Jeg går tom for idéer på fiskemiddagfronten. Jeg setter opp tre fiskemiddager i uken, og da teller jeg også med fiskekaker, fiskepinner, fiskeboller og den slags. Og nå blir det for lite variasjon. Jeg er ikke nødvendigvis ute etter fancy oppskrifter, men gjerne enkle hverdagsvarianter og smakskombinasjoner som fungerer.
Hverdagsvarianten er litt fake, men jeg synes den er god;
Skjærer fenikkel i skiver, tar de i varm panne med smør og heller over litt soyasaus. Stekes til de er myke :jupp:
Vi går for god, gammeldags fiskegrateng, i tillegg til laksewraps og kokt torsk (der restene blir til nevnte grateng). Noen ganger fiskesuppe, og noen ganger fiskeboller i hvit saus.
Ovnsstekte laksefileter og stekte grønnsaker. Vi bruker de ferdige wok-pakkene fra butikken, enten de i salatskapet eller frysedisken. Ris ved siden. Valgfri saus, vi setter frem soyasaus, sursøt saus og bearnaise, alt på flaske.
400 gr. frossen eller fersk fiskefilet - torsk, sei eller breiflabb
Hvetemel
1 løk
En rød paprika
Bacon
Et beger crème fraiche/seterrømme
Salt og pepper
Smør til steking.
Fisken deles i skiver og vendes i mel, salt og pepper. Fisken stekes, og legges så i ei ildfast form. Stek deretter en løk og en rød paprika i biter, skjær baconet i biter og stek det.
Alt legges over fisken, og til slutt helles et beger Crème fraiche eller seterrømme over fiskeblandingen. Stek fiskeformen i ovnen på 180-200 grader i 15 minutter.
Server med poteter eller ris, etter smak og behag.
Denne er kjempegod.(min mors oppskrift. Denne er til 2-3 pers)
Fiskesuppa til Rema1000 som er ferdig i poser har slått an her, vi tilsetter sei, torsk eller laks alt ettersom. Ikke akkurat fra grunnen, men veldig enkel og god på en travel dag.
Jeg var så heldig å få en diger krukke hjemmelaget, vegansk kimchi, så i det siste har det vært mye fisk/fiskekaker, ris, grønnsaker og kimchi. Men jeg tror ikke jeg kommer til å lage kimchi selv med det første.
For en del år siden fikk jeg en oppskrift på linsesalat som er god til laks. Jeg ovnsbaker oftest laks med olje, salt, pepper og enten sitronskiver eller sitronsaft og -skall. Serveres med linsesalaten og rømme/matyoghurt/gresk yoghurt/Creme fraiche
Linsesalat til 2-3 personer:
2 dl Puy-linser (Fås på Meny, bl.a)
1/4 presset sitron
1 stor ts fransk sennep
3 ss extra virgin olivenolje
litt hvitløk, most med litt salt
salt og pepper
1/2 rødløk
3-4 hakkede tomater
1 stor bunt hakket bladpersille
Kok linsene møre (ca. 20 min) i usaltet vann. Lag sennepsvinaigrette og
ha i en bolle sammen med hakket rødløk, hvitløk og tomater. Ha i de
varme linsene så snart de er ferdigkokte, og rør tilslutt inn persillen.
Salaten kan gjerne få stå ca. 10 min så smakene blander seg bedre.
Denne er veldig god - tror der kommer fra Trines matblogg:
Laks med kremet spinat og feta
Ingredienser:
600-700 gram laks, i biter (ca 4×4 cm)
1 løk, i tynne båter
2-4 fedd hvitløk, finhakket
200 gram spinat, renset og skylt
2-3 dl matfløte eller kremfløte
1 ts maisenna
100-200 gram fetaost, i terninger
en neve pinjekjerner, ristet
Pappardelle eller annen pasta, tilberedt etter anvisningen på pakken
Fremgangsmåte:
Skjær laksen i jevnstore stykker og krydre med salt og pepper. Stek laksen i litt smør et par minutter på hver side, og legg den deretter i et ildfast fat.
Fres løken i litt smør, til den blir blank og myk. La hvitløken frese med de siste minuttene, men pass på at den ikke blir brent. Tilsett spinaten (+ eventuelt litt mer smør/olje) og la den surre med til spinaten så vidt faller sammen. Tilsett fløten, kok opp og tilsett eventuelt litt maisenna utrørt i et par spiseskjeer fløte. Tilsett fetaosten og smak til med salt og pepper. Hell spinatblandingen over laksen og stek formen ved 180 grader i ca 20 minutter, til fisken er passe stekt.
Rist pinjekjernene i en tørr stekepanne og strø dem over retten rett før servering.
En god gammal oppskrift jeg skal vekke til live igjen er torsk og tomatskiver lagt annenhver, med sitron, smør, salt og pepper, bakt i ovn. Utrolig lettvint.
Og takk for tråden! Spiser for lite hvit fisk og for kjedelig laks!
