Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Har du målt maxpulsen din?

#1

him sa for siden:

Vil du fortelle hvordan det ble gjort? Må man gjøre det en gang i året for at tallet skal stemme?


#2

Jålebeinet sa for siden:

Jeg har målt hos NIMI. Startet på en gitt watt, så ble den skrudd opp med 25 watt hvert 30. sekund til total utmattelse. Det tok ca 5 minutter.

Det som er mer interessant (for meg i alle fall) er å måle om man har noen fremgang etter en viss periode.

Tok testen for 2 år siden og bruker de samme verdiene når jeg trener inne. Når jeg trener ute så må jeg bare henge med, uansett hva pulssonene viser.


#3

Retz sa for siden:

Jeg målte selv for noen år siden på mølla på treningssenteret. Lang oppvarming, mener jeg brukte rundt 30 minutter, og så gradvis økende tempo til spyfølelse. Bruker verdiene både ute og inne, særlig er jeg avhengig av pulsoner når jeg skal løpe veldig seint. Da må jeg stadig følge med på klokka, synes det er skikkelig konsentrasjonskrevende. Og så liker jeg å sammenligne fra gang til gang på intervaller om pulsen på dragene varierer.


#4

him sa for siden:

Ja, for meg er det slik at jeg kun ønsker å trene så mye at jeg holder meg "innafor" i forhold til helse. Og når det gjelder helseeffekter så er de veldig giret på pulssoner. (PS! Så du i tråden min om løping hva de anbefalte for å trimme hjernen?)

#5

Niobe sa for siden:

Ja, men det er flere år siden sist, og det var på tredemølle på sykehus.


#6

Polyanna sa for siden:

Jeg målte for noen år siden. Den synker jo litt med alderen, så hvis jeg skulle vært vitenskapelig nå, så hadde jeg trukket fra noen slag.

Jeg gjorde det på Melkesyrefabrikken, der jeg løp på en mølle, fortere og fortere, med sånn maske foran ansiktet, og så var det et stikk i fingeren en eller to ganger.


#7

Elise sa for siden:

Dere som har målt: ligger dere langt unna det tallet dere får hvis dere regner på dissee måtene?

  • Din alder multiplisert med 0,64, trekker dette fra 211.
  • 220 minus alder.

Jeg fikk et regnestykke fra en trener på senteret en gang, og føler at tallet stemmer bra når jeg bruker pulsbelte på spinningen. Merker at kjennetegna på de ulike sonene "slår inn" der det skal. Jeg har opplevd å komme opp i 98 %, men stort sett ikke mer enn 90-93 % ved en vanlig/hard økt.

Jeg husker ikke om regnestykket var lik det første jeg skrev her, jeg burde nok isåfall justere noe nå siden det har gått noen år. :vetikke:


#8

Retz sa for siden:

Min makspuls er ganske mye høyere enn den verdien jeg får ved utregning på de to formlene. Regner jeg ut fra den første så ligger jeg ca 15 slag under faktisk makspuls, på den andre hele 30 slag under.


#9

Polyanna sa for siden:

Ja, min er også mye høyere. Formelen er 220 minus alder, det skulle gi 174.

NTNU sin kalkulator sier 183. www.ntnu.no/cerg/hfmax

Den målte var ca 195, og bør fortsatt være over 190.


#10

Polyanna sa for siden:

Og, for the record: Makspuls sier ingenting om form. Det er ikke om å gjøre å ha høyest mulig. Men om du tror du har makspuls på 174 og så er den reelle 20 slag høyere, og du prøver å trene vitenskaplig på puls, så vil du aldri få kommet deg opp i terskelpuls og få de effektene man får av å trene der. Og man vil føle seg i sinnsykt dårlig form!


#11

Elise sa for siden:

Takk for link til enda en utregning. Ser at den tar hensyn til vekt og.

Jeg får 187 på den.
183 hvis jeg tar 220-alder.
187 på det første (211-0,64*alder)

På pulsbeltet mitt er det registrert 193 ut fra samtale/utregning med trener på senter for noen år siden. Jeg har hatt lyst til å teste maxpulsen, samtidig som jeg føler at det stemmer såpass godt at jeg tenker at det ikke er nødvendig. Som sagt synes jeg at jeg passer godt inn i de ulike sonene ut fra beskrivelser av hvordan det skal føles. :vetikke:


#12

Stompa sa for siden:

Jeg målte sammen med PT-en min for ei stund siden og fikk en makspuls som lå hhv. ca. 20 og ca. 30 over disse utregningene.


