Har lovet venninne å lage en kake til en minnestund. Jeg er ikke flink med kaker i det hele tatt, verken å lage eller å spise... Er rett og slett lite glad i det. Jeg har et par kaker jeg lager til bursdager, men det er svært varierende kvalitet på dem også. :knegg: For eksempel klarer jeg ikke å lage en god gulrotkake lenger, og det er nok den kaken jeg har bakt flest av. Bløtkake og lignende har jeg aldri laget.
Det er andre som skal lage sjokoladekake, suksessterte og ostekake, så venninnen min ønsker noe annet. Det er opp til meg. Pavlova er litt vrient pga monteringen.
Finnes det en utrolig enkel og utrolig god kake som til og med JEG kan klare? :)
Ja, det er jo en mulighet. Men jeg bør jo klare å få til noe selv. Jeg er ingen baker, som sagt, men det er jeg som har tilbudt meg å bake, hun har ikke bedt meg om det. Så motivasjonen min er tilstede. :)
Jeg har alltid laget denne kaken. Og alltid fått masse skryt. Med ekstra krydder, ekstra sjokolade og ekstra eple. Den er veldig god. Men de siste årene har den blitt kompakt og «rå» inni, og smakt gress... Og jeg vet ikke hvorfor.
Jeg lager den forresten i rund form (senest i dag, faktisk). Da steker jeg nederst i ovnen, 1 time og 15 min, med bakepapir over siste halvtimen. Ble fint stekt. Jeg deler kakebunnen i to og fryser den.
Jeg må være den eneste som ikke liker ROOM kaken :sparke: Får den rett og slett ikke ned for å være høflig engang... Mulig det er sjokoladen blandet med frukt og grønt.
Ostekake ser jo lekkert ut eller hva med konfektkake (kraftig sjokoladekake)?
I starten, for mange år siden. Men det smaker ihvertfall gress. Så jeg gikk kjapt over til solsikke. Synes den er gressaktig likevel. Og blir veldig tung og kompakt inni. Fuktig. Murstein. Er redd for overstekte kaker, så mulig jeg tar dem ut for kjapt. Og jeg er ikke nøye på å måle opp gulrot og eple, the more the merrier, liksom. Så det er nok for mye av det og...
Jeg lager også oftest i rund form. Men har aldri fryst. Hvorfor gjør du det? Eller er det for å ha laget den på forhånd? I tilfelle er det faktisk en god ide. Det kan jeg kanskje gjøre.
Synes forresten det er litt arbeid med den kaken. Mye riving. Har food processor, men det blir så mye oppvask og mange deler. Og vanskelig å rive sjokoladen. Hakker den ofte. Gulroten blir enten for grovt revet eller for fint revet, og da blir den mos.
Både for å ha laget den laget klar og fordi den er lettere å pynte om man gjør det mens den fremdeles er frossen. Jeg sprøyter som regel roser på, og de bli finest på kaldt underlag.
Jeg hakker alltid sjokoladen. Jeg tror nok lett den kan bli tung og soggy med for mye eple og gulrot. Oppskriften i seg selv har mer gulrot enn andre gulrotkaker. Da ville jeg hvertfall brukt mindre olje. Jeg setter foodprocessoren på Kenwooden, og så rasper jeg gulrot og eple samtidig som røren piskes. :knegg: Alt sviver jo på en gang uansett.
Ja, både inni og utpå. Om du er redd den skal bli tørr hvis du steker den lengre, så kan du knyte et vått kjøkkenhåndkle rundt forma før du setter den i ovnen. Men jeg gjør ikke det på gulrotkake, den blir ikke tørr.
Det må sies at jeg veldig sjelden følger oppskrifter slik de står. Men noen ting kan man endre på, og noen ikke. Og jeg er en middels ettertraktet kakebaker, kjenner jeg litt på nu som konfirmasjonstiden står for døren og jeg har fryseren full av kakebunner av diverse slag. :knegg:
Men den er jo allerede saftig..? Og hvis du tilsetter mer fuktighet, så vil den jo trenge lenger steketid..? Evt. aldri bli skikkelig gjennomstekt..? Den kjennes jo litt fuktig ut når den er ferdigstekt også, men den «setter» seg etter et døgn i kjøleskap, eller enda lurere: i fryseboksen. :jupp:
Om du f eks. skulle glemme en gulrotkake i ovnen, sånn at den har blitt litt overstekt og muligrns noe tørr i kantene, så kan den dynkes med Frokostjuice for å bli saftigere. Har jeg hørt. :sparke: Det funker sikkert på kaker man vil ha max saftige også.
Tenker det blir gulrotkake. Det går nok helt fint hvis jeg gidder å måle opp andre ting enn mel og sukker. :knegg:
Jeg er ikke SÅ elendig til å bake, egentlig. Jeg får alltid mye skryt for kakene mine. Problemet er bare at repertoaret mitt begrenser seg til gulrotkake og pavlova... Jeg laget en god ostekake for et par uker siden, men jeg har aldri noensinne bakt bløtkake, marsipankake, diverse sjokoladekaker, nøttebunner og sånt som mange liker. Mye av grunnen er ar jeg ikke synes det er noe godt. Ikke sånn at jeg brekker meg, men det gir meg ingenting (bortsett fra gode sjokoladekaker). Da mister jeg motivasjonen.
