Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Informasjon om førerkort og kjøreopplæring (gaflet fra konfirmasjonstråd)

#1

Stompa sa for siden:

Hvilke andre utgifter enn trafikalt grunnkurs kan man ha så tidlig? :sjokk:


#2

Storm sa for siden:

Hvor mye koster lappen nu til dags?


#3

Floksa sa for siden:

Alt det obligatoriske bør være gjort før de er 17. Så fort gjort å nå slike summer 🙈


#4

Stompa sa for siden:

Hvilke obligatoriske da? Langkjøring og glattkjøring og sånt? Det høres i så fall merkelig ut. Her gjøres de vanligvis det siste halvåret før oppkjøring, i "innspurten", og i hvert fall ikke før fylte 17. (Jeg er kontaktlærer/faglærer til elever i akkurat den fasen hvert skoleår, så jeg har bredt erfaringsgrunnlag. Vet ikke om noen som gjør dette før de nærmer seg oppkjøring.)


#5

Guava sa for siden:

Grunnkurset tok han 5 mnd etter konfirmasjonen. Trinn 2 på kjøreskole er nå ferdig. Han fylte 16 i mars og begynte med en gang. Han skal til på trinn 3 nå.

Vi satser på at han gjør unna det meste før han er 17.


#6

Guava sa for siden:

Statens Vegvesen og trafikkskolene anbefaler å gjennomføre alt obligatorisk før 17 og bruke tiden fram mot oppkjøring til mengdetrening med foreldre. Da får de godt grunnlag for mengdetreningen. En eller to timer like før oppkjøring er det mange som også tar.

En del går glipp av info fra vegvesenet og får ikke med seg anbefalingene og gjør det på gamlemåten. Det er en dårligere løsning i følge dem som har greie på sånt. Å øvekjøre når de har solid grunnlag fra trafikkskole er noe helt annet enn å øvekjøre før man begynner.


#7

-ea- sa for siden:

Hva er "alt obligatorisk"? Er det kjøretimer og sånn?


#8

Floksa sa for siden:

Man anbefaler at alt er gjort før fylte 17 ja. Slik at ungdomen kunne stått på oppkjøring og teoriprøve da. Da får man et år med massiv mengdetrening og langt lavere ulykkesrisiko (40%).
Det er riktig at de fleste ikke gjør det slik, med det er dette som anbefales i dag.
Nettopp vært på kurs :jepp:


#9

Stompa sa for siden:

Det er definitivt "ingen" som gjør det sånn her i byen, og ingen kjøreskoler som pusher det heller.


#10

007 sa for siden:

Ikke her heller.


#11

Guava sa for siden:

Anbefalingen er kanskje ganske ny?

Mange her velger å gjøre det sånn.
Det anbefales også å ha med foreldre i baksetet første kjøretimer. Veldig nyttig syntes jeg.

En annen ting som er greit er at det blir lettere å kombinere med skole når ikke alt skal gjøres unna like før attenårsdag.


#12

Katta sa for siden:

Vi har fått anbefaling om en kjøretime tidlig før man øvelseskjører med foreldre, deretter endel øvelseskjøring før man går til neste steg på kjøreskolen. Og at man gjør unna det meste i god tid slik st det blir mengdetrening på slutten.


#13

Ru sa for siden:

Jeg har rett og slett gaflet ut fra konfirmasjonstråden. :værsågod:


#14

Sissel sa for siden:

Ikke her heller.


#15

Floksa sa for siden:

At "ingen"gjør det betyr ikke at det ikke er anbefalt.


#16

Stompa sa for siden:

Hvorfor står det at jeg har startet denne tråden? Det har jeg ikke.


#17

Floksa sa for siden:

Den er hentet fra konfirmasjonstråden.


#18

Ru sa for siden:

Jeg plukket ut et par ypperlige og informative svar fra konfirmasjonstråden. :nikker:
Ditt var det første, dermed ble du trådstarter. Skyld på meg. :værsågod:


#19

Pøblis sa for siden:

Vi har noen kjørelærere i nærmeste omgangskrets og kommer til å følge de nyeste anbefalingene. Her har tenåringen gjennomført trafikalt grunnkurs og er klar til å øvelseskjøre så snart hun fyller 16 i mai.
Mannen går inn for det med liv og lyst og har kjøpt bil med manuelt gir. :sparke:


#20

Polyanna sa for siden:

Altså, detaljer er velkomment! :vilha:

Sønnen har gått på trafikalt grunnkurs, hva skjer videre, sånn steg for steg?

