Jeg må bare få ut litt gruff, eder og galle, og tenkte at dette var rette underforumet.
Jeg får altså fnatt av manglende rettskriving/bruk av dialekt på FB. Ikke på personers egen statusoppdatering, det har jeg lært meg å leve med, men i grupper jeg er medlem av. Det er ikke «vanlige» skrivefeil eller autokorrekt via mobil som irriterer (der synder jeg nok selv), men gjennomført feilskriving.
Noen lurer stadig vekk på «Hvordan farge vi bør ha på veggen», «Åssen tråd er best til Mariusgenser» eller de ber om råd som «Bi de grett me dæssa fargan, el kass børr æ velg», «Bi d finar å legge paketten baklens» «Synns dette ser dumman ut, men vettskje kossen æ ska få d bra». (Dumman? Hva er det for et ord?) «Kor bruk dåkk å kjøp veka? Kan man lag sjøl?»
Altså: Ytrer man seg i allmennheten og i tillegg ber om råd, så er det jo en fordel at folk skjønner hva en spør om?
Og jada, jeg kan jo selvsagt bare scrolle forbi eller melde meg ut av gruppene, men jeg er der jo for å hente inspirasjon, tips og råd.
:gaah:
Og litt alvor: Ødelegger SoMe rettskrivingen vår? Når en er vant til å alltid ordlegge seg muntlig, hva skjer da med skriftspråket vårt?
Jeg blir sprø av sånt!
I en gruppe jeg er medlem i er det ei som aldri (aldri!) bruker punktum, komma eller stor bokstav. Alt går i en smørje. Jeg blir helt sprø av de lange innleggene hennes, og har nå begynt å hoppe over alt fra henne.
.. og når jeg først gruffer over uttrykk i strikkegrupper:"Genser fersk av pinnene" eller "lue hoppet av pinnene i kveld". Bare jeg som synes det høres veldig snålt ut?
Jeg har ikke vitenskapelig belegg for dette. Jeg bare synser her, men jeg tror SoMe er bra for utviklingen av språket. Jeg tror folk alltid har skrevet dårlig, fullt av stavefeil eller på dialekt, men vi har aldri sett skriftlige uttalelser fra slike folk tidligere, for de har aldri uttalt seg offentlig i skriflige kanaler tidligere. Jeg kan ikke tro annet enn at det alltid er en god ting å trene på å skrive, og jeg kan ikke skjønne annet enn at aktivitet på sosiale medier gjør at folk skriver mer enn de ville gjort ellers. Og altså at de fleste utvikler språket sitt i positiv retning på sikt.
Når det er sagt, så får jeg selvsagt også neller av dårlig skriftspråk, stavefeil og dialektskriving, så klart. Vi får bare verne om kjære FP så lenge det lar seg gjøre og nyte det vi har her.
Og, ikke minst: oppdra våre egne barn skikkelig.
«Mamma, vet du at du er den eneste mammaen i verden som ikke tillater barnet sitt å skrive på dialekt?»
:knegg:
Jeg får såpass neller av skrivefeil og dårlig språk at FP er det eneste SOME jeg benytter meg av i særlig grad. Den dagen noen skriver "Hvem garn bruker du?" her inne, stikker jeg. :tullerikkeengang:
Enig. Men....:sparke: jeg får også neller av feile ordtak som «hytt og gevær». Det startet sikkert som en vits en gang men sluttet å være morsom tidlig åttitall.
Det heter hytt og vær, hytt og gevær, det er jo bare en feil. Ikke noen stor en heller, men vi var nå tross alt i en tråd hvor man kom med språklige småfeil som irriterer.
Her er en til! :juhu: De må bare skrive på dialekt seg imellom, men til meg får de øve seg på å skrive korrekt. Jeg skriver på dialekt selv, jeg - til mamma og mine søsken. Aldri til andre. Det er bare en vane.
