Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Matmuffins med gjær?

#1

Sue sa for siden:

Er det noen grunn til at man bruker bakepulver i matmuffins istedenfor gjær? Fant dette på en nettside:

"Bakepulver er en blanding av kullsyresalter og en syre. Ved tilgang på fuktighet og varme frigjøres kullsyrer i kullsyresaltet. Bakepulver anvendes
for å heve deiger med høyt sukker- og fettinnhold, og hvor gjær vanligvis
ikke anvendes. "

Og da skjønner jeg ikke helt hvorfor man absolutt må benytte bakepulver i matmuffins - det er jo verken høyt sukkerinnhold eller fettinnhold (?) i matmuffins.

Jeg har bakt matmuffins ved et par anledninger og de er kjempegode helt nystekte. Men dagen etter er de tørre og litt kjipe og etter å ha vært frosset er de ikke særlig bedre. Gjør jeg noe galt? Eller er det bakepulveret som gjør det?

Finnes det noen gode oppskrifter med matmuffins som inneholder gjær?


#2

Mei sa for siden:

Det synes jeg hørtes ut som en god ide. Noen som har prøvd å bruke gjær i stedet for bakepulver?


#3

Søster sa for siden:

Jeg lover å teste ut ved neste anledning. En halv pakke tørrgjær på en sånn vanlig porsjon, kanskje?


#4

Mei sa for siden:

Vet ikke hva som er vanlig posjon for deg jeg? Jeg lager som regel 12 muffins i slengen. Ved å bruke gjær vil jo det ta lenger tid å lage dem. Det krever vel både for- og etterheving?


#5

Søster sa for siden:

Jo, jeg mener tolv stykker er en vanlig porsjon, så klart. Også ville jeg muligens prøvd å bare etterheve, sånn at det fortsatt skulle føles kjapt og enkelt.


#6

Mei sa for siden:

Det burde jo bli bra :gruble:


#7

Ina sa for siden:

Mulig det går bra, men da må du varme opp noe av væska i deigen. Kommer ann på oppskrifta om det er noe som egner seg til oppvarming da.


#8

Pingis sa for siden:

Da blir det jo egentlig bare en litt løs rundstykkedeig, det er jo ikke mer hokus-pokus enn som så.


#9

Sokk sa for siden:

Men altså, det blir vel ikke akkurat muffins med gjær? :blond: Muffins er etter min mening bakt med bakepulver, pr. def. Gjærbakst er liksom noe annet. :nemlig:

Eller kan alt som lages i muffinsformer kalles muffins? :eksistensielle muffinsundringer:


#10

Pingis sa for siden:

Jeg må nok si meg enig med Sokk, altså. Det blir rundstykker i muffinsform. :nemlig:


#11

Sue sa for siden:

Ja, det gjør kanskje det, men det er egentlig helt greit, det - bare de er like gode nystekte som dagen etter. ;) For jeg tenkte primært at matmuffins skulle bytte ut brødskiver i matpakka en gang i ny og ne, og da må de smake godt dagen etter at de er lagd, evt tatt ut av fryseren.

Veldig fint om noen tester ut og kommer med erfaring og evt oppskrift. :D


#12

rajraj sa for siden:

Hvordan er muffinsoppskriften din, Sue? Jeg synes matmuffinsene jeg lager er ganske gode dagen etter, jeg. Og merker ikke forskjell om de har vært fryst. Pleier å ta dem ut av fryseren om morgenen og legge i matpakke, så er de som ferske når det er klart for lunsj.


#13

Sue sa for siden:

Nei, altså - jeg har bare prøvd et par jeg har funnet rundt om på nettet når jeg har googlet "matmuffins". Mulig jeg har vært uheldig altså. Jeg kan jo evt søke litt her på FP og finne en oppskrift som flere er fornøyde med og prøve den. (Hvis ikke du har en, da? :blafre: )


#14

rajraj sa for siden:

Jeg bruker Stikka/Iset sin og varierer fyllet hver gang. Blir veldig bra altså:

4 egg
8 dl mel (50/50 siktet hvete og mer grov type)
1 beger mager kesam
2 ts bakepulver
litt salt
1-2 dl melk til å spe røren med
1-2 hvitlløksfedd
oregano/timian/persille

Bland sammen kesam, egg, presset hvitløk og krydder. Bland det tørre og tilsett i det våte. Spe med melk til røra blir passe. Den skal være skikkelig tykk, men det skal gå an å røre inn fyllet uten å svette!

Jeg bruker alltid: Skinkebiter, oliven, revet ost eller fetaost, hakket purre.
Ofte har jeg også i: Revet gulrot, mais og/eller soltørkede tomater i olje.

Stekes cirka 20-30 minutter, midt i ovnen 175 grader. Jeg bruker muffinsbrett fra Tupperware, de er litt større enn små papirformer, og jeg får cirka 25 stykker.

Med en gang de er avkjølt, putter jeg (de som er igjen etter prøvesmakinga) i fryseren.


#15

Sue sa for siden:

Takk rajraj - skal jammen gi de en sjanse. ;)

Hvis ikke dette funker heller, blir det rundstykkemuffins dersom de skal brukes i matpakke. :)


#16

Søster sa for siden:

Jeg bruker samme oppskrift, men dine blir mykere og mer luftige enn mine. Kan det være noe med ovnen?


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.