#13

Morella sa for siden:

Jeg har målt maxpuls flere ganger og den stemmer overholde ikke med utregningsmåtene. Jeg ligger 7 slag under NTNUs utregning.


#14

Bluen sa for siden:

Er nok høyere her - tipper jeg var rundt 40 da jeg forsøkte å måle, og havnet rundt 200. Jeg har løpt halvmaraton med et snitt på 90 % av makspulsen. :knegg: Det skyldes nerver; uka før løp jeg samme distanse med bare litt lavere fart og puls i en helt annen og betydelig lavere liga.


#15

Luftslottet sa for siden:

Samme her.

Jeg målte også ved å løpe på mølle, og løp med stadig økende belastning til pulsen sluttet å stige.

Landet på 205, og burde vært på 186 etter regnestykket. 186 er vel omtrent der høyeste sone begynner, så det ville blitt riv ruskende galt om jeg hadde trent pulsintervaller med dét utgangspunktet.


#16

Lavender sa for siden:

Hvis det er målt på sykkel får du lavere maksberegning enn om du hadde løpt. Forutsatt at du behersker løping da. Legen sier at løping gir høyere puls fordi overkroppen er aktiv. Jeg får det samme resultatet, er en elendig løper.


#17

Bluen sa for siden:

Samme her - har aldri kommet i nærheten av makspuls på sykkel.


#18

Elise sa for siden:

Den er altså ikke målt, bare regnet ut med hjelp. Kan ikke si jeg "behersker" løping, akkurat. Spørs jo hva du mener. Jeg klarer jo å løpe litt om jeg må, men velger aldri å gjøre det, fordi jeg får så fort beinhinnebetennelse av det.

Hvor mye har dere betalt for maxpuls-test, da?


#19

Bluen sa for siden:

Betalt? Det kunne jeg aldri ha funnet på. Jeg leste en oppskrift på nettet som beskrev hvordan man skulle løpe (til du nesten spyr, i praksis :knegg: ), og så gjorde jeg det.


#20

Luftslottet sa for siden:

Jeg betalte heller ikke, og tror dette er gjennomførbart alene hvis du greier å presse deg selv såpass uten en person som maser. :knegg:

For min del var det så fælt at jeg ble liggende på golvet i minst 10 minutter før jeg kunne vurdere å reise meg opp etterpå. :knegg:


#21

Tallulah sa for siden:

Min PT sa at hvis jeg ville finne makspulsen min på egenhånd, så kunne jeg ta for meg en skikkelig bratt bakke, og ta en oppvarmingsrunde opp, gå ned, løpe opp, gå ned og spurte opp. Vi hadde en kreisibratt bakke rett utenfor treningsstudioet, som også var ganske lang. Jeg gadd aldri. :knegg: Nå skal jeg snart ta en hjertetest, tror det er på sykkel, og aner ikke hvor hardt jeg blir presset, men det gir kanskje litt pekepinn.


#22

Lavender sa for siden:

Med behersker mener jeg evner å ta seg helt ut for å komme så høyt opp i puls som mulig. Jeg får pustevansker og vondter på tredemølla, og det lenge før jeg har tatt meg ut kondisjonsmessig. På sykkel har jeg kontroll på pust og kropp, og evner å ta i virkelig hardt.


#23

Elise sa for siden:

Ja, der er nok jeg og. Tror jeg fortsetter å stole på det tallet jeg forholder meg til. :jupp:

Jeg har iallfall ikke viljestyrke nok til å utføre en sånn test selv, jeg yter bare når en instruktør roper. :knegg:


#24

Morella sa for siden:

På senterkjeden jeg trener på får vi maxpulstest gratis.

Jeg tester den selv slik:
10 oppvarming, et drag på 4 min, aktiv pause på 3 min. Et drag til på 4 min, aktiv pause på 3 min. På det 3. draget begynner jeg etter 2 min å øke intensiteten. Dette gjør jeg hvert 30. sek helt til pulsen ikke øker lengre og jeg ser for meg begravelsen min. Du skal ikke klare å komme opp i puls i et 4. drag etter dette. Gjør du det har du ikke gitt 100%.


#25

C3PO sa for siden:

Jeg målte min sammen med PT, og kom frem til 183, som er betydelig høyere enn den etter 220 - alder. Ikke så langt etter den første du nevner.