Men jeg tenker at det er supert med dialektskriving også (kanskje fordi jeg ikke har spesielt store problemer med å lese/forstå). Jeg tror, som deg, at all skriving er bra skriving. Jeg har folk på jobb som sliter med å skrive, og jeg ser de roter seg inn i rare formuleringer når de prøver å skrive "korrekt". Jeg pleier å si til dem at de kan skrive det som de ville sagt det, også kan jeg gå over og luke bort de verste feilene hvis det er et dokument som skal ut til folk. Utover det tåler vi både dialektord og feil bruk av og/å, så lenge meningen med det som står der er klar og tydelig.
Jeg lurer av og til på om de som skriver konstant feil når det kommer til særskriving tenker at de har rett og alle andre tar feil. Dialekt er passe irriterende, men jeg har ikke så mange som skriver dialekt på FB, og er flink til å overse når jeg leser, så jeg prøver å unngå å bruke energi på det.
Dialekt på SoMe bryr jeg meg virkelig ikke om. Skrives det noe jeg ikke forstår så spør jeg, vanskeligere er det ikke. Virkelig. Skrivefeil som gjør at ting kan misforstås er jeg mindre forståelsesfull over, men da også er det strengt tatt bare å spørre om det er A eller B som er ment. I mer offisielle sammenhenger kan jeg lett få spader av dialekt, orddelingsfeil og andre rariteter. Egentlig er jeg litt stolt over å ha lært meg å takle slikt. :tøff:
Jeg takler også at folk skriver feil. Noe annet ville vært merkelig og særdeles slitsomt, :lærer:, og jeg oppfatter ikke at noen i tråden er på grensen til innleggelse eller sykmelding pga. av skrivefeil og dialektbruk i SoMe. Men, jeg synes egentlig folk kan ta seg litt sammen og skrive ordentlig hvis de først må ytre seg i alle kanaler. :streng:
En lærer som ble sykemeldt av skrivefeil hadde muligens ikke passet i yrket sitt innbilder jeg meg. :D
Jeg virker lett snørrhoven i innlegget mitt, mye fordi jeg faktisk er stolt over å ikke bryte sammen i krampegråt når jeg leser alle rare måter folk skriver på, slik jeg gjorde i starten. Kan jeg få glorie nå?
Her jeg kommer fra, kan vi si «hvem garn bruker du,» noe mannen min får neller og fnatt av, men jeg ikke tenker over det, for jeg er vokst opp med det, men det kunne ikke ramle meg inn å skrive det. I min verden er det stort skille mellom muntlig- og skriftlig språk.
(Så er jeg også vokst opp et sted hvor man går mellom døra og ikke gjennom den, og man bruker da og når om hverandre. Mor mi slo hardt ned på dialektbruk hjemme - hun var ikke fra hjembygda mi. :knegg: )
Jeg hadde studenter her for et par uker siden, de lærte meg at fnatt betyr kløe i underlivet eller noe sånt på dansk. Han ene studenten var utrolig opptatt av om det man sa var korrekt eller ikke. Han kommer til å slite seg ut som norsklærer. (Han tok matte dette året.)
Privatpersoner er nå en ting, det er mye verre er når butikker/offentlige sider ikke greier å skrive skikkelig norsk. En butikk jeg følger er helt ekstrem på punktum og rar tegnsetting. Om du har problemer med å formulere deg så få nå noen du jobber sammen med å skrive for deg.
Jeg har lese/skrivevansker go får alltid noen til å lese over når jeg skal sende ut mailer eller annen info til grupper.
Jeg har ei svigerinne som konstant deler ALLE ord. Alltid! Jeg blir gal av det.
Eller f.eks denne: Jeg har verdens beste mann, jeg har skutt gull fugelen.
Enig! Det er dødskleint og enda verre når det svares med: Åååh, jeg elsker deg også, verdens beste kone mor. (Orddelingsfeil ligger til slekta. :knegg: )
Haha, sletta nettopp den delen av innlegget nå. Altså, jeg hadde aldri lagt ut bilder sånn uansett, så for meg så ble det så fjernt. Men, folk er forskjellige!
Jeg legger merke til feil, men gruffer ikke nevneverdig. Jeg tenker som Teo at sosiale medier bringer flere på banen og akkurat det er noe jeg synes er fint.
Dialekt kan irritere meg, mest fordi det er brysomt å lese. Mange av dem som skriver dialekt behersker både bokmål og nynorsk glimrende, men på dialekt er det ingen konsekvens i skrivemåte.
