Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvordan vaske dunjakke?

#1

Hyacinth sa for siden:

Har en dyr dunkåpe som jeg er veldig glad i. Jeg vil vaske den før jeg henger den vekk for sesongen.

Når jeg googler, får jeg opp masse tips av typen jeg alltid har hørt: Milo, tennisballer og tørketrommel. Men jeg finner ingenting om sentrifugering. Hvor mange omdreininger? Et av tipsene var «vanlig vaskeprogram 40 grader». På min maskin har dette programmet 1600 omdreininger. Det høres brutalt ut.

Og så trodde jeg at man burde bruke lav varme i trommelen. Det vet jeg ikke om jeg har... Jeg har også lest at msn bør bruke tidsinnstilling på trommelen, og ikke sensorstyrt program, for det vil ikke registrere når dunet er tørt. På tidsinnstilt program på min maskin er jeg i hvert fall nokså sikker på at man ikke kan velge temperatur.

Og hvor mange tennisballer? Og ball i både maskin og trommel?

Kan noen hjelpe?


#2

Neket sa for siden:

Jeg har vasket dun på finvask - mener å tro at den har litt lavere omdreininger enn vanlig? Litt usikker.

På min tørketrommel kan jeg ikke velge temperatur på de tidsstyrte programmene, så jeg setter på auto med lav temperatur, og sjekker med jevne mellomrom om det er tørt. Jeg har brukt tre tennisballer, slenger de med i både vask og tørk - men vet ikke om det er riktig. Har gått fint.


#3

My sa for siden:

Vasker dunjakke på min "outdoor"-programmet som min maskin har. Bergnet på teknisk tøy, sikkert og litt mer skånsomt en standard.

Bruker tennisballer bare i tørketrommelen. To eller tre (avhengig av hvor mange jeg finner). Tidsinnstilt program. Det vil si jeg kjører først vanlig, sensorstyrt program. Når det er ferdig bruker jeg tidsinnstilt, helt til jeg synes dunjakka er tørr og "oppblåst" nok. Jeg har to innstillinger der. "15 min cold" og "30 min warm". Jeg bruker den siste. Må gjerne kjøre dette minst to ganger, noen ganger tre, før det er helt fritt for klumper i duna.


#4

veobra sa for siden:

Hva sier vaskeanvisningen i jakka? Jeg synes ofte det står ganske greit beskrevet der for slike ytterplagg.

Jeg ville sikkert vasket på finvask med flytende vaskemiddel, evt med Milo. Lavere sentrifuge kan du sikkert stille inn på maskinen? Det er vanlig.


#5

Hyacinth sa for siden:

Vaskeanvisningen sier bare 40 grader og trommel.

Jeg kan stille inn omdreiningene, det gjør jeg stadig vekk. Jeg lurer bare på hvor mange omdreininger som er hensiktsmessig å bruke. Ser for meg at for få heller ikke er lurt, da vil det vel være vanskelig å tørke?


#6

Hyacinth sa for siden:

Og hvis jeg ikke kan få lav temperatur i tørketrommelen, vil jeg risikere å ødelegge jakka ved vanlig temperatur?


#7

Tallulah sa for siden:

Jeg har ikke ødelagt mine i allefall. Jeg har som regel vasket på 30-40 grader, full sentrifugering, og i tørketrommelen med tennisballer. Først på vanlig program (full varme), og når den ikke vil det mer (sensoren tror den er tørr som du sier) vidree på x antall runder med 20 minutters programmet med varme (jeg har en 20 min varm og en 15 min kald. Sistnevnte har jeg aldri forstått vitsen med) til den er tørr og full av fluff.


#8

Hyacinth sa for siden:

Tusen takk! :blomst:


#9

veobra sa for siden:

Jeg pleier stille litt ned på antall omdreinger når det er slike plagg, omtrent 1200 passer på min. Da er det godt sentrifugert, men slites ikke i stykker.


#10

Hyacinth sa for siden:

Lurt! 1200 er sikkert OK. Bruker det på vanlige klær, bukser og generelt og sånt. Bruker 1600 kun på undertøy, håndklær og sengetøy.


#11

Isprinsessen sa for siden:

Jeg bruker å kjøre en gang ekstra skylling og 1200 omdreininger.


#12

Hyacinth sa for siden:

Ser jeg må kjøpe flere tennisballer i morgen, men jeg skal nok få dette til. :) Vasker nok ungenes dunjakker med det samme jeg er i gang.


#13

Isbjørn sa for siden:

En viktig ting som jeg har lært etter mye prøving og feiling: Det kan hende vaskemaskinen ikke vil sentrifugere pga at jakken gjør at det blir feil vektfordeling i vaskemaskinen. Da kan du putte inni flere våte klær for å gi en jevnere vektfordeling.


#14

Hyacinth sa for siden:

Takk for tips! Det opplever jeg faktisk stadig vekk. Jeg vasker temmelig ofte ett enkelt plagg, for jeg har flere plagg jeg er redd for eller som jeg vil ha rent straks. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har bannet og vridd store gensere i dusjen.


#15

GinaK sa for siden:

Har aldri brukt tennisball i vaskingen, kun i tørketrommelen.
Ville ikke brukt for hard sentrifugering altså. 800 omdreininger er passe.


#16

Nelly Nickers sa for siden:

Jeg lever et liv uten tørketrommel, hvordan kan jeg da få rein dunjakken min? Levere på renseriet, kanskje?


#17

Magica sa for siden:

Besøke venner eller familie!?


#18

My sa for siden:

Ja, du spør noen du kjenner om å få låne tørketrommelen deres fordi du har ei dunjakke du skulle ha tørket :enkel:


#19

Hyacinth sa for siden:

Vasker dunkåpen nå. Men tenker på den tromlingen etterpå. Har kjøpt tennisballer. Finner ikke noe temperaturregulering på trommelen, men det er et program som heter Delicates og et som heter Duvet, dessuten har vi Wool. Aldri testet noen av dem. Tror vi et av dem er skånsomt nok?

Har arvet trommelen og har derfor ikke bruksanvisningen.


#20

Tallulah sa for siden:

Duvet er jo dyne, så det kan sikkert funke. Delicates er undertøy (gjerne av blondesorten).

Og som sagt: jeg har tromlet flere dunjakker på full guffe, uten problem.


#21

Hyacinth sa for siden:

Jeg tenkte også at duvet nok må funke. Med mindre de har tenkt at man kan være mer brutal med en dundyne enn en jakke.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.