Tussa sa for siden:
Eg kan ikkje lage bollar men vil gjerne vere ei God Mor TM og lære meg det. Kjøkkenmaskina mi takle fint mjølmengde på et kilo og eg blir så takknemlig om nokon kan gi meg ei bombesikker oppskrift som kan passe til det. :o
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Har du noen gode oppskrifter å dele, eller er på jakt etter noen gode oppskrifter? Da er dette det rette forumet.
Tussa sa for siden:
Eg kan ikkje lage bollar men vil gjerne vere ei God Mor TM og lære meg det. Kjøkkenmaskina mi takle fint mjølmengde på et kilo og eg blir så takknemlig om nokon kan gi meg ei bombesikker oppskrift som kan passe til det. :o
kisha sa for siden:
HVETEDEIG ALA ESPELID
1. 100 gr margarin
2. 3 1/2 dl melk
3. 50 g gjær
4. 1 dl sukker
5. 1/2 ts kardemomme
6. 1/2 ts hornsalt (natron)
7. ca. 500 g hvetemel
pensling:
1 egg
2 ss vann
Smelt 1 - ha i 2. varm til 37 gr - rør 3. i litt av 1. Bland resten av 1 i. Bland 4 og mesteparten av 7 med 5 og 6.
Boller
10-12 min - 230 gr. nederst i ovenen.
Elt deigen smidig og blank. Dekk med plast og klut, hev 30 min eller dobbelt størrelse. Ta deigen på bordet og trill 24 emner. Sett på plate og etterhev 30 min.
Kringle - samme deig
200gr i 25-30 min.
Kjevle deig til lang pølse, klapp flat og bred. Smør på tykk eplemos eller syltetøy eller fyll med rosiner - sukat - aspikat - sukker e.l. Rull sammen - tril endene litt tynnere.
Ha på - perlesukker og mandelflak
Ha på meligsglasur etter steking.
Isolde sa for siden:
denne oppskriften elsker jeg:
5dl melk
100g smør
1ts kardemomme
1pk gjær
750g mel, går ofte litt mer.
1,5dl sukker
ha heller litt for lite mel enn for mye og elt godt. Det er trikse for gode boller.. og hevingen! etterhev gjerne i 45 min eller mer.
jeg er kjent for mine boller langt ut over kommunegrensen :p
Observatøren sa for siden:
Og ikke lag deigen for tørr. La den heller forbli klissete, og bruk litt matolje (ikke oliven :knegg: ) når du triller ut bollene.
safran sa for siden:
Og for all del - ikke bruk margarin! Bruk smør. Og så pleier jeg å piske sammen et egg, og ta mesteparten i deigen. Spar akkurat nok til å pensle bollene rett før steking.
Tussa sa for siden:
Klissete?? :urk: Hatar klissete deiger. Kanskje derfor eg ikkje får det til. :knegg:
Isolde sa for siden:
Vist du skal lage runde boller kan du bruke en kopp eller noe lignende til å rulle ut bollene.
del deigen opp i emner og sett koppen over et emne og rull rundt. innimellom blir det bare rot og ofte blir det perfekte rundt boller som er litt klissete ;)
Dixie Diner sa for siden:
Klissete deiger gir best resultat, da blir bollene såå saftige. :nam:
Jeg skal prøve Isoldes oppskrift til helgen.
Noba sa for siden:
Safran har et godt tips, jeg synes i alle fall at søte hvetedeiger blir mye lettere å jobbe med og luftige og fine når jeg har i egg. Ellers så synes jeg at boller er mye bedre uten kardemomme i så jeg hadde droppa det. Skal du ha i rosiner så tilsett de helt på slutten av eltingen eller når du baker ut, hvis ikke blir de bare mos.
safran sa for siden:
Tipset er å ha i nok smør, da blir ikke deigen klissete. ;)
Dixie Diner sa for siden:
Neinei, det må være kardemomme i bollene. Kardemomme er jo himmelsk!! Det er jo det som gir hele den deilige bollesmaken.