Dialekt som ikke blir for vidløftig går greit.
Trøndersk skrevet med ch er i kategori vidløftig.
«Æ scher stjærna som schiin»
Jærsk skrevet med alle diftonger er også slitsomt.
«Æg kjæme haim te Vigrest.»
Stort sett går det greit. Jeg har mange fb-venner som sliter skriftlig, deriblant dyslektikere i egen familie. Konsonantfeil og lignende overses glatt.
Litt er greit, men jeg synes det er kleint når det blir mye og veldig klissete. Jeg glemmer ikke da svigerinnen min (som er dronningen av kjærlighetserklæringer på FB) la ut et innlegg hvor det stod noe sånt som "I dag er det Biff & Blowjobdagen og vi er på hytta og koser oss." under et bilde av biffmiddagen deres. :iiik: Ja, jeg vet alle voksne mennesker har sex, men man trenger da ikke skape slike bilder i hodene på sine FB-venner (som inkluderer alt fra kollegaer, barndomsvenner og farmor).
Jeg dør litt innvendig av folk som titulerer hverandre med sin sexy kone/mann i SOME også. Ja, litt er OK, men det vipper svært fort over til litt mye ufiltrert show off.
"Skjegget fullt av postkasser". :himle: Enig, det blir veldig klisjé etterhvert. Det samme med "bøyer meg i hatten". Ferdig med den nå.
Folk "hjemmefra" skriver også mye dialekt, og det er ei såpass spesiell dialekt at det blir ganske kaudervelsk for folk som ikke kommer derfra. Jeg gidder stort sett ikke å lese det. Heldigvis blir det skrevet ordentlig bokmål eller nynorsk i alle grupper hvor det gis beskjeder eller stilles spørsmål som jeg må eller bør lese, som gruppene for barnas klasser og fritidsaktiviteter. Noen av foreldrene har selvsagt en del skrivefeil (som åpenbart ikke er tastefeil), og jeg legger merke til det, og sukker litt innvendig, men klarer å ikke irritere meg noe særlig, så lenge skrivefeilene ikke er i offisiell informasjon. Hvis det deles en pdf med informasjon så gjør skrivefeilene i pdf-dokumentet mer vondt enn skrivefeilene i innlegget hvor det deles.
Når det gjelder konsekvente skrivefeil i "vanlige" fb-statuser, kommentarfelt etc, så tenker jeg at dette nok er folk som ellers ikke ville uttrykt seg skriftlig i stor grad, heller enn at det er SoMe som har "ødelagt" rettskrivingen.
Kjærlighetserklæringer er kleint ja, og interne sukkersøte kjælenavn. Mamma har ei venninne som stadig legger ut klissete kjærlighetserklæringer til sin ca 20 år gamle sønn. Sånne "Del hvis du har en sønn du elsker mer enn alt på jord" -memes i ett kjør. Det er flaut. :iiik:
Jeg vil som vanlig inn og hevde at de aller fleste dyslektikere gjør så godt de kan, og neppe vil skrive særlig ofte på dialekt, at jeg tror det er latskap og idioti som står for mesteparten av den helt forferdelige mangelen på rettskrivingen som finnes på sosiale medier.
:nemlig:
Disclaimer; det kan hende jeg slenger ut av meg noen dialektiske uttrykk, som vet'kje. Men jeg skriver ikke hele innlegg på dialekt. Den er uansett så nære nynorsk at da hadde jeg heller skrevet det.
Jeg har inntrykk av at en del rett og slett ikke er klar over at det de sier er muntlig språk og spesifikt for deres dialekt, de er så vant med at alle rundt dem sier det slik, så de tror at det er slik det sies overalt. Så de bruker det også når de skriver bokmål eller nynorsk.
"Det ble veldig travelt med så mye bråk" (altså "travelt" i betydningen "slitsomt"). Eller "Vi fikk så mye mat at vi klarte ikke på alt sammen".
Man kan også ha generelle lærevansker, og rett og slett ikke være så god på rettkriving, men ha sine fortrinn andre steder. Man MÅ ikke være lat eller idiot bare fordi man har valgt å legge læringstrykket et annet sted enn akkurat rettskrivingen.
Er jeg lat eller dum fordi jeg er bedre i rettskriving enn matte? Eller fordi jeg er bedre i kunsthistorie enn fysikk? Eller er det bare rettskrivingen som er pekepinn på aktivitetsnivå og intelligens?
Jeg er enig i at dialektskriving og innlegg fulle av skrivefeil og prikkprikkprikk er irriterende å lese, men vi trenger kanskje ikke ta helt av i elitismeglory heller.
:gruble:
(Jeg forstår ikke at jeg blir oppfattet så nedlatende, men jeg klarer bare lese mitt innlegg med min stemme og min mening, så det får bare være.)
Jeg tror helt klart at man ser forskjell på de som faktisk har et problem, og de som ikke egentlig har det. Og ja, jeg tror det ligger mye latskap bak de som ikke har det - det er som det henvises til over her - når man spør om ikke inititativ skrives uten s og får til svar at "det er ikke så nøye"? Hva er det da?
De fleste med lærevansker vet jo om at de har nettopp det? Jeg vil anta at det for mange av dem er mer enn krevende nok å legge ut ting på nettet i det hele tatt, og kanskje er det fullt av feil og det er HELT greit, men det er ikke sånne flåsete tullefeil som dialektfjolleri - det har de ikke blitt pest om på skolen i 15 år. De har blitt pest på den helsikes bokmålen, eller nynorsken, så det er det de skriver. De deler kanskje ord som burde vært satt sammen - sikkert godt hjulpet av stavekontrollen til Word, de blander og/å og de dropper dobbelt konsonant.
Men jeg tror ikke særlig mange med lærevansker eller dysleksi eller whatnot velger dialekt-metoden, altså. :niks:
Nei, det handlet vel om en sum av innleggene, ikke bare ditt. Men det er litt vanskelig å lese "latskap og idioti" vektet helt nøytralt altså.
Jeg er enig i at skrivefeil ofte kommer av at vedkommende ikke syns det er så nøye, men jeg har også folk i nær relasjon til meg som ikke syns det er så nøye fordi de rett og slett må legge ned mer arbeid med å få det rett enn det andre gjør, og de velger å bruke kreftene sine andre steder. Til å være fremragende musikere med en musikkforståelse som overgår de fleste og med enorm disiplin som på ingen måte viser en lat person. Men de har valgt å prioritere annerledes. Så hva definerer et "faktisk problem"?
Selv må jeg sjekke hvordan jeg skriver sjelden/skjelden nesten hver eneste gang jeg skal skrive det, og jeg skrev nyskjerrig fram til ikke alt for mange år siden. Jeg trodde også det het "svalberg" til jeg var voksen (ogs syns fremdeles det er et bedre ord enn det meningsløse "svaberg" :nemlig: ). Og dette bunner ikke ut i latskap, idioti, generelle lærevansker eller dysleksi, men at det er menneskelig å feile. Og om man har strikket et genser som den over, med det budskapet, og får påpekt en skrivefeil er det ikke veldig rart å gå i forsvar framfor fortvilelse over å ha gjort en feil.
Å skrive på dialekt syns jeg er en veldig sær og rar ting, særlig fordi jeg som østlending på ikke noe vis snakker bokmål, men det hadde vært mye vanskeligere for meg å skrive "lydrett" slik de som skriver dialekt gjør. Kanskje det egentlig vitner om bedre språkforståelse enn jeg har? :vetikke:
Selvsagt syns jeg man skal etterstrebe å skrive greit, og ha en ålreit mattekarakter, men jeg syns man kan holde seg for god for uthenging og latterliggjøring, og om det er slik at FP ønsker tilfang bør vi kanskje ikke gå i den frydefulle "angrip skrivefeilene!"-moduset forumet var i for noen år tilbake.
