Jo det er greit tilbud, men da bør alle skolene få dette tilbudet. Så var det det med hva foreldre skal slippe unna da. Å spise en god frokost før en drar på jobb/skole er viktig. Hvis en ikke får tid så får en stå opp tidligere. :snill:
Klassestyreren til en venninnes datter har gjort det på en annen måte. Der tar barna med seg ekstra skolemat og så bruker de det første kvarteret til å spise.
Å si at foreldre eller hva det må være må stå opp tidligere er nå en ting, men det er faktisk ikke alle som har foreldre som bryr seg stort om sånt og det finnes også barn som har foreldre som går før barna. Når skolen tilbyr frokost, enten ved at de betaler eller ved å supplere tid til at barna får spise medbrakt mat om morgenen, så bidrar de til et positivt læringsmiljø der alle barna har fått den beste starten på dagen.
Ja, men det er fortsatt foreldres oppgave å vite at ungene har spist før de drar på skolen. Udugelige eller ikke udugelige foreldre. Bra med frokost på skolen ja, men mange spiser ofte en god frokost sammen før alle drar hver til sitt. Snart blir det kanskje bare kveldsmaten familien samler seg om?
Jeg har to skoleunger og det er ikke alltid de spiser frokost.
De vil rett og slett ikke ha, og jeg tvinger ikke i de mat de gangene de ikke ønsker det. (de er 13 og snart 10 år)
Sender da med de en ekstra brødskrive som de kan spise enten før skolen starter eller i første friminutt.
Å ha et slikt tilbus er fint synes jeg.
Som Sitron sier, ikke for å gjøre det lettere for foreldrene, men for å gjøre dagen bedre for ungene.
Alle mennesker våkner ikke skrubbsulten, men trenge rlitt tid før de orker tanke på mat.
Hos oss blir litt ekstra søvn prioritert foran en god frokost hvor alle er samlet i ukedagene. (b-gjengen)
Det er også barn som er i "fattige familie" hvor frokost ikke er dagligsdags kost. Ei heller middag.
De har ikke råd..
Tro det eller ei, de familiene finnes.
Vi har til og med donert klær til noen av disse familiene..
De fleste av dem er utlendinger.
Jeg vet ikke om det er kommunen eller skolen som betaler for dette.
Noen skoler har frukt.
Her i gården er ingen i humør til å spise sammen så tidlig, ofte må jeg skille ungene pga de er morgen trøtte og de bare terger hverandre opp.
Så en spiser på kjøkkenet og en i stua,eller jeg må sitte midt i mellom..
De er utrolig morgen grette... (lik mora.)
Jeg tålte ikke å bli snakket til som liten om morgenen.
Jeg spiser ikke frokost før ved 11-12 tiden og gubben spiser sjelden frokost.
Men jeg passer på at ungene ikke forlater huset med tom mage.
Familie måltider har vi etter skole/jobb og i helger.
Det hørtes ut som et supert tilbud. Jeg vil også tro at akkurat som noen voksne føler behov for å "lande" på jobb før arbeidsdagen setter i gang for fullt, så vil skolefrokost være en fin innledning på dagen. Særlig for de som blir kvalm av tanken på å spise frokost helt på starten av dagen.
Dette hadde vært bra for mine to, om det så var sånn at de skulle ha med ekstra mat for å spise det første kvarteret, som Sitron nevner. De er nemlig like sin mor, og klarer ikke frokost den første timen etter de er stått opp.
Jeg ble tvunget til å spise frokost om morgenen av "Svenskekokken", men jeg vet jo at det var til mitt eget beste.
Jeg er enig i at første kvarter av skoledagen kunne vært brukt til å spise frokost. Vi trenger mat om morgenen, men ikke alle klarer å spise med en gang de har stått opp.
Jeg er veldig usikker på hvordan gratis måltid i skolen ville fungert i praksis. Når barna mine er på skolen, så er det for å lære. Hvem er det som skal stelle istand frokosten? Lærerene? Hvis det kun skal være et tilbud er jeg redd det fort kan bli sånn:" Jasså, du får gratis frokost? Er dere fattige eller?" Unger kan være grusomme mot hverandre. :nemlig:
Det var en stund jeg var enslig mor, og at jeg hadde dårlig råd i den perioden er mildt sagt. Men mat hadde jeg alltid! Ikke den dyreste og flotteste maten, men alltid mat. Nå blir jeg vel overhøvlet som arrogant og sneversynt igjen, men jeg husker hvordan det var å måtte snu krona to ganger. :nemlig:
Synes ikke første kvarter av skoledagen skulle gå med til det.
