Ja, for familien min har et så dårlig kosthold at det er flaut. Jeg skylder det på manglende kunnskap og latskap, og blir ikke mindre flau av det.
Jeg trenger hjelp til menyforslag til en 14 dagers tid, sånn for å lære og komme inn i gamet. Det er middag som er det vanskeligste, men tar gjerne i mot tips på gode, sunne og næringsrike frokost-, lunsj- og kveldsmatretter også.
Så må det kanskje sies at jeg ikke akkurat er Anatole på kjøkkenet. :flau: Det må være noenlunde enkelt, men jeg KAN lese, og er ganske god på å følge detaljerte oppskrifter. :knegg:
Jeg er slettes ingen superkokk, men drister meg til å svare likevel. :knegg: Jeg legger sikkert listen lavt i forhold til mange, men synes det er litt moro å forsøke å forbedre meg selv, ikke gi opp fordi Mim og andre er mye flinkere enn meg.
Det som har fungert for meg er å ta ting litt gradvis. For eksempel skal vi alltid ha grønnsaker i en eller annen form til hver middag. Om vi ikke gidder å lage salat så åpner vi i alle fall en boks mais og damper litt broccoli eller gulrot, eller noe slikt. :) Det er slettes ikke alltid jeg har tid eller lyst til å stå og skrelle og hakke opp masse. Men om man skal lage en suppe for eksempel, tar det ikke stort lengre tid å lage den på div buljong + frosne grønnsaker + ev. fisk og slikt, sammenliknet med en Toro-pose.
Vi bruker også lite farsemat, foretrekker rent kjøtt. Man lager en god og sunn wok på samme tid som man bruker på å steke pølser. Pakker med ferdigkuttet svin eller kylling og ferdig wokblanding er utrolig lettvint.
Du må ikke gi opp om det tar litt tid de første gangene du prøver noe nytt, etter hvert så sitter det i fingrene. :)
Vi kan være unge nek sammen.
Det er sånne som oss som BURDE få komme på matkurs hos Mim. Ikke alle "hobbykokkene" og "superhusmor-emnene" som er her. :niks:
*Bytt ut hvit pasta med fullkornpasta
*Bytt ut margarin med meierismør (mer naturlig og inneholder sunne næringsstoffer)
*Bytt ut hvit ris med naturris/brun ris, finnes jo også som boil in bag nå
*Ha alltid frukt og grønnsaker du liker i kjøleskapet.
*Skjær opp frukt og grønnsaker i fristende biter hver dag og sett frem, lettere å spise
*Tenk proteiner når du kjøper pålegg. Skinke, pølse, leverpostei, reker, makrell osv.
*GROVT brød, det groveste du finner, eller bak selv.
Vi spiser masse frukt og grønt, dvs ihvertfall ungene og jeg, og vi kjøper naturris og fullkornspasta, men problemet mitt er at jeg klarer ikke lage noe spennende ut av det.
MIDDAGSOPPSKRIFTER! Det er DET jeg trenger! :nemlig:
Da så. :knegg: Da kan du ta en titt i middagstrådene her inne, da 90 % av brukerne her inne spiser veldig sunt. :D
Jeg har fått mange tips i de trådene. Det finnes vel 3-4 slike tråder her nå, og Mim sin middagstråd er jo suveren.
Dolmiosaus med ekstra krydder er nam.
Kan brukes med kjøttdeig til pasta. Ha en skvett fløte i sausen og rasp litt gullerot i.
Fasongen på pastaen er viktig her i huset (vi vektlegger detaljene), og bånnspaghetti er å foretrekke til denne retten.
Men er det så vanskelig da? Hehe. Jeg mener, det er jo bare å sette seg ned med disse trådene og Word eller et ark. Finne favorittene sine og skrive dem ned og så velge hvilken dag man skal spise den og den retten på? Det gjør jeg hver eneste søndag.