Klart den endrer det - den legger jo et premiss for resten ved at jeg legger godviljen til for alle dyslektikere (og det kunne stått alle med lærevansker om det er diagnosen som er problemet). Det er alle de andre som er late? :gruble:
Du sier jo at alle som ikke har dysleksi eller lærervansker er late og/eller idioter - Tallulha påpeker at det kan jo godt hende at folk ikke har anledning/ikke ønsker/har prioritert andre ting enn å lære skriving? Jeg kan feks veldig få språk, vet ikke helt om det gjenspeiler hvorvidt jeg er lat, jeg kan andre ting (spør meg feks om blastceller! :hyper: )
Ja, men hvis du leser mine innlegg; så er jeg uenig i at man kan dele verden i dyslektikere og alle andre. Og at alle de andre som skriver dårlig gjør det som resultat av at er idioter og late.
Jeg er enig i at det nok ikke er dyslektikerne som skriver dialekt, og jeg vil tro at mange dyslektikere skriver mindre feilfritt enn endel andre, nettopp fordi de er maks fokusert på det.
Jeg har ikke noe i mot en generell gruffetråd over dialektskriving, særskriving, uendelige prikker eller generell dårlig språkbruk; det være seg dårlig setningsoppbygging, overforbruk av feil ordtak eller ord som rett og slett er skrevet feil. Jeg gruffer selv. Samtidig så syns jeg man kan være litt raus, og ikke kalle dem som ikke skriver helt korrekt idioter og late. Nei, de har kanskje ikke lagt ned mest tid på rettskrivingen, og det er jo dumt, siden det er en veldig synlig måte å presentere seg på i sosiale medier, men det kan hende de er ekstremt gode på noe annet, ikke fullt så umiddelbart synlig. Som matte. Musikk. Kunsthistorie. Bilmekanikk. Whatever.
Jeg syns FP har utviklet seg i positiv retning, der modder retter overskrifter, noen av oss påpeker skrivefeil (SLALÅM, folkens!), og det er klare forventninger til at man ikke bruker gøye fonter, dialekt og mystisk setningsbygning, det er genrelt høy interesse for språk og korrekt språkbruk. Samtidig er det hyggelig stemning. Det var det en periode det absolutt ikke var.
Jeg forstår det som at Tally heller ikke snakker om de med lærevansker, men nettopp alle_de_andre, som bare ikke bryr seg så hardt om rettskriving, og i dine øyne er "late". Poenget er vel at disse kan være grand master i sjakk, snakke fem språk flytende, eller mestre piano på internasjonalt nivå (for å overdrive litt), og har jobbet knallhardt for å perfeksjonere seg på disse områdene, og at de slett ikke trenger å være verken late eller dumme. De er bare ikke spesielt interessert i språk og rettskriving, og gir blaffen i dette, på samme måte som jeg gir blaffen i å telle når jeg spiller kort. Noe som irriterer andre over alle grenser, og sikkert definerer meg som både lat og idiotisk i deres verden, siden jeg faktisk kan telle, hvis jeg bare vil. Jeg synes bare ikke det er viktig.
Ikke nødvendigvis, hvis de vurderer det til ikke å være viktig nok til å bruke energi på, og heller jobber mer iherdig på områder de synes er viktigere. Da er de rasjonelle.
Er man lat om man ikke lærer seg alt som det er mulig å lære seg? For det er jo dette som blir poengtert her: Hvis man har prioritert noe annet og derfor ikke lært seg så mye som man kan, er man da i kategorien "lat"?
Dette gjelder jo eksemplet som jeg hadde om meg selv: Er jeg lat fordi jeg ikke kan andre fremmedpråk enn engelsk?
Nemlig. Jeg kan ikke hagestell, jeg gidder ikke å lære meg hagestell, fordi jeg interesserer meg ikke for hage, og det er ikke spesielt viktig for meg å ha en vakker og velstelt hage.
Det er ikke fordi jeg ikke har evner til å lære meg hagestell, og heller ikke fordi jeg er lat, for det er jo ikke slik at jeg dropper hagearbeid til fordel for å ligge på sofaen. Jeg velger heller å bruke fridagene til turer i marka og annet friluftsliv, og jeg mener faktisk, helt ærlig, at det er minst like viktig å kunne tenne bål, smøre ski og slå opp telt, som å kunne beskjære en rosebusk.