Begynne tidligere kan jo være et alternativ eller forskyve skoledagen litt.
Hvem som skal organisere det? Tja, ikke sikker, men kanskje et alternativ hadde vært at de eldste barna på skolen kunne være med på det itillegg til et par voksne som hadde overoppsynet?
Synes det skal være for alle og ikke kun et tilbud man kan benytte seg av.
Jeg er da redd for at de som spiser skolebrød til frokost og lunsj ( ja, det er faktisk unger som har med seg det) supplert med tørre nudler, hadde fortsatt med det.
Jeg kjenner jeg blir litt småprovosert over det du skriver jeg. Selv om vi ønsker det slik ideelt sett, så betyr ikke det at vi ikke skal ta vare på barna som foreldrene ikke evner å gi det de optimalt sett skulle gitt. Skal man følge den argumentasjonen der, så kan man jo også si at vi kan avvikle hele barnevernet, for det er foreldrenes oppgave å ta seg av barna.
Jeg er helt enig med Sitron i denne tråden (hvertfall så langt, jeg tar ikke høyde for hva hun sier videre :humre: ).
Jeg synes dette er et topp tilbud, forutsatt at det er sunn mat som serveres. Det er et tilbud på SFO her (fra 08.00 til 08.30), men jeg har måttet bitche så mye for å få dem til å skjønne at nugatti, syltetøy, lassevis med frokost på honni korn (!) etc. ikke er greit at jeg nå vurdere å slutte med hele greia.
Ulempen med det er at barna kommer til SFO ca. 07.30 og da mister de mye av det sosiale hvis de ikke skal spise der.
Jeg er selv et "nekte-frokost"-menneske og synes det er bra å slippe å trykke i meg en skive for at ungene skal se jeg spiser. :sparke:
Som vanlig ser ikke Macy skogen for sine egne meninger. Dette handler ikke om hva som er lettvint for foreldrene, men om hva som er hyggelig for barnene.
Selv kan jeg ikke helt tenke meg at mine barn ikke skal spise frokost hjemme. Jeg synes at frokosten er hyggelig og jeg er kontrollfreak nok til at jeg gjerne vil vite hva de får i seg. Men mine barn synes alltid at det er hyggelig å spise sammen med andre og i barnehagetiden har de spist to frokoster fordi de gjerne ville ha med seg frokost dit også. Jeg tror nok at storesøster gjerne hadde spist en frokost nummer 2 på skolen om tilbudet var der. Men for oss er ikke dette så veldig viktig.
Her er det frokost på SFO. Havregrøt. Rett og slett.
Og ungene som ellers er som sirup å få til å gjøre noe som helst om morgenen, enten det er å spise, dusje eller komme seg avgårde, fyker ut døra for å rekke frokosten nå.
Når det gjelder "dugelige" vs. "udugelige" foreldre, husker jeg at jeg skrev følgende i fjor ang. min egen frokostnektende datter som også er rammet av "Askepott-syndromet" (ven, vakker heltinne med slem stemor...):
“Stå opp, lille venn. Nå er det frokost og du må stå opp nå så du rekker å spise.”
“Nei! Vil ikke ha!”
———————–
“Nå må du stå opp. Bordet er ferdig dekket og det er kakao til.”
“Nei! Orker ikke!”
————————
“God morgen, lille venn! Hva vil du ha til frokost i dag?”
“Ingenting!”
“Men du må jo ha noe.”
“Nei!”
“Ok. Da lager jeg ekstra matpakke til deg, så får du spise i første friminutt om du orker.”
—————-
“Ta i det minste en yoghurt og en banan, da. Så du ikke går til skolen på helt tom mage.”
“Nei!”
—————-
Telefonen ringer. Datteren har vært hos skolehelsesøster.
Datteren har sagt at hun har mye vondt i magen. Helsesøster har snakket med det stakkars barnet om spisevaner og frokost. Frokost som hun visstnok ikke får. En opplysning som får mors underkjeve til å deise ned noen hakk av sjokk og vantro. Får ikke frokost?! Den lille…
“Kanskje om dere gir henne frokost om morgenen? Det er jo viktig å ikke starte dagen på tom mage og ….bla….bla…bla….”