Før brukte vi mye hjemmelagde fiskenuggets. Skjær ønsket fisk i nugget- biter, vendes i mel, eggeblanding og det du vil ha til krisp (pankomel, knust cornflakes, knust tacoskjell...) stekes i panna.
Til det bruker vi en dip av lettrømme og søt chilisaus, og ved siden av varierer det litt, oftest ris eller stekte poteter i en variant, ovnsbakte grønnsaker el.l.
Sausen vi foretrekker er en vi kjøper på innvandrerbutikk (de pleier å ha den overalt), som heter Pantai norasingh Sweet chilisauce for chicken. Den er litt søt og absolutt chili, men litt rundere. Det er mye gult i designet og et lite bilde av en mann. :jupp:
Wok med laks er også raskt og godt. Grønnsaker og nudler.
Her skal jeg henge litt også, tror jeg. I dag skal vi ha fiskekaker i burgerbrød med ovnsbakte potetbåter. Bruker nok en pestorest på potetene, og serverer med kjappsylta rødløk, guacamole, ruccola og pico de gallo. Samt skiver med agurk og tomat for dem som vil ha det mer tradd. :knegg:
Ellers har jeg superkjapp fiskecurry jeg ofte bruker:
Fileter av hvit fisk (kan være frosne om de er tynne) legges i ildfast form og krydres litt med salt, pepper og evt. fersk chili og revet ingefær. Press saften av en hel lime over. Fres opp wok-grønnsaker raskt og heller over en boks kokosmelk, og så mange skjeer med rød currypaste som du syns du trenger, bland sammen og hell over fisken. Inn i ovnen på 175 og stek til fisken er gjennomstekt. Tiden varierer på tykkelsen av fisken og om den er frossen, men rundt 30 min, kanskje. Serveres med ris.
Er er ungene glad i fiskeform.
1-2 blokker med sei/torsk (alt etter hvor mange dere er i familien, og hva dere liker.)
Poteter
Gulrøtter
Purre
Smør
Skjær potetene og gulrøttene i skiver og forkok til Møre (dette minsker tiden i ovnen).
Legg litt smør i bunnen av en ildfast form.
Skjær fiskeblokken/e i skiver, og legg lagvis med potet/gulrot. (Start med potetene)
Mellom hvert lag strør du litt salt og purre.
Avslutt med fisk og strø godt med purre på toppen og noen klatter med smør.
Dekk med aluminiumsfolie og stek i ovnen på 220 grader. Du kan ta av folien om det tar for lang tid (men når potetene og gulrøttene er forkokte tar det ikke mer enn ca 20 min.
Jeg vokste opp med fisk fem dager i uka, og det gikk mye i enkle, tradisjonelle fiskeretter som lettsaltet torsk, stekt sei med eller uten rømmesaus, fiskekaker, fiskeboller, fiskegrateng, boknafisk, lutefisk, skreimølje, røkt fisk, stekt kveite, mandelpanert uer og fiskepudding. I tillegg har du fiskepinner, fish'n chips, stekt og kokt laks, fiskesuppe, fiskegryte, bacalao, panert sei. Uendelige variasjoner!
Takk for mange gode tips! I dag laget jeg en hot fiskesuppe, av currrysaus jeg allerede hadde i fryseren. Jeg tinte den, hadde oppi en boks med lett kokosmelk, og en blokk med torsk. Veldig grei mandagsmiddag.
Men fiskemiddager fem dager i uken hadde jeg neppe fått til. Jeg synes det er vanskelig nok med tre. :sparke: Litt av problemet er at jeg selv blir inderlig lei de fiskemiddagene baran typisk liker. Jeg følte stekt laks vokste i munnen min en stund, selv om vi varierte tilbehøret aldri så mye. :gal:
Det jeg synes er vanskelig med fiskemiddager er at mange av oppskriftene, særlig med hvit fisk, inneholder en del rømme eller fløte. Det prøver jeg å unngå i størst mulig grad, men det er klart at der hever smaken. Jeg synes tre dl kremfløte er altfor mye fett i en hverdagsmiddag, særlig når det er en sånn alt-i-en-rett.
Forøvrig er jeg veldig glad i fisk og kunne glatt spist det nesten hver dag.
Forresten, jeg liker rå fisk bedre enn kokt og stekt, og lager av og til poké. Det går an å lage det med stekt/trukket fisk også om noen heller vi ha det. helleskitchen.org/laer-a-poke/
en annen oppskrift som er ganske god er å legge fisk og purre og paprika lagvis (evt også mais, men det liker ikke jeg) - blande en boks rømme og en tube rekeost og hell over og stek i ovnen. - Kan og ha reker på toppen helt på slutten av steketiden. (de blir lett gummeaktige) Her må fisken helst være tint, for ellers bruker det innmari lang tid før fisken er gjennomkokt.....
www.treningsfrue.no/2018/01/24/torsk-i-tomatsaus-ukas-middag/
Denne hadde vi forrige uke. Ungene mente det var en light-versjon av bacalao og likte den ikke, men kanskje den passer noen andre.
Jeg har også prøvd mange gode fiskeoppskrifter som jeg har funnet på bloggen til fotballfrue.
