Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Transpersoner / ciskvinner - hvor kommer ordene fra?

#1

him sa for siden:

Noen som vet? Jeg leser om retinsyre (a vitamin) som finnes i to molekylære former: cis-retinsyre og trans-retinsyre, og da kom jeg på ordbruken om transkjønnete. Trans reflekterer vel mot endring? Transfett er jo fett som endres når det varmes opp, men er cis også er prefix?


#2

Katta sa for siden:

Ja det er kjemi og er uttrykk for hvordan atomene er orientert/bundet sammen i et molekyl. Cis er vel samme side og trans motsatt side. Prefiksene er nok mer generelle enn det, men det er der jeg har dem fra. Transfett har ikke navnet sitt etter endring selv om det er endring som gjør det sånn. Det er pga struktur.


#3

Skilpadda sa for siden:

Trans- er en forstavelse som ofte betyr «på den andre siden», ja, det er den samme som forstavelsen i translasjon, transkripsjon og så videre. Og cis- betyr «på samme side» eller «på denne siden», og det finnes ikke så mange ord med den forstavelsen utenom kjemi, men «cisalpinsk» er for eksempel det romerne kalte «sør for Alpene» - det betyr da egentlig «på denne siden av Alpene», altså sett fra Roma.


#4

Toffskij sa for siden:

Begge er latinske preposisjoner, cis betyr «på/til denne siden av», og trans betyr «over, på den andre siden av». Begge tar akkusativ. :nemlig:


#5

mina sa for siden:

Godt å vite! :nemlig: :knegg:


#6

Agent Scully sa for siden:

Men hva er nå en cis-kvinne??


#7

Skilpadda sa for siden:

En kvinne som ikke er en transkvinne. Jeg, for eksempel.


#8

him sa for siden:

Tusen takk! :blomster: Alt man kan spørre om på FP :hjerter:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.