Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Skadelig med sukkerfrie barnehager (Aftenposten)

#1

Dixie Diner sa for siden:

www.aftenposten.no/helse/article1962057.ece

Ja, hva kan man si? Jeg er helt forferdet over denne såkalte ernæringsfysiologens uttalelser. Jeg er enig i at det ikke trenger å bli "hysterisk" (liker egentlig ikke dette ordet, synes det altfor ofte blir misbrukt i slike sammenhenger), men uttalelser som dette sjokkerer meg litt:

Nå er dette bare utdrag, dere bør lese hele artikkelen for å få med hele bildet. Jeg grøsser! Spiser barna kun mat i barnehagen? Spiser de ikke hjemme? Dersom foreldrene er så livredde for at barna ikke skal få sukker nok i hverdagen, kan de vel stå klar med sukkerposen når barna kommer hjem? Verre er det ikke. :snill:

En ting jeg overhodet ikke klarer å forstå er denne "frykten" for at barna ikke skal få KAKE på bursdagen sin i barnehagen. Gud forby! Hallo - de får vel så mye kake de klarer å trykke i seg når de kommer hjem! Feirer ikke ungene bursdag hjemme?? Dessuten er det svært få barn som klager over mangelen på kaker i barnehagebursdager, de leker og har det moro. Det er FORELDRENE som klager, fordi de tror barna MÅ ha kaker i alle sosiale sammenhenger slik de selv er opplært til å "trenge". Barn tenker ikke slik!

Vesla går i sukkerredusert (for totalt sukkerfri blir litt voldsomt, jeg synes godt de kan feks. bake pepperkaker til jul og lignende) barnehage. Jeg synes det er fantastisk. I 3-årsdagen hennes bakte jeg fylte rundstykker til hele gjengen, og laget spyd med eksotiske fruktbiter og sendte med vaniljekesam til å dyppe spydene i. Knallsuksess.


#2

Left sa for siden:

Jeg tror faktisk ikke Krølle tenker på¨det med kaken han skal ha med i det hele tatt, men all oppmerksomheten han får ved å ha bursdag. Det er ikke nødvendig med masse kake, godteri osv for å få en fin bursdag. Det er stas å få sitte i kongestolen - det er stas å få lov til å velge sanger/leker, det er stas å få velge hvem man vil sitte sammen med, det er kjempestas å få krone, og i det hele tatt bli lagt veldig merke til akkurat på SIN dag.
I vår barnehage er det kake som gjelder, så jeg har ikke kranglet så veldig på det, men jeg hadde heller ikke reagert om det ikke var det.


#3

Ru sa for siden:

Jeg for min del synes det er ganske drøyt å kalle en professor i ernæringsmedisin og en ernæringsfysiolog ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst for "såkalte ernæringsfysiologer". :snill:

Forøvrig synes jeg virkelig at de har et poeng.
Det er forskjell på å redusere inntaket og å bli helt hysterisk, for det er faktisk et ganske dekkende ord for en del.


#4

Dixie Diner sa for siden:

Jeg synes overhodet ikke det er hysterisk at man reduserer kraftig på sukkeret i barnehager. Hvorfor skal ungene feks. ha kake både i barnehagen OG hjemme? Og hvorfor må de ha sukker på brødskiva? Alt for mange foreldre er utrolig slepphendte, og jeg synes det er greit at kostholdet tas tak i der man kan.
Baking av pepperkaker og slikt til jul har jeg absolutt ingen problemer med, jeg hadde faktisk syntes det var trist om de ikke gjorde slikt. Jeg snakker om kaker i hver eneste bursdag og alt det sukkerpålegget.


#5

Bluen sa for siden:

Hjertens enig med deg, Lille Ru.

Dette synes jeg er stusslig på grensen til det hysteriske (men som kronisk kakemons og godtegris er jeg da heller ingen god FP-er på dette feltet).


#6

Sitron sa for siden:

Jeg syns det er flott at bhg vil servere kakao o.l. når vinterstormene herjer.


#7

Dixie Diner sa for siden:

Det er jeg HELT enig i. Derfor er jeg glad veslas barnehage er sukkerredusert, ikke totalt sukkerfri. Kakao på tur og pepperkakebaking er nå helt greie sysler, synes jeg. Man skal kose seg også, det er jo litt manisk i den artikkelen. Men det virker som om ernæringsfysiologen synes skikkelig synd i unger som ikke får syltetøy hver dag, samt kake i alle bursdager. Hun virker hysterisk ANDRE veien, synes jeg, og det blir for ille. En middelvei er nok det beste. En sunn middelvei.


