Har foreldrene mine på besøk (igjen), og serverte min fantastiske (helt sant!) grønnsakslasagne. Stefaren min var tydelig misfornøyd med at det ikke fantes kjøtt i retten, og synes at det må være kjøtt, eller noe som ligner (soya), for at det skal være middag. Minner meg om onkelen min som mener at middag ikke er middag uten potet. Og venninnen min som mener en middag alltid er et varmt måltid.
Jeg ble litt sånn :eek: over at grønnsakslasagnen min ble slaktet, men kom i mitt stille sinn frem til at det kanskje er stor forskjell på generasjonene akkurat her? Eller er det jeg og mannen som er sære når vi mener vegetarretter er like sunne - og kanskje sunnere- enn retter med kjøtt og fisk?
Hva synes dere? Er det noe en middagsrett må inneholde?
Kjøtt må det ikke være nei, men jeg synes det som regel bør være proteiner av ett eller annet slag i middagene. Helst i alle måltider da. Men en grønnsakslasagne går jo fint av og til. Høres godt ut.
For meg er det ikke så mye snakk om hva som er sunt, heller hva som er mettende nok til å passere som ordentlig middag. Jeg kan bli veldig fort sulten igjen, så derfor synes jeg ikke det monner helt uten kjøtt eller fisk sånn til daglig. På den annen side har vi ganske ofte supper uten kjøtt. Grønnsakslasagne høres godt ut! Jeg ville i alle fall ikke drømme om å klage på å få servert en grønnsaksrett. (Faren min, derimot, ville nok ikke spist den engang. Han er virkelig sær på den fronten. :rolleyes: )
Det er ingen oppskrift. Den blir forskjellig hver gang. Ta 1 boks hakkede tomater, og et par tre tomater skjært i biter og kok opp. Krydre med salt, pepper, sukker og friske urter.
Finn frem alt du har av grønnsaker i kjøleskapet. I dag brukte jeg squash, gulrot, kålrot, sopp, paprika og løk. Skjær sakene i små biter og stek dem hver for seg i olivenolje, før du har dem oppi tomatsausen.
La tomater og grønnsaker koke inn mens du lager en ikke-for-tjukk hvitsaus som du tilsetter diverse osterester.
Legg et lag grønnsaker i bunnen av en form. Legg fullkornslasagneplater over, og legg masse ostesaus oppå disse. Oppå ostesausen legger du mer grønnsaker, også enda et lag med plater, saus og grønnsaker. Gratiner med ost på toppen.
Restene lar seg fryse i perfekte lunsj-posjoner :riktig:
Det må ikke være kjøtt, men det bør være proteiner av noe slag i retten for at det skal være mettende. Med godt med ost på toppen, så er det jo proteiner i måltidet.
Jeg har selv tidligere spist endel måltider med bare grønnsaker, men jeg ville ikke servert det til andre, nettopp fordi de fleste mennesker trenger noe mettende i måltidet, og noen mennesker blir faktisk også uvel av å ikke få proteiner i måltidet.
(Men jeg kunne teoretisk sett laget en tomatsuppe med grov pasta og ca 2 egg delt i båter pr pers, sånn bortsett i fra at vi ikke spiser akkurat det her i huset).
Og når poden får havregrøt, så koker vi på (hel) melk (litt proteiner), og tilsetter raspete walnøtter (litt mer proteiner og med sunt fett), og så rører vi en eggeplomme inn til slutt (litt mer proteiner og godt fett), pluss at han får en ss med olje i for fettsyrene sin del. (Her blir det ikke så mye protein som skissert ovenfor, men det er en god frokost lell, - derfor nevner jeg det).
Ang. lasagne så er jeg enig i at den ikke trenger kjøtt for å mette. :jupp:
Jeg serverte grønnsakslasagne til min far & stemor uten klager. De la heller ikke merke til at den ikke inneholdt kjøtt, tror jeg. Det er utrolig hva tomatsaus klarer å kamuflere. :knegg:
Bare 8,1%? Høres utmerket ut, spør du meg. Hvis jeg følger Desembermammas forslag om 30g proteiner per middagsmåltid tilsvarer det 370 gram sjokolade. Piece of cake!
Jeg burde kanskje bare sagt "joda" da han spurte om det ikke var kjøtt i den!? I retur for den gangen de påsto at det var oksekjøtt i gryteretten, selv om zol (6 år) tydelig kjente at det var hvalkjøtt :skremt: .
Jeg tror dette er en generasjonsgreie - tror aldri mamma serverer middag uten kjøtt av noe slag være seg fugl/fisk/rødt. Mine middager inneholder for det meste kjøtt, men lager i alle fall en dag i uken middag uten.
Vi trenger ikke kjøtt eller fiskemiddager hver dag nei, men noe protein må vi ha for å ikke bli så fort sultne igjen.
Jeg er veldig glad i linser, bønner, kikerter og nøtter i salat som proteintilskudd og evt. litt ost.
Om din stefar foretrekker kjøtt i middagen, så burde en anstendig dose høflighet forhindret han fra å klage høylytt over middagen han fikk servert som gjest i ditt hjem!
Makan!
Etter en stund slipper man å tenke, det blir en vane. Jeg gjør det automatisk nå, selv om vi selvsagt av og til skeier ut med søppelmat der sunnhetstanken er totalt fraværende.
Bønner er forresten nyydelig. Linser også. Kikerter er noe av det beste jeg vet, og både jeg og min datter kan sitte og snackse på krydrede salte kikerter. :nam:
Jeg bare har lunkne kikerter i en skål (bruker ofte boks, men skyller dem godt da). Så har jeg over et godt dryss med Chili Explotion, Trocomare (helsekost) og det der kyllingkrydderet i samme serie som Chili Explotion (gjennomsiktige glass med kvern på toppen). Så rører jeg godt rundt. Snadder!!
