Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Barn trenger mer fett (Dagbladet)

#1

Dixie Diner sa for siden:

Dette har jeg jo lest om før også, men det er jo en reell problemstilling. Selv bruker vi ingen lettprodukter her i huset (med unntak av mors lettbrusdrikking, men jeg har kuttet drastisk ned nå som gravid :sparke:). Her går det i meierismør, helmelk og helfete oster. :nemlig:

www.dagbladet.no/dinside/2007/08/28/510283.html

Her står det også litt:

Light truer barnas helse


#2

~TM~ sa for siden:

Jeg synes det er litt viktig å tenke på hva slags fett man gir barna. Melkefett er jo ikke bare bra.


#3

Dixie Diner sa for siden:

Joda, det står litt om melkefett om du leser linkene. Melkefett er det ingenting i veien med, tvert imot. Det er akkurat dette det går på, foreldre gir barna skummet melk og lettmargarin i den tro at det er sunt, når det er helt motsatt.


#4

bina sa for siden:

Ja, det er en reell problemstilling. Og det som er så dumt er at mange av problemene skapes av stadig skiftende anbefalinger. For 30 år siden visste "alle" at barn skulle ha smør eller margarin på brødet og helmelk å drikke. Men så ble overvekt et problem, og dermed skulle barna ha lettmelk og mindre fett over alt hvor det var mulig å spare inn. For her skulle man forebygge overvekt.

Og nå er det altså på veg tilbake. Nå skal man plutselig gi ungene fett igjen. For nå ser man at små barn er underernærte. De er ikke feilernærte, for maten er både sunn og bra, men de får for lite energi. De greier ikke spise nok mat til å få i seg energimengden de trenger. Og fett har til og med positive egenskaper for kroppen, og for hjernen, og for opptak av vitaminer.

De fleste foreldre (tror jeg) greier å balansere dette noen lunde fornuftig, men så er det alltids noen som skal følge "anbefalinger" helt til det ekstreme. Noen som tror at når anbefalingen er "mer fett" så er det om å gjøre å helle fløte og smør i ungene, og når anbefalingen er "mindre fett" så skal man fjerne ALT fettet.

Jeg syns at anbefalingene fra myndighetene i langt større grad burde gå på "litt av alt" og "alt med måte". Det viktigste er jo variasjon i kostholdet. Det gjør ikke noe om du drikker helmelk til ett måltid, om du drikker vann til det neste. Men å bare drikke helmelk, eller bare drikke vann, kan være like ille begge deler. Nei, jeg savner Ingrid Espelid Hovig og Kåre Norum, jeg! :gammal kjerring:


#5

Maz sa for siden:

Her drikker hun ikke melk, men ellers går det i meierismør, og kaldpressede oljer.

Spesielt margaringer er jeg veldig veldig skeptisk på. Lettmargariner er enda værre.


#6

ElinM sa for siden:

Du får meg ikke til å tro at animalskt fett er sunt for barn når det er usunt for voksne. (Jeg antar det fortsatt er usunt for voksne.) Selv om ungene mine er tynne, kommer det ikke H-melk og liknende på bordet vårt. Da serverer jeg heller andre ting. Studien fra Gøteborg hevder forøvrig at barna får i seg for lite umettet fett.

Og det at barn trenger mer fett enn voksne er ikke noe nytt.


#7

Dixie Diner sa for siden:

Det er ikke usunt for voksne. :glis:

Dette er jo en jalla-artikkel, men det er den filosofien jeg stoler på og lever etter, og det etter å ha brukt iallfall 4 år på å sette meg inn i dette. Men jeg skjønner jo at noen er skeptiske.


#8

Maz sa for siden:

Iset har rett der.

og nok en gang transfett er usunnt også for voksne. Smør er langt sunnere for steking enn margarin og de fleste oljer.


#9

ElinM sa for siden:

Når ble mettet fett sunt?


#10

Dixie Diner sa for siden:

Jeg la til litt i innlegget over. Har MANGE flere linker om emnet, altså. Men du kan lese litt i lavkarbotrådene her inne også, der ligger det endel.


#11

Maz sa for siden:

Når en oppdaget at det ikke hadde skylden for alt de skyldte på det.

Nå er ikke jeg av dem som tror det er om å gjøre å ha i seg mest mulig, men det er jo et appopos at de folkeslag som lever primært på mettet fett faktisk ikke har hjerte og kar sykdomer. Med endringen i kostholdet deres kommer det.