Han fyller 16 i september. Hva KAN ha gjøre før det, og i hvilken rekkefølge? Hva SKAL de ha? Må de ha teorikurs eller kan de lese selv?


#21

Floksa sa for siden:

Ikke noe teorikurs lenger nei. De trenger traffikalt grunnkurs og bevis på dette og legitimasjon med bilde. Og være fyllt 16 da. Om det er til bil.
Men dere kan jo booke kjøretime pådagen eller like etter. Det er anbefalt at de har en dobbelttime (gjerne med deg i baksetet) før de begynner å kjøre.

Så er det å legge en plan med kjøreskolen slik at det obligatoriske er ferdig i sept 2019.
Og kjøre, kjøre kjøre og kjøre. Han er heldig som får to vintersesonger med kjøring.


#22

-ea- sa for siden:

Kan de gå trafikalt grunnkurs før de fyller 16? Eller må vi vente til den datoen seint på året ?


#23

Guava sa for siden:

De kan ta det før de fyller 16.


#24

Floksa sa for siden:

Jaja. De må være fylt 15.
Samme kurs for traktor.


#25

Pelen sa for siden:

Må man ha bil med håndbrekk?



#27

Niobe sa for siden:

Jeg hørte om de nye anbefalingene på tv i fjor, tror jeg. Så da er det vel ikke så rart om ikke så mange har begynt å gjøre det sånn enda? Mannen min og jeg diskuterte det da, og jeg synes jo de nye anbefalingene virker fornuftige. Jeg hadde i grunnen glemt det igjen til jeg så denne tråden, men vi har da noen år på oss. :knegg:


#28

GinaK sa for siden:

Vi har fått beskjed om at han ikke trenger fysisk bekreftelse på at han har tatt trafikalt grunnkurs. Det blir registrert på "Min ID" så han må kunne logge seg inn der via mobilen og bevise at han har tatt dette kurset om han blir stoppet av politiet.


#29

Polyanna sa for siden:

Men hva er de andre greiene, de det var lurt å ha ferdig tidlig?


#30

GinaK sa for siden:

KJøreopplærlingen har visst blitt delt pp i trinn. Nok en måte å sikre mange timer... :cool::cool: men det er sikkert smart for det er mye mer trafikk nå enn da jeg tok lappen i 87.

KLippet ut fra Svein Svendsen. Man må helt sikkert være trygg på trinn 2 for å få lov til å ha kjøretimer for trinn 3 osv..
Opplæringen er delt inn i fire trinn:

Trinn 1: Trafikalt grunnkurs: Dette er obligatorisk for alle som skal øvelseskjøre, enten det gjelder privat kjøring eller kjøring med kjøreskole. Er du eldre enn 25 år trenger du kun førstehjelpskurs og mørkekjøringsdemonstrasjon. Du må alltid ha med kursbevis og legitimasjon når du øvelseskjører. Har du førerkort i en annen klasse er dette gyldig for å kunne øvelseskjøre. For eksempel mopedbevis.

Trinn 2: Teknisk del: Kurset inneholder tekniske øvelser som giring, bremsing, bakkestart, krypekjøring o.l. Denne delen må være gjennomført før en kan gå videre til neste trinn, og du må ha en veiledningstime for å følge opp dette.

Trinn 3: Trafikal del: Bykjøring der du får trent på vikeplikt, feltskifte, trafikklys, enveiskjørte gater osv. Her er det også en obligatorisk veiledningstime. Du må også gjennomføres et sikkerhetskurs på bane, samt starte med forbikjøring.

Trinn 4: Avsluttende del: Sikkerhetskurs på vei med 4 timer teori og 9 timer kjøring – totalt 13 timer. I dette trinnet begynner den selvstendige kjøringen.

Oppsummering

De obligatoriske timene/kursene utgjør i alt 36 timer og består av trafikalt grunnkurs med mørkekjøring, 2 veiledningstimer, sikkerhetskurs vei og sikkerhetskurs bane. Antall vanlige kjøretimer utover dette, avgjøres av den enkelte elevs ferdighetsnivå.


#31

Guava sa for siden:

Grunnkurs før 16 og gjøre avtale med trafikkskole når 16 er passert. Da legger de opp et løp i samarbeid med dere.
Vegvesenet har informasjonskvelder over hele landet. Meld dere på en sånn kveld så er dere godt rustet.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.