Noba sa for siden:
:niks: Kardemommesmaken gir bare assosiasjoner til sånne slappe og deigete kjøpeboller synes jeg. Ødelegger hele greia :nemlig:Dixie Diner sa for siden:
Pøh, du har ikke peiling. :fnys:
Isolde sa for siden:
Jeg har alltid masse masse kardemomme i når jeg baker småboller.. på andre typer boller er det ikke så nødvendig.
Dixie Diner sa for siden:
Jeg er kardemommoholiker. Det er et av de beste krydderne jeg vet, så jeg har det i både skoleboller, kanelboller og vanlige boller. Mest i vanlige boller da, holder litt igjen på de andre typene.
Nessie sa for siden:
Jeg lager alltid bare på slump når det gjelder boller og sånn.
Hiver i litt mel i maskina, tilsetter tørrgjær og litt salt. Og litt sukker da.. ;)
Og så har jeg i lunka vann/olje til deigen blir sånn passe. Hiver oppi 1-2 egg og.. det gjør susen for gjærdeigen synes jeg! :jupp:
Så står den og elter en stund. Mine deiger ser sjelden veldig klissete, akkurat passe ;)
Lek og lær!
Og IKKE kardemomme nei :niks:
safran sa for siden:
Boller uten kardemomme er ikke boller. :overlegen:
Noba sa for siden:
:snurt:Smak og behag sier nå jeg. Syntes det var greit at Haugtussa fikk vite at kardemomme er ikke er en obligatorisk ingrediens i boller. Så det så :knegg:
Nessie sa for siden:
:highfive:
Filifjonka sa for siden:
Å jo!
Tussa sa for siden:
:blabla:
Tusen takk! ;)
Nessie sa for siden:
Haugtussa: tror du "problematiserer" bolledeig litt nå altså ;)
Du slumper jo på annen mat, og får det til. Er overbevist om at det går her og! :jupp:
Du ser jo når deigen er passe god.
Tussa sa for siden:
Nei, det er det eg ikkje gjer. Det blir liksom berre hardt. Men no har eg ikkje baka bollar på nesten to år, så kanskje eg skal gjere eit forsøk til veka. :o
Tussa sa for siden:
Faen, det går jo ikkje. Eg har jo fokusveker! :gaah:
Nessie sa for siden:
Bake og gi bort? :blånn:
Nenne sa for siden:
Nå skal du få bolledeigoppskriften min, den har åtteåringen min og ei yngre venninne av henne bakt hver sin doble porsjon av helt selv bare med litt overoppsyn fra meg. Så grei er den. :nikker:
16 boller
600 gram hvetemel
100 gram sukker
1/2 ts kardemomme
100 gram smør
50 gram gjær
3 1/2 dl melk.
evnt. rosiner
Smøret smuldres i det tørre, gjæren løses opp i lunken melk. Elt deigen sammen og hev til dobbel størrelse. Bollene kan fylles med mandelmasse, tykk vaniljekrem eller marsipan.
Bollene skal etterheve på plata. Pensles med egg og stekes i ca. 15 minutter ved 225 grader på nederste rille.
Jeg lager ofte kanelsnurrer av denne bolleoppskriften. Da kjevler jeg ut til en stor firkant, smører et tynt lag smør over og strør med sukker og kanel. Ikke ta for lite! Det er kjempeskuffelse når det lukter nydelig av kanel og så smaker det nesten ingenting!
[font=Times New Roman][/font]
Det går også an å lage ei kringle av denne. Bare kjevl ut en firkant, legg en tykk "pølse" av vaniljekrem på og rull sammen og lag en ring av rullen. Stek i en halv time på 175 grader. Pynt med melis og kokos.
mimmo sa for siden:
Og la deigen heve leeenge, da blir bollene enda bedre:-)
Sløyf kardemommen
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.