Frukost på skulen hadde vore kjempebra. Gjerne lunsj og. Sunn og god mat, sjølvsagt. :)
Ingen av oss er svoltne om morgonen og alle er litt morgongretne, men kjempar i seg ei brødskive fordi ein "må". Det blir ikkje veldig triveleg om morgonen av slikt. Det hadde vore betre å kunne ta frukosten i fred og ro litt seinare. Ungane et mykje betre når dei et saman med andre ungar litt seinare og (erfart frå barnehagen).
Å dra inn "udugelege foreldre" som argument i ein slik diskusjon, blir litt merkeleg, tykkjer eg.:undrer:
Mellomste min har vært av den typen som helst ikke vil ha mat.
Jeg hr gnagd og mast om hvor bra det er å spise, men det har ikke nådd helt inn for å si det pent.
Men så sier læreren hans nesten akkurat det samme, men hun er jo da ikke hans mamma, og jammen nådde ikke hun inn.
Så nå er han i en periode hvor hn er flink til å spise.
Minsten er gjerne sulten når han har våknet helt, og spisr han ikke hjemme spiser han frokost i barnehagen.
Eldstegutten min derimot..............
Han er for trøtt til det meste, og selv om vi smører en brødskrive til han så vil han ikke ha. Ser bare på oss med tomt, trøtt blikk.
Tenåringer er noen ganger sååååååååååå sjarmerende.
Her på vår skole har vi innført en prøveordning med gratis lunsj på skolen. Barna spiser dobbelt så mye som før (mulig det er nyhetens interesse).
I denne prøveperioden skal foreldre og lærere bytte på å bake brød. I og med at vi er såpass få elever, så blir det ikke så mye ekstra arbeid. Barna storkoser seg. :nikker:
Jeg synes frokost om morgenen er en koselig ting. Nå som jeg er sykemeldt (og etterpå er i permisjon) er det kos både å lage og spise frokost sammen med snuppa.
Men jeg synes det er et godt tilbud. Det er faktisk ikke alle familier som tar seg tid eller har barn som har lyst på mat med en gang de står opp.
Hvis mine utsagn provoserer så blir jeg lettere sjokkert. Det er bra at ungene spiser frokost før de starter dagen, jeg er jo enig i det. Hva provoserer med dette? Jeg var da enig med Sitron jeg også. :himle: Har skjønt det slik at uansett hva jeg skriver her så vil dere ikke like det, for MACY er den store, stygge ulven som hater barnehager og hater sfo og hater at ungene skal måtte spise alle sine måltider utenfor hjemmet. :nemlig: Og gud forby å nevne kveldsbarnehager. :angst:
Hvis en skole skal gi frokost til sine elever så blir det urettferdig, enten får alle landets skoler skikkelige kantiner med frokost og varm lunsj, eller ingen får. Nå får alle skoler med ungdomstrinn gratis frukt. Vår skole får ikke gratis frukt, for den er ren barneskole. Det er urettferdig, vi vil også ha gratis frukt!
Macy; Jeg har faktisk ikke lagt merke til deg før. :o Så jeg har ikke peiling på hva slags holdninger eller meninger du har. Det jeg reagerte på var at du mente at man ikke skulle gi barn mat på skolen med begrunnelsen at man burde jo fikse dette som foreldre (og med det viste veldig liten forståelse for de ungene som har foreldre som ikke forstår viktigheten av dette, som ikke bryr seg, og som ikke får ungene til å spise hjemme, - som jo nok er årsaken til dette tilbudet).
Det er det på skolen til min eldste og. Samt de skal nå starte opp med frokost der iløpet av høsten. Noe jeg syns er kjempeflott da min eldste ikke er så glad i frokost her tidlig på morgenen. På skolen hans har de ansatt noen som skal styre med frokosten, sånn at det ikke blir lærerne eller liknende som må det.
Så dette er ikke provoserende? Og tilbud om mat på skolen eller mulighet til å spise medbrakt på skolen mer enn en gang om dagen betyr at barnene ikke skal spise noen måltider hjemme?
Desembermamma: joda jeg vet at det er mange foreldre der ute som ikke har råd til mat, eller har tid til å gi ungene sine frokost. Lurer litt på hvem som skal finansiere frokosten på skolene? Regninga får vel oss foreldre? Mulig det var en dårlig begrunning fra min side, men det har ingenting med at jeg ikke liker sfo og barnehager osv. Vil slippe å høre dette flere ganger nå. ;)
Hvis alle foreldre gjorde alt som var bets for barna ville det jo vært veldig greit, og vi ville spart millioner på barnevern osv.
