Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva er greit 1 mai og hva med «eierskap» til dagen?

#1

Guava sa for siden:

Jeg ser at det i etterkant av årets 1 maimarkeringer pågår ulike debatter rundt dagen.
Debattene handler ikke om vedtatte regler eller hva som er lov, men mer om uskrevne ting, tradisjon, respekt og hva som er passende.

Er det greit at politikere fra høyresiden bruker 1 mai som dag for å formidle sine budskap eller er denne dagen forbeholdt røde partier?

Har det noe å si om folk bruker motorsag, raker plen og gjør annet hagearbeid denne dagen? Har det noe å si om arrangementet er nært?

Bør korpsmusikere som samtidig er FrP-ere og høyrefolk holde seg unna toget av «respekt»?

Hva med konfirmasjoner 1 mai? Er det en ok dag å legge slike arrangement?

Har 1 mai utspilt sin rolle eller er den viktigere enn noen gang?


#2

Tjorven sa for siden:

Jeg tenker at alle partier bør få bruke dagen til å spre sitt budskap. Det er ikke lenger like gitt hvilke partier som i best grad ivaretar "arbeiderne". Men slik jeg tolker dagen er dette i større grad blitt en dag hvor man viser solidaritet på tvers av landegrenser.

Faren min har 1. mai som sin viktigste høytidsdag. Denne dagen brukes på politikk og samvær. Han blir veldig sint hvis folk driver med høylydt hagearbeid på denne dagen. Han finnes ikke kristen, men har stor respekt for langfredag og det er en dag han ikke arbeider fordi han vet at det er støtende for kristne. Og derfor forventer han den samme "gjentjenesten" på hans helligdag.

Jeg synes ikke det er ålreit å legge konfirmasjoner til 1. mai (eller 17. mai).


#3

Neket sa for siden:

Jeg har ikke så veldig sterkt forhold til 1 mai, men jeg er tilhenger av at folk kan bruke dagen akkurat som de vil (samme med helligdager, vil man i kirken kan man gjøre det, vil man sove til to og se Netflix resten av dagen er det også helt greit).

Når det gjelder bråke-arbeid syns jeg man kan ta hensyn hvis det er et arrangement like ved, naboen har grillfest, eller noe sånt, men på generell basis er gressklipping innafor. Det er vel strengt tatt helt lovlig også, det regnes ikke som helligdag.

Konfirmasjoner syns jeg man kan holde en annen dag, av respekt for de som ønsker å markere dagen.


#4

Elise sa for siden:

Siden det ikke er helligdag, kan man bråke i hagen, og det er iallfall ingen grunn til å ikke gjøre hagearbeid som ikke bråker. Men som vanlig bør man jo ta hensyn hvis man vet at det skjer noe spesielt like i nærheten, slik man også bør på lørdager eller vanlige ettermiddager.

Som korpsmusikant er man på betalt oppdrag, og går ikke i tog pga sin egen personlige mening. Derfor stiller man opp uansett hva slags forhold man har til 1.mai.

Det var igrunn det eneste jeg hadde en mening om.


#5

Heilo sa for siden:

Jeg har et ganske sterkt forhold til 1. mai, og tilhører venstresida. Jeg synes ikke det er noen god idé å forfekte eierskap til dagen på den måten at man skal nekte andre politiske partier å bruke den til sine arrangementer. Men jeg forventer forsåvidt også at andre partier har respekt for dagens historie og bakgrunn og anerkjenner den.

Jeg synes Tjorvens fars forventning om respekt for hans helligdag på lik linje med at ateister skal vise respekt for langfredag er rimelig.

Å spille i korps i toget er jo en tjeneste man gjør for alle som går der (selv om man får betalt), så jeg synes vel tvert i mot at korpsmusikere med tilhørighet på høyresida fortjener respekt dersom de velger å bidra til toget, og at det ville være synd om de valgte å holde seg borte av respekt for dagen.

