Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kollenfyll og kollenkaos

#1

Guava sa for siden:

Det er dagen derpå for en del skisupportere i dag.

Folkefest endte med kaos og fylleslag.
Jeg ser på fb at venner som har vært uttallige ganger i Holmenkollen er rystet over gårsdagen. Beskrivelsene er ganske ille.

Folk tisset, bæsjet og spydde i løyper og rundt folk. Slåssing, kjefting og kaos.

Avisene melder det samme.
Ute i skogen ble det etterlatt klær, telt, flasker, bokser og annet søppel i mengder.

Hva er greia med å drikke seg dritings på et skiarrangement på dagtid?
Hvilke tiltak bør arrangør sette inn? Hva er det med folk når de bruker skiløyper som toalett og etterlater seg store mengder søppel?

Noen av dere som var tilstede i går? Hva var deres opplevelse?


#2

Heilo sa for siden:

Jeg har lest nyhetssakene om dette med en følelse av absurditet. Fryktelig pinlig for absolutt alle som har ansvar for dette tenker jeg.


#3

Pelen sa for siden:

Det som jeg syns er dumt i tillegg til det som skjedde er at det virker som om det i media i utlandet har blitt lagt opp som om det var farlig å være tilskuer til løpet.


#4

Candy Darling sa for siden:

Utrolig pinlig, ja. Ser de har kastet øl og korker på andre nasjoners deltagere også? Hva ER det med voksne mennesker?

Utfordringen her er jo at publikum står ute i skogen uten oppsyn. Vi ønsker jo ikke at de skal stenge av store friområder i ukesvis heller for å passe på voksne folk. Det bygges lavvo og bæres inn forsyninger lenge i forkant, og problemet er ikke innenfor arrangementsområdet.


#5

Candy Darling sa for siden:

Altså, når det samme helg er masseslagsmål i utdrikningslag på danskebåten, slåsskamp mellom mange voksne på lekeland (!) og så dette i Kollen? Det er jo noe alvorlig gærnt med folk.


#6

Billa sa for siden:

Slåsskamp på LEKELAND? :confused:



#8

Tallulah sa for siden:

Ja, herregud dette har vært helga si. :gal:

Kollengreiene har vel bygget seg opp over flere år, men tok helt av i år, sikkert godt hjulpet av masse snø og trange gater?

Politiet har jo mulighet til å ta grep ift. alle dem som dreekker inne i skogen. Det er ikke lov å drikke seg snydens på offentlig område, så de kan jo aksjonere på forhånd, beslaglegge alkohol og bortvise de som er dritings tidlig? Men skjønner at det er vanskelig, med all snøen og alt.


#9

Toffskij sa for siden:

Charming. :gal:


#10

Polyanna sa for siden:

Ja, dette burde ikke være noen overraskelse for noen, det er et par år siden mannen tok med barna opp dit, og de kom helt sjokkerte hjem igjen, så dette har vært en gradvis utvikling mot det verre, og noe man strengt tatt burde vært forberedt på.

Det finnes helt brukandes lovhjemmel mot dette, og dersom politiet hadde gått kraftig ut på forhånd og gjort det klart at loven ville bli håndhevet og folk ilagt bøter for beruselse på offentlig sted, så kunne det dempet en del.

Jeg syns den koblingen alkohol og sport man ser ganske mye av er veldig betenkelig generelt. Jeg husker en sportssending for en tid tilbake der alle reportasjene - det hadde vært mange lag og personer som hadde vunnet saker og ting - sluttet med veldig pushende spørsmål fra reporterne om "FESTEN, da, hva med FESTEN?! :hyper: Det blir vel skikkelig vill FEIRING i kveld?! :rairai: ", og det lå under at her skulle det drækkas.

Vi gikk på ski fra Vettakollen, og det var ganske vilt der vi kom, men ikke så ille som de områdene som er nærmest banen, tror jeg. Og vi kom ganske tidlig. Der stod det knickerskledde lyslugger og pisset med sigaren i en hånd og ølen i den andre, like ved akende barn, fulle polakker ravet rundt i løypa, og det var søppel overalt. Jeg og minsten snudde, han hadde IKKE lyst å gå inn i det kaoset. Eldste og mannen gikk på ski og tog banen fra Sognsvann, gudsjelov.


#11

Neket sa for siden:

Lørdagen i kollen har vel alltid vært en fyllefest, det var nok bare et spørsmål om tid før det gikk galt. Kombinasjonen mye fyll i områdene utenfor arenaen og begrensede transportmuligheter tilbake til byen har vel aldri vært en suksessoppskrift.

Vi dro i fjor på søndagen, og selvom det ikke er en partydag, og været var stusselig, var det rimelig mye trengsel på banen hjem. Legg til fire ganger så mye folk pluss ti ganger så mye alkohol, så er det ikke mye som skal til før det går galt.


