.


#93

Fløyel sa for siden:

Det er langt en automatikk i dette, ihvertfall ikke hos Alamo, Avis, Hertz eller Sixt som vi har leid bil av de siste årene. De spør riktignok om man ønsker å kjøpe pass, hvilket vi har erfart er et dyrere alternativ.


#94

Tallulah sa for siden:

Og i Florida er det jo også ulike bomselskaper, og litt vanskelig å vite på forhånd hvilke man kommer til å kjøre mest igjennom. Vi syns det var forvirrende.


#95

Pelen sa for siden:

Å kjøpe Bombrikke hia bilutleie er ofte dyrt, men kanskje det eneste alternativet. Vi har Egen Sunpass i Florida, men den tror jeg må stå på en amerikansk adresse. Tallulah, flere selskaper i Florida? Jeg har bare hørt om Sunpass, men det er kanskje noe annet også litt lenger nord?


#96

Niobe sa for siden:

Vi hadde Sunpass-brikke i leiebilen i Florida. Det koster noe mer enn å stoppe i bomstasjonene og betale, men vi synes det var verd prisen å slippe. Vi kjørte Orlando-Miami-Naples uten problemer, på samme brikken.


#97

Tallulah sa for siden:

Nå begynner det å bli noen år siden vi var der, men det var hvertfall to vi måtte forholde oss til. Tror vi hadde sun pass, også var det mangelen på det andre som satte oss fast i en bomstasjon. Vi skulle være pliktoppfyllende og betale, ikke bare kjøre igjennom. Never again. :knegg:


#98

Pelen sa for siden:

Utfordringen er at det er som i Norge nå. Du kan ikke betale på plass uten faktura sendes til bileier eller til bmbrikken.


#99

Fløyel sa for siden:

Inn mot Tampa og Miami har de fått automatisk avlesning av skilt og hvis du kun har SunPass og ikke det andre selskapet får du ekstragebyr når du får faktura. Det var vel ca 50 cent pr passering.


#100

Polyanna sa for siden:

Angående How do you do, så hører man ikke den ofte i USA, men i går, før jeg leste denne tråden, så hørte jeg den på en podcast, da i klassisk "slenger ut frasen, er ikke interessert i svaret"-stil:

Stephen DUBNER: Stephen Dubner, is that David Rubenstein?
David RUBENSTEIN: It is.
DUBNER: How do you do? So nice to talk to you. Thanks.
RUBENSTEIN: My pleasure.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.