Vi kjøpte hus i går :D Vi skal pusse opp kjøkkenet, og siden jeg bare har bodd i kjøkken jeg ikke har fått planlagt selv, så lurer jeg på hva du er mest fornøyd med i ditt kjøkken, før jeg starter å planlegge mitt (eller vårt, da!)?
Mye benkeplass. Vi har ei «halvøy» med skap på begge sider, den er vel 110 cm brei, og det er så deilig å ha godt med plass, sånn at ungene kan være med, eller vi slipper å stå oppå hverandre når vi voksne lager mat sammen. Det er også eget stikk i et av de ytterste skapene der, der kjøkkenmaskinen bor. Er også fornøyd med 80 cm søppelskap, hyller til kokebøkene vi bruker mest, og at vi har ting tilgjengelige nær der de skal brukes. Vi lagde lister på alt vi ville lagre på kjøkkenet før vi planla hvilke skap som skulle hvor. Jeg har tegna kjøkkenet sjøl, og fikk ei venninne som er kjøkkenkonsulent til å se over. Kjøkkenet vårt er nokså stort, så vi har klemt inn rimelig mye. :knegg: Vi har mest skap og noen skuffer, det funker greit for oss.
Definitivt to oppvaskmaskiner :hjerter: Det gjør hverdagen så mye enklere.
Og stikkontakter inni et skap hvor vi har vannkoker, brødrister etc. Da slipper det å stå fremme til enhver tid.
Arbeidsbenk og spiseplass i ett. Vi har stor øy som rommet 6 sitteplasser, men gir stor arbeidsbenk ellers. Barhøyde.
Vi har ikke overskap, men vi har en vegg med høyskap, hvor ovn og mikro er integrert. En vegg tar mye mindre romfølelse i et rom enn overskap synes jeg. Og ikke minst så får man mye mer stæsj inni et høyskap. I høyskapet har vi mange uttrekksskuffer, også til glass, kopper, bestikk etc. Så mer hendig enn overskap.
To ovner synes vi er smart. Den ene vi har er kombiovn (mikro og stekeovn).
Mest fornøyd med;
Stor nedfelt vask
Skap opp til taket
Mest mulig skuffer, og dype skuffer.
Angrer på;
Kjøp av dampovn. Den blir lite brukt.
Samt plassering av dampovn- den står for høyt for meg.
Plassering av stikkontakter under skap. Hadde vært bedre å ha dem på veggen.
Stor koketopp (90 cm) med plass til inntil fem kjeler samtidig.
Dampovn. Den bruker jeg mye.
Mange og brede skuffer (100 cm).
At vi ikke valgte åpne hyller og har overskap.
Godt arbeidslys og gjennomtenkt elektrisk opplegg. Vi har bl.a. fire stikk og to USB stikk ved øya, som brukes mye som arbeidsstasjon. Alt av stikk er ofte i bruk til lading av diverse dingser.
Nok stikk rundt ellers i kjøkkenet, slik at vi kan jobbe med kjøkkenmaskiner på flere steder samtidig.
Mye benkeplass i G-formasjon, inndelt i forskjellige arbeidssoner! Nok til at fire-fem personer er i sving samtidig uten å gå i bena på hverandre.
Side-by-side kjøleskap og fryseskap.
Det jeg er minst fornøyd med er at vi ikke har to ovner.
Kjøkken øya vår med skuffer, vi har mange og gode skuffer som rommer mye med mye innmat og avdelere
Høyskapveggen
At vi har fått allrom med stort spisebord inne på kjøkkenet
Herlig at mange kan jobbe samtidig pga stor benkeplate
Kompositt benkeplaten
Mindre fornøyd med: kolonialskap 60 cm bred med delte hyller, hadde heller tatt 2x40 uttrekkskap om jeg skulle gjort det igjen
Kan jeg spørre hvor mye oppussingen kom på? Jeg er liksom helt blank på hva man kan forvente at et kjøkken av normalt god, ikke eksklusiv luksusstandard, vil koste.
Kjøkkenet kom på ca 220 000, inkl ny kombiovn (dyr), vifte og vinskap. Det er mye kjøkkeninnredning, og hjørneskuffen dro også prisen opp. Dette er et strai kjøkken forresten, og vi valgte benkeplate av laminat.
I tillegg kommer utgifter til rørlegger (ca 5000), elektriker (ca 30 000), samt parkett og nytt på veggene- ca 10 000.