#12

Polyanna sa for siden:

Jeg syns det er tragisk at de ikke har klart å gjøre noe med dette, selv om det har vært et problem i flere år:
www.aftenposten.no/100Sport/vintersport/Vil-ha-bort-fyll-og-trengsel-Her-er-Holmenkollens-nye-kjoreregler-230369b.html

Denne småbarnsfaren oppsummerer det greit, og jeg syns også det er interessant det han sier om at det ikke står ett ord om alkovett på sidene til arrangementet: www.aftenposten.no/meninger/debatt/i/qn7Bde/Min-2-aring-havnet-i-et-inferno-av-fyll_-slassing-og-darlig-logistikk-Forkastelig-og-uakseptabelt-pa-Holmenkollen-Skifest--Christian-Kjeldal

Det virker som om det er en ganske høy aksept for fyll på offentlig sted når det er "tradisjon" og "folkefest", også blant de som arrangerer, og så er det litt oups når det skjærer seg.


#13

Bluen sa for siden:

Fylla er jo bare tragisk, men jeg stusser også over at det ikke er mulig å finne en bedre løsning for kollektivtrafikken. Det har jo vært totalt kaos i alle år.


#14

Polyanna sa for siden:

Der vet jeg ikke helt hva de KAN gjøre? Det går baner i ett bankende (men pga kaoset så ble det ytterligere stopp og forsinkelser, da. Det hjelper jo ikke når folk legger seg til å sove i sporet...), og veien opp dit er så trang. :vetikke:

Kanskje de kunne fraktet folk til Wyller og sendt dem ned i stolheisen? :knegg:


#15

Bluen sa for siden:

Ja, det er jo håpløst med trafikken der oppe uansett. Jeg er på Lysebu én gang i året, en helt vanlig søndag i februar, og det er ALLTID trafikkaos.


#16

Neket sa for siden:

De får sende de fulleste ned korketrekkeren. :nemlig:


#17

Maverick sa for siden:

Jeg ser de sier at det har vært veldig mye mer folk enn de regnet med. Og veldig mye fullere folk enn de regnet med.

Her ser det ut som om det er alt mulig rart som har gått galt samtidig. Det er veldig mye som kan gjøres for å unngå de flaskehalsene som har oppstått, og flaskehalser med fulle, trøtte og kalde mennesker som vil hjem er en skikkelig dårlig deal.

Man burde vel muligens ha:

  • nappet ut de verste fyllefestene fra marka allerede om natten (det betyr patruljering og høy kostnad)
  • stoppet publikumskøene tidligere på vei ned fra Kollen, altså hatt sånne oppsamlingssteder med mye plass (og toaletter) FØR de kom helt ned til t-banestasjonene
  • økt bemanningen både hos politi og vektere når man observerte tilstandene i løpet av natten
  • hatt rennet tidligere på dagen

Men selvfølgelig, det som virkelig har gått gæærnt her er jo at folk er idioter. Skal man måtte bemanne opp vekter- og politioppbud på familieidrettsarrangement på samme måte som man gjør ved hiphop-konserter, lissom? Det er helt krise.


#18

Polyanna sa for siden:

Og: Kommunisert klart på forhånd at i år blir det bøtelegging for fyll.

Og hatt sluser på vei mot t-banen. Slik de gjør etter fotballkamper i London.

De sier at de ikke kan styre når 5-mila går, men de kan vel påvirke?


#19

Karamell sa for siden:

Ville det også hjulpet noe om 5-mila gikk tidligere på dagen? Kunne startet mye tidligere og folk fikk mindre tid til å drække?

Ellers enig: helt tragisk!


#20

Polyanna sa for siden:

De sier at starten er bestemt internasjonalt. Det bidro nok STERKT i år.


#21

Tallulah sa for siden:

Når det er Barnas holmenkolledag frakter de folk med busser fra utvalgte andre stasjoner, slik at man både fjerner mange som går, og sprer belastningen utover. Jeg syns Mave har mange gode (og ikke minst, kompetente) innspill, og syns faren i den kronikken også peker på viktige sjekkpunkter som har maglet fullstendig. På ett av videoopptakene fra t-banen ser man en pappa som går med en bitteliten tass i hånda nedover, sammen med dritafulle og til dels aggressive tilskuere.


#22

Anda sa for siden:

Var ikke deler av problemet også at folk ga jamt faen i sperringer og slikt, slik at gjerder ble hoppet over, veltet etc? Jeg blir flau.


#23

Tallulah sa for siden:

Jo, men det kunne jo vært unngått om fylla ble slått hardere ned på tidligere, og man hadde hatt et bedre system for å få folk vekk derifra.

Folk hoppet også ut i veien foran ambulanser, politibiler og brannbiler og forhindret dem med vilje.


#24

Pelen sa for siden:

De som var der ute og oppførte seg dårlig, er det mest voksne folk eller mest yngre?


#25

Maverick sa for siden:

Jo, og det er et ganske vanlig problem egentlig, som kun kan bøtes på ved å ha mange flere og erfarne vektere, og mer politi.

Men sikkerhet koster masse, masse penger.


#26

Blondie sa for siden:

Jeg ble helt forflippet når jeg så innslag om dette på nyhetene, for det har aldri slått meg at folk drikker over en lav sko når de er tilskuere på et sportsarrangement. :naiv: Aldri har jeg tenkt på at det har vært et tema i Kollen heller, jeg har så langt nesten bare lest om "sunne og ivrige nordmenn som heier frem alle nasjoner". For en ufattelig utfordring for arrangøren, hvordan får man egentlig kontrollert de som er utenfor oppmerket område?


#27

Maverick sa for siden:

Med patruljering. :jupp:


#28

Tallulah sa for siden:

Og politiet kan stå ved veien og t-banen dagene før når folk bygger opp leirene sine og forhindre dem i å ha med en busslast med alkohol.


#29

Guava sa for siden:

Men vil det hjelpe å ha det tidligere på dagen? Dette var da ikke sent på dagen heller.

Jeg synes det er ganske ille om et sånt arrangement må ha politioppbud av enorme dimensjoner fordi folk er så idiot at de blir dritings i lunsjtider og forsøpler.

Forsøplingen er også ganske trasig mtp dyr i marka. Ikke enkelt å få ryddet opp absolutt alt heller.


#30

Katta sa for siden:

Var ikke dette et tema i fjor også, bare litt mindre dimensjoner? At det har blitt en greie det der med fyllefest i skiløypa og at det ikke lenger var egnet som familiearrangement? Det er jo komplett uforståelig i grunnen. Drikke store mengder på et sted med dårlige sanitærforhold, mye folk og iskaldt - og midt på dagen. Og attpåtil et idrettsarrangement. Selv om det knapt finnes noe kjedeligere enn femmil på ski. :knegg:



#32

Ru sa for siden:

:skuffet:
Jeg må si meg enig med Krf - nei til alkohol på idrettsarrangementer.

:skuffet:

Jeg var på Final4 i Køln i fjor (Champions League final herrehåndbal). 180000 tilskuere, salg av øl i hallen, og en haug med tilskuere fra Ungarn og Makedonia, i tillegg til mange norske og svenske. Det var gjort gode tiltak med sluser og vakter, og egne dedikerte felter for de forskjellige lagenes supportere - 4 lag - 4 hjørner! Litt flere vakter i Vardar og Vezprem-hjørnet enn i Barcelona og PSG-hjørnet (men der var det også færre). Det var bare god stemning, selv om alkoholinntaket var høyt.
Det gikk mye bedre enn jeg hadde forestilt meg, jeg hadde ikke hatt noe problem med å ta med ungene dit. Holmenkollen - not so much.


#33

meisje sa for siden:

Rart det der, vi snakket om dette på fredag fordi min ene sønn hadde lyst til å dra opp i Kollen. Jeg sa at jeg ikke ville pga utfordringer med trengsel på t-bane og buss, har vært livredd for gutta under VM på ski. Så vi valgte å se på TV istedenfor.



#35

Polyanna sa for siden:

Salig blanding, det jeg så. Det er alt fra brølende vestkantramp til dritings polakker, partysvensker med småsko, sushi og vin, og alle fasetter derimellom og på alle kanter.

Veldig få somaliere og pakistanere, da. De har ikke fått med seg memoet fra Listhaug om at "her i Norge spiser vi svin og drikker alkohol", antagelig. Skikkelig dårlig med integrering der.


#36

Maverick sa for siden:

Det skal sies at Holmenkollenområdet i seg selv er en skikkelig vanskelig arena for crowd management. Men igjen, det er jo ikke en nyhet for arrangørene her.


#37

Maverick sa for siden:

#nordiskeverdier :hjerter:


#38

-ea- sa for siden:

Det gjør de jo på festivaler sommerstid også, har jeg fått med meg. Folk har for mye peng...


#39

Polyanna sa for siden:

Det handler mest om at folk blir dritings og rett og slett glemmer, tror jeg. Sover ett sted, flytter seg, blir møkkings, stimer med flokken nedover.

Men ja.


#40

gajamor sa for siden:

Ja, det koster. Men det er ikke sikkert det koster like mye hvert år hvis man hadde tatt en raptus neste år og ryddet opp. Har FrP fått trumfa igjennom ideen sin om at det skal være lov å drikke offentlig, eller er det fortsatt mulig å beslaglegge og bøtlegge over en lav sko på t-banen på vei oppover? Det hjelper ikke mot de som bygger seg opp lagre inne i skogen, men det kunne redusert antallet. Og en god del roer seg hvis det er en sjanse for å bli tatt.