Konfirmasjon 1. mai har jeg aldri hørt om. Det mener jeg ville være veldig sært og kjipt i grunnen.

  1. mai er arbeidernes internasjonale dag. Dagen har ikke utspilt sin rolle før alle arbeidsfolk i hele verden har rettferdige lønninger og gode arbeidsvilkår, all produksjon er bærekraftig og ufarlig for de som jobber med den og de som bor rundt den, og alle kvinner i hele verden har like rettigheter i arbeidslivet som menn. Så nei, dessverre, den har ikke utspilt sin rolle.

#6

Strå sa for siden:

For meg er 1. mai en av de viktigste dagene i året, sånn, da var det avklart.

Er det greit at politikere fra høyresiden bruker 1 mai som dag for å formidle sine budskap eller er denne dagen forbeholdt røde partier?
Mitt svar: Jeg kan ikke helt se at venstresiden har enerett på 1. mai, selv om jeg synes det er merkelig at partier som vil ta fra arbeidere hardt tilkjempede rettigheter føler behov for å bruke arbeidernes internasjonale frihetsdag.

Har det noe å si om folk bruker motorsag, raker plen og gjør annet hagearbeid denne dagen? Har det noe å si om arrangementet er nært?
Mitt svar: Nei det er ikke greit med motorsag og annet støyende utstyr om du har naboer, søndagsfreden gjelder på alle røde dager i kalenderen, også 1. mai. Raking og annet som ikke bråker noe vesentlig får folk gjøre som de vil med.

Bør korpsmusikere som samtidig er FrP-ere og høyrefolk holde seg unna toget av «respekt»?
Mitt svar: Hæ, hvorfor det. Det er da bare hyggelig om korpsmedlemmer deltar også i arrangementer de ikke nødvendigvis står inne for. Det er demmes valg. Jeg forutsetter at de ikke gauker "Kommunistjævler" og slike ting.

Hva med konfirmasjoner 1 mai? Er det en ok dag å legge slike arrangement?
Mitt svar: Jeg synes det er litt rart å velge akkurat 1. mai til slikt. Da kan de like gjerne velge himmelspretten syns jeg.

Har 1 mai utspilt sin rolle eller er den viktigere enn noen gang?
Mitt svar: Er det et lurespørsmål? I en tid hvor regjeringen foreslår å minske arbeidsfolks rettigheter til f.eks. å ha innflytelse på arbeidstid og helgejobbing og folk dør på jobb hver eneste dag i resten av verden skjønner jeg ikke at spørsmålet stilles.


#7

Guava sa for siden:

Interessant å se hva dere skriver. Jeg er litt usikker på hva jeg mener.
Jeg er oppdratt til at 1 mai er en dag hvor man ikke henger ut klesvask, ikke bedriver bråk og ikke "demonstrerer" (som eldre slektning sa) ved å rake løv og mekke bil. Det sitter såpass sterkt i meg at noe i meg reagerer når jeg hører bråkete arbeid den dagen.

Det med korps er sånt jeg ville opplevd uproblematisk selv, men jeg vet at enkelte har veldig strengt syn på tilstedeværelse som respekt/manglende respekt og hvor går skillet i rolle der? Ville Sylvi Listhaug/lokal FrP-ordfører/lokal rasist trukket mye oppmerksomhet i korpsuniform på 1 mai og heller holdt seg unna? Hva tenker man selv om sånt?
Jeg har spilt i korps og korpset var betalt en gang 8 mars både til å delta i det ordinære toget med ganske heftige paroler og i et tog med motsatte paroler. Jeg deltok begge steder, men syntes ikke noen av delene var spesielt lett, selv i uniform og med rolle.