Haha, skulle heller spurt om hva man er minst fornøyd med, og hva man ville endret på :P
Men ok, jeg har et stort og fint kjøkken. Masse skapplass, masse benkplass og alt logisk plassert i forhold til hverandre. Plass til et stort spisebord, og enda mye rom å bevege seg på. Det var noe vi var klare på da vi bygde her.
Men ja, skulle jeg bygd igjen, eller endret på kjøkkenet, så er lista lang på hva jeg skulle gjort annerledes.
Induksjonstopp er et must, der var det heldigvis her da jeg flytta inn.
Stillegående oppvaskmaskin og kombiskap med store fryseskuffer var også såpass viktig at jeg luxet meg med å bytte ut de som var her fra før.
Vi valgte Ikea kjøkken, og det kom vel på drøye kr 35.000,-. Hvitevarer litt over det (var heldig og fikk kokeplate, stekeovn og kombiovn til god pris da det hadde vært utstillingsmodeller). Stor, bred vask og spanderte på oss et flott, dyrt armatur kom på kanskje kr 13.000,- til sammen? I tillegg kom tapet, gulv og maling. Jeg synes uansett at det ikke ble veldig dyrt da vi gjorde det.
Vi har kjøkken i G-form på 15 kvm, så det er mange moduler, og noe av grunnen til at det ble så dyrt. Vi kunne sikkert fått det 50 000 kr billigere på ikea, men de hadde ikke de løsningene vi ønsket (en type sjalusiskap vi veldig ville ha, hjørneskuffer i stedet for skap osv), og vår vurdering er at nå er vi så voksne at nå vil vi ha det akkurat slik vi vil ha det. For eksempel vinskapet, som jo er unødvendig luksus, samme med kombiovnen som kostet skjorta, men den brukes veldig ofte, så vi syns det er verdt det.
Kjøleskuffer til pålegg og drikke under benk i kombinasjon med kjølehjørne/kjølebod i tilstøtende rom. Kjøleskufffene er rett under der man smører mat om morgenen.
Ventilator av typen stillegående, skråstilt.
Underlimt vask som er så stor at plater legges nedi.
Granitt-benkeplate, fantatisk å bake på.
Neff-ovn med slide under dør. Fantastisk bra ovn og deilig å slippe å lene seg over døren.
90 cm kokeplate med twist pad fra Neff, elsker å ha twist pad, mye letter å kjapt styre temperatur.
Mange mange mange stikk over benk
En ekstra hylle over benken, langs hele, til så sette ting på, så benken er uten stæsj.
Dampovn. Liker den bedre og bedre.
Lettstelt gulv med laminat oppå og kork under.
Vindu over oppvaskbenk.
Kjøkkenet var en del av en større oppussing, så det er vanskelig å skille ut håndverker-utgiftene. Vi kjøpte veldig bra hvitevarer, men brukte mye tid på å lete opp utstillingsmodeller etc.
Induksjonstopp
Stor kum, som man kan ta stekeplater (nesten) helt ned i for vask (det gjelder ikke hvis man vasker opp en del for hånd, da går det veldig mye tid og varmtvann å få akseptabel høyde på vannet. Men for stort sett oppvaskmaskin og håndvask til spesielle jobber ville jeg valgt stor kum).
Innebygd strykebrettskap, originalt fra 50-tallet. :elsker:
Store høye skuffer. Der har vi baketing, krydder osv, og også vårt Rice-plastikkservice så barn kan gå og hente seg tallerken/ kopp osv selv.
Godt med stikkontakter over benk.
To rekker med spoter under kjøkkenskap.
Jeg har aldri fått pusset opp noe kjøkken selv, men kjøpte en leilighet med perfekt kjøkken for et par år siden. Det har ALT, virkelig mer enn jeg selv ville drømt om å finne på hvis jeg hadde pusset opp selv.
Jeg elsker særlig øyen fordi den har utrolig mye plass og er perfekt å lage mat ved. Den inneholder masser av skuffer, to oppvaskmaskiner (tenkte det var unødvendig, men elsker det), diger nedfelt vask (perfekt), komfyr samt teppanyaki-plate (som jeg ikke bruker). Øyen har tykk benkeplate i et slags steinmateriale (usikker på hva det er) som henger litt ut over skuffer etc. på den ene siden. Dette er en perfekt samlingsplass for enkle hverdagsmåltider eller et glass med gjester før maten. Skuffene i øyen er også veldig bra tilpasset bruken, bl.a. plass til alle panner og gryter under komfyr og også en stor krydderskuff rett ved komfyren samt skuff til stekespader, tresleiver, visper og sånt akkurat der man trenger det. Det er også stikkontakter på selve øyen, et must siden det er der jeg faktisk lager maten og trenger mixer etc.
