Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Forbud mot granulat på kunstgressbaner?


#2

arrow sa for siden:

Jeg husker når kunstgressbanene var i fåtall, det meste var grusbaner eller ekte vare. Det er nesten ikke en gressbane igjen nå, av praktiske årsaker mer enn miljømessige. Så lenge det er penger til det, er det neppe noen som vil gå tilbake til grus, naturlig gress koster å vedlikeholde, og det trenger hvileperioder.

Før var ulempen med kunstgress at fall og slikt resulterte ofte i friksjonsbrannsår, det er det ikke så mye snakk om lenger. Oppmalte bildekk strødd i gressmatten gjorde underlaget mykere og dempet problemene ved kunstgress. Brukte bildekk var sett på som positivt miljømessig siden det var gjenbruk. Det var også snakk om hyppigere infiserte skrubbsår i kunstgress, men det er også lenge siden jeg har hørt noe om.

Jeg antar at de vil finne på et brukbart alternativ om gummigranulat forbys. Kanskje det er mulig å lage et alternativ av mais eller soyabønner som brytes ned raskere? Er det mulig å behandle gummigranulatet slik at det bindes i gresset?

Jeg bor circa hundre meter unna en fotballbane, vi vasker og spyler gummigranulat selv etter rister og slikt ble installert i avløpene rundt banen. Det er helt utvilsomt at det fremdeles sprer seg utenfor tiltenkt område.


#3

Polyanna sa for siden:

Jeg tror et forbud vil tvinge frem gode, alternative løsninger og er det som må til. Det er en MENINGSLØS forurensing.


#4

Guava sa for siden:

Det er det jeg også tenker.
På dette området funker det vel neppe å bare oppfordre til alternativer.


#5

Drømmedama sa for siden:

Her er det veldig viktig å skille mellom ordene granulat og granola. Ellers kan man lett komme i en situasjon der man leser overskriften tidlig på morgenkvisten og undrer på hvorfor i huleste det kan være et problem at fotballspillere spiser granola i pausen. Søler de lizzom? Og tenke at det visste man jammen ikke at de gjorde, men det er jo så mye man ikke vet om fotball.


#6

Guava sa for siden:

:humre:


#7

Ru sa for siden:

Det er mye som tyder på at det kommer, men da på nye baner, og når man skifter dekke (som man må). Men de sliter jo litt med alternativene, det ble gjort en test med kork vet jeg. Der glemte man at unger som sklir på kunstgress lager statisk elektrisitet ... se det for deg; hele ungen blir kork-magnet. :skratte:


#8

Heilo sa for siden:

Jeg er positiv til forbud, men usikker på hvor store økonomiske problemer dette kan medføre for små idrettslag basert på frivillighet og dugnad. Støtteordninger for disse er nok nødvendig for unngå urimelige utslag.


#9

meisje sa for siden:

Basert på mengde gummikuler jeg ukentlig støvsuger her hjemme, hadde det vært kjekt med en annen løsning.

Men jeg trodde hovedutfordringen til disse kulene var helserelatert. Var det ikke noe med keepere og kreftrisiko?


#10

Tjorven sa for siden:

Det blir en enorm utfordring hvis disse banene plutselig blir forbudt. Særlig hvis det ikke finnes noe godt alternativ. Det vil berøre ekstremt mange.

Jeg tenker at det på kort sikt blir viktig at man finner ordninger som sikrer at ikke kulene spyles direkte ut i avløpet (bøtter ved banene hvor barn og unge kan tømme skoa sine f.eks.).


#11

Polyanna sa for siden:

Forbud må selvsagt ha en tidsfrist som er rimelig og gir tid til å finne alternativer. Det pleier å funke. Det var sånn man fikk slutt på flaring av gass på norsk sokkel, for eksempel.



#13

Strå sa for siden:

Du og jeg Drømmedama. :knegg:

Ellers det Polyanna sa.


#14

Tallulah sa for siden:

Er ikke dette plastgranul-greiene en relativt ny affære? De har jo hatt kunstgress uten tidligere?

Jeg syns det er helt, helt merkelig at de startet med det, uten å tenke på miljøaspektet, det er jo rimelig innlysende.


#15

Tjorven sa for siden:

Jeg vet ikke hvor nytt det er. Gummikulene har i hvert fall vært der så lenge ungene mine har spilt fotball, altså godt over 6 år. Det mannen min sier, som har spilt fotball i en mannsalder, var at tidligere var kunstgressbaner vondt fordi man fikk brannsår hvis man skrapet seg opp på gresset. Det gjør man ikke når det er gummikuler der.



#17

Guava sa for siden:

Bruken har vel eksplodert de siste årene.
I løpet av årene vi har bodd her i kommunen har trening gått fra å i stor grad foregå på grusbaner og vanlige gressmatter til å bli lagt til nye flotte kunstgressbaner med granulat.

Vi var naboer til en ballbinge med granulat tidligere. Ungene våre var der sjeldent, men granulat var det rundt omkring i huset hele tiden.

Grusbaner er kanskje ikke aktuelt i fremtiden?


#18

Bluen sa for siden:

Grusbanenes tid er nok på hell, ja - det håper jeg, i alle fall. Blir stygge skrubbsår der, fulle av grus.


#19

Katta sa for siden:

Det må komme forbud mot alt sånt som sprer plast snart tenker jeg, dette må være rimelig enkelt. Det kan begynne med forbud for alt som anlegges nytt og med en litt god frist for å bytte ut. Idet man ikke kan bruke det vil det komme nye alternativer ganske snart.


#20

Tallulah sa for siden:

Ja, jeg så det. Men at man ikke har tenkt på miljøaspektet ved svinn syns jeg er kjemperart. Mikroplast (eller plast generelt, dette er jo ikke mikro en gang) er jo ikke en miljønyhet, akkurat. Jeg løper (løpte :mumle: ) av og til rundt voldsløkka, og der ligger jo disse granulene i digre sekker som har revna og det er plastkuler virkelig overalt, i gresset, på stien, under trærne og ned i avløp.

Jeg skjønner at man ikke kan spille på grusbaner altså, men å bruke miljøvennlige granuler bør ikke være så vanskelig. Så får bare ungen komme hjem dekket av elektriske korkspon, da. :knegg:

Ellers er jeg også skeptisk til nedbrytbare materialer som mais og soya, det tar jo dyrkbar jord fra matproduksjon.


#21

Guava sa for siden:

En annen ting som har eksplodert er treningstid og antall cuper og kamper for små unger. Det vil jo også medføre større behov for baner.


#22

My sa for siden:

I dag skal jeg på dugnad på banen og koste gummigranulat ...


#23

Ru sa for siden:

Brøyting av banene er faktisk en av de største årsakene til granulat på ville veier. Mer restriktiv bruk om vinteren ville vært å foretrekke, miljømessig.

Nærmeste banen her hos oss har veldig strenge regler for måking. De bruker mindre granulat enn nabobanen, som ikke er lov å måke (kommunal) men der driftige foreldre har anskaffet snøfres og fikser banen selv når kommunen ikke vil.

Needless to say; jo mer brøyting/fresing - jo mer granulat og jo mer slitasje på banen i sin helhet og økt vedlikeholdsfrekvens. Fotballidioter, der altså.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.