Faktisk ikke. Jeg har spist hvitløk hver dag hele livet, og ingen lukter det av meg. Kan man venne kroppen til det, eller? For jeg har spurt alle rundt meg (og tro meg, de er nesten FOR ærlige til tider) men ingen kjenner noe som helst. :hmm:
Ca 3 porsjoner;
Man lager:
Speltpastaskruer, kok opp nok til familien
Så skjærer du opp
12-15 soltørnka tomater, (mykt opp i olje eller varmt vann)
En bit feta ost
Et glass grønne oliven
bland dette i en bolle
I en annen bolle blander du
Gresk youghurt, eller matyoughurt ca. 3 dl
En agurk (skjært over på midten, ta ut frøene med en skje og kast) skrell av det grønne skallet og riv den i bollen
3 fedd hvitløk, presset
Så lemper du pasta på tallerkenen, legger litt ruccola over pastaen, så tzaziki og osteblandingen på toppen
Lær deg å lage ostesaus, hvitsaus, brunsaus og tomatsaus. Da har du en basis til mye og du slipper unna de vonde posesausene. Kjøp deg en ladning med krydder.
Fløtegratinert mat er godt og det meste av grønnsaker kan gratineres. Ha alltid pasta, ris og et ok utvalg av grønnsaker. Kjøp kjøtt, kjøttdeig, kyllingfileter ol og frys ned.
Du bør klare tyne noen middager ut av dette. :lol:
Jeg er helt talentløs når det kommer til å følge oppskrifter selv. Det er et ork å planlegge å handle det som står på ingredienslista osv. Løsningen her er å ha ok med "basisvarer" og snekre sammen noe selv.
[size=3][/size]
[size=3][/size] Uke 1:
[size=3][/size]
Torsdag: Svinefilet med ris og saus
Fredag: Pizza
Lørdag: Skinke og løkpai med salat og baguetter
Søndag: Kalkunfilet m/smørgrønnsaker, ris og soppstuing. Dessert: Gele og vaniljesaus
Mandag: Laks med poteter, rømme og agurksalat
Tirsdag: Fiskeboller med poteter og reven gulrot
Onsdag: Tortilla med svinefilet og salat
Torsdag: Sommerfuglpasta med skinke og tomatsaus
[font=Times New Roman][/font]
[size=3][/size] Uke 2:
[size=3][/size]
Fredag: Sommerkoteletter med gresk salat og brød
Lørdag: Marinerte reker med ris.
Søndag: Kyllingfilet m/smørgrønnsaker, ris og soppstuing.
Mandag: Laks med poteter, rømme og agurksalat
Tirsdag: Tortilla med svinefilet og salat
Onsdag: Pannekaker og suppe
Torsdag: Spagetti og kjøttsaus
[size=3][/size]
[size=3][/size] Uke 3:
[size=3][/size]
Fredag: Laks, poteter og agurksalat
Lørdag: Pizza
Søndag: Kyllinggryte m/ris og salat. Bringebærfromasj
Mandag: Fiskepinner, pommes noisettes
Tirsdag: Baconostgryte
Onsdag: Pasta med fisk og rekesaus
Torsdag: Biff, gratinerte poteter m.m.
[size=3][/size]
[size=3][/size] Uke 4:
[size=3][/size]
Fredag: Egg, bacon og bønner
Lørdag: Risgrøt og reker m/loff
Søndag: Fisk i form + karamellpudding
Mandag: Kylling, ris, saus og salat
Tirsdag: Gresk salat, pitabrød, røkt kjøtt
Onsdag: Pizza
Torsdag: Lakseform
[size=3][/size]
[size=3][/size]
[size=3][/size]
[size=3][/size] Uke 5:
[size=3][/size]
Fredag: Gratinert kyllinggryte
Lørdag: Makaroni og skinkeform
Søndag: Kjøttkaker med poteter og kålstuing
Mandag: Laks med poteter og agurksalat
Tirsdag: Kyllingform med peanøtter
Onsdag: Sommerfuglpasta med skinke og tomatsaus
Torsdag: Kinesiske koteletter.