For meg er rettskriving viktig, og jeg er jo en av dem som ikke greier å la være å irritere meg over manglende rettskriving (som sagt, det gjelder først og fremst mer offisielle skriv, ikke så mye i SoMe). Men jeg tror heller ikke at de som er likegyldige til rettskriving nødvendigvis er mindre intelligente eller late.
(Jeg aner at jeg kommer til å møte meg selv i døren her, og det er helt greit. Og det aner meg også at vi kanskje kommuniserer litt forbi hverandre her, men skit la gå.)
Hvis vi nå ser bort fra helt ordinære statusoppdateringer på FB a la "Jeg har vært på påskeferie." - Dersom man har et spørsmål, eller skal bidra i en diskusjon; er det ikke da viktig nok å bruke energi på å skrive noe som folk klarer å lese?
Jfr. hovedinnlegget - dersom jeg skal si noe om hvilket garn som passer best til en Marius-genser er det jo greit at jeg forstår at det faktisk er spørsmålet? (Jada, jeg klarer å forstå det selv om det står hvem i stedet for hvilket, men det er nå bare et veldig forenklet eksempel.)
Senest i år ble jeg kalt unormal, gal og sikkert fjorten andre diagnoser av folk i en kommentar-tråd på Facebook, fordi jeg spurte noen hvorfor de mente som de gjorde. Det gikk igjen en del muntlig språk i formuleringene, kan man si. :gruble:
Om det skjuler seg et geni eller tre bak den gjengen der, vel, de skjuler seg godt.
Jeg mener man er lat om man ikke gidder å skrive vanlig forståelig norsk på steder der man kommuniserer skriftlig, ja.
Om man ikke ønsker å gjøre seg forstått, så får det jo bare stå til. Men da må man jo også ta konsekvensene av det? Om du ikke kan fransk, så må du jo bare klare deg med engelsk?
Jo, det er selvfølgelig greit å skrive slik at man blir forstått. Det er i alle fall ikke det jeg har diskutert i tråden. Det jeg har diskutert er om man må være idiot og/eller lat for å ikke kunne skrive ok norsk.
Jeg synes jo at rettskriving er viktig da. :knegg: Du trenger ikke overbevise meg. Jeg sier bare at det ikke nødvendigvis trenger å være latskap, idioti (evt lærevansker) som ligger bak, når folk har en annen mening enn meg om rettskrivingens betydning. Det kan rett og slett være andre prioriteringer.
Ja, det går helt greit med meg selv om jeg ikke kan fransk. Men er det du definerer som latskap? At jeg har prioritert bort å lære meg fransk. :gruble:
Som jeg har sagt flere ganger; jeg syns rettskriving er viktig. Jeg gidder ikke lese innlegg som mangler tegnsetting eller er på dialekt. Men jeg syns ikke alle som ikke syns det er like viktig som meg er idioter eller late. I denne tråden er jo alt fra ganske små skrivefeil nevnt, til fullstendig uforståelige ting på dialekt nevnt. "Hvem garn" syns jeg kanskje ikke ser best ut akkurat, men jeg har ikke problemer med å forstå det. Samme med "Da Julius skal døpes 8. november inviterer vi til ..." Ikke akkurat slik jeg ville bygget opp setningen, men jeg syns ikke personen som har skrevet det er lat eller idiot.
Det er jo ikke som om det er noen motsetning mellom latskap og rasjonalitet. Det er helt rasjonelt å ikke gjøre ting man ikke er interessert i, men man kan jo fint være lat samtidig. :jupp:
Jeg er for eksempel for lat til å rydde særlig ofte, og det henger såklart sammen med at det ikke er så veldig viktig for meg å ha det ryddig. Så jeg synes det er en ganske rasjonell vurdering. Og tilsvarende gjelder vel for dem som ikke bryr seg om å bruke tid på å skrive «ordentlig» eller sjekke om de har grove stavefeil.
Og så er det selvfølgelig en laaang gråsone mellom «kan, men gidder ikke bruke 10 ekstra sekunder» og «er totalt ute av stand til, samme hvor lang tid man bruker». Og jo nærmere man er det første punktet, jo riktigere er det å kalle det latskap.
Ja, det kan være latskap. Det er ikke det samme som å si at det kun skyldes latskap eller idioti, så lenge man ikke har lærevansker. Det mener jeg er å være litt vel kategorisk og unyansert.