#26

Synnemor sa for siden:

Jeg har tatt makspulstest på senteret mitt, det var løpetreneren min som utførte testen og han brukte standardtesten som han brukte da han jobbet på Idrettshøyskolen.

Testen gikk som følger:
12 min oppvarming i gradvis økende fart, økte farta hvert 3. minutt
1 min gange
1 min stigningsløp
1 min gange
1 min stigningsløp 1km/t raskere enn første
1 min gange
1 min stigningsløp enda 1 km/t raskere enn det forrige (litt under terskel på siste)
2 min gange
(Totalt 20 min oppvarming)

Deretter 3 x 4 min intervall med 3 min gange mellom.

  1. drag: Litt under terskel
    2.drag: Første 2 min under terskel, deretter litt fartsøkning og 2 min rett over terskel.
    3.drag: Startet på samme fart som avsluttet på 2.drag. Deretter økning på 0,5km/t hvert 30. sekund til utmattelse.

Utmattelse definert som (av meg ;) ):
Du ser lilla elefanter synge mens de daler ned fra himmelen og du innser at du har følgende valg:

  1. Hoppe av (om du er i stand til det)
  2. Ramle av mølla og fyke bak i en vegg eller hva nå som er bak mølla
  3. Dra i nødstroppen

Gange: 6,4 km/t
Fart i dragene og på oppvarminga: Tilpasses av tester etter samtale med utøver om form.

Obs: Når du tror du dør, er du i realiteten ganske langt unna. Å oppnå makspuls på en test er dessuten en treningssak. Det skal mye til å klare å presse seg til makspuls med mindre man er veldig godt trent på å ta seg ut på løping. Jeg trente på å ta makspulstest i et helt år før jeg testa på ordentlig, og økte den maksimale pulsen jeg klarte å oppnå med hele 17 slag (!) Dette til tross for at jeg var godt vant med intervalløping fra før og hadde løpt nesten hele livet.

Ifølge treneren min, vil bare 2/10 få riktig makspuls ved å bruke utregningsmetodene. For min del er de riv, ruskende gale. Jeg har makspuls på 200 og er 45 år gammel.

Skal man trene pulsbasert er det derfor lurt å ta makspulstest (eller enda bedre: Terskeltest, fordi man da kan løpe intervaller på helt riktig puls.)

Du trenger ikke ta makspulstest hvert år, men kan være greit å gjøre det kanskje hvert 5. år. Normalt synker makspulsen med ca 0,8 slag pr. år. Min erfaring er at den synker saktere enn som så, tror min er den samme etter 4,5 år. I alle fall har jeg vært oppe i 198 i fjor en gang på en annen type test, og har typisk puls på 197 i sluttspurter på konkurranser. Tror derfor den fortsatt er rundt 200.


#27

Miss Norway sa for siden:

Formlene er helt feil for meg. De sier 175-180; målt er 209 for et par siden.


#28

Propella sa for siden:

Jeg har ikke sjanse i havet å komme så høyt som disse formlene tilsier at jeg skal ha i makspuls. Det ligger alt for høyt for meg. Ifølge den linken her skulle jeg ha en makspuls på 185. Så høyt har jeg aldri kommet. Har tatt makspulstest på sykkel. Da kom jeg vel frem til en makspuls på 168. Senka den den til på pulsklokka. Har ikke sjanse å komme så høyt.


#29

Dali sa for siden:

Jeg har også høyere enn utregning. Har målt på mølla på egen hånd og regner med at jeg ikke klarte å presse meg hardt nok og enda landet jeg på 190. Utregning sier under 180.


#30

Synnemor sa for siden:

Det er godt mulig at du har en lav makspuls, noen må nødvendigvis være i den kategorien også ;) Makspulsen er genetisk bestemt og sier ingenting om form, så det er ikke slik at høy eller lav makspuls er noe bedre enn det andre.


#31

Synnemor sa for siden:

Jeg har forresten funnet en ny måte å teste makspuls på :værsågod: Funker fjell, men vondt som fy! :himle:
Man melder seg på et halvmaraton, stiller til start og klar, ferdig GÅ! så er testen i gang. Man løper alt man kan i 21,1 km, og så er testen ferdig. :puh:
Ny makspuls 204. Og hvis noen skulle lure på om 45-åringer kan løpe over to mil med snittpuls på 191, er svaret ja. Men jeg vil ikke anbefale å forsøke :snill:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.