Konfirmasjon 1 mai har vært tema, ikke i år siden det var tirsdag, men jeg vet at det skjedde de årene det var lørdag og søndag. Mange steder er det vanlig med fast konfirmasjonshelg hvor seremonier legges begge dager. Mange unngår 1 mai og det har vært fokus på å unngå, men det skjedde (med påfølgende kritikk) i en kirke i telemark sist det var på en søndag og jeg vet at blant annet HEF i Haugesund har brukt 1 mai, noe som også ble skrevet om.

Magefølelsen min sier nei til å legge konfirmasjoner 1 mai. Gudstjenester 1 mai, uten konfirmasjon er en del av tradisjonen, men konfirmasjon blir å vende fokus bort.



#9

Niobe sa for siden:

Jeg har ingen forhold til 1. mai utover at det er en fridag. Men jeg vet den er likestilt med vanlige søndager, og jeg gjør ikke bråkete hagearbeid da.


#10

Cauchy sa for siden:

Hva med bursdagsfeiring? Er det greit å invitere familien hvis man har bursdag på 1. mai eller dagene rundt?


#11

Heilo sa for siden:

Det kommer vel litt an på familien regner jeg med, men hvis ingen i familien har tradisjon for å gå i tog så er det jo ikke noen grunn til å la være? (Til sammenligning har jeg ofte bursdag i påsken og feirer med stor selvfølgelighet familiebursdag på f.eks. langfredag. Men jeg ville jo ikke ha invitert venner og forventet at de skulle komme da.


#12

Guava sa for siden:

Det tenker jeg må være innafor, på linje med å invitere til bursdag langfredag, påskedag og pinsedag.
Det kan være litt bom dersom man vet at halve slekta er opptatt med arrangementer tilhørende dagen, men sånn ut over det må det være greit.

Man kan ikke regne med at folk med tilknytning til dagen prioriterer bursdagen.


#13

Niobe sa for siden:

Jeg kan ikke komme på en eneste dag i året det ikke er greit å feire bursdag på..? Det er klart noen dager det antagelig ville kommet færre, men det er vel mest fordi folk er på hytta eller annen ferie.


#14

Neket sa for siden:

Jeg tenker at man ser an familien. Hvis man har noen man ville bedt som har et sterkt forhold til dagen hadde jeg droppet det, hvis de var mer av typen "ekstra fridag", så kjør på.


#15

Tjorven sa for siden:

Jeg ville ikke gjort det siden jeg vet at det er flere i min nære slekt som har dette som en veldig viktig festdag. Men jeg hadde ikke sett problemet med det hvis slekta bestod av folk som ikke markerte dagen.


#16

Katta sa for siden:

Jeg synes vel at 1. mai på mange måter har utspilt sin rolle og at det nå er blitt en dag alle ønsker å putte sitt innhold inn i. Selv om spørsmål rundt arbeidsliv på ingen måte er utdatert er ikke skillelinjene som de en gang var. Jeg er vokst opp med at det er en fridag blant mange i mai der man gjerne gjør hagearbeid eller koster veien. Jeg synes slett ikke noen skal ha hevd på dagen, men det er jo ikke alt som er like musikalsk å foreta seg. Å sette i gang våronna ved siden av 1. mai-arrangementet til naboen er jo omtrent som å fyre av gressklipperen ved siden av kirka når naboen har konfirmant. Altså man viser respekt for andres greier selv om man ikke helt er med på det selv. Derimot synes jeg det er smålig å reagere på privatpersoners adferd på en sånn dag med mindre det direkte interfererer med andres arrangement.

Konfirmasjoner 1. mai tenker jeg er unødvendig. Det blir litt kræsj av høytidsdager på et vis og kan bli vanskelig for enkelte. Vanlige gudstjenester er vel helt ok på linje med andre rolige ting som foregår. Der greier jeg ikke se noen motsetninger. Jeg skjønner dog ikke grunnen til å legge en ekstra gudstjeneste på 1. mai som ikke er søndag, men det kan jo andre se gode grunner til.


