Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvilken varmmat serveres i barnehagen?

#1

Cascaye sa for siden:

Hvilken varmmat serveres i barnehagen/ hos dagmamma?

I barnehagen til snuppa serveres det mye halvfabrikata/lettvint mat.
Ikke nødvendigvis noe galt i lettvint mat, men jeg synes f.eks Pasta di Parma en gang i uken er en dårlig løsning.

Jeg savner fokus på varmretter som inneholder friske, ferske grønnsaker/kjøtt/fisk, og kanskje en dag i uken med økologisk mat. Både for barn og foreldres skyld. Kanskje kan dette være med på å øke interessen for økologiske produkter blant foreldrene? Det har selvsagt en økonomisk side, for "ordentlig" mat koster mer enn noen poser Pasta di Parma.

Hvordan kan jeg ta opp dette med barnehagen? Direkte med styrer? De ansatte på avdelingen? Foreldrekontaktene?


#2

Mammateur sa for siden:

Ta det opp med foreldreutvalget, du.

I vår barnehage har det blitt veldig mye bedre etter at vi tok det opp. Jeg synes nemlig, som du, at posetomatsuppe og Toro lasagne ikke kvalifiserer som god, sunn mat for barnehagebarn.

Nå går det mye i hjemmelagde supper, fiskekaker, poteter og grønnsaker, pasta med saus (hjemmelaget, ikke pose.) På tur får de fremdeles posesuppe, men man kan muligens ikke være altfor kravstor heller.

(Jeg vet forøvrig at en posesuppe en gang i blant ikke er verdens undergang, men det skal så utrolig lite til for å lage ordentlig mat i stedet!)


#3

Nooria sa for siden:

Huff dette er et vanskelig tema :trist: Jeg tror nok at de fleste barnehager serverer pasta (dvs kun pasta med saus og ikke noe kjøtt/fisk), pannekaker, fiskepinner og Toro tomatsuppe. Det er det barna spiser og det er det budsjettet tillater :sukk:


#4

Mei sa for siden:

I barnehagen til ztjerna er det pasta med pølse/kjøttkaker en gang i uka, fiskepinner/fiskekaker et par ganger i uka og havregrøt en gang i uka.

Jeg er ikke superfornøyd men jeg er heller ikke misfornøyd. Han er inne i en kresen fase og jeg tror ikke de ville fått han til å spise noe særlig annet heller. Jeg har likevel tenkt å slå et slag for fullkornspasta etterhvert (for det regner jeg med de ikke bruker). Og en mer variert meny.


#5

Skilpadda sa for siden:

Fiskekaker med grønnsaker, stekt fisk med grønnsaker, pølse, tomatsuppe, grøt, ostesmørbrød og grønnsakssuppe med kjøttboller er ting jeg husker, i alle fall. Vanligvis er det grønnsaker til, de er forholdsvis kostholdsbevisste. De pleier å skrive opp ukemenyen på tavlen i gangen, men det er ikke alltid jeg ser så nøye på den. :flau: Noen ganger lager de latinamerikansk mat av forskjellig slag, når det er noen av de latinamerikanske som er matansvarlige.


#6

Michelle sa for siden:

Til de som ikke har spist frokost serveres det hver dag havregrøt.
En gang pr uke serveres det varm mat og da allt fra ren fisk med poteter og grønnsaker. pasta, ostesmørbrød. De prøver å la barna ta del i matlagingen. Brødbaking osv. Det meste er laget fra grunnen.
Det er fruktmåltid kl 14 hver dag.
To dager i uken får barna med seg niste og de andre to dagene er det brødmåltid i barnehagen e.l.
Jeg er svært fornøyd med kostholdet og det er satt stor fokus på rett ernæring.


#7

Canisa sa for siden:

Nå er det fredagene som er "varm-mat-dag" og da har snuppa fri, men etter ukeplanene serverer de alt fra tomatsuppe og brød, hjemmelaget pizza til hjemmelagde kjøttkaker og potetmos som de hadde sist fredag.
Synes ikke det er noe krise om de serverer posesuppe eller pasta di "ett eller annet" av og til, men jeg hadde ikke syntes det var ok om det var det eneste som ble servert.


#8

My sa for siden:

Er ikke sikker, det eneste jeg vet om helt sikkert at de har spist er grøt, fiskekaker i pitabrød og pølser da de var på tur i marka.


