Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva legger du i ordet ressurssterk?

#1

Frost sa for siden:

Ordet ressurssterk brukes ofte for å beskrive folk.

Hva legger du i det ordet?

Vil du beskrive deg selv som ressurssterk?


#2

Strå sa for siden:

Når jeg hører ressurssterk tenker jeg på en som klarer å orientere seg i samfunnet og privatlivet på en måte som gjør at hn gjør det hn skal og får det h*n har rett til. Ikke en allviter, da, men en som vet hvordan man skal finne riktig informasjon osv. når det trengs.

Ja, jeg oppfatter meg som ressurssterk.


#3

Filifjonka sa for siden:

Tja, hva er det å være ressurssterk? At man har noe å bidra med, kan ta vare på seg selv og andre, kan ordne opp i det som trengs å ordnes opp i?

Jeg vil beskrive meg selv som ressurssterk.


#4

Skilpadda sa for siden:

Jeg legger i det at man har det som trengs for å klare seg selv og ta vare på andre, få til det man ønsker og hanskes med de utfordringene man har. Hvis jeg beskriver noen som dette, vil jeg vel mene at man har styr på økonomien (ikke nødvendigvis at man er "rik", men at man har nok til å klare seg og til å være litt fleksibel), og at man er oppegående og kunnskaps- og initiativrik nok til å finne ut av ting og orientere seg (f.eks. i lover og regler), til å få sagt fra hva man mener, og til å få gjort det man synes bør gjøres.

Og ja, jeg regner med selv med i den gruppen jeg kaller "ressurssterke".


#5

TBM sa for siden:

Jeg ser på meg selv som ressurssterk ja. Jeg vil bruke samme beskrivelse som Skilpadda, men legge til at en ressurssterk person er en som klarer å jobbe seg ut av f. eks. økonomiske kriser.

Man kan komme i økonomisk krise selv om man har styr på den. For noen mennesker fører dette til ødelagt økonomi på livstid, mens ressurssterke mennesker kan klare å komme seg ut av det ved å ta initiativ og ansvar.

Men det er et stort negativt aspekt ved merkelappen "ressurssterk" og det er at vi så lett setter den på de det går bra med, mens de som ikke har orden på utdanning, jobb, økonomi osv - så lett blir sett på som ressurssvake mennesker. Det mener jeg er feil, det er mange grunner til at mennesker har det vanskelig.


#6

Olympia sa for siden:

Jeg slenger meg med på de andres definisjon her, og vil også betegne meg som ressurssterk.

Jeg kjenner ganske få som ikke er innenfor denne definisjonen, egentlig.


#7

Hyacinth sa for siden:

Jeg lurer på om det finnes mennesker som ikke vil definere seg selv som ressurssterke? :undrer:


#8

Skilpadda sa for siden:

Det er jeg enig i, altså. :nikker:


#9

Toffskij sa for siden:

Jeg ser på meg selv som ressurssterk, og er enig i definisjonene over.


#10

Skilpadda sa for siden:

Ja, det tror jeg sikkert at det gjør. Men uansett så er jo ikke dette en "enten/eller"-greie, det er en glidende overgang mellom å være "lite", "middels" og "svært" ressurssterk, og jeg vil tro det kommer an på sammenhengen hvilken del av skalaen man snakker om.


#11

Hyacinth sa for siden:

Ja, det har du sikkert rett i. Jeg tror nok likevel at mange vil definere seg som mer ressurssterke enn andre vil si at de er. Jeg har liksom vanskelig for å se for meg at mennesker som f.eks. ikke har klart seg på skolen, ikke tatt noen form for utdanning, nesten ikke har inntekt, ikke er av de smarteste i verden etc etc vil karaterisere seg som ressurssvake.

Siden jeg jobber i skolen, så tenker jeg nok mye "skoleflinkhet" når jeg skal definere ressurssterk. Jeg er ikke så opptatt av f.eks. økonomi, men å ha kontroll over sitt eget liv, også økonomisk, er selvsagt en avgjørende faktor.


#12

Lykken sa for siden:

Jeg er enig i definisjonene over her. Men jeg synes ikke "skoleflinkhet" må være en faktor, det er f.eks mange selfmade personer med egne firma etc som er svært så ressurssterke uten å ha vært gode på skolen eller har tatt høyere utdannelse.