Gjærbakst gir meg enda mindre, og noe av grunnen er nok at jeg ikke kan spise det selv.
Det er mye fordi jeg ikke er noe kakespiser selv at jeg baker kaker. Skulle jeg bakt noe jeg ble fristet av, så hadde jeg jo trillet rundt i huset. :knegg: Det er mye vanskeligere for meg å bake gjærbakst uten å smake...
Sønnen min bakte oreokaken fra det søte liv til 14-årsdagen sin sist helg, den var veldig lett å lage, og hele kaken forsvant fra kakebordet. Han har aldri bakt en ting i hele sitt liv, så den er enkel altså.
Skulle også inn og tipse om bollefoccacia (må ha tid til å bakes samme dag da for tørr gjærdeig er virkelig ikke det samme.) eller oreokake for det er noe av det enkleste jeg lager.
Jeg har heller ikke skjønt hva som er så spesielt med den ROOM gulrotkake for jeg synes det ble helt feil med sjokolade i den.
Vanlig gulrotkake er digg. Og det går helt fint å fryse den og ta den ut kvelden før og smøre på kremen dagen etter.
Om jeg er skikkelig giddalaus og skal lage kake så blir det kjøpesukkerbrød med vaniljekrem inni et lag og lys sjokoladesmørkrem inni neste lag + oppå og drysse kakestø over. Den er utrolig god og blir alltid tom på kakebord hos oss.
Jeg synes heller ikke gulrotkaken fra ROOM er så god med sjokolade, men den er veldig god uten. Så jeg bare dropper sjokoladen, og får veldig mye skryt for god kake. :nikker:
Hva med en rullekakebunn (sjokolade eller nøtter) som du fyller med krem, banan, hakket mørk sjokolade og ruller og bare dusjer noen kremdotter på?
Så kjapt og enkelt.
Hva med havrebunner? Jeg lager to rundinger med havrebunn som blir sprø og slett ikke spesielt søt. Legger lagvis med krem og feks aprikoskompott.
Denne kaken er poppis i familieselskapene hos oss fordi den lett kan lages glutenfri, melkefri og eggefri og for de som ikke er så glade i veldig søte kaker.
Det hørtes godt ut, i grunnen. Men jeg tror jeg skal forsøke sånne nye ting en gang jeg er motivert for å prøve nye (og potensielt vanskelige) ting. :knegg:
Tar gjerne oppskriften på denne kaken hvis jeg får! :)
Det er egentlig to typer vi skifter på, den første er mer havregrynskjeksaktig, den andre mer type krokanaktig.
Havregrynskjeksaktig bunn:
100 g smør
100 g farin som røres hvitt
Ha i 100 g havregryn og eventuelt ett egg dersom ingen er eggallergiske. Dersom de er det så blander du 2 spk maizenna i litt vann og har i.
Ha i 100-150 g hvetemel eller glutenfritt mel med 2 ts bakepulver
Del deigen i to og legg på bakepapir. Klapp de ut til to like store rundinger, typisk ca 22 cm i diameter. Om du liker dem helt tynne så ta de litt større. Stek i ca 10 minutter (til de er lysebrune) på 180 grader.
Mer krokanaktig bunn (litt søtere, mye sprøere)
150 g havregryn (eller grovhakkede mandler)
150 g farin
15 g smør
2 ss hvetemel eller potetmel eller maizenna
2 ss fløte
alt i en kasserolle og varmes opp til seig masse. Dersom massen skiller seg så (smøret flyter ut) så ha i litt kaldt vann.
hell halvparten av røren på hvert sitt bakepapir. Den flyter ut av seg selv så man trenger ikke klappe den ut.
Stekes i 10-15 min i 180 grader. Denne blir litt mørkere enn versjonen før.
Dette er to familieoppskrifter som er eldgamle og de sitter liksom i fingrene mine, jeg tror jeg laget dem første gangen da jeg var 7-8 år :knegg: Jeg synes de er lette å endre med melkefrie varer og eggefrie alternativer og siden det er tynne bunner så skal de heve lite så de blir bra uansett.
Legg opp en bunn på fat og legg på krem og syltetøy/kompott etc. Det beste er aprikos eller rabarbra eller noe som ikke er så sterk på smak. Blåbær og jordbær funker, bringebær blir litt for sterkt kanskje.
Begge oppskriftene gir to bunner ja. I varmluftsovn kan man steke samtidig. Bare følg med på slutten sånn at de ikke brent. De er såpass store at de må på hver sin bakeplate.
Kjøper ferdig aprikoskompott.
Monteres rett før servering, typisk grei kake å ha med bort, ta med bunnene, pakke med kompott eller syltetøy og pisk krem. Tar to minutter å montere. Gjør ingenting om bunnene knekker litt, det blir litt rotete uansett.