Alle har ikke foreldre som sørger for sunn mat, og det å ha hjemmeværende mor betyr heller ikke at man er garantert sunn mat. Det er ingenting som tiliser at de som er hjemme er flinkere med kosthold enn foreldre som er i jobb.
Dette er et strålende tiltak på flere måter: 1) det gir en roligere start på dagen. Mange sliter med å spise det første de gjør om morgenen (jeg, feks) og spiser lite eller ingenting. En time senere er de kjempesultne.
2) det er sosialt og gir ro foran en lang skoledag. Å spise sammen er en fin aktivitet som skaper fellesskap og hygge. I tillegg kan noe lære sårt tiltrengt bordskikk, som de kanskje ikke får hjemme.
3) Mange får bare drittmat hjemme, og her kan de i det minste få et minste minimum av fiber, vitaminer og proteiner mellom all Toromaten, skolebollene og de tørre nudlene.
4) Å ha mat i magen gjør hodet mer mottagelig for læring. Og det forhindrer forskjeller. For klart det er forskjell når Solveig har to grovbrødskiver med skinke i magen, Ali har spist en halv pakke tørre nudler, Zandrah har spist en halv skolebolle og Glenn ikke har spist noenting. Det er utjevnende å gi alle unger god og riktig mat, uavhengig av om foreldrene deres har vett og evner til det eller ei. Det er rettferdig!
Og der sa Sitron det jeg hadde tenkt å si, bare kortere.
Det blir vel som med skolemelken det tenker jeg. Vi har ikke melk til poden; ergo vi betaler ikke. Naboen har skolemelk; de betaler for den. Eller kanskje noen har rike kommuner. Det finnes noen slike rundtom i landet her også.
Jeg har ikke noen forhistorie med deg, Macy, så det var ditt innlegg i denne tråden som provoserte meg.
I det innlegget det blir referert til litt høyere oppe her, så oppfatter jeg at du setter deg på din høye hest og mener at alle foreldre som ikke kan få frokost i seg selv og ungene før dagen braker løs bør skjerpe seg.
Jeg ser ikke hvorfor et tilbud om frokost på skolen nødvendigvis skal komme i konflikt med frokost-kos hjemme, det må man jo velge selv etter hva som passer en selv og ens barn best.
Når jeg går ut i permisjon kommer jeg til å ha lange og gode frokoster sammen med barna, uten at jeg nødvendigvis tror at de synes det er så veldig mye bedre enn å spise sammen med vennene sine. ;)
(men jeg liker å se dem mest mulig.. :flau: )
det er gjort utregninger på dette, og det er ganske så billig å la kommunene betale dette. Det lønner seg å ha barn med god helse i det lange løp. Litt sunn brødmat, frukt, melk og pålegg koster ikke all verden, og særlig ikke i forhold til hva man får igjen. I bhg betaler vi et par hundre i mnd, det er greit for meg å gjøre det på skolen også, men prinsippielt vil jeg at det offentlige skal betale dette.
Og angående tiden det tar å spise, så starter skolen 08.30 her, og frokosten blir servert på Oasen (SFO) 07.55-08.30..
Så det stjeler ingen tid av selve skolentimene.
Min svigermor fulgte han til frokost idag og han gledet seg.
De hadde gjort det kjempe koselig der.
Dette er frivillig og ungene må ikke hvis de ikke vil.
For min gutts vedkommende så kan dette resultere i at han spiser mer til frokost enn det han pleier.. Så istedet for å spise frokost mellom
07.00-07-30 så rekker han å våkne og skikkelig før maten inntas kl 08.00 og dermed har litt mer matlyst.
Blir ikke noe enklere for meg at han spiser der, tvert imot egentlig, han må avgårde på skolen tidligere, derav tidligere opp ,han bruker meget langt tid på stell og tid til å gå på skolen (ad/hd)
Og de to andre brødrene hans skal jo ha frokost alikevel..
Joda du har mange gode poeng her. Jeg ønsker også kantine på skolene, det er tross alt barnas arbeidsplass. Saken er vel at dette blir for dyrt, og hvem skal ta jobben med dette? Lærerene, sfo ansatte? Eller hva med egne kantineansatte. Jeg er hjemme ja, og sender med sunne matpakker. Grovt brød med leverpostei, skinke og ost, eller annet pålegg. Sender også med et eple eller en banan selv om jeg vet de får frukt der.