#13

Skilpadda sa for siden:

Det er mange positivt ladede ord som antagelig de fleste ville kunne bruke om seg selv (eller som de i alle fall ikke ville si at de ikke er), men som det likevel gir mening å bruke for å snakke om én gruppe til forskjell fra resten. "Morsom", for eksempel, eller "snill" - jeg kan si noe om at "snille mennesker gjør sånn-og-sånn", eller påpeke at "det er lettere å få til slik-og-slik hvis man er snill", og folk vil skjønne hva jeg mener, selv om det antagelig er veldig få mennesker som egentlig passer til å få merkelappen "slem".


#14

Skilpadda sa for siden:

Ja, det er vel litt det som er poenget med å bruke "ressurssterk" i stedet for "skoleflink". :) Hadde det vært fullt sammenfall mellom disse betegnelsene, kunne vi jo greid oss med den ene - men som du påpeker, finnes det mange ressurssterke som ikke har vært skoleflinke, og det finnes også en hel del som gjorde det bra på skolen, men av ulike grunner har kommet veldig dårlig ut senere likevel. (Men jeg tror det er stort overlapp mellom gruppene "skoleflink" og "ressurssterk".)


#15

Hyacinth sa for siden:

Ja, det er litt feil å bruke det ordet, men du skjønner vel litt hva jeg mener? De fleste som har klart seg bra på skolen, vil ende opp som ressurssterke mennesker. Ikke alle, men de fleste.


#16

Lykken sa for siden:

Ja, det var jo en kommentar til ditt innlegg. :) Jeg er enig, men har også sett en del eksempler på det motsatte, så ville bare påpeke at det ikke var en absolutt forutsetning for å bli ressursterk. Min erfaring er at det mange ganger har med familiebakgrunn og hvilken bagasje man har fått med seg, selv om det uansett finnes alle mulig unntak i alle kategorier. Det blir jo egentlig selvfølgeligheter jeg sier her.


#17

Esme sa for siden:

Jeg jobber i helsevesenet og om en pasient er ressurssterk eller ikke er en viktig faktor når man kartlegger hva slags hjelp de trenger og hva slags samarbeidsevne man kan forvente.

Jeg synes vel også at det er en svak korrelasjon mellom skoleflinkhet og ressursstyrke senere i voksenlivet, men den er ikke sterk. Det er mange andre faktorer som spiller inn, f.eks. så er i pasientsammenheng en 30 + dame med høy utdannelse (og ja jeg vet at det handler om mange her og det er ikke vondt ment, bare en observasjon) veldig ofte ganske ressurssvake som pasienter fordi de er lite villige til å samarbeide, de er veldig nevrotiske og takler motgang generelt veldig dårlig.

En bonde fra indre Hedmark er ofte mer ressurssterk i en slik sammenheng fordi de takler at livet går dem i mot fra tid til annen og er mer tålmodige og er generelt mer pragmatiske og fornuftige.


#18

Observatøren sa for siden:

Jeg er enig i definisjonene som forekommer over, og ja, jeg regner meg selv som ressurssterk.

En som er ressurssterk har også evne til å reflektere utover sin egen person.


#19

Skilpadda sa for siden:

Esme: Jeg tenkte på, men skrev tydeligvis ikke, at hva "ressurssterk" betyr vil avhenge av sammenhengen - veldig generelt mener jeg med ordet noe i retning av "godt utrustet til å takle sin egen situasjon". Jeg skjønner godt hva du mener med eksemplene dine.


#20

Che sa for siden:

Definisjonene ovenfor er jeg også enige i. - Jeg anser meg selv som ressurssterk. Ikke at jeg har hatt noen økonomiske kriser eller noe slikt for å bevise det, men :sparke:

Jeg tror mange definerer seg som ikke ressurssterke. - De med mye sosialhjelp, de med behov for ansvarsgrupper for å få hverdagen til å fungere, de med økonomistyring etc - mange av disse har kanskje ikke forståelse for begrepet "ressurssterk" og det er kanskje mer enn nok i seg selv for å si at de ikke er det.


#21

Michayla sa for siden:

Enig med du, ser det ofte hos pasientene her og.

Ressursterk kan være seg mye forskjellig.

Og jeg tar ikke økonomi med i bildet her så mye egentlig.

Man kan ha en knipen/dårlig økonomi uansett årsak og likveld være veldig resurssterk som person og individ.
Ikke alltid det har med utdannelse og viten om det som skjer i samfunnet som avgjør om man er resurssterk.
Men helheten av hele mennesket.

