Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Feitetirsdag

#1

amo sa for siden:

Jeg kom over det i en tråd her inne. Måtte le litt for jeg har aldri i mitt snart 50 årige liv hørt om feitetirsdag før for noen uker siden. Da var jeg på seminar og en dame fortalte hun lagte rømmegrøt og inviterte til fest på feitetirsdag.
Mener dagen var tirsdag før eller etter fastelavensøndag.
Har dere andre hørt om feitetirsdag? Om ja, gjør dere noe utav den?
Jeg tenker det må være kult å lage fest en kjip tirsdag i februar lizzom. :hyper:


#2

Guava sa for siden:

Feitetirsdag er en del av fastelavnshelga og innledningen til fastetiden.
Fastelavnssøndag, blåmandag, feitetirsdag og askeonsdag.

Jeg er ikke oppvokst med feittirsdagsmarkering, men her bor nå er det vanlig å spise saltkjøtt, grovpølse og stappe denne dagen. Jeg synes det er en fin tradisjon.

Feitetirsdag feires veldig mye mer i mange land.
Mardi gras, martedi grasso.. i katolske land tas det
gjerne helt ut.


#3

Carrera sa for siden:

Kjent og oppvokst med begrepet ja, og vet at det er innledningen til fastetiden, men aldri hatt noen tradisjon rundt det.


#4

Inagh sa for siden:

Jeg er vokst opp med fastelavn, blåmandag, feitetirsdag og askeonsdag ja, uten at vi hadde tradisjoner rundt det annet enn fastelavnsboller på søndagen.


#5

Nextlife sa for siden:

Ja, jeg har vokst opp med feittirsdag, og er opptatt av å bevare de norske mattradisjonene, så her er det feittirsdag hvert år.
Jeg pleier å lage flesk og duppe på dagen.


#6

Hannamoren sa for siden:

Husker min mor alltid nevnte denne dagen, men det ble aldri gjort noe ut av den.


#7

ElinM sa for siden:

Vokst opp med det, og jeg serverer saltkjøtt, grov morrpølse og kålrotstappe til middag den dagen. Fordi det er godt og en tradisjon verdt å holde i live.


#8

ingling sa for siden:

Vet godt hva det er, men gjør ikke noe ut av det. I år gikk vi for den engelske varianten og hadde Pancake tuesday. :humre:


#9

polarjenta sa for siden:

Jeg vokste opp med det, men er litt usikker på om vi hadde saltkjøtt og sånn til middag hver gang. Det jeg er sikker på er at dersom vi hadde det så spiste ikke jeg det:knegg:


#10

Myria sa for siden:

Jeg er ikke vokst opp med det (jeg vet hva det er da) og kommer aldri til å gjøre noe ut av det heller.


#11

Novla sa for siden:

Jeg er vant med "erter, kjøtt og flesk" hjemmefra, altså ertesuppe, salt kjøtt og flesk.

Vi hadde faktisk mer markering av feittirsdag enn fastelavenssøndag; vi hadde gjerne berlinerboller en eller annen gang rundt den tiden, men ikke spesifikt den søndagen. Sånne boller med krem har jeg faktisk aldri smakt (og det kommer neppe til å skje heller :hehehe:).

I eget hjem har jeg aldri markert feittirsdag, selv om jeg hvert år tenker at "i ÅR skal jeg huske det".:p


#12

Divine sa for siden:

Jeg er vokst opp med det. Da serverte mamma alltid saltkjøtt og stappe. Jeg skulle gjerne holdt den tradisjonen i live, men det har jeg dessverre vært for dårlig til. Siden jeg er gift med en engelskmann, blir det som regel heller Shrove Tuesday.


#13

Che sa for siden:

ja, Feittirsdag (som det heter på Trøndersk) er jeg vokst opp med - og fortsatt spiser vi saltkjøtt og kålstappe på dagen - og fortsatt er det min mor som serverer det....


#14

Millen sa for siden:

Samme her.


#15

Nenne sa for siden:

Vi har aldri markert det, men jeg har kjent til tradisjonen rundt dagen i mange år.


#16

millact sa for siden:

Ikke vokst opp med det, men har bodd mange år i USA og der er det godt kjent.


#17

Martis sa for siden:

Jeg er vokst opp med feittirsdag og vi brukte å ha ertersuppe og salt lammekjøtt på den dagen, og dagen etter, askeonsdag, kledde vi oss ut og gikk på dørene og tigget gotteri. Dette var på Island. det er hovedsakelig fastelavens vi marker nå, men jeg er veldig glad i saltkjøtt og ertersuppe, så jeg lager ofte det, selv om ungene er litt lunkne til den matretten.


#18

amo sa for siden:

Artig at så mange har fått med seg dette. Jeg kommer fra en ganske så tradisjonell vestlandsfamilie,og fortsatt overrasket at dette har gått meg hus forbi. Elsker slike tradisjoner. :digger:


#19

mina sa for siden:

Jeg er vokst opp med feittirsdagsmiddag, fastelavnsboller og berlinerboller.
Og så lauper, en slags stor flat bolle bakt med hvete- og rugmel og med anisfrø i. Innbiller meg at det er typisk trøndersk?

Lauper og berlinerboller bakte mamma alltid rundt fastetida, og bare da.

Jeg har dessverre ikke holdt på denne tradisjonen selv om jeg egentlig hadde hatt lyst til det.


#20

Malama sa for siden:

Jeg har jo visst om det, men ikke vant til å faktisk markere det. Holder med de bollene på søndag.
Bedriver ikke faktisk faste på noe vis heller

Men begrepet er kjent.


#21

Bean sa for siden:

Her er feitetirsdag pannekakedag. Eneste dagen i året da jeg orker å steke pannekaker til middag :jupp:. Barna husker dermed denne dagen veldig godt...


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.