Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Grunnlovsdomstol som vokter den norske grunnloven uavhengig av storting og regjering

#1

Mex sa for siden:

Grunnlovsdomstol som kan vokte den norske grunnloven uavhengig av storting og regjering

Litt lang overskrift. Jeg har tydeligvis noen FB venner som synes dette er en god ide og deler link til underskriftskampanje for dette. Bakgrunnen her er ACER vedtaket.

Jeg kjenner at jeg blir helt :skremt: av noe slikt, men jeg er for bomullsdott i hodet til å finne de riktige argumentene og ordene.
Bortsett fra at herregud, vi skal da ikke røre med de demokratiske grunnprinsippene våre.

Hvordan går man i en dialog her og opplyser folk om at dette ikke er en løsning på ting?

Er strømnettet vårt en del av grunnloven? :confused:


#2

Polyanna sa for siden:

Det er faktisk ganske tricky, og jurister er også uenige. Sånn det fungerer nå er det vel justisdepartementets lovavdeling som legger grunnlaget for å si om dette er en suvernitetsavståelse, som krever 3/4 flertall, eller ikke.

Jeg tenker at det er rart om vi skal ha enda en institusjon som skal vurdere dette.

Her er argumenter for at dette ikke er en suverintetsavståelse:

energiogklima.no/to-grader/ekspertintervjuet-grunnloven-og-acer/

Her er en motstemme:

www.klassekampen.no/article/20180129/ARTICLE/180129947


#3

Polyanna sa for siden:

Strømnettet er ikke en del av grunnloven, men suverenitet er det. Altså at Norge skal bestemme over seg selv. Man har brukt 3/4-flertall et par ganger før, knyttet til EØS og EUs finanstilsyn.

Lovavdelingen mener at ACER ikke er et reelt beslutningsorgan, i og med at tvister uansett kan gå til EFTA, slik de ville gjort uten ACER (hvis jeg skjønner det riktig).

Men hvis jeg har forstått det riktig så vil ACER kunne kreve for eksempel at Norge gjør investeringer i oversjøiske strømkabler vi ikke har lyst til å bygge. Det er jo til en viss grad å la andre bestemme over oss.


#4

Polyanna sa for siden:

(Jeg har ekstremt lite peiling på juss, bare for å ha det sagt)


#5

Mex sa for siden:

Takker! :)


#6

Input sa for siden:

Dette er grunnen til at vi har høyesterett. De er uavhengige av Stortinget og regjeringen. Dette er jo maktfordelingsprinsippet.

snl.no/Høyesterett

Et sammenliknbart eksempel er da miljøvernorganisasjonene saksøkte staten for å prøve ut om oljeboring i Barentshavet var i strid med grunnloven eller ikke. På samme måte kan noen gå til sak mot staten for å prøve om Acer er i strid med grunnloven.


#7

Strå sa for siden:

Hah, da var jeg ikke alene om å tenke at vi allerede har på plass en grunnlovdomstol. En stund trodde jeg at jeg ikke hadde forstått den delen av Høysteretts mandat.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.