Jeg jobber for tiden nesten 200%, og jeg sender også med sunne matpakker med hjemmebakt brød, sunt pålegg, frukt og grønt. :snill:
Det blir IKKE for dyrt hvis man prioriterer barn og unge i kommunen. Det er snakk om maks en tier pr. barn om dagen, og de ansatte på SFO kan sette frem maten sammen med barna og rydde inn igjen etterpå. På ettermiddagen kan man handle sammen med noen av barna, som en del av læringen til å skulle klare seg selv når man er voksen. Skrive handleliste, tenke sunt og ikke bruke mer penger enn man har.
Å prioritere barns helse sparer samfunnet vanvittig mye penger på, og det er bra for meg og mitt barn at naboungene også er sunne og friske.:solidarisk:
Tror ikke politikere vil spare i ett og alt. Men feks Frp har ganske mange forpliktelser overfor gamle og driter i barn og unge (det er familiens eget ansvar osv osv) og vil aldri prioritere barns helse. De pengene som kunne vært brukt på skolemat blir dermed brukt på noe annet.
Eiendomsskattinntekter kunne også vært brukt på skolemat. Da ville det lett vært råd til et varmt måltid om dagen også. Som de tok seg råd til i Oslo på femtitallet.
Det er prioritering det handler om, ikke antall penger. Ønsker man barn og unge prioritert, må man stemme deretter.
Vært uheldig du da?
Men sikkert forskjell fra skole til skole, men de skolene jeg har vært på og kjenner foreldre som har barn på så er det bra.
En dag i uken har SFO varm mat og da går det i pizza, pølser, tomatsuppe etc og en gang i uken skal jeg tåle.
Ellers så er det grov brød med diverse kjøtt pålegg, kaviar, smøreost,kokt egg,(ikke egg hver dag, men regelmessig) ost, frukt og youghurt. (yoghurten kan de godt bytte til et annet merke eller la være, nå har de Litago)
Det har forresten vært litt bedre det siste året, med skikkelig pålegg på grovbrødskiver. Men da guttungen gikk der, var det kneipp med nugatti, puffet ris og cornflakes, og til "varmmat" spaghetti med ketchup, tomatsuppe og sånt. Spare, spare...
Jeg har ikke den store tilliten til at et slikt tilbud vil bli bra over tid. Kanskje man klarer å bevilge nok i utgangspunktet. Men klarer man å holde tritt med inflasjonen?
Jeg synes det er så utrolig dumt at man hver gang det snakkes om ting som kan gjøres av andre enn mor eller far, så må man dra inn foreldres dugelighet.
For meg blir det litt som å prate om foreldre som bruker barnehage nok gjør det fordi de ikke selv innehar god nok omsorgsevne. Det henger rett og slett ikke sammen og jeg håper det ikke blir slik at foreldre som velger å ta imot et evt. tilbud om gratis frokost for barna på skolen skal måtte føle seg uglesett som omsorgsgivere av den grunn.
At enkelte barn som ikke får god nok omsorg hjemmefra også kan nyte godt av dette, blir omtrent som at de også nyter godt av barnehageplass uten at det dermed henger sammen med omsorgssvikt hver gang foreldre velger det for barna sine.
Frokost på skolen kan ha mange andre fordeler. Det sosiale er nevnt. Det at de får våknet ordentlig først er et annet. Jeg må si at det etter mitt syn er en god foreldreegenskap å tåle at man ikke alltid er "det eneste rette og aller beste" for sine barn. Jeg synes det er dumt om foreldres "husmorstolthet" skal veie tyngre enn barnas utbytte av å møtes litt tidligere og spise frokost i fellesskap med hverandre. Jeg synes det er dumt om man undervurderer barnas behov for å knytte bånd til hverandre i den troen om at foreldre-barn-båndet er det eneste viktige. For det er klart at det å spise sammen er en viktig del av det sosiale.
Når det gjelder penger og andre ressurser, vil jeg tro at frokostservering på skolen vil spare mange penger og mye ressurser som går med på å kompensere for uroligheter, manglende konsentrasjon etc. som følge av at barna ikke har skikkelig mat i kroppen.
Som sagt. Dersom mine barn fikk tilbud om frokost ville de sannsynligvis ha endt opp med to frokoster ettersom vi også trives med å spise sammen hjemme og stort sett klarer å ta oss tid til det. Men det hadde gjort at vi hadde hatt mer fokus på at det var hyggelig å være sammen og mindre på hvor mye de spiste hjemme og det hadde vært veldig avslappende.