Bruk det krydderet du liker. Kyllingkrydderet (Chicken-et-eller-annet) er knallgodt, selges bla. på Obs.
Linsepure går det også endel av her i huset. Vesla liker ikke poteter eller potetmos, men hun elsker denne. Ser på en måte ut som rød potetmos, så jeg tipper det er populært hos mange barn. :D
Nei, det må ikke være kjøtt i en middagsrett men det bør være proteiner. En grønnsaklasagne er det jo mye proteiner i, og jeg synes ikke de hadde grunn til å klage.
Er det så mye proteiner i grønnsaker da? Hvilke grønnsaker? Men med hvit saus med helmelk og nok ost på så er det jo såklart endel proteiner. Samme om man putter røde linser i sausen, det er skikkelig digg, som Adrienne sier. Jeg gjør det samme.
Jeg synes ikke det MÅ være kjøtt i en middagsrett for at det skal kunne kalles middag.
Jeg har en god gammel oppskrift på blomkålgrateng, så er helt uten kjøtt. Den er kjempegod dynes både barna og jeg mens gemalen mener det må være kjøtt i den. Jeg lager noe kjøtt til han ved siden av.
I følge min far skal det også være kjøtt i all slags mat, bortsett fra fisk, grøt og pannekaker og sånne ting det ikke er kjøtt i. Øh. Ja. Han fikk bakoversveis da de kom på middag og fikk vegetarpizza. Han skjønte ikke hvor kjøttdeigen var. :knegg:
Jeg er nå litt enig i både at en middagsrett må inneholde kjøtt (eller fisk) og at middagsmat skal være et varmt måltid.
Unntak finnes. Jeg godtar pannekaker og ertesuppe som middag, men "ordentlig" middag syns jeg ikke det er.
Middagen skal inneholde primært næringsstoffer som vi får lite av i de andre måltidene. Siden de fleste måltidene i løpet av dagen inneholder mye karbohydrater, syns jeg at middagen skal inneholde mer protein. Jeg syns også det er viktig med grønnsaker til middagen.
Hvorfor i all verden skal en middag måtte inneholde kjøtt eller fisk? Broren min og jeg er vokst opp på så å si rent vegetarisk kosthold (faren min er vegetarianer, mamma er kvasi-vegetarianer, kjøtt eller fisk var en sjeldenhet på middagsbordet). Jeg er 172 cm han er nærmere 190 cm, så jeg vil påstå at vi fikk i oss mer enn nok proteiner.
Pappa ser helst at vi ikke serverer kjøtt når han er på middagsbesøk, men han klager ikke hvis det står kjøtt på bordet (han ser bare litt lidende ut, og mumler noe om disse stakkars dyrene).
Det er forresten veldig godt med salatbønner i vegetarlasagne. Og pizza er det overhodet ikke nødvendig å ha kjøtt på - en av mine favoritter er pizza med mozarella og aubergine.
Helt enig. Og jeg foretrekker at middagen er et varmt måltid, slev om jeg setter pris på en god salat. Det har bare noe med MINE praferanser å gjøre. Jeg skulle nok bodd i Østen og spist varmmat til alle måltider..
Pannekaker kan være finfin middag det, om de er grove og man serverer feks. masse bacon til. Men jeg liker ikke så godt pannekaker selv, og 4-åringen (merkelig nok) kan ikke fordra det, så vi har aldri det til middag.
Det er vel strengt tatt ingen som bryr seg om originalen lengre, da. :D Pizzaen må ha en del nøkkel-ingredienser for å kunne kalles pizza. Det må være en bunn av noe mel-greier. Tomatsaus er et absolutt krav. Det må være noe kjøtt (alt fra skinke og pepperoni til bacon og biffkjøtt er tillatt). Det må være noe grønnsaker, og det MÅ være ost.
Ja, og nei. Til ungene sørger jeg for at de får i seg proteiner og langsomme karber uten å måle. Når jeg kjøper inn til selskap, så kjøper jeg alltid inn etter beregning (men det gjør vel alle?), og når jeg skal spise selv, så vet jeg ca hvor mye det er uten at jeg veier. Men når jeg steker opp kjøttdeig eller kjøtt som skal i frysen i porsjonspakker, så står jeg med vekten slik at jeg får noenlunde det som skal til i et måltid.
For meg er det veldig viktig å spise balansert, for da har både jeg og ungene det bedre med oss selv, og for mannen er det ekstra viktig å holde blodsukkeret i sjakk siden han er insulinresistent og legger på seg hvis han ikke spiser balansert. Storebror har fått forklaring på hvorfor han alltid skal ha grovt brød og skikkelig pålegg (byggesteiner,- proteiner) før han får syltetøy på skivene. Maten er drivstoffet til kroppen vår, og vi har det mye bedre med et blodsukker i balanse.
Jøss, er det ikke lov å svare på spm. uten at de er stilt direkte til deg på dette forumet :confused:
Ellers tenker jeg som Iset og Desembermamma tror jeg. Vi spiser lavkarbo, men middager uten kjøtt går absolutt ann, i hvertfall til meg selv som ikke er så glad i kjøtt, men jeg passer på proteiner fra andre hold.
Til avkommet er jeg mye mer nøye, men det er pga. ketogen diett også, så det sier seg selv.
Jeg er veldig glad i poteter i alle former og fasonger, men det er så mye annet godt også å lage mat av. Tror ikke det er noe jeg må ha for å kalle det middag. Til lunsj, derimot, vil jeg gjerne ha varm mat. Ja, og så er det en ting til, når jeg skal ha gjester klarer jeg nesten ikke å unngå å servere ferskt, hjemmebakt brød til middagen. Det er godt til mye mat :riktig: