Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Håndbrygget kaffe

#1

Carpe Diem sa for siden:

Jeg har aldri vært en stor kaffedrikker, men drikker når jeg får tilbud om eller tilbyr andre som kommer på besøk eller som jeg har jobbmøter med.
Men nå har jeg kjøpt en V 60 og har håndbrygget ferskbrent kaffe noen ganger. Det smaker helt fantastisk og jeg kjenner at jeg ligger ann til å øke kaffeforbruket betraktelig :jupp:
Er det noen andre her som håndbrygger og har tips til avansering av metode eller ev. kaffetyper? :blomst:


#2

Syrinx sa for siden:

Jeg bruker også V60. Nyter prosessen og ikke minst kaffien etterpå.

Tar iblant (= har gjort det noen ganger) med utstyret ned til sjøen eller i skogen (friluftsliv på ekstremt lavt nivå, gjerne type 5 minutt gåtur fra parkeringen) og brygger ettermiddagskaffien der. Helt herlig.


#3

Tallulah sa for siden:

Avansering av metoden går vel knapt, men du kan selvsagt velge å være supernøye på hvor raskt du heller vannet, temperatur og slikt.

Jeg syns håndbrygg ofte er mer leskende og passer godt om sommeren i stedet for espressobasert kaffe. Espressoen liker jeg at er myk og rundt og kjøper dermed ofte kaffe fra Søramerika. Håndbrygg kan godt være mer fruktig, og da passer etiopiske og andre afrikanske kaffetyper godt.

Jeg vet ikke hvor du bor, og hvilke brennerier du har tilgang på kaffe fra?


#4

Carpe Diem sa for siden:

Hørtes herlig ut! V 60 min er i glass, får vurdere å kjøpe en i plastikk også :jupp:


#5

Carpe Diem sa for siden:

Det var egentlig litt slike tips jeg tenkte på :jupp:
Jeg veier kaffe og vann, de jeg har brukt til nå er fra Brasil. Smaker nydelig. Men vekten av kaffen stemmer ikke helt med hva det står på måleskjeen. Har derfor valgt å veie hver gang... Merker at nyansene kommer mye bedre frem når kaffen er håndbrygget. Kjøper fra Sørlandske Kaffebrenneri. Er de afrikanske kraftige på smak eller er det ulike variasjoner der som andre steder?


#6

Tallulah sa for siden:

Ja, mye forskjellig blant de afrikanske også. :jupp: Jeg har ingen klare anbefalinger, jeg eksperimenterer mye og kjøper ofte kaffe som småbrenneriene har bittesmå opplag av. Jeg drikker ikke så mye, så kan ta meg råd til det. Også er jeg en sucker for pene etiketter. :latter: Der er Langøra en favoritt. www.langorakaffe.no


#7

Mei sa for siden:

Må man bruke papirfilter/engangsfiltere på alle typer håndbryggere?



#9

Tallulah sa for siden:

Nei, du kan bruke tekstilfilter.


#10

Orkide sa for siden:

Jeg bruker tekstilfiltre. Jeg synes papir setter smak på kaffen og har fått en venninne til å sy filtre til meg.


#11

Mei sa for siden:

Vasker du dem mellom hver gang de brukes? Hvor mange har du?


#12

Lizzie sa for siden:

Håndbrygget kaffe er best. Det får frem nyanser i kaffesmaken jeg ikke har kjent før.
Min nye dille er frukttørket kaffe, noen ganger bare kalt "natural" som har en helt spesiell fruktig smak, ettersom fruktkjøttet ikke er vasket av før bønnene blir tørket.

Jef foretrekker vel i grunne afrikanske kaffesorter, mens kjæresten min kjøper mye forskjellig, kanskje mest fra Sør-Amerika. Det gir god variasjon!


#13

Carpe Diem sa for siden:

Takk for gode kaffetips! :blomster:
Hvor lenge holder kaffen seg før smak og aroma forringes?:confused:


#14

Carpe Diem sa for siden:

Også når du "vasker" dem først med det kokende vannet? Spennende med tekstilfilter, er det laget i bomull eller lin?

#15

Carpe Diem sa for siden:

Helt enig, det er som en ny verden åpner seg smaksmessig i forhold til "vanlig" traktet kaffe synes jeg :tilber:
Frukttørket må testes ut, takk for tips :blomst:


#16

Tallulah sa for siden:

Norsk kaffeinformasjon skriver litt om dette:
kaffe.no/oppbevar-kaffen-riktig/

Når det er sagt, vi bruker malt kaffe i 1-2 uker, uten at det utgjør enorm smaksforskjell. Kaffen blir selvsagt tørrere, smaken endrer seg, men blir ikke nødvendigvis vond.



#18

Carpe Diem sa for siden:

Takk for tips! :blomst:
Vi har vært i varmere strøk på ferie, så det har ikke blitt så mye håndbrygget i det siste. La den nyåpnede kaffeposen i fryseren før vi dro, håper den fortsatt er ok til hverdagsbruk :jupp:
Nå er det så varmt her hjemme også, at det går mest i kalde drikker:nemlig:



#20

Mei sa for siden:

Takk for tipset! Står i kjøleskapet nå. Gikk med mye mer kaffe enn til vanlig presskanne, det stemmer ja, eller blir den fryktelig sterk?


#21

Harriet Vane sa for siden:

Vi har en v60 og bruker den mye på tur/ferie. Da får man super kaffe hvor enn man er. Det er så mnage dårlige traktere rundt om på hytter og sommerhus. Det verste jeg vet er litt bitter, litt for kald kaffe. Hjemme bruker vi faktisk mest mokkamaster, men man får ikke bedre kaffe til hverdags når man har en skikkelig ren trakter og maler bønnene selv. Vi bruker gjerne presskanne til selskap og har noen stykker.


#22

Mei sa for siden:

Vi skal være en god stund på hytte uten vann og strøm i sommer og jeg funderer fortsatt på hva som er den beste kaffeløsningen der.

Coldbrew var en suksess! Veldig godt!


#23

Tranyn sa for siden:

Tak for info!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.