Gulrot. Fordi det kan jeg. Egentlig. Tror bare de mislykka kakene det siste året skyldes manglende oppmåling og overdreven bruk av gulrot og eple, samt for lite steking av redsel for tørr kake.
Jeg finriver når jeg baker til andre (det er vel det som er vanlig), men grovriver når jeg skal ha kaken selv, for jeg synes det er går helt fint og det går fortere. :p
Da funker nok begge deler. :) Føler ofte at finriving blir mest mos, særlig eplet. Og grovriving gir sykt store biter, iallfall på mitt rivjern. Og enda større i food processoren, faktisk.
Jeg syns både eplet og sjokoladen gir en ekstra dimensjon til smaken. Jeg river eple og gulrot med rivjern på foodprocessoren, og har funnet fram til hvilken grovhet jeg liker best. Det er en mellomting mellom fineste riving på det manuelle rivjernet (som blir for mye mos), og det groveste som blir for grovt. Sjokoladen river jeg fint, vil ikke ha merkbare sjokoladebiter.
Gulrotkake i ovnen. Bestemte meg for å følge oppskriften til punkt og prikke, så det går nok bra. Men det er lenge til jeg skal lage gulrotkake igjen!
Først den helsikes rivingen. Bestemte meg for å rive alt i food processor, innbilte meg at det ville grise mindre. :haha: Først sjokoladen. Halvparten ble pent revet, resten la seg svære biter på toppen av rive-dingsen og føyk rundt og rundt. I tillegg sprutet det finrevet sjokolade overalt. Sjokoladebitene som jeg ikke fikk revet, hakket jeg, så det var jo greit nok.
Deretter gulrot. Samme der, spruting og store biter som ikke vil rives. Og eplet. Ble mest mos, og alt jeg hadde målt møysommelig opp ble bare tull, for alt vil jo ikke gjennom rivjernet.
So far so good. Eller ikke. Grisete kjøkken allerede, men OK. Vispet egg, sukker og olje. Med håndmikser, det er det jeg har. Blir jo ikke eggedosis-lyst, men OK. Målte nøye opp alt det tørre. Det gikk veldig fint. :stolt: Siktet det pent i. Det ble en kompakt masse. Vel. Det stod «tre store egg», og mine var ikke store. Men jeg turde ikke tukle med oppskriften, så jeg tok bare tre. Bestemte meg for å bruke vispene jeg allerede hadde brukt til å blande bedre sammen, så jeg stappet dem inni håndmikseren igjen. På et eller annet vis greide jeg å trykke på knappen idet jeg satte de olje-, sukker- og eggesølete vispene inni, så dette fettete grapset ble slengt rundt på vegger, tak og inventar.
Deretter blandet jeg inn sjokolade, gulrot og eple, og det ble så kompakt at jeg måtte bruke hendene(!). Helte i form og satte i ovn.
Nå har jeg akkurat blitt ferdig med å vaske ned kjøkkenet, og nå trøstespiser jeg sjokolade. Masse sjokolade. Jeg spiser ellers nesten aldri sjokolade. Og den eneste grunnen til at jeg ikke hylte og skrek var at ungene var hjemme, men mye banning har de vært vitne til.
I alle dager. :haha: Jeg bruker ikke mikser etter at egg, sukker og olje er pisket sammen. Etter at melet er i bør man egentlig ikke røre for mye, jeg rører bare sammen med slikkepott. Og ja, jeg bruker fire egg hvis de er små. :knegg:
Vanligvis vil jeg jo si det, jeg også. Men ikke i dag. :skremt: Vi får se, da. Nå har jeg akkurat lest (om igjen) at du steker den nederst, så jeg var nede og flyttet den. Og la bakepapir over. Jeg tenker jeg lar den stå 1 time og 15. :stoler på deg:
Jeg deler den i to før den fryses, og da bør den være litt avkjølt først. Jeg hadde tatt den ut av fryseren på tirsdag kveld, pyntet mens den enda er frossen, og satt den i kjøleskapet natten over.
Hadde det ikke vært for den hekkans rivingen, så hadde kaken vært nokså grei. Hvis jeg bare hadde greid å la være å klumse med elektriske apparater, riktignok.
Skar den nettopp i to og la de to delene til mer avkjøling mens jeg pusset tennene. Pakket dem inn og frøs dem, men den ene delen var ikke 100% kald... jeg gir bæng. Det får bli som det blir.
Er glad jeg stekte kaken såpass lenge. Det hadde jeg nok aldri gjort hvis det ikke var for Niobes råd. Kakenålen var ikke helt tørr, men jeg turde ikke la den stå lenger, og den var dessuten «krympet» litt i kantene. Da jeg delte den så jeg at den fint kunne stått litt til.
Nå får vi se om jeg klarer å lage en glasur uten å spraye kjøkkenet med ostekrem. Og siden bunnene er frosne, så håper jeg å unngå den klassiske smuler-i-glasuren-problematikken.
Det er fordelen med sånne baking strips eller fuktig kjøkkenhåndkle rundt formen når kaken stekes. Da tåler den lenger steking uten å bli for stekt ytterst. Jeg har en slags silikon-greie jeg trer utpå formen. Det hjelper.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.