I tillegg til øyen har vi en hel vegg med skap fra gulv til topp samt en vegg med skuffer nede, benkeplate og overskap til taket. Selv om man må ha gardintrapp for å nå opp til de øverste (høyt under taket hos oss), er det likevel perfekt med full utnyttelse av lagringsplassen. I skapveggen er to fulle kjøleskap integrert (herlig med all plassen) samt stekeovn, dampovn (brukes mest til oppvarming, så egentlig ikke nødvendig for oss) og to skuffer til å varme tallerkner (har aldri prøvd disse, jeg bruker dem til oppbevaring). Kunne tenkt meg et vinskap i stedet for noen av skapene, men i og med at vi har de to store kjøleskapene, lagrer vi heller hvitvin/bobler der og rødvin i et vanlig skap.
En annen ting jeg liker er at det er brukt ulike materialer i innredningen. Benkeplaten er i sort stein, fronter på skap er hvite, men hyller og skuffer og bakgrunn er sort. Det er også et delvis åpent skap som har en stålfront som kan trekkes ned. Synes at sånn variasjon i materialer gjør det mer spennende enn om alt er i en farge.
Jeg er mest fornøyd med størrelsen, det at vi har plass til et stort spisebord med sofa og gode stoler rundt. Og flisene mellom kjøkkenbenk/skap, opp langs veggene.
Mye benkplass og stikkontakter spredd ut over dem.
Sitteplass ved benken med god plass til bena under. Vi kom til at vi ville ha det helt åpent under benken der vi har stoler.
Induksjonstopp.
Skuffer til kjeler under induksjonstoppen.
Dobbel vask.
Plass til å lage matpakker rett ved sidn av kjøleskapet, skuffer med matbokser og matpapir under benken.
Kjølerom.
Stor benkeplate av stein, stor underlimt vask som tar hele stekebrett, kjølehjørne (men det får man vel ikke lenger), skap som går helt opp i taket og to stekeovner.
Takk, ja kjøkkenet er genialt, stort og lukseriøst (lov å skryte når det var der da vi flyttet inn vel :p ).
Jeg hadde egentlig også lyst på en sånn teppanyaki-plate, men problemet er faktisk rengjøring av den. Den er kul å bruke og vi får bra resultat, men så ligger jo fett og sånn igjen og det er et sånt styr å gjøre rent at vi faktisk heller bare bruker vanlig stekepanne eller grill. Det finnes muligens et triks som jeg ikke vet om, så del i vei om noen vet.
Nå er mye sett ut fra vårt hus og vårt kjøkken, men for å ta praktiske ting først da. Stikkontakter...her skulle jeg hatt mange flere, spesielt over benkene. Vet ikke hva som skjedde, men det er mangelvare og begrenser hvor jeg kan jobbe med strømkrevende maskiner.
Så har vi et hjørneskap som overhodet ikke funker. Svært, og rommer masse. Problemet er hvordan man skal plassere. Vi har hyller, men må jo krype inn der for å komme til det innerste. Rundell ble vurdert, men detsynes jeg er en ting som ikke utnytter plassen.
I etterpåklokskap så skulle jeg også hatt kokeplass og vask nærmere hverandre. Er ikke langt unna nå heller, men langt nok til at det er irrierende. Jeg kan liksom ikke bare slenge en kasserolle rett i oppvaskkummen, men må forflytte meg.
Vi har sentralstøvsuger, og her kunne vi legge list på gulvet, langs benkene for å suge opp smuss og skit som naturlig kommer på et kjøkken. Kostet noen tusen ekstra, og jeg var kjip og sa at det trenger vi ikke. Angrer...
Så et problem som går på vårt hus da. Vi har tre gulv/tak vindu på kjøkkenet. Karnapp på fasaden av huset. Jada, fint og flott utseendemessig, men to store minus: Ettermiddagssola står på der, så i sommervarmen så koker jeg nesten middagen på bordet... Og så har naboen inngangsparti og kjøkken vendt mot oss, og det er lite kult å vite at de til enhver tid vet at nå har ikke jeg rydda middgasbordet nei...:p
Ut over dette så er jeg superfornøyd. Stort rom, plass til langbord, masse skaplass og arbeidsplass. Og lyst og trivelig, takket være vinduene :P
Takk for at du tok deg tid til å fortelle dette også! Stikkontakter har jeg skjønt. Jeg kunne tenkt meg å ha dem nedfelt i benken, men får vurdere det.