De som har stå på vilje,arbeidsom, empati, evne til å sette seg inn i andre situasjon, stå på for seg selv og andre for å klare seg opptimalt, kan ta imot hjelp når en selv er sliten og ikke klarer mer, tar vare på seg selv og mennesker rundt en. Rett og slett har bein i nesa.


#22

Kate sa for siden:

:dulte:


#23

Hyacinth sa for siden:

Ikke for at det nødvendigvis har noe med saken å gjøre, men jeg vil bare presisere at jeg i begrepet skoleflinkhet ikke bare mener at man er flink i matte og norsk, men like mye at man er sosialt og emosjonelt velfungerende. Det er i hvert fall faktorer som vi i skolen vurderer som en del av helheten.


#24

Nabbe sa for siden:

Når jeg bare leser ordet, sånn inne på nett eller noe, så føler jeg at det brukes på en veldig nedsettende måte, om mennesker som feks ikke har mye utdanning, og som feks får barn tidlig, før man har 100.000 på bok og ordnet liv...

Men man kan da være vel så ressurssterk selv om man er i en annen situasjon enn de som betegner seg selv som ressurssterke.


#25

Hyacinth sa for siden:

Ja, der har du et viktig poeng. Det er ikke på alle områder man nødvendigvis er like ressurssterk. Eller, jeg vil vel kanskje heller kalle det evnen til å takle motgang.


#26

mammamia sa for siden:

Enig med deg,


#27

Skilpadda sa for siden:

Tenker du på ordet "ressurssvak" nå, eller mener du at ordet "ressurssterk" brukes nedlatende? Hvis det er "ressurssvak" du mener, så er jo det forsåvidt et "nedsettende" ord, som jeg vil si betyr at man ikke er i stand til å klare seg selv, ikke klarer ta vare på familien sin og slikt. (Og selvsagt gjelder ikke dette alle som har liten utdanning eller får barn tidlig.)

Jeg synes ellers ikke det er riktig å dele inn befolkningen slik at alle er enten "ressurssterke" eller "ressurssvake", det er ikke så absolutte begreper, og det er glidende overganger, og det kommer an på hvilken sammenheng man snakker om.


#28

Nabbe sa for siden:

Ressurssterk brukes ofte føler jeg, for å fortelle at en selv er det, og at man unngår å bruke ordet ressurssvak, men heller fremhever hva man selv er.


#29

Skilpadda sa for siden:

Jeg synes ikke jeg så ofte ser at det brukes slik, men det kommer vel an på hva man leser og hvilke diskusjoner man tar del i.


#30

him sa for siden:

Jeg synes ordet ressurssterk viser til at man har et "buffer" mot omverdenen, noe som man kan bruke til vern når dagene blir tunge. Eksempelvis tenker jeg både på det å sitte godt i det økonomisk, det å ha god helse, det å være veldig intelligent, det å ha stor familie som bryr seg og det å være kreativ som å være ressurssterk. Det er ingen andre sammenhenger mellom disse egenskapene synes jeg enn at de gir folk en ekstra drahjelp i motbakkene. Dette er fortrinn i et kronglete liv.

Jeg er ressurssterk på enkelte områder og ressurssvak på andre.


#31

tink sa for siden:

Dette synes jeg var veldig klokt formulert.

Selv sliter jeg litt med det ressurssterke skallet mitt i perioder da jeg skulle ønske flere så hvor redd og utilstrekkelig jeg også kan føle meg.


#32

lijander sa for siden:

Når jeg tenker på en ressurssterk person

  • en person som er i stand til noe av seg selv
  • en person som kan se positivt, selv i motgang
  • en person som jobber for å komme seg ut av vanskeligheter, ikke bare setter seg ned å venter på at andre skal hjelpe

Jeg mener at en ressursterk person ikke er en som må sitte godt i det økonomisk, ha 130 i iq osv.
En ressurssterk person er en som gir noe til andre, hjelper andre gjennom vanskelige tider. En som klarer seg selv.

Pluss masse av det som dere andre har skrevet.

Jeg ser meg ikke selv som ressurssvak iallfall :blunke:


#33

Siri sa for siden:

At man mestrer de utfordringene man står overfor (innenfor livets normaliteter...). Jeg mener også at det må ligge litt kunnskap og evne til refleksjon til grunn for å defineres som ressurssterk. Og ja, jeg definerer meg selv som ressurssterk. :nikker:


#34

Siri sa for siden:

Dette er en veldig god definisjon synes jeg.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.