#8

bina sa for siden:

Jeg kan ikke se at det i artikkelen noe sted hevdes at det er "skadelig" med sukkerfrie barnehager. Derimot kritiseres det ut i fra at begrepet er misvisende, og at det er på grensen til hysterisk. Men "skadelig" er det ingen som har påstått.

Jeg er forøvrig enig med ekspertene i artikkelen. Det HAR lett for å bli hysterisk, og det ER vanskelig å unngå sukker helt. Det virker ekstremt med den barnehagen som forbyr risgrøt, for eksempel. Og som legger begrensninger på hva foreldrene får lov til å sende med ungene sine i barnehagen av blant annet pålegg.

Og det som nesten er det verste er at man har så lett for å henge seg opp i EN ting, og tro at man da redder verden. Sukker er ingen gift, men ja, det kan være skadelig for store mengder, og ja, mange barn er overvektige. Men hva med fett da? Skal man bare kjøre i ungene pølser og karbonader - for det inneholder ikke sukker? Er det ikke viktig at HELE kostholdet er balansert?


#9

Dixie Diner sa for siden:

Fett er da ikke skadelig, bina.


#10

bina sa for siden:

Du tuller nå, ikke sant?




#13

Koma sa for siden:

Fullstendig enig. Det kan bli for mye av det gode. Jeg synes det blir ekstremt og hysterisk når barna ikke kan få brunost på brødskiven eller ha med en yoghurt hjemmefra. At man kan droppe kake,saft, is og brus er fint, men det får være grenser.


#14

Java sa for siden:

Kunne ikke vært mer enig!

Enig, jeg ville blitt utrolig skuffet om jeg fikk koffeinfrifruktte uten sukker når jeg hadde gått en, for meg, lang skitur.

Selvfølgelig er det flott at sukkerinntaket i bhg reduseres. Sjokomelk, sjokoladepålegg etc har ingenting i en bhg å gjøre, synes jeg. Derimot er listen som var satt opp over tillatt og ikke-tillatt pålegg overdrevet. Det er ikke skadelig å spise næringsrik mat som også inneholder sukker. Barnet får i seg næringsstoffer som de trenger, og sukkeret forbrenner de. Det er noe helt annet med godteri og kaker.


#15

Benzo sa for siden:

:ja:


#16

Divine sa for siden:

Ikke nå, nei. Det er da ikke mange årene siden det var opplest og vedtatt at fett var fy. Fettfattig og fettfritt var den eneste saliggjørende, for fett var og ble farlig. Dermed basta. Det er dette som gjør at jeg er skeptisk til denne demoniseringen av sukker vi opplever i disse dager. For hørte jeg ikke akkurat det samme om fett for ti år siden?


#17

Mamma Rosa sa for siden:

Jeg er enig med deg Iset.

Min første tanke også. :knegg:


#18

Dixie Diner sa for siden:

:haha:


#19

Veronal sa for siden:

Jeg ønsker ikke at mitt barn skal gå i en sukkerfri barnehage. Det er ikke fordi jeg frykter at barnet ikke skal få kake på bursdagen sin, men det skyldes at jeg ønsker at barnet skal gå i en barnehage som har et reflektert og balansert forholdt til ernæring - jeg ønsker ikke en fundamentalistisk sukkerfri versjon. Sukker er ingen gift - den er mer et symbol på et ernæringsproblem. Det er heller ikke syltetøy og yoghurt som er den store, stygge ulven når det gjelder overdrevet sukkerinntak - det er søte drikker.

At jeg ikke ønsker at barnet mitt skal gå i en sukkerfri barnehage betyr ikke at jeg synes det er greit med kake hver dag, hver uke eller nødvendigvis annen hver uke. Det betyr heller ikke at jeg synes at kake er obligatorisk i en bursdag.


#20

Olympia sa for siden:

Var det noe å le av, Iset? :går tilbake og leser om igjen:


#21

Olympia sa for siden:

Også er jeg helt enig med Veronal.

Vår barnehage har forresten sluttet med kake på bursdager, de har går bare i tog og bursdagsbarnet får velge leker osv. Men de drikker saft og kakao iblant, også når det ikke er noe spesielt. De kan også av og til få kjeks eller vafler midt i uka. Jeg synes de har et reflektert forhold til sukker, og det er midt i blinken for oss.


#22

Dixie Diner sa for siden:

:snurt:


#23

Go\jenta sa for siden:

Signerer denne!


#24

Jinx sa for siden:

Signerer....


#25

DM sa for siden:

Det ønsker jeg også, og derfor ønsker jeg en "sukkerfri" barnehage fordi det faktisk krever refleksjon og balanse.

(Og jeg synes det var hyggelig av Iset å le istedet for å glefse tilbake til det frekke svaret til bina. Og det finnes mennesker som faktisk er fanatiske, - hvilket Iset ikke er selv om hun har et litt annet ståsted enn bina, hva skal man kalle dem da om fanatisk er oppbrukt på en som er bevisst og kunnskapsrik?)


#26

Nessie sa for siden:

I vår barnehage har vi blitt mer bevisst sukkerbruken. Vi har, i samråd med foreldre, kuttet ut kake på bursdager. Vi har ikke syltetøy, kun når det er noe spesielt.
Vi baker til jul etc, og ja, vi drikker kakao av og til! :jupp:

Vi baker brød selv, grovt.

Men likevel får de en pitteliten sjokolade på nissefesten. Og det tror jeg de overlever.


#27

Agent Scully sa for siden:

Jeg ser helt klart behovet for å redusere sukker i et barnehagebarns hverdag. Derfor syns jeg det er flott om barnehagepersonalet gjør en innsats og reduserer kaloririk og næringstom mat som kaker og brus. Syltetøynekt på medbragt skive blir skivebom(!) og vipper over i fanatismen, men å legge grunnlaget for gode vaner, så som å bruke fruktte som kosedrikk man-fre mellom 08-16 synes jeg er glimrende. Man bør ha rom for å kunne ha enkelte festdager i barnehagen, for eksempel jul, sommeravslutning osv, men det må være et fåtall av dem.

Her hvor jeg bor nyter alle skolebarn en medbrakt snopematpakke hver dag, det vil si at de har et mellommåltid bestående av stort sett sjokolade, chips og brus. Da er det ikke så enkelt å utstyre barna sine med en skive, et eple og en flaske vann og si "enjoy". Barnehagene burde vært programforpliktet til å gjennomføre måtehold.

Jeg nekter å tro at sukkerfrie barnehager skaper foreldre som ikke gidder å ha sunt kosthold hjemme. Jeg tror bevisstgjøringseffekten er større.


#28

Kråka sa for siden:

Det finnes de ungene som ikke får barneselskap hjemme, fordi de ferier den i barnehagen. Det blir nesten det samme som frokost i barnehagen. Ikke alle foreldre gir frokost til ungene hver dag, og ikke alle får feire barnebursdag. Jeg vet om de som ikke får ferie hjemmebursdager, og får heller ikke kake siden barnehagene er sluttet med kaker. Hva med de ungene?


#29

safran sa for siden:

Ingen grunn til å bli hysterisk, men jeg ser ikke poenget i at barnehagen skal stappe sukker og saft i de små.


#30

banana sa for siden:

Den gangen fjernet man alt fett fra matvarer som naturlig inneholdt fett, slik at man kunne spise "så mye man ville" av matvarer som man fra naturens side burde begrense inntaket av*. Nå ønsker man å redusere eller fjerne tilsatt (hvitt raffinert) sukker - altså fra matvarer hvor man har pøst på med sukker ofte i den hensikt å erstatte dyrere (og sunnere) råvarer, ikke fra matvarer hvor sukker er en naturlig del av råvaren (det som tilsvarer fetthysteriet ville f.eks. være å servere jordbær hvor man hadde tatt ut det meste av fruktsukkeret som naturlig forekommer i jordbærene). Det er dermed en stor forskjell på fetthysteriet for noen år siden og sukkerhysteriet nå.

*Jeg leste ganske nylig at inntak av lettprodukter fører til bl.a. overvekt fordi det klusser med vår naturlige følelse med hvor store mengder av forskjellige typer mat man kan spise.


#31

Millen sa for siden:

Bhg til Lille er sukkerredusert. Dvs de får ikke ha med yoghurt, juice,saft, syltetøy og sjokoladepålegg på maten.
De har merket god effekt på barna. Men de har sukker på grøten, kakao med på tur, baker boller til fastelaven.De er ikke fanatisk og det synes jeg er bra. :nemlig:

Det er greit å redusere uten å totalforby. Det kan lett bli enten for mye den ene eller andre veien.

Til bursdager har de frukt og bursdagsbarnet kan bestemme sang som skal synges, bok som skal leses etc.


#32

Aminta sa for siden:

Jeg tror sukkerreduserte/frie bhg. blir bevisstgjøring for mange foreldre.
Jeg var nærmest sjokkert på foreldremøtet i starten av bhg. året hvor de hadde fokus på kosthold og ernæring med tanke på å innføre denne sukkerreduseringen i bhg. hvor mange foreldre faktisk trodde at yoghurt, prim og corn flakes m/syltetøy var sunt og helt ok som hverdagskost.
Det førte til høy bevisstgjøring av foreldrene, og kostholdet endret seg for stort sett alle barna. Bhg. har merket seg endringene, og har roligere barn nå.