#12

kisha sa for siden:

Da barna mine var små stod på melkekartongene at ale barn skulle drikke minst 6 glass helmelk om dagen for å styrke skjelletet og tennene. Men det var vel i 2gamle dager".


#13

Dixie Diner sa for siden:

Jepp, godt de trekker frem dette med transfett mer og mer nå. Skremmende, er det! Kunne ikke falt meg inn å steke i margarin, ikke i oljer heller egentlig.


#14

Maz sa for siden:

Også smaker smør bedre da. Jeg bruker litt rapsolje jeg da og litt olivenolje, men selv om de er bedre enn de fleste så er det jo ikke så bra som smør.


#15

ElinM sa for siden:

Hvilke folkeslag da, og hva spiser de?



#17

Maz sa for siden:

Inuittene er det beste eksempelet. Noen kaller dem også eskimoer, tradisjonelt spiste de omtrent bare animalsk og mettet fett var den største energikilden.

Det finnes mange som kan langt mere om dette enn meg.

Det er en del kardiologer som har insett dette også nå, at anbefalingene faktisk har vært farligere



#19

Dixie Diner sa for siden:

Her er hva Karl Jensen, overlege ved Harstad sykehus sier om mettet fett:

Sprøtt, hva? Hentet herfra.


#20

Noba sa for siden:

Dette er så bra skrevet at jeg sier bare takk og amen :ja:

#21

ElinM sa for siden:

Nå har jeg skummet kjapt igjen denne artikkelen, og har fått forståelsen av at det er sammensetningen av metter og umettet fett, samt hvilke typer mettet fett som inngår i kostholdet, som er av betydning, eventuelt i tillegg til lavt inntak av karbohydroater. De har blandt annet et høyt inntak av omega 3. Man kan ikke bare uten videre henvise til inuittenes kosthold og så hevde at animalsk fett er bra. Det er ikke det samme som å si at H-melk er bra.

At transfett ikke er bra og værre en mettet fett vet jeg selvfølgelig.


#22

Dixie Diner sa for siden:

Kombinasjonen av raske karbohydrater og mettet fett er ikke bra. Det er det som skaper problemer, og det er også som regel dette folk tenker på når de snakker om fet mat. Altså pizza, hamburgere, pommes frites osv. Dette er overhodet ikke sunt (man kan lage sunnere alternativer, det vet jeg jo). Men mettet fett i seg selv er bare bra for helsa, så lenge man kutter ned på karbohydratene, spesielt de raske. Loff med meiersmør, skinke og ost på er ikke særlig sunt, men ta bort loffskiva og tilsett noe paprika eller tomat og du har et bra lite måltid.


#23

Strå sa for siden:

Her i huset har vi levd etter filosofien "Lettprodukter er fysj, variert kosthold er bra". Dvs. at vi unngår produkter hvor fett eller sukker er erstattet med et eller annet, vi har meierismør eller ingenting under pålegget, vi spiser rikelig med grønnsaker og frukt osv. Og så bruker vi lite produkter med salt i og tilsetter heller selv. Av samme grunn holder vi oss stort sett unna blandingskrydder som urtesalt, sitronsalt, posemat osv. Der er det mye salt der!

Jeg er overbevist om at variert kosthold og "la bilen stå mest mulig" er sunnt. Men vi er ikke treningsnarkomane eller noe slikt, men erstatter bilen med sykler og beina ofte nok. Det er jo enkelt å si når man bor en kilometer fra butikken.

Trodde egentlig at det er lenge siden animalsk fett ble delvis friskmeldt.


#24

safran sa for siden:

Nemlig.


#25

Marge sa for siden:

Trodde mettet fett var skikkelig fy fy jeg. Steker alltid mat i olivenolje eller soft flora margarin. Noen som kan forklare meg hvorfor det ikke er bra? Og hva er forskjellen på smør og margarin? På skivene bruker vi soft light flora, er vel ikke bra det heller da?


#26

Olympia sa for siden:

Jeg signerer bina, jeg. :lat:

Også synes jeg det er viktig å minne foreldre på at mosjon for ungene er utrolig viktig. :ser for meg foreldre som heller fete melkeprodukter innpå ungene i den tro at det er sunt, og barna eser ut som ballonger:


#27

Dixie Diner sa for siden:

Det står litt i linkene over, men kort fortalt er meierismør et naturprodukt laget av fløte, mens margarin er mer "bearbeidet" og laget av oppvarmede planteoljer. Jeg unngår helst varmepressede planteoljer, da de ikke er særlig sunne. Her og her står litt mer.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.