#17

Gaia sa for siden:

Det stemmer faktisk ikke. Helligdagsfreden gjelder verken 1. eller 17. mai. Fordi de ikke er helligdager. Dvs. at hvis man ønsker å drive med støyende hagearbeid arbeid 1. mai (eller 17. mai), så har man faktisk lov til det. Når det er sagt, så må man ta samme hensyn som man må ta andre dager.

Når det er sagt, så er det lov å ta en avsjekk med naboer før man setter i gang med det verste bråket. Men det tenker jeg handler vel så mye om folkeskikk.


#18

Ru sa for siden:

Den er ikke likestilt (som nevnt flere ganger her) - den er ingen helligdag.
Men; i motsetning til helligdagene, så er 1. (og 17.) mai en dag man faktisk har krav på lønn selv om virksomheten holder stengt (dersom den vanligvis ville vært åpen, slik som i år når det er midt i uken).
Og det er det ikke mange som vet ...

Så, 1 av 2 betalte fridager der altså.


#19

Niobe sa for siden:

Fra linken som er lagt ut tidligere i tråden:

Altså likestilt med søndager, men unntatt regelen om helligdagsfred. Det er ikke forbudt å bråke i hagen, men jeg ville altså ikke gjort det uansett.


#20

Ru sa for siden:

Det som er så fascinerende med 1.mai er at mange bråker i hagen med vilje. For å protestere mot 1.mai-tog og appeller. :værsågod:


#21

Niobe sa for siden:

Og så tror jeg mange bare bråker i hagen bare fordi det er en praktisk dag å gjøre hagearbeid på. Helt uten å være i protest mot noe som helst. Veldig mange av oss bor således milevis fra nærmeste 1. mai-arrangement, så en eventuelt protest i hagen ville neppe hatt effekt utover tomtegrensa.


#22

Katta sa for siden:

Tror du det? Det er jo en veldig praktisk dag å bråke i hagen på. Jeg hadde aldri tenkt over at noen kunne reagere på det med mindre naboen hadde arrangement i hagen ved siden av.


#23

Maverick sa for siden:

Jeg overhørte et par Nordstrandskvinner som irriterte seg over at det var meldt regn på 1. mai slik at de ikke kunne rake hagen i protest. Ganske godt voksne kvinner da, tror kanskje protestraking er en utdøende gren.

Jeg opplever 1. mai som viktig, og synes ikke dagen har utspilt sin rolle. Mener dog ikke at man må stemme på røde partier for å kunne føle tilhørighet til dagen.


#24

Guava sa for siden:

Ja og det er vanlig, særlig i gamle arbeiderbygder at det er 1-maigudstjeneste uavhengig av om det er søndag og at dette bærer preg av solidaritetsgudstjeneste (har eget preg og egne tekster) og er en del av det offisielle programmet.
Det blir litt annet enn å lage en gudstjeneste som alternativ, noe en konfirmasjon ville fremstått som.


#25

Guava sa for siden:

Jeg tror definitivt at enkelte demonstrerer ja. Jeg var vitne til noe sånt i år og jeg ser ingen andre tolkninger i den situasjonen.


#26

løve70 sa for siden:

Ja, det vil jeg da tro. Personlig ville jeg aldri tenkt på det som en issue, men dersom man har familiemedlemmer som aktivt feirer 1.mai, så bør man unngå de tidspunktene.



#28

Strå sa for siden:

Jadda jadda jadda, andre har også gjort meg oppmerksom på det.


#29

Strå sa for siden:

Jeg tenker at noen bråker med vilje fordi jeg vet om flere som selv har uttalt at de bråker og herjer med vilje, bl.a. min sjarmerende kjødelige svigerfar. Jeg tror dem på sitt ord. Og så kan du se hva Maverick overhørte.


#30

gajamor sa for siden:

Jeg bor midt i et gammelt arbeiderstrøk (fabrikken ligger rett over gata for oss), hvor så å si alle flagger, og 1. mai-toget er så langt at det må ha 2 korps. Det finnes ett dyrere hus midt i området, sannsynligvis den gamle direktørboligen. Jeg har svært sjelden observert de som bor der utføre noe hagearbeid, men akkurat når vi kjørte til hoved-feiringen i sentrum, så var de ute og beskar trærne.

Kan godt være at det ikke var noen demonstrasjon, men i et slikt nabolag blir det veldig tydelig. Der vi bodde før var det de færreste som tenkte over at det var 1. mai, og da reagerte jeg ikke på hagearbeid eller annen aktivitet.

Når det gjelder hvem sin dag det er, så tenker jeg at det begrenser seg selv. Tema for dagen er arbeidernes rettigheter, så man bør jo ha noen tanker om hvordan man bidrar til dem hvis man skal delta aktivt. MdG har f.eks. blitt med i en del 1. mai-feiringer, fordi de mener miljøutfordringene kan være en fare for arbeidsfolks livskvalitet. Og da mener jeg de skal være hjertelig velkomne med. Senterpartiet har også kommet på banen noen steder, med fokus på utfordringene som EU og EØS skaper for norske arbeidere. Men hvis man har fylt partiprogrammet sitt med saker som går ut på å svekke arbeideres rettigheter, så blir det vel litt utfordrende å lage relevante faner eller holde fengende appeller.


#31

Niobe sa for siden:

Jeg tenker det er lite hensiktsmessig å bruke energi på å ta folks aktiviteter på 1. mai veldig personlig. Man kan ikke pålegge folk å kjenne mer for en dag enn de gjør. Jeg kan ikke egentlig se hvorfor det skulle være mer støtende at folk bruker dagen i hagen, enn om de hadde sittet inne og sett TV, f eks?

Påske og pinse er viktige høytider for meg, men høytider blir da også hva man gjør dem til. Jeg har vært i Dyreparken i påsken og på hyttetur i pinsen, uten at jeg mener det er en god målestokk for hva jeg legger i de dagene.


#32

Ru sa for siden:

Ikke bare tror, men vet. Tydelig uttalt protester. :nemlig:
Ikke flagger de heller. :har et par eksemplarer i nabolaget:

Jeg gidder ikke bry meg, jeg synes det er mest latterlig. :knegg:


#33

Tjorven sa for siden:

Vi holder på å selge boligen vår. Megler foreslo å ha visning 1. mai, men der var mannen min og jeg helt samstemte på st det ikke føltes rett. Og mannen la til «vi bor sågar på en gammel industritomt, noe respekt for nabolaget må man ha :nemlig:»


#34

vixen sa for siden:

Husker da min far var leder i fylkesbondelaget så gikk han ut og formante om respekt for dagen. Her f.eks så var det en gårdbruker som alltid spredde møkk rett ved første mai-toget. Nå er det ikke tog lenger så nå har han mistet sjansen. :humre: Jeg holdt selv på ute med shining av hagemøbler før jeg gikk på arrangement.

Jeg synes ikke at dagen har utspilt sin rolle. Nå synes jeg det blir mer aktuelt enn på en god stund med tanke på uønsket deltid, åpnet mer opp for midlertidighet, mindre streng arbeidsmiljølov og diskusjon rundt sykelønnsordningen. I tillegg har det for meg blitt en dag med mer internasjonalt tilsnitt.


#35

Katta sa for siden:

Er det mulig... ja det er vel det.


#36

løve70 sa for siden:

Det tror jeg også. Jeg vet ihvertfall ikke om noen som gjør hagearbeid i protest.


#37

Tallulah sa for siden:

Selvfølgelig er det mange som gjør det med vilje. Det rr jo en gammel tradisjon for høyrefolk, som blir opprettholdt av flere høyrevenner på FB. Der legges det ut hagearbeidsbilder med glis-glis-nudge-wink.

Jeg bruker ikke mye energi på å la meg provosere, selv om jeg gjenkjenner at det er nettopp erte og provosere de prøver på.