#9

ebba sa for siden:

I vår barnehage har de en egen kjøkkenassistent på fulltid, så det som blir servert av varmmat er hjemmelaget. De har også hjemmebakte brød daglig og daglige fruktmåltider. Barnehagen har sunt kosthold som ett av satsingsområdene og har kuttet ut cornflakes, syltetøy på brødskiven, fiskepinner, yoghurt, sukker på havregrøten m.m. Poden spiser det meste han får servert i barnehagen, hjemme er han litt mer kresen. :knegg:

Jeg ville nok ha loddet stemningen hos styrer eller tatt det opp med FAU.


#10

Bokormen sa for siden:

Var barnehagen deres med i et magasin for en stund siden?


#11

ebba sa for siden:

Ikke som jeg vet om. Hvilket magasin?


#12

polarjenta sa for siden:

Vi har akkurat nå en diskusjon i barnehagen der jeg jobber og min sønn går ang dette med varm mat..Og det er sannelig ikke lett å finne mat som er enkelt og lage og ikke tar for lang tid når man skal lage til 60-70 unger på engang.. Vi har ingen kjøkkenassistent og det går derfor på omgang hvem som lager.. Til nå har det vært det tradisjonelle som fiskekaker med brød eller makaroni, karbonader med brød, pølser og mos, fiskepinner og mos og tomatsuppe. Vi har nå bestemt at vi skal fortsette med fiskekaker, karbonader og servere det på grovt brød med litt grønt til. Husker ikke helt hva mere vi ble enige om.. Men det somendel av foreldre sa i fohold til dette med varm lunsj var at det ikke var nødvendig at det var et fullverdig middagsmåltid siden det er såpass tidlig på dagen og de fleste spiser middag når dem kommer hjem..


#13

Nooria sa for siden:

Hva mente de da med "fullverdig"? Jeg tror f.eks at Karbonade på grov brødskive (hvis det ikke er grov brød a la "kneip fra Rimi") med grønnsaker til er mer fullverdig ernæringsmessig enn mye av det barnehager vanligvis serverer. Jeg tviler f.eks på at det er noe særlig næring i potetmos fra pose (dessuten skal det visstnok være verstingen mht E-stoffer).


#14

Senna sa for siden:

I "vår" barnehage har de bare varmmat en gang i uka. Og da er ungene med og lager maten, så det er sikkert ikke noe helt avansert. De ligger vel i spekteret fra fiskepinner via pasta til lapskaus og jordskokksuppe laget av egen avling.


#15

Vimsen sa for siden:

De har varmmat hver fredag. Det er ganske ofte litt enkle løsninger, men jeg synes egentlig at det er bedre enn ikke varmt i det hele tatt. Ungene synes fredager er høytidsdag, så jeg prøver å lese månedsplanen uten å puste. :knegg:


#16

IOA sa for siden:

Uka som gikk ble det servert følgende i vår barnehage: torskerogn, spansk omelett, lungemos, spaghetti med pesto og meksikansk gryte. Uka før der var det risgrøt, fiskeboller, linser og brødmat to ganger.

Noe halvfabrikata er det i vår barnehage, men ikke bare - heldigvis. Jeg syns det er flott at de tar seg tid til å lage varmlunsj nesten hver dag nå. Jeg syns også det er positivt at de lager mye forskjellig mat, sånn at ungene får smake på ulike ting.


#17

Koma sa for siden:

I vår barnehage serveres det ikke varmmat i det hele tatt:(
Så jeg ville vært fornøyd om de i det hele tatt fikk ett måltid, og da ville menyen vært underordnet (så lenge det ikke var pannekaker med syltetøy hver dag)


#18

Inagh sa for siden:

I barnehagen til Storebror har de vært så heldige å få midler til å ansette en flott kjøkkenassistent.
Fire dager i uka serverer hun grovbrød med diverse sunt pålegg, og en dag i uka er det varmmat som hun lager.
Jeg vet det varieres litt mellom tomatsuppe, lasagne, kjøttkaker og fiskemat av ymse slag.


#19

Nete sa for siden:

I vår bhg serveres det varmmat hver fredag. Det kan være f.eks gryterett, fiskekaker, fiskesuppe, karbonader osv.
Jeg har stor forståelse for at de bruker mye "lettvindtmat" når det er snakk om å lage mat til nesten 80 unger!
Jeg regner med at alle som er så opptatt av at det ikke skal serveres halvfabrikat i bhg er like flinke til å lage middag fra bunnen av selv på hjemmebane?
Hva gjør det da i så fall at barna spiser f.eks ferdigkarbonader i bhg en dag i uka?
Syns mange er litt hysteriske hva krav til bhg angår..