#41

Maverick sa for siden:

Det er opp til politiet selv å vurdere hvor mye mannskap de skal ha på arrangementene, selv om det er arrangøren som tar regningen på det. Jeg gjetter på at Oslo-politiet ikke nedbemanner for neste år.


#42

Guava sa for siden:

Ja det siste det tror jeg betyr mer enn glemsomhet i fylla.


#43

Pelle sa for siden:

Det er fremdeles ikke liv å drikke offentlig.


#44

Appelsin sa for siden:

Jeg tenkte først at de sikkert prøvde å lage like mye gøy som sykkel-vm opp Fløyen i høst :knegg:
:æddabædda:


#45

Fløyel sa for siden:

Problemet her er at folk begynner å rigge til leire 1 uke i forkant over store områder i marka. Hvordan politiet skal klare å håndtere disse kan jeg ikke se for meg. Forsvaret er også med som vakter, men hvor mye rett de har til å gripe inn i situasjoner vet jeg ikke.

Problemet med det kollektive er at vogene blir fylt opp på Frognerseteten, kjører rett forbi Holmenkollen og Besserud, stasjonene folk har lett tilgang til, der står man som sild i tønne. Det er rett og slett ikke kapasitet, perrongene er ikke dimensjonert til å pøse på med lange togsett.

Under VM var det også store folkemengder, men da stod det busser fra Frognerseteren og hele veien til Kollen, busser gikk i shuttle hele tiden fylte opp og stoppet ikke før du kom til byen, jeg var der flere runder i 2011 og opplevde aldri disse mengdene (1 dagen var vel en flopp), men resten av de 13 dagene gikk smidig.

Men klart - i Norge har man et merkelig forhold til ordet "fest" = grøftefyll, koster 1/2 literen 80,- skrikes det, for min del kan den godt koste 800,- på slike arrangementer, og alkoholregelene om å drikke offentlig bør slås hardt ned på = bortvisning. Det bør legges til rette for at barn og unge kan få ta del i festen under trygge rammer.


#46

Guava sa for siden:

Jeg synes arrangementet i utgangspunktet skal være alkoholfritt, altså at det ikke selges alkohol inne på området heller. Det handler om å statuere noe om forhold idrett og alkohol.

Det fikser ikke problemet ute i løypene, men jeg tror det at alkohol er en del av selve arrangementet bidrar til lavere terskel for fyll ellers også.


#47

Novla sa for siden:

Hadde noen dratt meg ut i skauen og snøen for å se på ski i timesvis hadde jeg garantert drukket meg kanakkas. :knegg:


#48

Candy Darling sa for siden:

Men er det lov å telte hvor som helst i utmark? Kan man ikke håndheve noen regler der, så får man tatt bort tredagersfylla, i det minste?


#49

Tallulah sa for siden:

Man kan jo bruke loven mot drikking på offentlig sted.


#50

Kula sa for siden:

Man kan kanskje bruke § 9 i Lov om friluftslivet (friluftsloven)
§ 9. (Rasting og telting.)
Plass til rasting, solbad, overnatting eller liknende må ikke tas i innmark uten eierens eller brukerens samtykke.

I utmark må plass som nevnt i foregående ledd ikke tas til utilbørlig fortrengsel eller ulempe for andre.

Det må vel sies at mye var til "ulempe for andre" i Kollen. Når man kaster ting på utøvere, slenger ølkorker i løypa og driter rundt om er man til utilbørlig fortrengsel OG ulempe for andre.


#51

Polyanna sa for siden:

Håndheving av forbud mot å drikke på offentlig sted, mot alle som er åpenbart beruset, med bøtelegging, og omfattende varsling av dette på forhånd, burde hjelpe.


#52

Maverick sa for siden:

Jeg er egentlig mest (faglig) nysgjerrig på når de første varslene på trengselsproblematikken nådde KO, hvilke tiltak som ble satt inn og hvor fort de ble satt inn.


#53

Tallulah sa for siden:

Jeg har vært med på å arrangere et offentlig arrangement som ikke var særlig populært (blant politi og politikere), og der var (offentlig) rus det som ble brukt som argument for å få slutt på det. Jeg lurer på om idrettsarrangementer får samme "trussel"?


#54

Dixie Diner sa for siden:

Jeg trodde nesten et øyeblikk i fullt alvor at det var zombie-apokalypse på gang da jeg leste en av overskriftene (mange folk som ramlet ned på togskinner og gikk rundt og vandret der osv). :skremt:


#55

Ru sa for siden:

Tror ikke det er så far off, egentlig.


#56

My sa for siden:

Åh, hvor ble det av den tråden? :elsker:

Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.