Men dette blir altså for meg litt som barnehageplass. Ekstremt viktig for barn fra hjem der omsorgen svikter, men det vil ikke si at det kun er de barna som får noe positivt ut av å gå i barnehagen.
Sånn har det vært og er tildels enda. :sur:
Jeg har lagt min sjel i å få endret på det og jeg omtales bare som en hysterisk mor av de ansatte på SFO. Se om jeg bryr meg, jeg vil at ungene mine skal spise sunn og næringsrik mat! :nemlig:
Ikke alle barn går på SFO, så jeg synes absolutt frokosten bør være i skolen regi. Og jeg betaler gladelig en hundrings eller to for det. Selv om jeg i utg.punktet ser at det hadde vært gratis.
Ikke alle SFO lokaler har egnede kjøkken heller ( vår bl.a). Der får ungene ingen mat. Kun en sjelden gang.
Så skal man snakke om å prioritere penger, er kanskje opprustningen av skolekjøkknene en lur greie. Det samme med SFO kjøkkenene.
En annen ting med å spise frokost sammen er at det er mye hyggeligere å spise når man smører sin egen mat enn å spise matpakka.
Og jeg nekter å tro at det kan være så vanskelig å gjennomføre.
Barnebygg har kun smøremåltid til alle måltider. De slipper å ta med matpakke. De kommunale har det ikke slik, ergo de private er best på barnehage? Jeg vet ikke altså, jeg bare tenkte høyt. Min går i kommunal og har et varmt måltid en gang i mnd.
Hva er "Barnebygg", er det en privat barnehage? Jeg tror i alle fall det med mat varierer mellom barnehagene. I den gamle barnehagen til poden vår fikk de varmmat hver dag (som vi betalte 200 kr i måneden for, i tillegg til barnehageprisen), og i den nye må de ha med all maten selv. Begge er private.
Mine barn har gått i en privat menighetsbarnehage og der var det muligheter til å betale for at barnehagen lagde frokost og lunsj.
Det var en frivillig ordning og de som valgte å avstå smørte matpakke. Veldig fin ordning som funket bra for voksne og barn.
Jeg har forøvrig heller aldri lagt særlig merke til Macy før. Muligens pga få innlegg, muligens pga manglende avatar, muligens pga liten evne til å provosere, hvem vet. En ting er hvertfall sikkert, Macy; om du tror du kan komme her og dytte meg ned av tronen min, så tar du feil! :catfight:
Jeg er ikke helt sikker på hva jeg mener om frokost på skolen. På en side høres det veldig bra ut med tanke på at mange barn ikke har spist frokost, av ulike årsaker.
Men så er det alt det praktiske. Hva med alle de som går på SFO, og har spist frokost - skal de spise en gang til? Eller de som har spist hjemme - skal de spise en gang til? Overvekt er også et problem, ikke bare småspiste barn. Er det da så bra at ungene med felles skolefrokost eller skolelunsj jevnt over spiser "dobbelt så mye" som når de har med matpakke? Overvekt er faktisk et langt større problem enn de småspiste barna. Skal barna komme tidligere på skolen for å rekke frokost, eller skal det gå på bekostning av undervisningstiden? Hvem skal ta ansvar for matserveringen - lærerne? Jeg kan tenke meg mange oppgaver lærerne heller burde gjøre enn å hjelpe unger med å smøre brødskiver.
Og litt det økonomiske; er dette virkelig noe kommunene burde bruke penger på? Hvis man går inn med foreldrebetaling så kanskje de som virkelig trenger det mest ikke blir med i ordningen. Skal man ha behovsprøving så er det lett at enkelte elever stigmatiseres allerede i førsteklasse som "fattige".
Men på den annen side, for de elevene som ikke får mat hjemme så ville det vært bra. For de elevene som ikke har matlyst med en gang de står opp, så ville det vært bra. For foreldrene er det lettvint og praktisk.
Men for de barna som må ha mat omtrent i det sekundet de våkner er det ikke like bra. For barn som ender med to frokoster og har lett for å legge på seg er det heller ikke bra.
Konklusjon: jeg tror kanskje jeg er i mot skolefrokost.
Jeg ville tippe at en sunn (vel å merke!) frokost vil være til nytte for å hjelpe til med å motvirke overvekt blant skolebarna. Jeg tror sjelden problemer med overvekt skyldes at barn spiser for mye grovbrød med leverpostei, derimot tror jeg at en skikkelig frokost vil kunne minske mengden godteri og fastfood ungene spiser senere på dagen.