#20

Maverick sa for siden:

Varmmat hver fredag, og da er det selvfølgelig tomatsuppe, men også "ordentlig" grøt, litt mer mangfoldig kulturell mat, dvs. risbaserte ting, nanbrød osv.

Noen ganger er det topp, andre ganger er det lettvint. Så lenge det er mer topp enn lettvint er jeg fornøyd!


#21

Nessie sa for siden:

Så lenge barnehagene ikke har kjøkkenassistent/kokk som lager maten, OG har det budsjettet de har - så vil det nok fort bli "lettvinte" løsninger, bestående av en del halvfabrikat.. :nemlig:

Skal man lage alt fra bunnen av, steke og ordne mye grønnsaker, bake etc.. så tar det tid. Og hovedjobben vår er jo å ta vare på barna, og om en voksen skal stå i flere timer med mat, så blir det (dessverre) litt feil.. :sukk:

I vår barnehage har vi smøremåltid hver dag, og varmmåltid en gang innimellom. Da blir det enten grøt, suppe (grønnsakssuppe er genialt, da kan barna være med), pizza etc..

Tror nå barna "overlever" dette også, jeg vet iallefall at i mitt liv vil det ikke alltid være tid til å IKKE bruke Toro :knegg:


#22

Fara sa for siden:

Jobber ikke i bhg selv, men vil bare signere dette innlegget.
Jobber på SFO og der prøver vi også å ha varm mat, men det er ikke så lett.


#23

polarjenta sa for siden:

med fulleverdig middag var det ment som en vanlig middag hjemme med alt det innebærer...Så nettopp derfor syns foreldrene at karbonader, fiskekaker o.l på grov brødskive var like greit som fiskekaker og makaroni f.eks...


#24

apan sa for siden:

Hos oss er det også mye typer pasta, frityrtorsk, suppe etc, tilsvarende lettvint som skissert over her. Ostesmørbrød har de også ofte. Jeg er ikke så opptatt av det. For meg er ikke dette med varm mat noen stor kampsak, jeg synes godt de kunne hatt brød hver dag, men det er helt greit at de varierer litt. Jeg synes selvfølgelig det hadde vært topp med mer frisk mat og rene råvarer, også i barnehagen, men dette er ikke viktig for meg. Jeg ser begrensningene og signerer nok dem som mener at vi bør være litt fleksible her. S går i en liten familiebhg, og de har ikke kjøkkenassistent. Jeg vil heller at de skal bruke tid på å gjøre hyggelige ting med barna enn å lage mat. Det gjelder forøvrig meg selv også, selv om vi forsøker å være noe mer avanserte enn barnehagen.


#25

Bokormen sa for siden:

"Foreldre for barn" tror jeg det het. Altså ikke Foreldre og barn. Det er et magasin som ikke selges i vanlige butikker, jeg leste det på biblioteket.

Uansett, der var det en artikkel om en barnehage som hadde ansatt en kjøkkenassistent. :) Jeg mener det var en friluftsbarnehage.


#26

Candy Darling sa for siden:

Her er det også varmmat hver fredag, og det er uten unntak pølse eller ferdigpizza. :himle:

Jeg starter ikke noen kampsak av det, men synes ærlig talt de kunne variert LITT. Fiskekaker var ikke dumt! Det er vel ikke verdens sunneste mat, men bedre enn pølser og grandis. :noterer til foreldremøtet:


#27

Nooria sa for siden:

Jeg er egentlig litt i mot varmmat i barnehagen... dette fordi budsjettene tilsier at det blir junkfood. Da synes jeg det er bedre at jeg får ordne med maten selv.

Unger har en tendens til å være veldig glad i den typen mat, og den viktigste grunnen til at jeg ikke synes det er ok selv om det bare er en gang i uken, er at han da fort bare vil ha sånn mat.

Dessuten, så burde man kunne stole på at de tar vare på barna på beste måte når man betaler dem for å ta hånd om barna i hverdagen. Når jeg sender ungen min i bursdag, regner jeg med at han får kaker, godteri og junkfood, men det burde ikke være slik i hverdagen.


#28

TGM sa for siden:

I barnehagen vår har det gått mye i pasta med ketchup eller uante pølsevarianter. De hadde fisk en gang i fjor, og da var det fiskepinner og pommes frites.
Jeg synes at det faktisk hadde vært bedre å kutte varmmaten enn å servere det de har servert.