Jeg skrev om latskap og idioti knyttet til mesteparten av den helt forferdelige mangelen på rettskriving. Forferdelig mangel som i på grensen til komplett uforståelig norsk.
Ikke der det bare gikk litt fort i svingene og var et komma feil.
(Vi er tross alt i flisespikkeriet ... :skratte: )
Tror du skal slite med å finne noen i akkurat de kategoriene som ikke bryr seg om rettskrivning, men du kan sikkert finne noen som har utviklet sitt eget system. :knegg:
Innser at du kan ha rett i det, uten man kan vite helt sikkert, selvsagt. :knegg: Men det var satt på spissen da. Det er mange måter å være arbeidssom og smart på, uten at skrivekyndighet trenger å være involvert.
Eg er eigentleg einig i mykje av det Tally skriv. For min eigen del har eg merka ei stor holdningsendring frå «Eg nekter å kjøpe kaffe av folk som ikkje kan reglane for samansette ord» til ein tanke om at det er fint at alle finn ein plass i yrkeslivet. Då eg underviste i norsk for yrkesfag møtte eg veldig mange ungdommer av den typen som Tally beskriv over, som er flinke med musikk eller foto eller som eg er sikker på at vil gjere det godt som barnehageassistent eller bilmekaniker. Eg hadde ei mykje meir arrogant haldning til at folk burde «gidde å skrive skrive skikkelig» før eg fekk navn og ansikt på denne store gruppa ungdommer som faktisk strever veldig med rettskriving.
Når det er sagt trur eg ikkje det blir betre av at «vi», som i samfunnet, aksepterer at fleire og fleire skriv som dei snakker. For mange som strever med rettskriving av ulike årsaker er det lettare å ha konkrete reglar å forhalde seg til, enn situasjonsavhengige regler. Det er lettare å aldri skrive «demmers» enn å skrive det i SoMe og ikkje på skulen. Og det er lettare å lære riktig teiknsetring viss ein ikkje blander inn tilfeldig bruk av ..., ; og - . Mange med middels eller låg grad av måloppnåing i rettskriving vil komme langt med å bare kutte ut alle andre teikn enn . og ,. Så det slår begge vegar det der.
Sjølv har eg ein del fb-venner frå Nord-Norge og Jæren som skriv mykje dialekt. Og eg må innrømme at eg ofte ikkje orker å deschifrere det dei skriv. «Sgosche» for skulle ikkje, for eksempel, blir over the top for min del.
For meg som har dysleksi, så er det i hvert fall klin umulig å lese innlegg på dialekt. :nemlig: Jeg klarer rett og slett ikke å skjønne hva som står der. Trolig henger det dog sammen med at jeg kan ganske få dialekter. Der jeg kommer fra, så skriver selv de sløveste bokmål.
Og jeg har masse skrivefeil. Flere enn de fleste. Selv om jeg trolig leser mer korrektur enn de fleste også. For ikke å snakke om alle ordene som bare «forsvinner» fra setningene jeg skriver.
Nå har jeg hoppet helt ned til slutten, men jeg synes det er en vesentlig forskjell på å ikke bry seg om hagearbeid og å ikke bry seg om å skrive noenlunde forståelig og riktig. Jeg går ut fra at man har en viss interesse for at andre skal forstå hva man prøver å formidle når man først skriver noe, og da blir det rart å ikke bry seg om at det man skriver er forståelig. Å ikke være i stand til å uttrykke seg presist og ordentlig, skriftlig, men også muntlig, svekker ytringsfriheten til den enkelte. I min bok er ikke det helt det samme som en rotete hage. Privat gidder jeg sjelden å bruke tid på å prøve å avkode tekster og innlegg som har dårlig sammenheng og rettskrivning, og jeg mistenker at mange har det som meg på det området. Hvis mange gode lesere ikke gidder å bruke tiden sin på dårlige tekster og de dårlige leserne ikke klarer å lese dem, er det jo ikke så mange igjen som leser det man skriver, da. :niks:
Når jeg snakker om dårlig rettskriving, mener jeg helt andre ting enn "svalberg" og "innteresant."
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.