#38

Polyanna sa for siden:

Er det greit at politikere fra høyresiden bruker 1 mai som dag for å formidle sine budskap eller er denne dagen forbeholdt røde partier?

Åpenbart Ja. Særlig med tanke på at det vel er nesten vanligere blant "arbeidsfolk" å stemme FrP enn å stemme på røde partier. Så kan man mene at de ikke vet sitt eget beste, men lell.

Har det noe å si om folk bruker motorsag, raker plen og gjør annet hagearbeid denne dagen? Har det noe å si om arrangementet er nært?
Generelt er hagearbeid uproblematisk, det er ikke helligdagsfred. Å sette i gang flisekutteren rett ved toget eller klippe gress tett i gjerdet der naboen har selskap er selvsagt utidig. Å gjøre annet hagearbeid med nudge-nudge er veldig fjollete, men ikke noen som burde plage noen.

Bør korpsmusikere som samtidig er FrP-ere og høyrefolk holde seg unna toget av «respekt»?

Nei.

Hva med konfirmasjoner 1 mai? Er det en ok dag å legge slike arrangement?
Det kommer an på om det er mange alternativer. Er det en av 15 datoer så kan jo hver enkelt familie velge om det passer for dem, tenker jeg.

Har 1 mai utspilt sin rolle eller er den viktigere enn noen gang?
Den er åpenbart fortsatt viktig for mange, tydeligvis for flere enn bare venstresiden.


#39

Strå sa for siden:

Du har ikke lest tråden? Eller du tror ikke på oss som vet om eller kjenner folk som gjør det? :)

Uansett må folk få bruke dagen som de vil også til utendørs hagearbeid.


#40

Niobe sa for siden:

Det finnes jo helt sikkert de som gjør hagearbeid i protest. Men jeg er sikker på at de aller fleste bare gjør hagearbeid 1. mai fordi det passer greit. Kun derfor.


#41

Polyanna sa for siden:

Det finnes så mye rare folk, så jeg tviler ikke. Tror dog det er utdøende.


#42

Katta sa for siden:

Jeg var ikke engang klar over at hagearbeid var uglesett den dagen. Eller annet arbeid for den saks skyld. At det var en viktig dag for taler og tog og arbeidere har jeg jo vokst opp med, men ikke det med at det er sånn tilnærming. Hagearbeid er jo hobby mer enn jobb også.


#43

Niobe sa for siden:

Jeg tror ikke det er uglesett i utstrakt grad. Jeg opplever det kun slik her på FP.


#44

Billa sa for siden:

Jeg var i London 1.mai, og der var den hverken hellig eller rød. Alle butikker var åpne og folk jobbet i gater og veier, og jeg vet ikke helt om det var tog noe sted. I hvertfall ikke i sentrum. Vi diskuterte litt rundt det med at Norge er et land med relativt stort fokus på 1.mai, mens det tilsynelatende ikke er noen viktig dag i et land som UK, med tildels betydelig dårligere rettigheter... Mulig dagen markeres i mer typiske industribyer som Hull og Norwich :vetikke:


#45

Guava sa for siden:

Mener du at man er ugleseere om man reagerer på tydelig demonstrativ oppførsel?


#46

Candy Darling sa for siden:

For meg er 1. mai omtrent som Kr. Himmelfartsdag; en beleilig fridag som jeg bruker som jeg vil. Nå bedriver jeg ikke bråkete hagearbeid, siden det er for tidlig å klippe plen, men ellers er det neppe noen som hadde bitt provosert her, uansett. :knegg:


#47

Katta sa for siden:

Ugleseere? Nei, at folk demonstrerer mot noe som er viktig for en kan man selvsagt reagere på. Det jeg mente var at jeg ikke var klar over at det å gjøre hagearbeid (eller annet arbeid) er noe man ikke gjør den dagen.


