Jeg elsker desserter selvom jeg nesten aldri lager det lenger. Jeg har noen faste travere jeg tyr til, men kom gjerne med tips. :vilha:
Mine favoritter: Sjokoladefondant med vaniljekrem eller is og bær. Fruktsalat, Dronning Maud-pudding, Filifjonkas ferskendessert, jordbær med sukker og fløte/melk.
Det må sies at dessert er noe som skjer stort sett i julen her, og da eksperimenterer vi ikke veldig mye. Men ting som har blitt servert her:
Dronning Maud-pudding (gjerne i porsjonsformer eller sjokoladeskål)
Sjokoladefromasj
Chocolate custard
Tiramisu
Ostekake i porsjonsglass (gjerne med knuste pepperkaker i bunn, sånn i juletiden)
Karamellpudding
Karamellfromasj
Orker stort sett aldri dessert, og i hvert fall ikke tunge kakete desserter. Så da er det i så fall noe litt friskt, som appelsinris (det er lenge siden ...), fromasjer, syrlige ostekaker, gelé, fruktsalat med eller uten is, is.
Når vi har middagsbesøk, serverer jeg stort sett ikke dessert etter middagen men heller kaker og slikt noen timer senere.
Haha. Ikke etter middagen, jeg spiser alltid akkurat litt for mye til at dessert på noen som helst måte er aktuelt. Kommer litt an på hvor lenge vi sitter ved bordet da, om vi har gjester blir vi jo kanskje sittende en stund.
Her er me på linje, bluen. Eg orkar alltid dessert samme kor masse middag som gjekk ned. Desserten høyrer til i ein annan mage, og fyller ein annan funksjon enn middagen. Sånn er det med den saken.
Crème brûlée, sjokolademousse, smulepai med bær eller epler og is til, hjemmelagde iser og sorbeter av ymse slag (gøy å eksperimentere), rabarbrasuppe, karamellpudding, sherryfromasj, sjokoladefondant, tiramisu …
Hvis det er dessert hjemme, er det som regel is eller is og bær.
Foreldrene mine bor i nabohuset, og vi er relativt ofte der på søndagsmiddag. Da er det alltid en eller annen form for dessert. Som regel sjokoladepudding eller mousse, eller gele med bær eller karamellpudding.
Siden jeg er den eneste i familien som VIRKELIG elsker dessert, så har vi det veldig sjelden, men til jul og spesielle anledninger har vi ofte karamellpudding. Av og til riskrem, til glede for yngstemann. Jeg er generelt glad i puddinger og mousse.
Dronning Maud har plutselig seilt opp som en favoritt.
Kaker er ikke dessert, men pavlova kan man gjøre et unntak for.
Om sommeren syns jeg is er totalt overvurdert (bortsett fra den som egentlig er kamuflert sjokolade eller karamell), men jordbær og vaniljesaus er utrolig deilig!
Som sagt i den andre tråden, jeg elsker å lage dessert, og kan fint bruke en halv lørdag på den perfekte desserten.
I en dessert er jeg opptatt av harmoni, det vil si at en pudding aldri serveres alene, det må være komplementerende elementer til. For et crunchy element til slikt blir det ofte små marengs, butterdeigsstang, Madeleines, havreflarn, karamellflarn.
Teksturer, smak og utseende må balanseres.
Dersom jeg har is er den enten hjemmelagd eller kjøpt hos lokal håndtverksprodusent. Is i 2-litersboks er bortkastede kalorier spør du meg.
Jeg liker best å lage porsjonsdesserter, ei stor skål Dronning Maudpudding blir for rotete for meg etter at man har forsynt seg. :knegg:
Her er noen favoritter/noen jeg kommer på i farta:
Karamellpudding med cognackrem og bittesmå havreflarn
Sjokoladefondandt med kjerne av vaniljekrem
Lakrispavlova med krem, bringebær og kandiserte blomster
Vannbakkels med bærkrem og mørk sjokolade
Crepes Suzette
Brownies med is/vaniljesaus og små marengstopper
Eplefinancier med salt karamellsaus og is
Sjokolademoussèkake
Panna Cotta, oftest med pasjonsfåuktgelè og karamellflarn eller butterdeigsstang med nøtter.
Smuldrepaier
Ovnsbakte frukt/bær (eple, pære, blåbær, bringebær, rips, kanelstang, vaniljestang) med vaniljesaus
Sjokoladeskål med friske bær.
Dutch Baby, vaniljeis og lemoncurd.
Tilslørte piker, varierer med ripsgelè og eplegelè, og har gjerne ristede nøtter eller mandler i lag med.
Det skjer også at jeg lager en bitteliten croquembouche for 2. Da er rouxene på størrelse med tommelfingernglen, og høyden kanskje 15-20 cm.
Hvis vi skeier ut med dessert til søndag eller lørdag, så er det nesten alltid is fra Ben & Jerry's.
På nyttårsaften og sånne andre stordager pleier mannen min å lage creme brulée. Nyttårsaften er vel stort sett den eneste dagen vi har dessert utover nevnte is.
Om vi har dessert, hvilket er alt for skjelden, er det Crème brûlée, is eller skokoladepudding med vaniljesaus. Man burde egentlig hatt litt dessert hver dag og heller kuttet ut lørdagsgodtet. :nemlig:
Jeg glemte å nevne desserttablået vi pleier å ha nyttårsaften. Da samles storfamilien og vi er sånn 12-15 til bords.
Da lager jeg bittesmå porsjonsdesserter, så små at alle kan smake på alt. Bruker de fine likør,-og hetvinsglassene og små firkanta ildfaste skåler til å anrette i, og setter det på et digert speil, litt sånn snasent anrettet.
Sist nyttår hadde jeg
Panna Cotta med sitrongelè
Bittesmå kakestykker med gul mirrorglaze
Creme Brulèe
Små terter med krem og bær
Marengsjuletrær
Sjkoladecakepops
Kan man køe her inne også, eller er det bare markedsplassen? :gruble:
Vi har dessert type jul og nyttår, og i helt særlig lag. Vanligvis kanskje en pai eller lignende, skjønt Tinetoffs sjokoladefondant (het den ikke det da?), er det unger og mann (og jeg) aller helst spiser...:D
Er det noen som husker Marte Knipe forresten? Den elsket jeg som barn. Og mandelkjernepudding - nam! Kan den lages "fra bunn" forresten? :hm:
(Kan ikke noen av dere som lister opp de lekreste desserter også inkludere oppskrifter? :ber: )
Ja, mandelkjernepudding! Det er jo kjempegodt! En venninne og jeg laget for sikkert 15 år siden. Aner ikke om dette er samme oppskriften, men det er jo bare å prøve. www.matprat.no/oppskrifter/gjester/mandelkjernepudding/
Ikke så ofte vi har dessert heller men vi har som oftest Oreokake i bursdager og det er litt som en dessert.
Ellers er det alltid riskrem med varm kirsebærkompott på julaften.
Har ellers laget hjemmelaget creme brulè, karamellpudding eller panna cotta.
Sitrongele på toppen hørtes deilig og friskt ut. Skal prøves.
Vi har en ny 80årsdag å feire i sommer så mulig det blir noen desserter på kakebordet istedenfor mange kaker.
Mormoren min var så flink til å alltid ha dessert hver dag så husker mandelkjernepudding og semuljepudding. Nam. Det har jeg i perioder sett etter i butikken men så har det kokt bort igjen. Knirk.
Og så var det en eller annen kald suppe med noe frø oppi. Husker ikke helt hva det var men den var litt seig så den var sikkert kokt opp med potetmel. Var det rødgrøt, tro..
Om jeg kan velge: puddinger, kremer og fromasjer. Jo fetere, jo bedre. :nam: Jeg føler meg litt snytt dersom det vanker frukt til dessert. Puddingpiken, det er meg!
Karamellpudding
Sjokoladepudding med vaniljesaus
Gele med vaniljesaus
Diverse fromasjer, enten laget fra bunnen eller den superenkle varianten av gelepakke pluss pisket fløte.
Smuldrepai, ofte eple, med vaniljeis
Iskrem rett og slett, kjøpt eller hjemmelaget alt ettersom.
"Flytende" ostekake, enten ferdigmontert eller som byggesett. D.v.s. ostekrem, kjekssmuler brunet i smør og sukker og en eller annen bærblanding i lake evt. ferdig kompott når det skal gå fort.
Tiramis
Panna cotta
Pavlova eller minipavlovaer med diverse tilbehør etter humøret.
Arme riddere
Vafler/lapper/sveler
Overmodne bananer blir til muffins eller formkake når det passer, gjerne med is eller krem til.
Riskrem
Moltekrem
Iskaker
Fruktsalat med kesam eller vaniljesaus.
Pudding av typene mandelkjerne, prinsesse eller semule skal inn igjen på planen når jeg bare få ånden over meg. Det er sånt jeg husker med glede. Det samme gjelder "kjærnemelkskoldskål", som er en dansk dessert jeg også har planer om å gjenopplive. Den passer utmerket på varme sommerdager!
Er pudding- og mousselsker jeg også.
Tar gjerne imot konkret mål på dette med gele. Man må vel blande ut pulveret med en liten del kokt vann og helle i stråle oppi kremen da? :)
Kok geléen med halv mengde vann og avkjøl den helt i romtemperatur. Pisk 1/2 liter fløte og bland den kalde, flytende geléen med kremen. La stå kald til den har stivnet. Hvis du ser antydning til at den skiller seg litt, så går det an å røre i den igjen, men det skjer normalt ikke hvis geléen har vært helt kald.
Riskrem julaften
Is
Himmelsk lapskaus (fænsy familieord for fruktsalat :knegg: )
That's it. Vi spiser lite dessert. Ymse kaker synes ikke jeg går inn under dessert. Hvis vi har kake, tar vi det alltid en god stund etter middagen, ved salongbordet.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.