Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

«Tilfeldig hvem dag 17. mai faller på»

#1

Ine sa for siden:

.. sa NRKs statsmeteorolog.
Har jo hørt barn og ungdom som bytter ut hvilken med hvem, men trodde ikke det var utbredt blant (utdannede) voksne.

Er det det?


#2

frukt sa for siden:

Det har ikke med dialekt å gjøre da? En medstudent fra Larvik sier og skriver dem istedenfor de, men jeg er usikker på om hun bruker hvem istedenfor hvilken. :gruble:


#3

Ine sa for siden:

Hm, på en nettside til språkrådet står det at det er vanlig å bruke i talemål på Østlandet. Altså ikke bare bruke hvem om personer, men også ting, og istedet for hvilken.

Synes bare det hørtes veldig ille og feil ut.


#4

Inagh sa for siden:

Der jeg kommer fra, er vi fæle til å bytte ut hvilken med hvem, så jeg kan finne på å si «hvem dag.» Ernie (Oslo-mann) holdt på å få spader av det i begynnelsen av forholdet vårt, men nå har han kapitulert, for nå bor vi i «hvemland,» på 19-året, og kona får stadig mer av dialekta si tilbake. :knegg:


#5

Stompa sa for siden:

Det er vel dialekt, uten at jeg har oversikt over nøyaktig hvor det er vanlig. Jeg fikk litt sjokk første gang jeg hørte det, men begynner å akseptere at det er helt normalt for voksne folk som snakker den/de aktuelle dialekten(e). Bare de ikke skriver det. Det klarer jeg ikke å akseptere.


#6

Myria sa for siden:

Det er dialekt, men jeg synes det er fælt likevel. (Helt på siden, men her vi bor nå sier alle "henne" enten de mener hun eller henne og det synes jeg også høres grusomt ut. Jeg får lyst å rette på alle hele tiden. :sparke:)


#7

nokon sa for siden:

Då eg studerte stod det i lærebøkene at det er eit fenomen som høyrer til nokre dialekter i Østfold. Det er på linje med ein del Aust-Agder-dialekter som seier «du» for «deg» eller sunnmøringer som seier «oss» for «vi». Men det er ikkje greit skriftleg.


#8

Nenne sa for siden:

Jeg vet ikke om det er riktig å kalle det dialekt. Jeg har hørt mange her omkring si det, men majoriteten her gjør ikke den feilen, så her er det ikke en del av dialekten, selv om det er skremmende mange som bruker det.


#9

Elise sa for siden:

Her bytter gjerne ungdommen også ut "hun" med "henne", men enda verre, de bytter ut "henne" med "hun" også!! :eek:


#10

Myria sa for siden:

Henne hjalp hun? :humre:


#11

Anne C sa for siden:

Det kan 12 åringen min fint si. Jeg grøsser hver gang han sier noe sånt.


#12

Elise sa for siden:

Ja, og med tonefall som om man skulle sagt hun hjalp henne.


#13

Lykken sa for siden:

Det er jo også de som tror de prater «finere» ved å bytte ut dem med de, det blir ikke riktig det heller.


#14

Hondacrv sa for siden:

Her og. På det aller verste er det "henner". Og hvem, og alle dei andre grøsselige tinga som er nevnt over her. Og de ser jo fylket eg bur i i avateren min.


#15

frukt sa for siden:

Jeg syns bare det er artig med alt det rare folk fra ulike deler av landet sier. :jupp: Tenk så kjedelig om alle snakket grammatisk korrekt hele tiden. :skuffet:
Sånn som han fyren fra Arendal som sa "E liker du." :hjerter:


#16

My sa for siden:

Jeg har bodd steder hvor man går i mellom e-poster og gjennom trær, så jeg har sluttet å reagere. :knegg: Så lenge man skriver riktig.

Før i tiden måtte man snakke enten rent bokmål eller rent nynorsk på NRK. Så kom TV2, og tillot bruk av dialekter (til fine fruers forargrelse, som kom til uttrykk i opprørte leserinnlegg, de skjønte jo ikke hva værdamene sa!), og så kom NRK etter. Så nå kan heldigvis alle snakke sin egen dialekt på TV og i radio, og de som har problemer med å forstå de ulike dialektene er vel en utdøende rase. Ellers så har de bare gitt opp.


#17

Hondacrv sa for siden:

Eg bur ein sånn plass.


#18

Trixie sa for siden:

Jeg gjør noen av de feilene dessverre. Og tenker ofte på det her inne at nok noen blir irriteet på meg når jeg skriver.

Jeg liker dialektene på TV jeg.


#19

Bluen sa for siden:

Hæ? Det har jeg sjelden eller aldri hørt der du bor. Da må stedets språklige kvalitet ha stupt siden min tid. :knegg:


#20

Bluen sa for siden:

Det er verre. Mye verre. :nemlig:


#21

Lykken sa for siden:

Jeg lurer de. Vi leker med de. :knegg:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.