Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hjelp til ernæringsprosjekt!

#1

MokkMokk sa for siden:

Jeg jobber som sykepleier ved et kommunalt bo- og servicesenter for eldre, og vi har nettopp fått en god slump penger av vår lokale høgskole til et ernæringsprosjekt vi har tenkt til å gjennomføre ved avdelingen min i tiden som kommer. Jeg tror det kommer til å bli kjempespennende, for at det er MYE å hente når det gjelder ernæringen til institusjonsboende eldre og pleietrengende er det ihvertfall ingen tvil om. Her råder nemlig de o' ihjelkokte grønnsakene, de firkantete reglene om måltidstidspunkter, det ferdigskivede kneipbrødet, den evinnelige ettermiddagskaffen m/ tilhørende formkake samt husholdningssaften som er det naturlige valget som drikke mellom måltidene. :rolleyes:

Rammene for prosjektet er så smått definert, men ennå står vi veldig fritt til å velge fokusområder. Vi (personalet ved avdelingen) skal snart ha en innledende brainstorming rundt akkurat dette, og i denne forbindelse tenkte jeg å lufte temaet litt. Her er så mange folk med kompetanse og meninger rundt et sunt, næringsrikt kosthold, og jeg vil gjerne ha masse innspill! :D

Vil noen bidra? :hyper:


#2

Left sa for siden:

Jeg er sykepleierstudent, og vi har akkurat hatt prosjekt om eldre og ernæring. Kjempespennende, og ikke minst utrolig viktig med mer fokus på akkurat det.
Vi valgte å se på det psykososiale rundt et måltid, og hvor mye det faktisk har å si.
Når man tenker på at måltidene ofte er det eneste de har å glede seg til iløpet av en dag, er det tragisk å se hva de ofte får servert.
2 halve brødskiver tørr kneipp, med jordbærsyltetøy på - for det ble jo skrevet på matkortet for 2 år siden at de likte det... (sånn er det mange steder!)

Vi var ute og observerte på 5 sykehjem, og hadde valgt oss ut middagsmåltidet, og hva som ble gjort rundt det for å gjøre det så "fristende" og apetittvekkende som mulig.
Vi så på estetikk, hvordan maten ble tilberedt, hvordan den ble servert, hvor de kunne få sitte og spise, om det var ro (og ikke 4 stressa personale som løp rundt og delte ut mat, mens den femte delte ut medisiner - samtidig som de sendte beskjeder til hverandre over hodet på beboerne)kort sagt hva som ble gjort for å gjøre situasjonen så innbydende som mulig.

Med tanke på at ca 40% av eldre i sykehjem er underernærte, har dere virkelig en mulighet til å gjøre noe bra her :)
Jeg kunne skrevet en hel avhandling om akkurat dette, for det er et tema som engasjerer meg veldig.
Må få høre hva dere bestemmer dere for! :D


#3

Nenne sa for siden:

Ei venninne av meg som jobber i helsevesenet var med på en større studie vedr. Biola. De viste gode effekter på fordøyelsen og på allmenntilstanden hos de pasientene som fikk Biola jevnlig, så jeg ville i hvert fall anbefale at dere inkluderer det i det daglige tilbudet.

Studien er sikkert mulig å få tak i forresten.


#4

MokkMokk sa for siden:

Biola bruker vi mye av faktisk, det er mange av de eldre som foretrekker denne fremfor den sedvanlige søtmelken. :nikker:


#5

Observatøren sa for siden:

Og tenk at eldre ofte har dårlig matlyst, slik at de trenger "energitett" mat, med nok kalorier uten at det er stort volum.

En ting du uansett må ta i betraktning, er at mange eldre er vant til en annen matkultur, med poteter, brun saus osv.. :)

Det høres virkelig spennende ut, MokkMokk! Det er flott at det er fokus på dette, og at du engasjerer deg!

En tanke - nå vet jeg ikke helt, men - er det mulig for noen av de eldre å delta i matlagning? I alle fall får mulighet til å servere/dekke bord og virkelig gjøre måltider til noe hyggelig.