I avkommets bhg. er det sukkerredusert, og det synes jeg er supert. Der vil de ikke ha søte pålegg som syltetøy og sjokopålegg, men brunost, peanøttsmør og prim er ok. Dog glimter prim med sitt fravær, og det har blitt mindre brunost og peanøttsmør også.
Yoghurt er også lov, og frokostblandinger, men ikke de "brune" sjokoaldefrokostblandingene, og oppfordringer om sunne, grove frokostblandinger har fungert bra. Samme har oppfordringen om yoghurt med minst mulig sukker, og yoghurt som avveksling, ikke hverdagskost.
Saft og juice hadde ingen med seg i matpakken tidligere, og i hvertfall ikke nå. Bhg. har det heller ikke. Kaker/boller/vafler osv. var det heller ingen som hadde i matpakken før, og heller ikke nå.
Bursdagsfeiringene foregår med sunnere alternativer, ikke kaker, og det ble også bare gitt som oppfordring til foreldrene, men de har tatt den på strak arm. Nå er det fruktsalater, pizzasnurrer, fylte horn ol.
Kakao på tur om vinteren har de, og pepperkaker til jul, og det synes jeg er fint.


#33

Dixie Diner sa for siden:

Hæ? Mener du at barnehagene skal fortsette å servere kaker i alle bursdager fordi noen få teite foreldre ikke lar ungene få feire bursdagen sin hjemme?


#34

Lykken sa for siden:

Ja, jeg synes totalt sukkerfrie barnehager er hysterisk, og jeg synes ernæringsfysiologen hadde gode poeng.
Vår kommunale barnehage er reflekterte og holder igjen på sukkerinntaket, men de kan ikke bestemme over matpakkene til ungene som de fleste måltidene består av. Men jeg har jeg følelse av at de forsiktig prøver å påvirke og veilede de som sender med mye søtt, f.eks sjokofrokostblanding.
De får kun tilbud om vann eller melk til måltider, men de unner seg kakao på tur, is og vafler en sommerdag og har kake som et av alternativene til bursdag, som regel. Sønnen min fikk kun velge mellom to middagstyper sist gang, det varierer. For oss passer dette bra, og vi regulerer matpakka selv.
Det er mulig noen synes vi spiser for mye sukker, vi har kake når det passer seg og synes ikke det er uff uff at man forbinder bursdag med sånt. Det er det totale kostholdet som teller, at man får i seg nok næring ved et variert og balansert kosthold. Jeg tror også man fort kan få et forkvaklet syn på mat dersom det dras ekstremt ut i en retning. At man kan holde et ettåring uten større søsken unna alt sukker er greit, men at man skal ha totalforbud for en syvåring som er bevisst på verden rundt seg tror jeg kan tjene mot sin hensikt i lengden.


#35

Mandarin sa for siden:

Ja takk begge deler. Ja til kakao når høststormene raser.
Nei til prim på bordet hver dag og kaker på bursdager.

Hvor er tannlegene egentlig i denne diskusjonen? De har sikkert litt de ville tilføyd denne ernæringsfysiologen som vil gi syltetøy til barna hver dag.:rolleyes:

Jeg heller nok litt mot Iset i denne diskusjonen.


#36

Nenne sa for siden:

Jammen leser vi dette forskjellig Iset. Jeg syntes ernæringsfysiologen representerte et avslappet, balansert syn på sukkerinntak i det daglige.


#37

Magica sa for siden:

Jeg er veldig for sukkerfrie eller reduserte barnehager og er storfornøyd med at mine barns barnehage har vært det i ca 3 år. De har storslagen bursdagsfeiring likevel og ungene syns det er topp. Jeg syns dagens unger får i seg ALT for mye sukker og når de har bursdag er det da helt vanlig å ha minst ETT barneselskap og voksenselskap, og rester noen dager i tillegg.

Sjokoladepålegg og syltetøy er søtsaker som hører helgene eller spesielle anledninger til.


#38

Anonyma sa for siden:

Signerer. Sukkerfritt blir for hysterisk, mener jeg, hvis foreldre er så redde for sukker kan de vel redusere inntaket hjemme? Jeg er absolutt for et redusert sukkerinntak i barnehagen, men at ungene ikke engang skal kunne få kakao etter en skitur synes jeg blir for mye.


#39

Dixie Diner sa for siden:

Vi er visst mange som leser denne diskusjonen forskjellig ja. Ikke bare jeg, heldigvis.


#40

Bluen sa for siden:

Vel, tannlegen min ga meg sjokolade i går. :fnise:


#41

Mandarin sa for siden:

:knegg: Festlig!! Han skal tjene pengene sine den mannen der!!


#42

Veronal sa for siden:

Tannlegen min sa sist gang (forøvrig første besøk hos vedkommende) at jeg måtte endelig huske på å spise mye godteri til neste time slik at hun kanskje kunne få noe å leve av. :nemlig:


#43

Dixie Diner sa for siden:

Du skriver så fantastisk bra. :haha:
Herregud så lyst jeg fikk på marsipanbrød nå. Ikke bare LITT heller. :dåne:


#44

Kråka sa for siden:

Nei, det sa jeg ikke. Men det blir som den frokostdebatten. Noen unger er ikke så heldige at de får bursdagskake hjemme for mor er for full til å bake, eller far har brukt opp alle pengene på spilleautomater. :snill: Jeg mener de kan få litt sukker i barnehagen. De baker til jul, og de har spesielle dager der. Hvis de har kaker hver dag blir det for mye, men litt er ikke skadelig. I vår barnehage har de kun frukt og yoghurt når noen feirer året. Ellers baker de, har kakao på kalde dager og annet.


#45

DM sa for siden:

I mitt regnestykke tar jeg for meg sukkervarer som godterier og kaker og is.

52 søndager med kaffimat, noen hjemme og noen hos bestemødre.
52 lørdager med lørdagsgodt.
25 bursdagsfeiringer i barnehagen
7 bursdagsfeiringer for venner
4 bursdagsfeiringer for vår familie
8 andre bursdagsfeiringer for øvrig familie
5 påskedager
17 mai
Sankt Hans
17 dager i desember (kaker 7 dager i romjulen, pluss baking hjemme, i barnehagen, hos bestemor, luciadagen, juleverksted, nissefest, juletrefest og andre besøk osv).
(og så kan jeg jo plusse på is hver dag i juni og juli så har jeg tatt høyde for ikke hver dag og noen dager med i mai og august), og så har de bakedager i barnehagen utover dette. + Sommerfest og karneval i bhg. Da er vi oppe i 236 dager. Og så kan jeg jo plusse på alle dagene de serverer kjeks til frukten i barnehagen (mer enn en gang i uken dessverre), og alle de dagene vi møter på farmor, mormor, oldemor, tanter, liksomtanter og naboer ol, som synes at “Jeg ser dem jo så sjelden, så jeg må jo få lov til å gi dem noe“. Og hvis alt dette spres over ulike dager, så er vi oppe i over 300 sukkerdager i året. Kanskje litt under dersom det kommer flere ting på en dag.

Jeg synes det er mye jeg.

Da synes jeg det er viktig å kutte litt ned på dette, og sørge for at resten av kostholdet ser bra ut. Sørge for at man spiser grovt brød med pålegg på og ikke hvitt brød med syltetøy, slik at det ikke blir energi med energi på istedet for fiber og vitaminer med byggesteiner og vitaminer og fettsyrer på.


#46

Bokormen sa for siden:

Nå har vesla gått i sukkerfri barnehage (egentlig er nok sukkerredusert et bedre ord) i et halvt år ca. Barnehagen er helt ny, og de fleste barna har gått i andre barnehager før. Men jeg har ikke hørt et eneste misfornøyd pip fra ungene om at de ikke får kake på bursdager. Neida, da er det kjempestas med flagg på veggen ute, og at bursdagsbarnet får en flott krone og ansiktsmaling. Det er stas det. :)

Det er lov å ha med yoghurt for de som ønsker det, og de skal bake pepperkaker før jul osv. Jeg er strålende fornøyd med opplegget, spesielt fordi vi tidligere har sett at bursdager, karneval, adventstid og alle andre "litt spesielle dager" blir veldig mye i løpet av et år. I den forrige barnehagen vesla gikk i var is en selvfølge på varme sommerdager, i den nye barnehagen får de melon og har med seg vannflasker ut, og om det er veldig varmt så kan de få løpe i sprederen. Igjen, ungene er storfornøyde. En annen fordel er at siden det ikke handles inn is, saft og slike ting, får barna varm lunch hver uke, masse frukt og grønt, og skikkelig hjemmebakt, grovt brød i barnehagen - uten at vi betaler mer matpenger enn hva som er vanlig i barnehager hvor de spiser trist kneippbrød og får en liten eplebit hver på ettermiddagen.

Hjemme er vi vel sånn midt-på treet vil jeg tro, vi kjøper lørdagsgodt, og da vi besøker familie og venner blir det som regel noe til kaffen, vi nekter selvsagt ikke jenta vår å smake på det. Det er litt skremmende å se at veldig mange voksne mener at om man skal kose seg eller markere noe, da må man spise noe søtt. Det er så innarbeidet i hele kulturen vår. Argumenter som kommer opp i slike diskusjoner, enten det er på nett eller IRL er jo at det er så trist for ungene om de ikke får kake i barnehagen på bursdagen sin, men jeg ser jo at hovedsaken for barna er selve markeringen - ikke kaken. Jeg mener ikke at det er fy-fy å kose seg med kake, langt derifra. Men at man må ha kake for å kose seg - det blir noe ganske annet.


#47

Noba sa for siden:

Dette synes jeg var veldig bra sagt :ja:

#48

bina sa for siden:

Dette her minner om den opplistingen som konkluderer med hvor lite folk jobber. Hvordan var nå den igjen? Noen som har den? Den som går på å trekke ut 5 ukers ferie, 52 lørdager, 52 søndager, jul, påske, helligdager... hvordan var den nå igjen?


#49

C3PO sa for siden:

Det jeg reagerte mest på i artikkelen var denne uttalelsen fra professor Kolset: "Det går ikke an å melde seg ut av resten av matsamfunnet på den måten."

Uansett om man mener at han er hysterisk eller avslappet, synes jeg akkurat at dét er en skremmende holdning. Mener han at vi skal bare godta at samfunnet generelt sett spiser for mye sukker? Jeg opplever uttalelsen som utrolig passiv. Slik er verden, og barnehagene bør ikke prøve på noe annet? Jeg er med dem som mener at vi bør prøve å få gjøre noe generelt med våre spisevaner. Bare fordi jeg er overvektig, skal jeg ikke prøve å gi barna mine gode sukker-reduserte spisevaner? Kanskje han forveksler idealet for normalkosthold med det som er virkeligheten for mange.


#50

banana sa for siden:

Jeg reagerer også på holdningen at det ikke er så farlig hvis "søtsakene" ikke går på bekostning av inntaket av sunn mat, for det er jo nettopp det de gjør. Hvis min 5-åring spiser to skiver loff med med syltetøy på til lunsj i barnehagen så spiser han sannsynligvis ikke noe annet. Det er ikke sånn at han spiser disse skivene i tillegg til et måltid sunn mat. Ergo har de to skivene erstattet sunn mat til den lunsjen.


#51

Mandarin sa for siden:

Signerer dette og C3PO.


#52

bina sa for siden:

Joda, men vi trenger jo ikke bli ekstreme i noen retninger. Hvis du vet at DITT barn gjerne spiser to skiver loff med syltetøy og dette er på bekostning av annen mat, så må du styre unna dette, for ditt barn. Han har da spist seg mett på loff med syltetøy.

Men for andre kan det jo være sånn at hvis barnet ikke spiser to skiver loffmed syltetøy - så spiser barnet ingenting. Eller at barnet spiser helt normalt, og noen ganger har brødskiva syltetøy, noen ganger saltpølse, noen ganger gulost og noen ganger nugatti.

Jeg syns det er litt feil at det alltid fremstilles som om alle unger er godtegriser som stapper i seg alt det usunne de får. Mitt inntrykk er at det er NOEN FÅ unger som er sånn (og det synes ofte på dem) mens de fleste ikke spiser 14 loffskiver med nugatti på, bare fordi det var tilgjengelig. Mitt inntrykk er at de fleste barn balanserer sunt og usunt brukbart, og de velger like gjerne sunne ting som usunne. De velger like gjerne frukt som bolle, eller leverpostei som syltetøy.


#53

Mamma Rosa sa for siden:

Jeg også. :nikker:


#54

løve70 sa for siden:

Jeg synes det er viktig at barnehagene fokuserer på sunn, god og fornuftig mat; mye frukt og grønt, grovt brød, vann som tørstedrikk osv. Med dette som fokus, vil jeg se det som en selvfølge at sukkeret også reduseres. Å kutte sukker helt, synes jeg er for ekstremt. Jeg har heller ingen problemer med at man serverer kake e.l. i bursdager, såfremt det ikke tar helt av med kake, brus, is, snop osv. I barnehagen til LilleVenn er det enighet om at man har med en ting når det er bursdag(kake, eller muffins, eller boller, eller is o.l.). Barna får da et kakestykke, en is osv hver. Det synes jeg er helt greit. Det er 18 barn på avdelingen og med ferieavvikling osv synes jeg det blir en akseptabel mengde bursdagsfeiringer.


#55

Blåbær sa for siden:

Spektisk til sukkerfri barnehage, men ja til sukkerredusert barnehage.


