Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Opp og stå?

#1

Skilpadda sa for siden:

Det heter "opp og stå", gjør det ikke, som i "nå skal bedriften opp og stå igjen"? Selv om det verbet som egentlig knyttes til "stå" ("reise seg", kanskje, eller noe slikt) er forsvunnet/underforstått i uttrykket? :har_stirret_seg_blind:




#4

Divine sa for siden:

Men heter det "Opp og hopp!" eller "Opp og hoppe!"? :viktig:


#5

Toffskij sa for siden:

Opp og hopp, vel!


#6

Divine sa for siden:

Ja, det vil jeg også påstå, men siden jeg flyttet hit til Oslo-området, har jeg hørt mange si "opp og hoppe", så jeg trodde kanskje det var slik det skulle skrives, og at "hopp" bare var dialektuttale.


#7

Bluen sa for siden:

Man får en del treff på begge deler på Google (selv om noen er av typen "De skulle opp og hoppe"). Jeg må innrømme at dette uttrykket i grunnen er litt fremmed for meg.


#8

Candy Darling sa for siden:

Også heter det "ut og jogge", ikke sant?


#9

Toffskij sa for siden:

Ut og jogge, ja!


#10

Fruktflua sa for siden:

Det kommer vel litt ann på om det er snakk om ett hopp eller flere hopp? :klør seg i hodet:


#11

Toffskij sa for siden:

Nei, hvorfor det? Det er jo en oppfordring (og har lite med konkret hopping å gjøre). "Hopp" er et verb i imperativ, og flertall kan ikke markeres på det på noen måte?


#12

Candy Darling sa for siden:

Jeg husker jeg hadde en diskusjon om dette med imperativ med norsklærer i 2. eller 3. klasse. :nerd: Han skrev nemlig konsekvent -e i slutten: Ikke vaske av tavlen, ikke skrive på pulten, ikke løpe i gangen.

Da han ble ufordret av Frk. Flink_og_snotty, sa han at man KAN bruke begge former.

True or False?


#13

Skilpadda sa for siden:

"Opp og hoppe" oppfatter jeg nesten som en slags bevisst barnsliggjøring av uttrykket, litt som "Spise maten sin nå!". Og "Ikke løpe i gangen!" blir noe litt lignende, i mitt øre.


#14

Toffskij sa for siden:

Språkrådet skriver følgende om imperativ:

Det er altså bare ved "vanskelige" konsonantkombinasjoner at man valgfritt kan føye til en -e i imperativ i bokmål. "Hopp!" er nå absolutt ikke en av disse, og Scarletts lærer tok FEIL! :knegg:

Tine "Smuldr! Sykl! Kjevl! Forkludr!" Toff, som BenMurphy ville sagt det


#15

Candy Darling sa for siden:

:happydance:

Mon tro om jeg finner ham i telefonkatalogen. :gruble:


#16

ElinM sa for siden:

Hva er forskjellen på hoppe og jogge, hvorfor bøyer du dem ulikt?


#17

Candy Darling sa for siden:

Det kommer vel an på om det er imperativ eller ikke? Jeg mente det som en delsetning; nå skal jeg ut og jogge.


#18

Divine sa for siden:

Sånn som jeg forsto Tinetoff så dreide "opp og hopp" seg om bøying i imperativ, mens "ut og jogge" dreide seg om det skulle være og eller å, så sånn sett har ikke de to frasene noe med hverandre å gjøre.

Eller? :vetikke:


#19

Toffskij sa for siden:

Som Scarlett sier: "Opp og hopp!" er en enkeltstående oppfordring med en nokså spesiell betydning, et fast uttrykk/idiom, som har lite med konkret, fysisk hopping å gjøre. "Nå skal jeg opp og hoppe" betyr noe annet (og har antagelig noe med f.eks. en hoppbakke å gjøre).

"Ut og jogge" er mye mer fleksibelt. Det kan brukes i imperativ, ja, da blir det "Ut og jogg!" Det kan også være avhengig av et hjelpeverb, som i "Nå skal jeg ut og jogge". I begge tilfeller er det snakk om at man bokstavelig talt skal ut og at man bokstavelig talt skal jogge, til forskjell fra "opp og hopp"/"opp og hoppe"-paret.


#20

Søster sa for siden:

Men heter det ikke "opp og " ?


#21

Benmurphy sa for siden:

Han gjorde nok det, men jeg er ikke helt sikker på hva han tok feil av. Jeg tror ikke de formene Scarlett bruker i eksempelet egentlig er imperativ, selv om han kanskje trodde det. Jeg syns de ser ut som setninger der et underforstått subjekt og hjelpeverb er utelatt; [Vaskehjelpen skal] ikke vaske av tavlen. [Scarlett får] ikke skrive på pulten. Altså samme type konstruksjon som Tinetoff omtaler i:

Ben "jobbe for arbeidsgiveren sin nå" Murphy


#22

Java sa for siden:

Artig diskusjon!

Jeg sliter imidlertid litt med hva det skulle vært hvis det IKKE var "opp og stå". Hva er alternativet?


#23

Toffskij sa for siden:

Det høres veldig snodig ut at noen (og en lærer, av alle mennesker!) bare skulle ha sånne "barnslige" oppfordringskonstruksjoner i inventaret sitt, og ikke vanlig imperativ. Det er ikke tvil om at disse konstruksjonene finnes hos de fleste (og jeg tror de er lagret som enheter, og ikke at en del av setningen aktivt utelates når man produserer dem), men de fleste har nå de vanlige imperativene også.

Det er veldig mange som overforbruker e-er når de skal skrive imperativer, forresten.

Dette er faktisk nært beslektet med det jeg offisielt driver med akkurat nå. :humre:


#24

Candy Darling sa for siden:

Han skrev virkelig: "Til vaskehjelpen: Vennligst ikke vaske av tavlen!"

Var det rart jeg reagerte? Og fremfor alt: hva er galt med "LA STÅ!"

:bisarr verden:


#25

Benmurphy sa for siden:

Jeg var i ferd med å utdype og nyansere (les:ro), og si noe om at det kanskje kan være en sammenheng mellom de ufullstendige konstruksjonene og for mye "e" i imperativ, men der senket iallefall Scarlett teorien min for godt når det gjelder denne læreren ser jeg. :gal:

Ben "som alltid litt for velvillig innstilt" Murphy


#26

Toffskij sa for siden:

Hvis det er noen trøst, tror jeg sikkert det er noe i teorien din, sånn generelt sett. Selv om Scarletts lærer tydeligvis var et håpløst eksemplar. :humre:


#27

Candy Darling sa for siden:

:knegg: Han var også penbergenser, og de har det med å putte inn ekstra e-er her og der. Som potetestappe og seilebåt og desslike. :rolleyes:


#28

Skilpadda sa for siden:

Jeg startet tråden fordi jeg, i manuset jeg holder på å lage register i, kom over følgende setning:

Det er kanskje unødvendig å tilføye at den bedriften han ledet havnet i fritt fall, men nå er kommet opp å stå igjen under ny ledelse.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.