Vi skal ha en familiefeiring i helgen, og på søndag er familien invitert hjem til oss på kaffe og kaker. «Familien» er her alle foreldrene våre og et par onkler med partner, til sammen 6-8 personer i 70-åra, i tillegg til oss selv og broren min med kone og datter. Usikker på om søsteren til mannen også kommer med sine småbarn.
Jeg har ingen planer om et ekte nordnorsk kakebord. :hehehe: Men jeg liker jo å bake, og det er hyggelig med flere slags ting å servere.
Poden, som er den som skal feires, har bedt om den vanlige bursdags-sjokoladekaken vi pleier å lage til både ham og søskenbarna. Det er en barnevennlig kake med sjokoladesmørkrem.
Det kanskje beste han vet er kransekake, så jeg lager også kransekakestenger som jeg tenkte å dyppe i smeltet sjokolade. Jeg har tenkt å smøre noen rundstykker med godt pålegg også. Og så har jeg planer om å lage krumkaker med multekrem til, og så tenkte jeg å bake én ting til. Akkurat nå heller jeg til å lage en god hvetekringle på søndag morgen; det pleier folk å like, Poden er glad i sånt, og det som blir igjen kan dessuten fryses.
Men er det noen som har forslag til noe annet, kanskje med tanke på at ikke alle er like glad i de samme litt mektige tingene som Poden og meg? Et tips til en kake som dere selv ville … tja, ikke akkurat savne, men som dere ville satt pris på å få servert i tillegg til dette?
Jeg syns det høres ut som god balanse. Både sjokoladekake og kransekakestenger er ganske søtt og dessertaktig, mens hvetebakst er det mer "hold" i. Krumkakene gir noe krønsj, og kremen er jo fin for dem som liker sånt. Jeg syns ikke det mangler noe, og at det utgjør en god balanse. :nikker: Også går det an å ta små stykker av alt og få smakt på hele kakebordet uten å bli kvalm!
Iskake er egentlig en god idé, jeg lurte litt på en litt ostekakeaktig iskake med appelsin som jeg liker, for å få noe friskere - men vi har lagt opp til litt sånn «åpent hus», der folk kan komme på forskjellige tidspunkter, så jeg vil helst ha ting som kan stå fremme.
Høres veldig deilig ut, synes jeg :nikker: Jeg tror kanskje jeg hadde gått for en god vaniljeis til, hvis du ønsker en enkel variant? Det er jo nydelig til både krumkaker og kransekake. Osteiskake er nydelig, men da blir den litt mer "selvstendig" enn vanlig is. Pavlova eller fruktsalat er også litt lett og passer godt sammen med resten synes jeg. Hvetekringle synes jeg var en god idé, da det er litt mer "mat" i enn det andre.
Om du skal ha ostekake så er pasjonsfrukt utrolig godt og friskt som smaksetter og evt gelèlokk.
Hvetebakst, der kan jeg enten anbefale krem.no sin bollefocaccia (jeg bruker vaniljekrem, bringebær og hakket mørk sjokolade i) eller snurrer med salt karamellsaus.
Vi skal også ha familieselskap i helga i anledning minstens 17 års dag, og skal servere lasagne med salat, boller/skoleboller (et must i vår familie), pavlova og sjokoladekake eller eplekake med is.
Vi skal også ha selskap til helgen, og etter koldtbord serveres det sjokoladekake og pavlova. Da blir det en mektig kake og en frisk. Elsker pavlova, og bunnen kan lages dager før. Så lager vi bare vaniljekrem og pynter med masse friske bær rett før den kommer på bordet.
Pavlova har jeg aldri laget, for hverken Poden eller faren hans takler marengs, og Poden liker generelt ikke krem. :knegg:
Kanskje jeg skal satse på is likevel, og ha litt fruktsalat eller bær ved siden av? Han som ikke liker krem vil sikkert synes is er fint til både krumkakene og kransekakestengene, og de som liker litt friskere greier kan spise bær og frukt med is til.
Is og bær synes jeg høres veldig godt ut, som du sier har du jo krumkaker også, og det passer også godt til! :jupp:
Og du har et bein ut i det nordnorske kakebordet så langt! :nemlig: Dette hørtes veldig bra ut alt sammen.
Jeg er i utgangspunktet ikke noe kakemenneske, men jeg liker gjærbakst, så kringle er godt! (Jeg ville blitt veldig lei meg om de hadde ødelagt den med nøtter/mandler/marsipanaktige ting, da, så ikke gjør det. :knegg: )
Jeg synes mandelfyll er kjempegodt, men siden jeg lager kransekakestenger, tenkte jeg å ikke ha det som kringlefyll også. (Siden det jo kanskje finnes noen merkelige folk som ikke liker sånt. :knegg: ) Det blir nok kanelbollefyll i stedet. Hvis jeg ikke skal prøve bollefocacciaen som Nextlife tipset om, med vaniljekrem eller noe - femtenåringen skal få lov til å bestemme (og da blir det antagelig kanel).
Vi pleier å servere middag så derfor har vi aldri hvetebakst i bursdager men om du skal ha et kakebord med litt mettende mat og har tid til å bake hvetebakst
så ville jeg også laget bollefoccacia med vaniljekrem og litt blåbær og bringebær på. Tror det er på Godt.no som det ligger en fin oppskrift.
På bloggen til Franceskas verden ligger det en type som er laget som kanelsnurr, men med vaniljekrem inni isteden. Nam.
Men om han liker kransekake, liker han suksessterte? Den kan fryses og tas frem kvelden før.
Gulrotkake er også litt mer mat i.
I stedetfor å smelte smør og ha i sukker og kanel og ha oppå deigen rører jeg sammen dette og tar litt på ei skje og dytter nedi deigen.
I oppskriften bruker hun vaniljekrem, men jeg bruker eplesyltetøy.
Litt som en bieffekt av en gjest med selvpålagt sukkerforbud hadde vi i forrige familieselskap frukt og bær i tillegg til kakene. Satte også frem blandede nøtter (det var det ekornet...) og disse dadlene med lakrispulver som coop har hatt en stund nå. Utrolig populært både hos dem som spiste kaker og hos dem som ikke gjorde det. Vi pleier i tillegg å ha saltstenger eller noe annet salt på bordet.