#48

millact sa for siden:

Enig i dette. Jeg kunne fint gjort hagearbeid den dagen, men da fordi det må gjøres. I år ble det ikke gjort pga regn.


#49

Neket sa for siden:

I England flyttes alle fridager til nærmeste mandag. Så de har ikke fri første mai, men mandag 7 mai. :vetikke:

Det er tog og opplegg 1 mai, men siden alle er på jobb blir det jo ikke store greiene. Det har pleid å være litt opptøyer - knuse noen McDonald's og sånt, men mulig de har slutta med det.


#50

Floksa sa for siden:

Jeg kan jo svare fra "andre" siden. For oss er 1.mai søndag. Vi gjør jo selvfølgelig det som må gjøres, men ikke mer. Det er for tidlig for traktorkjøring på jordet, men det ville vært uaktuelt uansett.
Hageraking og annet lydløst arbeid kan vi gjøre.
Jeg vet at det er en del bønder som gjør "utearbeid" på trass 1.mai og de ugleser jeg gjerne :skeptisk:


#51

løve70 sa for siden:

Samme her. Hagearbeid gjøres på de fridager det er mulig og vi er hjemme. På ingen måte for å protestere mot noe som helst.


#52

løve70 sa for siden:

I år så jobbet faktisk både LøveMannen og jeg litt på 1.mai. Ganske tilfeldig, ikke synlig og definitivt ikke for å protestere.


#53

Lykken sa for siden:

Jeg er vokst opp med at det var en kjent sak at Høyre-og FRP folk jobbet i hagen som en ren demonstrasjon. Og AP folk, som min familie, lot seg provosere.


#54

rine sa for siden:

Jeg gjør nesten alltid hagearbeid på 17. mai. Plantasjen har åpent, jeg har fri, og det har blitt mai og jeg har begynt å tenke "hage". Hvis noen vil uglese, får de gjøre det, jeg kunne med hånden på hjertet ikke brydd meg mindre. Jeg ser ingen praktisk forskjell i å gjøre hagerabeid på 1.mai enn å gjøre det på en søndag.


#55

Billa sa for siden:

Det er noen år siden jeg bodde i London (sentrum), men kan liksom ikke huske at det var noe særlig til demonstrasjoner på internasjonale protest-dager (8.mars f.eks), og selv på Bank-holidays er jo størstedelen av butikker åpne uansett. Om enn med noe endrede åpningstider.

Det virker rett og slett som om denne dagen er viktigere hos oss, enn i svært mange andre land. Er det fordi den er VIKTIG, eller fordi det er en deilig fridag som vi alle ønsker å beholde? I verdens rikeste land.


#56

Niobe sa for siden:

  1. mai er hvertfall viktig i Frankrike, og der er det ofte opptog og demonstrasjoner i byene. Og jeg trodde May Day var en stor greie i UK, med sånn May Queen-parade og fest? Min kilde er dog en påskekrim, men... :knegg:

#57

Billa sa for siden:

Du har helt rett, og når jeg Googler litt nå i etterkant, så VAR det tog 1.mai - et skikkelig et også, med fokus på arbeiderrettigheter og lønn. Jeg hadde nesten forventet at min søsterorganisasjon også var representert. Apotekfarmasøyter har skikkelig dårlige kår i UK. Det var altså riktignok ikke stengte dører noe sted, men jeg må visst korrigere meg selv; toget gikk fra Clerkenwell Green til Trafalgar Square. Det betyr jo at 1.mai er viktig for noen, i det minste, selv om det ikke er en kollektiv fridag. Det er jo ikke så mange av dem i andre land ;)

Jeg har nok ikke beveget meg i akkurat det området når toget har gått tidligere år, og da har det jo vært litt vanskelig å få det med seg. Toget på 17.mai, derimot :riktig:


#58

Anne C sa for siden:

Jeg rettet mattetentamen hele 1. mai.


