Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Å trolle på Wikipedia?

#1

Floksa sa for siden:

Hvilken alvorlighetsgrad snakker vi?
Altså å tulle med artiklene og få IP-adressen bannet.
Fra en skole PC :sparke:

Jeg kan ingenting om dette og trodde egentlig Wikipedia er et sånn kvasioppslagsverk med ting som er ca riktige. Og trodde ikke egentlig hvemsomhelst kunne redigere. Det har jeg oppdaget at man kan og trolig er visst relativt vanlig.

Husarrest?
Gapestokk?
Buksevann?



#3

Floksa sa for siden:

Selvfølgelig.
Men jeg måtte ta meg på tak for å ikke fnise. Derfor er jeg veldig usikker på alvorlighetsgraden. De har ikke hacket NASA liksom.


#4

Tallulah sa for siden:

Nei nettopp.


#5

007 sa for siden:

Streng tilsnakk og et kort foredrag om at uvettig nettbruk kan få kjipe konsekvenser. Sånn i tilfelle han har planer om å hacke NASA.



#7

Floksa sa for siden:

Jeg må innrømme at jeg tenkte på det omtrent som trolling her inne. Uhøflig og barnslig. Ikke som brev med hjem materiale. ( Vårt første :stolt: )
Tror jeg kom i skade for å sammenligne det med nesepilling. Ting vi bare ikke gjør liksom.
Vi fikk snakket om kilder da :knegg: og om hvor troverdig en kilde alle kan redigere er....


#8

Tallulah sa for siden:

Faktisk så er Wikipedia relativt greit å stole på (hvertfall de store artiklene), fordi så mange redigerer og trolling blir oppdaget fort.

Husker artikkelen om Mogador hadde en tekst om at den kjente sjørøverkapteinen Sorte Bill røvet en stor gullskatt rett vest for dem i 1518. :knegg: Ble oppdaget og fjernet.


#9

Teofelia sa for siden:

Jeg syns trolling på Wikipedia kan sammenlignes med hærverk. Jeg tror jeg vil sette det litt i samme bås som tagging. Ikke fordi de materielle skadene er like store, eller fordi det krever like mye å rette opp, men ut i fra prinsippet om at det er galt prøve å ødelegge noe som ikke er ditt og som noen andre bruker, trenger eller liker. Mange personer bruker store deler av fritiden sin på å lage og vedlikeholde noe som er bra og som kommer fellesskapet til gode. Vesentlig flere bruker Wikipedia og ønsker at det som står der fungerer best mulig. Det er dårlig gjort å gå inn for å ødelegge noe som folk har produsert til beste for fellesskapet, rett og slett.

Også er det selvsagt veldig bra å ta den diskusjonen om kildekritikk, men wikipedia er jevnt over et svært bra oppslagsverk faktisk, og har ganske høy grad av pålitelighet, særlig på de artiklene som brukes mye. Nettopp fordi den interne kontrollen fungerer så bra


#10

Candy Darling sa for siden:

:latter:

Jeg hadde nok gått for et langt, kjedelig foredrag om kildekritikk og ekkokammer. Laaangt. :gjesp: Kanskje til og med straffeoppgave.


#11

Tallulah sa for siden:

Veldig gode poeng, Teo. :nikker:


#12

Tjorven sa for siden:

Jeg er enig med Teofelia. Jeg synes det er en uting å ødelegge for andre, og det er faktisk det man gjør når man med vilje skriver feilaktige ting på Wikipedia.


#13

Niobe sa for siden:

Jeg er også enig med Teofelia. Det er lite respekt for andres tid. Og jeg antar det har skjedd mer enn én gang siden IP-adressen ble utestengt, så det er vel ikke en dum «i øyeblikket»-avgjørelse, heller.


#14

Syrinx sa for siden:

Å ødelegge på den måten finner jeg ikke festlig nok til å vurdere knising og synes absolutt det er brev hjem-aktivitet.


#15

Polyanna sa for siden:

Jeg syns også det er hærverk og ødelegging av ting andre har jobbet frem og syns det er skikkelig usympatisk adferd. Som sånne unger som ikke kan gå forbi en snømann noen har laget uten å velte den over ende eller røsker opp gulerøtter i skolens kjøkkenhage.


#16

Polyanna sa for siden:

Angående konsekvenser så praktiserer vi stort sett ikke annet enn tilsnakk her hjemme, men lange mammaforedrag er visst straff godt som noe. :p

Ungene her hadde fått et foredrag i stil med det Teo la frem.


#17

Strå sa for siden:

Brennesle i buksa selvfølgelig. Skulle bare mangle. Og det Teo sa selvfølgelig.


#18

Candy Darling sa for siden:

Jeg synes jo for så vidt tagging er en bra parallell, men der også er det jo ulik alvorlighetsgrad. Det er forskjell på å tegne et hjerte med A+R på en stein i skogen, og å skrive HORE på en klassekamerats husvegg. På samme måte her tenker jeg at det er forskjell på å tøyse med kaptein Sortebill, og å legge ut bevisst og potensielt farlig desinformasjon om at Holocaust aldri har funnet sted.