Når man ikke har tid, kunnskap eller penger til å servere ungene skikkelig mat, så får det heller være.


#29

Bel@ni sa for siden:

Fiskekaker, fiskepinner, kjøttkaker, makaronigrateng, tomatsuppe, pizza, lapskaus osv

Er veldig fornøyd vi, med tanke på lite å rutte med og at det er de ansatte som selv ordner maten.

Dessuten er dette ei avdeling for unger med astma og alergi, og de lager ofte varmmaten i 3 forskjellige utgaver, så alle kan spise den.


#30

Cascaye sa for siden:

De har ansatt en kokk i barnehagen til snuppa, han har også sertifikat for kjøring av minibuss. Barnehagen har egen minibuss.

Desverre får ikke barna dradd nytte av hans kunnskaper og kompetanse, da han har vært sykemeldt nesten siden han begynte. :)

Skal snart ha foreldresamtale, jeg kommer til å nevne dette med maten da, mest for bare å høre deres synspunkter.

Ser utifra svarene her, at barnehagen vår er ganske "normal".


#31

Butterfly sa for siden:

Jeg er veldig enig i at varmmaten i barnehagen bør bli veldig mye bedre og litt mer oppfinnsom, føler det går i det samme nesten hver gang. Men det er mye å tenke på, som allergier og forskjellige nasjonaliteter som ikke kan spise alt vi kan. Og det går bort 1 voksen fra avd ganske lenge som kanskje burde vært på avd. Jeg ønsker meg kokk i min barnehage så får vi se hva de sier om det :)


#32

Nessie sa for siden:

Jeg ønsker meg også kokk og mer penger i "min" bhg :D
Men så lenge vi ikke har det. Så har vi heller ikke hverken tid eller ressurs til å lage de helt "store" middagsmåltidene. Men synes ikke varmmåltid i barnehagen trenger å være erstatning for middag heller, men mer et enkelt lunsjmåltid. Dette er jo litt for å variere - sånn at man ikke spiser brød hver dag også.


#33

Skremmern sa for siden:

Det er en sånn en her inne også. :rørt:


#34

Nooria sa for siden:

Enig!


#35

Chanett sa for siden:

Fnis.

Jeg har aldri spurt hvordan de lager maten (mulig jeg skal spørre mamma), men de får da varierte varmretter. Puppesuppe (pølsesuppe), grønnsakssuppe, tomatsuppe, kjøttdeig og spagetti, komler, grøt, nachos etc. Varm mat en gang i uka og smøremåltider hver dag. Smøremåltidene er i alle fall sunne, for de tok vi opp på fau.


#36

Mandarin sa for siden:

Lillemor har ikke dette hver da i sin barnehage. Men når de har så er det lapskaus, supper, osv.. Helt vanlige greier og helt helt flott nok tror jeg.

Jeg er mer opptatt hvilket brødmåltid de har jeg. Hvilket brød de spiser og at det ikke bare er prim. Men det kommer jo av at det er det de spiser mest av i vår barnehage. Middag får lillemor hjemme.


#37

Vimsen sa for siden:

Her også. Det får da være måte på flisespikkeri.
De som er så fryktelig mot tomatsuppe får heller sende med klibrød til ungene sine.
:satt på spissen:


#38

Nooria sa for siden:

Jeg sender med grovt speltbrød ;).



#40

Ole Brumm sa for siden:

Han får ett varmt måltid i uka, så om det er halvfabrikat innimellom spiller ikke så stor uke. Da er det viktigere med maten han får hjemme.

Men de er veldig flinke synes jeg, det er variert og de servere ofte fisk, eller fiskeprodukter, grønnsaksuppe og kjøttkaker. De fleste rettene serveres med grønnsaker.


#41

Mams sa for siden:

Jeg tilhører nok de som ikke er så veldig nøye på hva barna får servert av varmmat til lunj, for det er sankk om lunj. Middag får han hjemme.
Det er snakk om stort sett 2 dager i uka, og suppe en av de dagene overlever jeg glatt (han også)
I tillegg hender det de griller, lager vafler o.l når de er ute på tur. Kjempstat for ungene.
De andre dagene har de brødmåltid, hvor det er sund pålegg.
Barna storkoser seg med å spise selvsmurt mat og de fleste spiser mye.

Om man vil at ungene skal ha et fullverdig middagsmåltid i barnehagen får foreldrene gå sammen og betale mye av det det koster å ha en kjøkkenassistent. For de færreste barnehager har økonomi til det.

For meg er det viktigere at de ansatte bruker tiden sammen med barna. TIl å gå på turer, være ute og leke, i tillegg til å gi ungene en trygg og god hverdag i barnehagen.
Selvsagt en fin mulighet å bruke tiden til å lage mat sammen med barna, men noen unger er for små, og mange av de må hjelpes.


#42

Nooria sa for siden:

For meg er det ikke viktig at de får varm mat i det hele tatt... skulle bare ønske at det de fikk var sunt :rolleyes: . Jeg kunne faktisk godt sendt med all maten selv... om det var mulig... i stedet for den fastfooden de får servert der.


#43

Candy Darling sa for siden:

Jeg er forøvrig litt stolt av meg selv, jeg TOK det opp på foreldremøtet. Selv om Sneipen er pølseelsker nr. 1. Så i dag er det fiskekaker! :kry:


#44

emm sa for siden:

Varmmaten i barnehagen til jentene er veldig bra, men de har fokus på kosthold også. Fisk, grønnsaker, kjøttkaker, ja vanlig god middagsmat. Alt lages fra bunnen, og barna får etter tur være med på kjøkkentjeneste. Det er veldig stas, og de lærer mye også:jupp:


#45

Røverdatter sa for siden:

I barnehagen til vesla serveres i utgangspunktet ingen varm mat, men de siste 2 månedene har de hatt middagsprosjekt to ganger i uken. Prosjektet har vært et samarbeid med et eldresenter i byen, så middagen har blitt laget på kjøkkenet der, og bragt til barnehagen. Det har vært veldig bra mat med stor variasjon. De har fått servert en typisk middag satt sammen av kjøtt/fisk/fjærkre, ris/pasta/poteter og grønnsaker av forskjellig slag. Jeg håper vi kan få til middag hver dag etter jul, og er villig til å betale selv om ikke kommunen er villig til å bevilge mer penger til prosjektet.


#46

Siri sa for siden:

Fiskekaker og grøt. Hun spiser alltid middag hjemme etterpå, så for min del må de gjerne gjøre det lettvint i barnehagen.


#47

TGM sa for siden:

Hmm, det hørtes spennende ut. Det er ikke så langt fra rekreasjonshjemmet og barnehagen her, kanskje det kunne gått ann å få til noe lignende hos oss?


#48

Røverdatter sa for siden:

For å fortelle litt mer så er dette en del av et "fokus på sunt kosthold"-prosjekt som har pågått i barnehagen siden i fjor høst. Vi har blant annet hatt foreldremøte med ernæringsrådgiver. Det er SU som har tatt initiativ til prosjektet og barnehagen følger veldig bra opp med temadager o.l.

Prosjektet med mat fra eldresenteret har vært støttet av kommunen og er nå evaluert av barnehagen og foreldrene. Jeg er veldig spent på hva utfallet blir. De største barna har reist til senteret i små grupper (2-3 om gangen) og hjulpet kokkene med å lage maten. De ansatte har meldt at barna er veldig flinke til å smake på alt, og at barna syns det er spennende med middagsmat. Dette er fulle måltider som inntas rundt 13:30. Jeg syns det er en veldig passende tid på dagen for barn å spise dagens største måltid. Det har vært tydelig forskjell på Vesla de dagene hun har spist middag i barnehagen, hun er mindre sliten og har mer energi. Hun spiser kanskje litt mindre av vår middag, men det syns jeg ikke er så farlig. Vi spiser aldri før fem, og jeg tror hun trenger energipåfyllet mer midt på dagen enn to timer før leggetid.


#49

TGM sa for siden:

Kunne du sendt meg litt mer informasjon, Kasia?

Jeg sitter som S.U-leder så da har jeg jo et visst ansvar siden jeg ikke er fornøyd med maten i vår barnehage...


#50

Irma sa for siden:

I Nuskens barnehage serveres varmmat en gang per uke. Det går mye i det samme som nevnes i tråden her. Fiskeboller, fiskekaker, tomatsuppe, pasta og kjøttsaus m.m. Jeg synes dette er helt greit. Barnehagen er sukkerfri, og all mat serveres der gjennom ekstra foreldrebetaling. Dette er viktigere for meg enn næringsinnholdet i varmmaten den ene gangen i uka.


#51

Ru sa for siden:

Ingen.

Enkelt og greit!

Det er kun varmmat ved anledninger som høstfest, bursdager (bursdagsbarnet velger) og jul og slikt.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.