#56

Mamma Rosa sa for siden:

Jeg har egentlig ikke tenkt på sukkerfrie barnehager som sukkerfrie.:o

Jeg er selvfølgelig det er greit med yoghurt, og kakao på aketurer.

Tenker på kaker, saft, sjokoladepålegg osv.
Så da vil det vel si at jeg er for redusering av sukker med ikke totalforbud når jeg tenker meg om.
Fokus på sunn mat. Synes det er fint at man kan feire bursdager uten is og kaker i barnehagen.
Det er mye annet å finne på.


#57

Java sa for siden:

Jeg tror mange av oss snakker litt forbi hverandre akkurat her. Jeg er også for å redusere sukkermengden i bhg (og i samfunnet generelt), men når det blir snakk om sukkerfrie bhg med det regelverket som var referert i artikkelen i Aftenposten blir det for mye for min del. Med et sunt og variert kosthold tror jeg de aller fleste barn kan få servert brunost til formiddagsmaten.


#58

Tallulah sa for siden:

Signeerer Kanne. jeg har ofte omtalt at jeg ønsker sukkerfri barnehage/at vi har hatt det, men det er ikke helt sant. Den er sukkerredusert, og jeg veldig fornøyd med det. Den er sunn, rett og slett. Ikke sjokoladepålegg, ikke kjeks i ny og ne, ikke saft til maten, ikke så mye kaker til bursdager (men ingen konsekvent regel, bare oppfordring).

Nå er både jeg og Lille B veldig glad i frukt- og urteteer da, og ikke spesielt glad i kakao så jeg så ikke helt problemet med akkurat det punktet. ;)


#59

Superior sa for siden:

Jeg synes vi har mer enn nok tid til å dytte i ungene masse sukker når de er hjemme. :nemlig:


#60

lijander sa for siden:

Jeg synes man kan redusere sukker innholdet...men ikke forby sukker...
Jeg synes yoghurt er helt greit å spise liksom.. og i den barnehagen fikk de ikke med sukkerfri yoghurt engang, fordi barna ikke kunne se forskjell... skjønner det på en måte, men på en annen måte ikke...

Men nugatti og slikt hører jo ikke hjemme i barnehagen..og det går jo ann å gi syltetøy på grovt brød da, så spiser jo barnet seg mett.. :)


#61

Bokormen sa for siden:

Nå vet jo ikke jeg hvordan det organiseres i de ulike barnehagene rundt om, men i vår sukkerreduserte bhg er det overhodet ikke noen moralprekener om det skumle og farlige sukkeret. Ikke noe "vi spiser ikke is her nei, slik styggeri bruker vi ikke." Det er bare slik at det ikke handles inn søtsaker, mer eller mindre.. det er ikke der, det er ikke noe tema. Jeg tror slettes ikke det er noe skadelig for ungene.

En dame jeg kjenner snakker alltid i det vide og brede om alt som er farlig og skadelig, og snakker masse om søtsaker også med/ til ungene sine. For eksempel kan hun godt ta de med på kino, for så å gjøre et stort vesen ut av "huffameg, så dere hvor mye brus den gutten foran oss drakk?". Anyway, den eldste gutten hennes er helt kriminell da han kommer bort, er veldig fokusert på det som settes fram av vått og tørt, og kan gjerne tømme kakefatet eller saftmuggen. Dette voldsomme fokuset er nok kanskje ikke så heldig tror jeg, samme hvilken retning man heller til.


#62

Polyanna sa for siden:

Jeg syns det er viktig at dagligkostholdet vårt ikke inneholder FOR mye sukker. Viktigste - og letteste! - måten å få til det på er å kutte søte drikker.

Viktigere syns jeg det er at ungene for alt i verden ikke skal få et skambelagt forhold til mat! Ingen mat er fymat hjemme hos oss. Ingen mat gir mor hevede øyenbryn. Jeg rykker ikke til når barnet tar et tredje kakestykke i en bursdag.

Jeg tror vi har to viktige enkeltårsaker til overvekt i Norge:

  • Søte drikker
  • Skam i forhold til mat (overspising og jo-jo-slanking)

Jeg blir nervøs når jeg ser at folk som selv sliter med sitt eget forhold til mat blir lett maniske i forhold til barnas kosthold (ikke rettet mot noen bestemte - jeg har sett det ofte). Det er en veldig tricky balansegang og det er lett å ende med å hoppe frem og tilbake fra den ene grøften til den andre.


#63

Misteri sa for siden:

Kjenner jeg blir helt matt av snakk om mat. Om hvordan i det ene øyeblikket, så er dette bra for barna våre, for så i neste omgang var det feil.