Tja, når jeg hører hva som serveres som etter-skole-mat på enkelte SFO rundt omkring føler jeg meg slett ikke trygg på at en skolefrokost er så mye sunnere enn matpakker hjemmerfra.
Og jo, jeg tror at en del barn lærer seg til å overspise. Først frokost hjemme, så frokost på skolen, hvor det kanskje går sport i å spise mest mulig.
Igjen: det jeg sa, forutsetter at maten som serveres er sunn, og det mener jeg helt klart at må være et krav. Og da tror jeg heller ikke det vil være noe vesentlig problem at noen spiser for mye. (I alle fall ville dette mer enn oppveies av dem som spiser mer sunn mat på bekostning av skolebrød og tørre nudler, eller hva det nå var.)
Jeg vet om flere offentlige som har smøremåltider. Vi har personalbarnehage og den har to matpakkemåltider og ett smøremåltid.
I småbarnsavdelingen fikk de varmmat.
Jeg ønsker kjøkkenassistenter tilbake i bhg, jeg ønsker flere med fagutdanning i SFO og bhg og jeg ønsker at SFO skal være sunn mat, leksehjelp og trygghet.
Men det vi får - og betaler for, til og med dyrere enn barnehagen - er at barna blir krysset inn og ut av en liste, at de får et måltid bestående av kneip og salami eller corn-flakes, at ingen vet hvor ungene er når vi kommer for å hente, ingen leksehjelp, og ingen som "ser" barn som trenger litt ekstra oppmerksomhet, trygghet eller hjelp med ting. De ungene som glir inn i miljøet bruker SFO som lekearena, hvor det knapt nok er voksent tilsyn i det hele tatt. De mer usikre sitter inne ved dataen eller i lesekroken, og følger med på klokka til de blir hentet. Ingen pedagogisk opplegg, ingen orden, ingen ro. Det er hva vårt barn får på SFO.
Nå går min i 2. klasse og blir gradvis flinkere til å ta vare på seg selv. I fjor fikk vi flere ganger hjem gjennomvåt og iskald gutt, som ikke selv hadde tenkt på å ta på regntøy, eller skifte når han kom inn. Og ingen sa det til han heller.
Jeg vet ikke helt, jeg. Er det riktig å sette alle landets tilsynstilbud på vent inntil man får ryddet opp i de som ikke gjør jobben sin? Eller kan vi multitaske litt og inkludere et sunt måltid i den nye standarden vi ønsker å sette? I tillegg til den andre kvaliteten.
Hvordan klarer man å skille ut et sunt måltid og mene at det er noe helt annet enn et godt tilbud generelt? Er det ikke slik at et godt tilbud innebærer kompetanse, ressursser og noe så enkelt og håndfast som mat?
Litt på siden:
Jeg husker forøvrig en foreleser fortalte om barn og unge som hadde blitt utsatt for overgrep m.m. Det var nesten umulig å nå frem til dem og enhver vennlighet ble møtt med skepsis fra noen som var vant til at voksne ikke var snille med mindre de ønsket gjentjenester. Gjerne seksuelle sådanne.
En tallerken med en brødskive og et glass melk. Satt frem med et enkelt "værsågod", uten for mye dikkedarier. Det var derimot en omsorg disse barna og ungdommene klarte å ta imot. I første omgang. Det var håndfast, tydelig og trygt. Det var sånn man sakte men sikkert bygget opp tillit.
Det var ikke psykologtimene som nådde frem først. Det var ikke alt det andre. Det var det å få mat satt foran seg og beskjed om å spise. Ingenting skummelt. Ingen baktanker. Ingen påtrengende invadering av følelseslivet. Ingen kvelende omsorg. Det var brødskiver og melk.
Så selv om de fleste ikke er utsatt for overgrep og mangler tillit til voksne, så synes jeg det eksempelet viser at man umulig kan snakke om "et godt tilbud" uten å ta med mat og at noe annet ville være å undervurdere betydningen av måltidet. Det hjelper sabla lite å ha et pedagogisk perfekt opplegg om det rumler i magen.
På skolen vår så har de ikke gratis frokost, men de åpner opp klasserommene en halv time før det ringer inn, slik at de som vil kan spise noe mat, eller gjøre klar bøkene til det ringer inn, eller rett og slett bare slappe av litt før timen begynner. Elevene får da en roligere start på dagen, og når det ringer inn så er de fleste klar for læring. Det er mange som bruker den halv timen til å få i seg litt frokost, og for oss så funker det tilbudet veldig bra. Storesøster er aldri sulten rett etter at hun har stått opp, hun trenger litt tid på seg til å våkne først.
