Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hekk - Søtmispel, aronia eller noe annet?

#1

Cauchy sa for siden:

Vi skal plante hekk. Vi har en agnbøk-hekk fra før, men ønsker noe annet på denne kanten av hagen.

Jeg tenkte først søtmispel, men nå har jeg lest at junisøtmispel er svartelistet. Er søtmispel=junisøtmispel, eller finnes det andre typer som ikke er svartelistet?

Vurderer også aronia, er det noen som har erfaring med det som hekk? Er det mulig å holde den passe smal?

Tar gjerne imot tips til andre hekkeplanter også.


#2

Hyacinth sa for siden:

Du vil ikke ha vintergrønn hekk da? Vi har laurbærhegg. Fin!

Ellers slår jeg et slag for aronia. Aldri prøvd den som hekk, men det går an. Og bærene er supersunne. Tenk å ha fri tilgang på aronia!


#3

Cauchy sa for siden:

Glemte å nevne at vi bor i H4. Ser ut til at laubærhegg er H3, men enig i at den ser fin ut.


#4

Charlie sa for siden:

Aronia - svartsurbær - er vel en buskvekst som kan bli ganske stor, så hvis dere tenker at den skal formes, bør den vel klippes regelmessig. Men det regner man kanskje med, med en hekk. Tror den var veldig poppis på femtitallet, å dømme etter femtitallsnabolaget i nærheten. Er ikke sikker på at de som bor i det strøket nå, vet at det er aronia de har i hekkene sine. :jupp:

min erfaring er at man kan godt få hekker som er veldig lette å holde, men det er gjerne sentvoksende og dyre planter, typ barlind (den dyreste er den fineste :knegg: ) Barlind er giftig, særlig for hester.


#5

Ma Dalton sa for siden:

Vi har Aronia / Svartsurbær som hekk mot naboen. For å få den skikkelig tett og fin må den beskjæres nokså kraftig første og andre år (vi plantet på høsten), og beskjærte 10-15 cm over der den sist ble klippet, og gjenta det noen år. Det kommer nye skudd like under. Da frå du en tett og fin hekk gjennom hele sesongen. Vår hekk er nå helt perfekt! Den tåler klipping godt, dersom noe bør justeres i høyde/bredde underveis.

De kan også vokse seg ganske store. På Tusenfryd er det masse svartsurbærhekker, de er gedigne.


#6

Magica sa for siden:

Vi har søtmispel, den er topp - er den svartelistet?? Så rart, den er ikke kjempegammel heller.


#7

veobra sa for siden:

Svartsurbærbusker har nydelige farger om høsten. De har så vakre blader.


#8

Myria sa for siden:

Jeg må følge med her. Vi mistet hekken vår da kommunen eksproprierte en smal stripe av hagen vår ut mot gaten og vi skal plante ny. Jeg vil helst ha noe jeg ikke trenger noe særlig stell (liker ikke hagearbeid) og som vokser raskt. Aronia virker veldig aktuell.


#9

Anne C sa for siden:

Har vi en svartelistet hekk???


#10

Hyacinth sa for siden:

Det er mye som er svartelistet. For eksempel rips. Det betyr ikke at det nødvendigvis skal fjernes, men at det er en plante som ikke er naturlig i Norge og som bør begrenses.


#11

Cauchy sa for siden:

Svartelistet betyr ikke ulovlig, men den forvilles visst ganske lett og fortrenger andre arter i norsk natur.


#12

Hyacinth sa for siden:

Fra Vi i villa:

«Det er fort gjort å forveksle listen over forbudte planter med Svartelisten. Svartelisten er en liste satt opp av Artsdatabanken, og omfatter planter som utgjør høy eller svært høy risiko for norsk natur

Svartelisten inneholder også planter som kan være problematiske på enkelte lokaliteter, men som er mer harmløse andre steder.

Alle de forbudte planter er å finne på Svartelisten, men langt fra alle plantene på Svartelisten er forbudte. Eksempelvis er eple, rips, syrin og hagestemorsblom svartelistet, men ingen av dem er forbudte.»


#13

Tonjemor sa for siden:

😂 må flire litt her. Vi har bodd i huset vårt i 6 år og oppdaget i fjor at vi har gedigen Aroniahekk. Vi oppdaget det kun fordi noen ringte på og lurte på om de kunne få plukke. Vi sa ja og som takk fikk vi Aroniasaft og gelé på døra😊.


#14

scilla sa for siden:

Liguster synes jeg er fine hekkplanter:jupp:


#15

Charlie sa for siden:

Det blir litt som å gå på posten og be om en pakke som skal sendes "fort og billig". :fnise: Det som vokser raskt, blir digert. Og fortsetter å vokse.... :ja:


#16

Myria sa for siden:

Ja, jeg har nok skjønt at jeg ber om litt vel mye. :fnise: Aller helst vil jeg ha en gartner, gratis selvsagt. :nemlig:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.