Takket være denne tråden har vi hatt fire fiskemiddager denne uka (mot max 1 til vanlig). Det ble en veldig positiv overraskelse for alle. Tror jeg gjentar utfordringen/suksessen neste uke.
Denne uka så slik ut
torsk i form med bacon og grønnsaker m/rømme over +potet
2)fiskekaker og rotgrønnsaker på panne med rømmedressing
3)stekt laks med mangosalat, rømme og spyastekt fenikkel +ris
4)innbakt torsk med hollandaisesaus, rå grønnsaker i staver og søtpotetfries
Neste uke tror jeg blir;
lettsaltet torsk m/bacon, eggesmør, potet og gulrot
Laksepasta:
Kok opp vann og tilsett tagliatelle pasta
I mens det koker lager du til sausen
Hakk opp en løk og stek blank i smør
Hell oppi en ca 3 dl kremfløte og kok til den er tykkere
ha opp ca 600 gram laks, i biter
salt og pepper etter smak
tilsett en boks tørkede erter så de blir varme mens laksen trekker ferdig
I dag skal vi ha laksewraps, med meksikansk bønnestuing og pico de gallo til. Jeg spiser ikke tortillas og rømme til, men det funker helt fint uten. Jeg krydrer laksen med hjemmelaget tacokrydder og limesaft.
Vår laksepasta er sånn: Kok pasta (vi bruker også tagliatelle). Surr fire fedd hakket hvitløk og litt tørket chili i en blanding av olivenolje og smør. Stopp stekingen med ca. en dl hvitvin. Ha i en dl vann og en fiskebuljongterning. La koke til pastaen er nesten ferdig (fyll på med mer vann om det koker helt inn), ha i laksebiter og svisj dem rundt i sausen et minutts tid. Bland laks og saus i den helt nykokte, varme pastaen, laksen blir ferdigkokt av varmen fra pastaen. Ha i en haug hakket persille og en liten klatt smør, smak til med salt, pepper og noen splæsjer sitronsaft, bland godt og server med en gang.
Skal leses skikkelig. :)
Vi er dårlig på fiskemiddager men har de siste ukene hatt fiskekaker en gang i uka.
Fiskekaker, poteter og raspet gulrot + smør og det er utrolig godt.
Rotgrønnsaker fra pose i en form med laksebiter og litt smør her og der, og inn i ovnen en halvtime ble også veldig godt mottatt så det skal gjentas. Vi må ha mer poteter oppi da.
Vi har prøvd fiskeburger men det ble helt feil for oss. Forventer den burger`n og så smaker det bare rart. :o
I dag hadde vi torskenuggets med Sørlandschips-panering! Jeg burde brukt lettsaltet torsk for mer smak, for det ble mye mindre salt enn jeg trodde. Men paneringen var veldig sprø! Jeg skal prøve igjen, muligens med chips med både salt og pepper, eller kanskje paprika?
Kok inn ca 1.5 dl eplejuice til halv mengde, ha i ett par never hakka fersk spinat eller noen kuber frossen spinat, litt finhakka brokkoli og en boks kremost med krydder eller urter. La dette koke noen minutter før vi kjører sausen med stavmikser og smaker til med sitronpepper. Serveres med ovnsbakt laks og pasta. For ekstra gr.saker så server med dampet brokkoli og sukkererter el aspargesbønner.
Laks med mangosalsa og ris
Stek laks i ildfast form med litt soyasaus og sesamfrø på toppen.
Finhakk en moden mango, en paprika, en halv agurk, en liten chili, 1 ts revet ingefær. Tilsett hakka koriader, 1 ss honning og 1 ss soyasaus.
Kok ris som vanlig.
Laks med cf-saus, steikte poteter og gr.saker
Dl laks i biter og stek i panne med litt soyasaus. Tilsett en halv boks creme fraiche og topp med finkakka basilikum. Del poteter i båter og kok i vann med 1-2 ts natron i 5 min. Vend så i litt olje, salt og pepper og stek gylne i ovnen. Vi bruker grønne grønnsaker til: brokkoli, sukkererter, aspargesbønner el asparges.
Skjær torskefilet eller annen hvit fisk i passelige biter. Så visper du sammen et egg og har i en skål. I en annen skål har du mel. Og i en tredje skål har du finknust Sørlandschips. Ta en og en fiskebit og dypp først i mel, så i egg og så i chipsen. Legg på bakeplate med bakepapir. Stekes på ca 200 grader, tror kanskje i 10-15 minutt.
Som sagt så ble ikke saltsmaken på chipsen så tydelig som jeg hadde trodd. Kanskje lurt å salte og pepre fiskebitene først?
Plukkfisk er godt, og en fin måte å få brukt opp rester på. Elsket det som barn, men må med skam melde at jeg har ikke lagd det selv på sikkert tjue år.
Vi har hatt dilla på laks med blåskimmelost noen år nå. Snitt i midten av laksebiten, legg blåskimmelost i, og stek i ovnen. Himmelsk tilbehør er aspargesbønner stekt i panne, vær raus med hvitløken.