Dagens middag slo veldig an hos oss alle tre! Jeg hentet den fra denne oppskriften, som selv er en forenklet versjon av en oppskrift fra NY Times, og så filte jeg litt på den selv også.
Min versjon, til 3 sultne personer som ble veldig mette:
400 g kyllingstrimler marineres i 15 minutter (marinaden står lengre ned i oppskriften) og stekes i stekepanne, avkjøles
200 g risnudler, bløtlegges/kokes etter anvisning på pakken, skylles i kaldt vann, avkjøles
3 gulrøtter, i fyrstikktynne strimler 1 pose sukkererter, skåret i biter 1/2 agurk, i strimler 3 vårløk, i tynne skiver 1/2 brokkoli, i buketter, lettkokt, avkjølt 1 neve basilikumblader, strimlet
Et par never saltede peanøtter 1 lime i båter
Dyppesausen 4 ss asiatisk fish sauce
4 ss brunt sukker
Saft av 3 lime
1 presset hvitløksbåt
alt røres sammen, la stå i et kvarters tid
Peanøttsausen
Bland i blenderen eller i bolle som du bruker stavmikser i: 2 ss fish sauce
2 ss riseddik
Saft av 1-2 lime
2 ss soyasaus
1 klump ingefær (ca 2-3 cm terning) i tynne skiver 4 ss peanøttsmør (så naturlig som mulig) 1 ts sesamolje
1 klype kajennepepper
blend det til en jevn saus
Marinade
Bland halvparten av dyppesausen og tredjeparten av peanøttsausen i et fat, legg kyllingen her til marinering i et kvarter før steking.
Servering:
Jeg satte alt på bordet i hver sin skål, og så spiste vi det av boller med pinner. Vi hadde kylling og nudler i bunnen av bollen, og litt peanøttsaus oppå, og så lastet vi på med grønnsaker og dryppet litt av dyppesausen over dem, og drysset peanøtter og basilikum over til slutt, og lime også hvis man ville.
Alle fant ut en passende fordeling av sauser og grønnsaker etter hvert som vi spiste. Det ble veldig godt. :jupp:
Dette høres ut som noe jeg og mannen min vil elske. :nam:
Men dessverre så vil det også være noe ungene er heller skeptiske til (begge ville trolig bare spist kylling ... sånn i nøden selv om den har peanøttsaus på seg). :gaah:
Peanøttsausen er ganske sentral til det hele, vil jeg si, både som marinade til kjøttet og som saus mens man spiser. Dere kan jo marinere kyllingen i bare den dyppesausen, og så servere peanøttsaus ved siden av til dem som kan spise det (eller lage peanøttsausen uten peanøtter, men med ingefær og alt det andre), men det blir en annen rett uten peanøtter, da. Så da ville jeg kanskje heller søkt etter en annen type marinade/saus. :)
Palmen, vet at peanøtt ikke er en nøtt, men har egentlig ikke reflektert så mye over det, for jeg har aldri tenkt allergi, egentlig, det er bare det at hun klør en del i halsen etter å ha spist peanøtter og cashewnøtter (og ananas og kiwi). Det er ikke et stort problem og ikke noe vi tar veldig hensyn til, det er på nivået «plukke cashewnøttene ut av maten», liksom.