Hjørneskap har vi i dag, og jeg ser absolutt den med "klatre inn i skapet". På hytta har vi rundell, som jeg liker godt. Men den utnytter jo ikke skapet fullt ut.
Det er ikke sentralstøvsuger i huset i dag, men jeg ønsker at vi skal installere det, og ha avsug ved kjøkkensokkelen. Mannen skjønner ikke vitsen. Jeg skal jobbe videre med argumentasjonen.
Vasken og komfyren har vi tenkt å la være på den plassen den er i dag, av prismessige hensyn. Men såvidt jeg kan se, er det omtrent i riktig avstand. I dag har jeg et kjøkken der jeg må krysse golvet for å legge noe i vasken, og mange dråper med fett og mat har blitt vasket av golvet underveis i matlaginga, så skjønner hva du mener!
Svart benkeplate er stilig, men veldig upraktisk. Hver minste lille smule syns. :gaah: Men den svarte vasken er jeg fornøyd med. Og hvitmalt strie på veggene er heller ikke særlig praktisk.
Vi skal snart bygge kjøkken igjen, og det jeg vil prioritere er:
Masse benkeplass
Områder uten overskap. Jeg vil nok ikke fjerne overskapene helt, til det har jeg for lite kjøkken, men jeg vil ha en plass jeg kan jobbe uten å stange hodet i overskap. Dette irriterer meg grenseløst i dag.
Store romslige skuffer
mest mulig slette overflater, ikke masse profilerte fronter som samler støv og fett
Vi pusset opp kjøkenet for tre år siden, og jeg er veldig fornøyd med løsningene vi valgte. Kun noen få ting jeg kunne tenkt meg annerledes, men de skyldes hovedsakelig at vi hadde enkelte begrensninger ut fra selve rommet.
Stekeovn: Halvannen stekeovn (60 cm + 30 cm), vi bruker den lille veldig mye. Utrolig praktisk med to ovner, har sjelden savnet å ha to full side ovner. 90 cm induksjonstopp. Jeg kommer aldri til å gå tilbake til 60 cm koketopp!
MASSE benkeplass. Det var pri en med mange meter benkeplass. Jeg er så benkeplassopptatt at jeg ikke ville ha nedfelte stikkontakter i benken fordi det ville stjele litt benkeplass. :knegg: I tillegg har vi ekstra dyp benkeplate der jeg oftest står og lager mat, det er utrolig nyttig ved f.eks kjevling av store deiger.
Smal skuffe (20 cm?) ved oppvaskkum til å ha rengjøringsmidler i. Liker ikke å ha sånt på benken.
Stor, dyp skuffe til tallerkener og glass og det vi bruker av dekketøy til hverdags. Veldig effektivt sammenlignet med å ha fat etc. i skap.
God belysning. Jeg får fnatt av dårlig belysning, og spesielt på kjøkkenet.
Gulvet. Linoleum - marmoleum Click i gult og hvitt sjakkmønsteret. Lettstelt, godt å gå på og nydelig å se på. Føles som om det er sommer hele året på kjøkkenet!
Benkeplaten. Vi endte opp med hvit laminat. Jeg var skikkelig skeptisk, siden jeg helst ville ha heltre, men økonomien tilloot det ikke (siden jeg ville ha så mye benkeplass som mulig). Stein ønsket jeg ikke siden jeg er var for harde lyder. Laminaten holder overraskende godt, den er lettstelt og jeg synes den er kul.
Halvannen oppvaskkum med diger spylearm.
Kjøkkenøy, 1 meter dyp. Fin til matlaging sammen med ungene og ungene spiser frokost og gjør lekser der. Og så er det et naturlig samtlingspunkt.
At vi valgte åpen løsning. Jeg er mye på kjøkkenet, så åpen løsning gir en helt annen dynamikk i familien enn om vi hadde lukket kjøkken.
Vi pusset opp kjøkkenet for to år siden, og det jeg er mest fornøyd med er:
tandem høyskap
2 stekeovner, derav en stekovn/fulldampovn og en stekovn/micro
80 cm koketopp med 5 kokesoner
integrert fryseskap i fullhøyde
stor kjøkkenøy
stor og dyp kjøkkenvask som rommer stekebrett
blandebatteri med uttrekkbar dusj