#19

nokon sa for siden:

Eg er og med Teo i hærverk-samanlikninga. Det er øydeleggjande og særlig frå skule-IP-adresse og ikkje heime-adresse. Det er veldig å kunne ligge inn på Wikipedia når ein skal undervise i kildekritikk, og det er langt fleire enn dei sjølv det går ut over.

Det var ei veldig mild samanlikning. I mi verd er nesepilling nokonting gjer under morgenstellet, men vasker hendene etterpå. Ikkje noko ein gjer ute blant folk.

Når blei fysisk avstraffelse mot barn noko vi fleiper med?


#20

Fakse sa for siden:

Wikipedia har selvfølgelig en artikkel om dette :knegg:

Som man ser - blocking skjer først på steg 3 eller fire, så vi snakker ikke akkurat noe uhell her...


#21

nokon sa for siden:

Nei. Men det kan vere ulike barn som har brukt skulenettet ved ulike anledninger. Så ikkje tillegg det aktuelle barnet meir ansvar for blokkeringa enn nødvendig.


#22

Skilpadda sa for siden:

I tillegg til det lure Teo (og andre) har sagt, så synes jeg dette må være en god anledning til å ta tak i det med å «trolle» generelt. Det er så utrolig mye trakassering og hets på nettet som blir ufarliggjort ved at man kaller det «trolling», og jeg synes det er kjempeviktig å prøve å lære ungene at det er ikke noe bedre å hverken lure, erte eller true noen på nettet enn det er i virkeligheten.

(Det samme gjelder griefing i online spill, forresten. Tror mange foreldre slett ikke tar inn over seg hvor dårlig gjort det faktisk er å ødelegge for andre når det er «bare et spill» eller «bare på nett».)


#23

Polyanna sa for siden:

Hva er griefing?


#24

Polyanna sa for siden:

Det har man da fleipet med bestandig, i hvert fall der jeg kommer fra. Når det er så totalt åpenbart at det er uaktuelt og laaangt fra noen noen gang kunne forestilt seg å faktisk gjøre, så syns jeg det er helt innafor.

"Du sku hatt i revo!" er et helt gjengs uttrykk der jeg kommer fra. Ingen tror at det er noen som framsnakker juling av den grunn.

Det er vel ingen som tror at noen faktisk vil finne frem en fisk og dælje til eksen sin selv om et samstemt forum sier "fiskedask!!!" heller.


#25

Tjorven sa for siden:

Det lurte jeg også på.

Det han jo hende :sparke: at jeg bygger en liten jernbanestrekning i Ticket to ride bare for å ødelegge for den som leder masse. Er det griefing?


#26

Tallulah sa for siden:

Fra Wikipedia:

Det handler ikke om å vinne. Det kan sammenliknes med å komme inn og flippe sjakkbrettet elker monopolspillet. Rote til ludobrikkene. Eller bare tullespille.


#27

Skilpadda sa for siden:

Ja, det er snakk om å ødelegge for andre spillere bare for å ødelegge. Gå inn på en Minecraftserver og rive byggverkene andre har bygd, og sånt.

Det blir litt som å rive ned snømenn og snøborger som andre har bygd. Det er ikke farlig eller skadelig, og det koster ikke penger å bygge nytt, men det er veldig dårlig gjort.


#28

Strå sa for siden:

Omtrent samtidig som fysisk avstraffelse blei fullstendig uaktuelt å utføre i min familie, dvs for minst 50 år siden/så lenge jeg kan huske. Jeg ante virkelig ikke at det sto på lista over ting man ikke kan kødde med.


#29

nokon sa for siden:

Eg ser poenget. Det er eg som er litt hårsår. :sorry:


#30

Candy Darling sa for siden:

Jeg husker en som het artemis på Et Annet Forum (jeg tror ikke det er den samme som heter artemis her), som var halvt av afrikansk opprinnelse og der hele ungeflokken åpenbart hadde afrohår. Hun fortalte at faren pleide å true med at han skulle henge borrelås i taket og henge dem opp der, hvis de ikke sluttet å krangle, i følge henne. :knegg: Det ER jo morsomt, hvis man er helt sikker på at det er uaktuelt.

Og veldig umorsomt hvis man har andre erfaringer. :klemme:


#31

Floksa sa for siden:

Jeg har barn som kun assosierer ris med mat. Vi tuller med slikt. Akkurat som vi tuller med andre ting som er 100% uaktuelle. Som at de får øl til maten eller at de kan sulte ihjel viss de ikke like maten.


#32

Joika sa for siden:

De bare sletter artikkelen og banner deg derfra. Jeg har gjort det flere ganger som aprilspøk.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.