#6

ElinM sa for siden:

Jeg leste i avisa at Haukeland Universitetssykehus har satt i gang en ernæringsstrategi for pasientene. Kanskje du kan finne ut av erfaringene deres? Jeg tror at noe av det viktigste var å gjøre maten delikat, servere snacks/mellommåltider, og alt måtte ikke nødvendigvis være så "sunt", men heller være fristende og spekket med kalorier.


#7

MokkMokk sa for siden:

Det kunne selvsagt vært flott, men slik situasjonen er idag er det nok ikke gjennomførbart. Stort sett er de gamle så dårlige både fysisk og mentalt at de ikke kan bidra med stort. Presset på sykehjemsplasser er så massivt for tiden at det kun er de sykeste av de syke som får plass. De som er relativt oppegående rent fysisk er gjerne dønn demente. Og omvendt. Eventuelt begge deler. Og mange har gjerne en god dæsj tung psykatri på toppen, siden psykatritilbudet her til lands heller ikke er stort å skryte av. :rolleyes:


#8

Observatøren sa for siden:

Jeg var redd for det. Det er dessverre gjengs i hele sektoren, har jeg forstått. Men, hadde dere hatt mulighet til å invitere en pensjonistgruppe (av det oppegående slaget)? Jeg mener jeg leste noe om at Rotary driver en kafe på Radiumhospitalet (?). Bare for å skape litt mer hygge ved måltidene, om enn bare for de minst demente.

Måltider er vel så viktig som hva slags mat som blir servert.


#9

Ru sa for siden:

Haukeland er først ute med en ernæringsstrategi.

Hvis dere tar kontakt med Fagbladet, evt. hører med noen av hjelpepleierne om de får det bladet, så har de tatt opp en god del rundt dette med maten til de eldre på forskjellige institusjoner.
(De legger noen av artiklene på nett, men ikke alt. Hvis ingen hos dere har det, så kan jeg sjekke på jobben hva vi har liggende av gamle utgaver.)


#10

ElinM sa for siden:

Takk Lille Ru, jeg greide ikke å finne noen link i farten, og gubben maste om at jeg måtte komme og hjelpe han med å bære ned et par klesskap...


#11

Ru sa for siden:

;)

Jeg leste den senest i formiddag. :knegg:


#12

Mumriel sa for siden:

Jeg ville nå seriøst tatt med en ernæringsfysiolog på laget. Konsultert en i hvertfall.


#13

Aminta sa for siden:

:dulte: på Mumriel her, ernæringsfysiolog høres lurt ut.
Og dette prosjektet var virkelig bra, sykehus/institusjonsmat bør bli bedre.


#14

MokkMokk sa for siden:

Takk for innspill, jeg skal definitivt undersøke litt. Det hadde vært flott om du så etter om du har noe av nytte, det blir jeg veldig glad for! :nikker:


#15

MokkMokk sa for siden:

Vi kan selvsagt høre om noen kan gi oss noen tips, men jeg tror ikke pengene rekker til å lønne en til å ha med på laget, dessverre. Tilskuddet er i hovedsak tenkt til å dekke opp for vikarbruk som blir nødvendig for at vi faste skal kunne bruke tid på dette. Og det må jo også nevnes at litt av hensikten med prosjektet er å involvere sykepleierstudenter (fra den aktuelle høgskolen) vi får i praksis utover høsten. :)


#16

Obelix sa for siden:

Noen har vel ett eller annet de kan bidra med. Dekke noen tallerkner, brette servietter, være håndtlanger osv.
Jeg jobber selv på en slags institusjon og er vant med å jobbe med "hendene på ryggen". Utrolig hvor lite en kan hjelpe til med for å få følelsen av og ha hjulpet masse.

Når det gjelder ernæring er jeg veldig for å få middagen til middagstider og ikke kl.13-13.30. PÅ den måten kan man få lurt inn et formiddagsmåltid ( brød, frukt eller annet).
Ettermiddagskaffen er viktig. Den generasjonen som befinner seg på institusjon nå er vant med det. Kaken som kommer ved siden av er vel greit? Behøver ikke være store stykket.

Skulle gjerne ha skrevet mer, men jeg hører senga roper.
Lykke til med prosjektet. Ernæring er spennende tema.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.