Er veldig enig i at for mye sukker ikke er bra. Litt sukker derimot er ikke til å komme bort fra. Det er fint det er fokus på barn og mat, men noen ganger kjenner jeg for å dra ned rullegardina og holde for øra. :lalala:

Vi skal ikke ha mettet fett, men så skal vi ikke ha light, vi hører på helsestasjonen at barna fint kan drikke lettmelk, men så i neste øyeblikk så skal de ha H-melk. Jeeesses, blir litt matt jeg! :rolleyes:

Nei til sukkefri barnehage, men ja til sukkeredusering tenker jeg.


#64

Mamma Rosa sa for siden:

Barn helt ned i ettårsalderen får i seg 10 kg sukker i året sa de på radioen nå.
Synes det er greit om barnehagen hjelper til med sin del her.


#65

Divine sa for siden:

Jeg er 100 % enig i alt Polyanna sier i innlegget sitt.


#66

Filifjonka sa for siden:

Jeg også. :dulte:


#67

bina sa for siden:

Totalt enig.

Jeg har registrert noe som jeg syns er et aldri så lite paradoks. En del mødre har et underlig forhold til barnas spisevaner når de er babyer, og vil helst at de skal spise mest mulig, og legge på seg raskest mulig, og de blir liksom "stolte" når den 9 mnd gamle babyen har skuffet innpå 2 porsjoner med grøt.

Dette vedvarer - og gid så stolte når 1 1/2 åringen spiste TRE svære brødskiver til frokost! Lille flinkingen!

Men så når barna en viss alder - og det er da gjerne de samme mødrene som slår totalt om. Det er da de griper inn og mener at det holder med ett kakestykke. Og det er da de skal vokte på hver minste sjokoladebit ungene kan ha fått i seg hos bestemor - eller bannlyse at andre barn i barnehagen har med seg yoghurt - for sukkeret kunne jo sprette bort på ens eget barn, eller noe sånt.

Først blir barna lært at de skal stappe seg, for da smiler mor. Så blir de lært at mat er nesten farlig. Er det rart mange barn får spiseforstyrrelser?


#68

Marge sa for siden:

Det er sant at ikke alle barn har det så bra hjemme, men det er vel egentlig barnehage og barnevern som skal avdekke og ta tak i dette. Er mange barn som ikke får bursdagsgave også, men vi kan ikke innføre alt i barnehagene fordi noen kanskje går glipp av dette hemme. Da er det viktigere å sette igang tiltak for å fange opp disse barna.


#69

Dixie Diner sa for siden:

Du sier mye fornuftig her, og nettopp derfor er det viktig at ikke barnehagene setter for mye fokus på at sukker er forbudt og farlig. Jeg synes også barnehagen i artikkelen går litt for langt, og er glad det ikke er så manisk i vår barnehage (den er sukker-redusert). Det er mye bedre at en barnehage rett og slett ikke handler inn alt søtt, og heller setter frem sunnere matvarer på bordene, UTEN å fortelle barna at ditt og datt er skadelig. At det på en måte blir helt naturlig for dem.
Det er sånn vi gjør her hjemme også. Jeg og vesla bakte skoleboller på onsdag. Det er sånt vi godt kan gjøre midt i uka. Jeg forteller henne ikke at sukker er skadelig og lignende, men jeg prøver å ikke ha for mye sukker og usunn mat i huset til enhver tid, slik at hun blir vandt med at vi helst spiser sunn mat til hverdags. For oss funker det iallfall bra sånn og jeg håper jeg gjør det riktige. :)


#70

Eia sa for siden:

Jeg leste et sted at brus, saft og andre søtede drikker, sto for nesten 90 % av overforbruket på sukker. Dvs. at dersom du tar bort drikken og reduserer på lørdagsgodteriet, har du gjort mye.

Ellers er jeg også enig i alt Polyanna sier.


#71

Nessie sa for siden:

Heldigvis drikker snuppa kun vann og melk enda. Saft har vi ikke engang.


#72

Storm sa for siden:

Som man kan se av denne nylig publiserte artikkelen (og mange flere om man googler) av professor Kolset, er han svært opptatt av å begrense sukkerinntaket hos barn og generelt i befolkningen. Kommentaren hans i Aftenposten viser at det er mulig å ha to tanker i hodet samtidig. Fokuser på et sunt og balansert hverdagskosthold, så er det plass til festmat innimellom også.


#73

Kråka sa for siden:

Helt enig her ja, men jeg tok frem frokostdebatten fordi det kan sammenlignes litt. Jeg tok opp frokostdebatten med noen jeg kjenner, og jeg fikk ikke positive tilbakemeldinger på det nei. Hun ene spurte om det var mer skolen skulle gjøre, slik at foreldre slapp osv. Delte meninger her altså. ;)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.