Gratis frokost hadde jo vært et kjempetilbud, men jeg klarer ikke helt å se hvordan skolene skulle hatt råd til det. Da måtte eventuelt foreldre ha bidratt med baking av brød eller lignende.
Jeg har en andreklassing, og det jeg ønsker meg mest av alt, er at det serveres lunsj til barna. Jeg er møkk lei av at hun sammenligner innholdet i matpakken med de andre barnas, og at jeg stadig får høre at den og den får saft med seg hver dag, Nugatti på brødskiva, muffins og gud vet hva. Hadde skolen servert lunsj, hadde det vært likt for alle, og ingen grunn til klaging. Men dette er nå min, høyst personlige mening og egentlig en avsporing ...:ja:
Snakk for din egen Barnebyggbarnehage. Storebror gikk de første to årene i en Barnebyggbarnehage, og der fikk de varmmat minst en gang i uka.
Det samme får han forresten i den private barnehagen han går i nå, også.
Ja men det var frokost vi diskuterte. De har varm mat en gang i uken der min mor jobber også (barnebygg). Jeg skrev en gang i mnd i barnehagen min går i. :)
Kie sier som vanlig mye klokt. Vi må nok multitaske litt. Enkelte kommuner mestrer dette utmerket, med god og sunnmat både i bhg og på SFO. Vi kan ikke gi opp alle zndre ting, mens vi perfeksjonerer den ene..
Var rene sukkerbombene tidligere..vet ikke hvordan de er nå.
Da eldste gikk i barnehagen la de forbud mot Litago, flere av ungene tok helt av etter de spiste Litago.
Når jeg tenker etter så fikk de faktisk frokost også, alle måltidene i vår gamle Barnebyggbarnehage var dekket av kostpengene vi betalte. Nå betaler vi like mye i kostpenger i den nye barnehagen, men får "kun" lunsj, hvorav 1-2 varme i uka.
Jeg syns også det er leit at det blir forksjeller her i landet. Skal en skole ha det, så burde man få det til med alle de andre også.
Blir som Madam Mim sier, i det lange løp så koster det fint lite å passe på at barna våre får en god frokost på skolen. Helsemessig sett.
Jeg er såpass heldig satt at vi har bestandig tid til frokost, de blir ikke levert uten det, men så jobber jeg heller ikke 100%. Ikke alle har den muligheten desverre. Sosialt sett, helsemessig sett så ser jeg ikke annet en positivt på det å ha frokost på skolen, jeg håper det er noe vi kan få til på alle skolene. Det også gratis frukt til alle!
Det er det jeg mener at vi bør. Endelig ser det ut til at man har begynt å satse på skolene, og jeg mener at kunnskapsløftet har hatt positive konsekvenser for selve skoledagen. Men SFO er og blir det glemte "stebarnet" som ikke verken er skole eller barnehage, og hvor det ikke er spesielle krav til noe som helst, annet enn at tilbudet skal finnes. Det er dyrt (mange kommuner har brukt SFO til å ta inn det tapte når barnehageprisene gikk ned), det er dårlig bemanning, det er ofte lite egnede lokaler (har bare funnet en krok ingen brukte til noe annet), og det er lite "opplegg".
Siden så mange barn tilbringer så mye tid på SFO burde man faktisk gripe fatt i det. Det blir paradoksalt hvis man skal jobbe for gratis skolefrokost, all den tid de fleste med barn i småskolen betaler godt over 2000 kroner i måneden for et SFO-tilbud - hvor barna må ha med egen frokostmatpakke. Vi betaler i dag for et rådyrt og mange steder dårlig tilbud - og jeg syns det er naturlig å få skikk på det før man skal introdusere noe nytt og kostnadskrevende.
Kjenner jeg systemet godt nok så ender det vel med at SFO-regninga passerer 3000 i måneden - slik at kommunene skal ha råd til gratis skolefrokost.
Jeg har ingen tro på multitasking. Gjøre en ting av gangen og gjøre det skikkelig er langt å foretrekke fremfor å dille litt med alt og ikke gjøre noe godt.
Fordi det jeg ser på SFO, er at kommunen har problemer med å levere kvalitet. Antagelig på grunn av for trange budsjetter - og det avhjelper man ikke ved å påta seg flere forpliktelser.