#59

Drømmedama sa for siden:

Jeg har vokst opp med at folk i nabolaget som stemte Høyre/Frp demonstrativt klippet plenen/tok frem motorsag osv første mai. Greia var liksom at det skulle bråke/synes mest mulig, en måte å markere avstand til 1.mai-feiring og -markering. Har også opplevd det samme på fire ulike steder jeg har bodd senere som voksen.


#60

Guava sa for siden:

May Day/Valborgsmess er en stor folkloregreie mange steder, men ikke som arbeidermarkering.


#61

Strå sa for siden:

Jeg bryr meg ikke om hva folk bruker 1. mai til, jeg ugleser ikke de som gjør hagearbeid den dagen. Jeg vet, som jeg sa tidligere, at noen gjør bråkearbeid for å provosere eller protestere, men jeg bryr meg ikke om det heller, jeg synes bare det er barnslig. Å drive bråkearbeid den dagen eller på søndager synes jeg bare er rart, i hvert fall når pensjonister som kan velge hverdager gjør det. Det provoserer meg ikke og jeg gidder ikke uglese dem heller.


#62

Polyanna sa for siden:

I Athen var det meste stengt, ingen busser gikk, det var demonstrasjoner og klokken 18 startet en stor streik, viste det seg, da metroen på vei til flyplassen stoppet halvveis og vi måtte gå av. :knegg:


#63

Billa sa for siden:

Jeg kommer fra en særdeles borgerblå familie i en særdeles arbeiderrød kommune, men å protestere med bråk 1.mai har jeg aldri hørt om :vetikke:


#64

Strå sa for siden:

Du har hørt om det nå, siden flere her i tråden har fortalt om det. :) Veldig vanlig tror jeg dog ikke at det er, folk flest er ikke så barnslige. Uansett er det lov å bråke, det er også lov å ta hensyn. Og å være praktisk, noen ganger er 1. mai den dagen man endelig får gjort et eller annet som MÅ gjøres.


#65

Billa sa for siden:

Beklager, jeg burde presisert: Jeg hadde ikke hørt om det FØR jeg leste denne tråden. NÅ vet jeg det selvsagt.


#66

Fløyel sa for siden:

Vi skal ikke lengre tilbake enn til 80-tallet hvor Blitz hadde demonstrasjoner i Oslo sentrum som ble møtt med tåregass , skjold og politi 1. mai. Det var en mangeårig "kamp" mellom Lillevolden og Willy Haugli.

For meg er 1. mai en ordinær fridag, for naboen er det flagg, paroler, taler og tog. Dvs. vi respekterer deres syn på dagen og holder ikke på ute, jeg vasker og rydder bort vinterklær den dagen (i smug :knegg: ) plager ingen. Hadde ikke reflektert nevneverdig om jeg hadde blitt invitert i bursdag denne dagen.


#67

Drømmedama sa for siden:

Jeg har gått i mange 1.mai-tog og den dagen var viktig for meg i de årene min politiske bevissthet våknet og jeg ble klar over ulikheter og urettferdighet i samfunnet. Jeg går ikke lenger i 1.mai-tog, men jeg tar ut balkongflagget. Og kan gjerne pusle litt i hagen bak huset den dagen, men ville aldri brukt gressklipper eller noe som bråkte. Bryr meg ikke om hva andre gjør. Tror nok de fleste som klipper plenen eller tar frem motorsagen den dagen gjør det uavhengig av hvilken fridag det er, mens noen gjør det for å markere en avstand til 1.mai-feiring og de verdiene arbeiderbevegelsen står for. Folk får gjøre som de ønsker.
Jeg klipper for øvrig ikke plenen eller bråker på søndager heller. Selv om jeg ikke tror på gud. Tror nok heller ingen naboer ville anmeldt meg, men jeg vet at helligdagsfred er viktig for en del av dem.


#68

Strå sa for siden:

Jeg skjønte hva du mente, av og til er jeg bare ufyselig pirkete. Sorry.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.