[size=3][/size]
[size=3][/size] Uke 6:
[size=3][/size]
Fredag: Pannekaker og suppe
Lørdag: Makrell med agurksalat, rømme og poteter.
Søndag: Biff stroganoff med potetmos. Vaniljepudding med rød saus
Mandag: Laks med grønnsaker og ris
Tirsdag: Betasuppe med skinke
Onsdag: Kjøttragu
Torsdag: Pasta med kjøttsaus
[size=3][/size]
[size=3][/size] Uke 7:
[size=3][/size]
Fredag: Ovnsbakt laks med poteter og grønnsaker
Lørdag: Pizza
Søndag: And med poteter saus og grønnsaker. Gele og vaniljesaus
Mandag: Pasta med tomat og skinkesaus
Tirsdag: Makrell med rømme, poteter og aguksalat
Onsdag: Pølse og brød
Torsdag: Kalkun med ris, saus og salat
[size=3][/size]
[size=3][/size] Uke 8.
[size=3][/size]
Fredag: Gryterett av oksekjøtt
Lørdag: Taco
Søndag: Rådyrstek. Is
Mandag: Kylling fajitas
Tirsdag: Ovnsbakt laks
Onsdag: Kapteinens fylte rødspette + pommes noisettes og grønnsaker
Torsdag: Pasta med kjøttsaus
[size=3][/size]
[size=3][/size]
[size=3][/size]
[size=3][/size]
[size=3][/size]
[size=3][/size]
[size=3][/size]
[size=3][/size]
Uke 9:
[size=3][/size]
Fredag: Skinkepai og salat
Lørdag: Pizza
Søndag: Svinefilet, ris, bernaisesaus og grønnsaker
Mandag: Stekt laks, agurksalat og rømme
Tirsdag: Suppe og pannekaker
Onsdag: Pasta med skinke og tomatsaus
Torsdag: Torsk i form
[size=3][/size]
[size=3][/size]
Uke 10:
[size=3][/size]
Fredag: Kylling med ris, saus og salat
Lørdag: Lasagne
Søndag: Karbonader med potetmos og grønnsaker. Iskake
Mandag: Pai med salat
Tirsdag: Lakseform med poteter
Onsdag: Fiskeboller med revne gulrøtter og poteter
Torsdag: Taco
[size=3][/size]
[size=3][/size]
Uke 11:
[size=3][/size]
Fredag: Pizza
Lørdag: Tomatsuppe og pannekaker
Søndag: Elgstek og molteiskake
Mandag: Laks med poteter
Tirsdag: Kylling med ris, saus og salat
Onsdag: Sommerfuglpasta med skinke
Torsdag: Gresk salat, pitabrød og kjøttboller
[size=3][/size]
[size=3][/size]
Uke 12:
[size=3][/size]
Fredag: Fiskepinner, pommes noisettes og grønnsaker
Lørdag: Kyllingsalat og pølser m/brød
Søndag: Biff, gratinerte poteter m.m.
Mandag: Seibiff med løk
Tirsdag: Spagetti og kjøttsaus
Onsdag: Kyllingfajitas
Torsdag: Kinesiske koteletter.
[size=3][/size]
[size=3][/size]
[size=3][/size]
Hvis det er noen av oppskriftene du lurer på, så bare spør.
Jeg syns det enkleste er å dedikere hver dag til forskjellige retter, f.eks:
Mandag: Paidag (da lager jeg Mims middagspai med ekstra grov bunn, i går var fyllet 1 kyllingfilet+litt bacon, en halv squah, en liten løk, paprika, fire champignioner og to mellomstore tomater).
Tirsdag: Suppe og grove pannekaker (som oftest lager jeg hjemmelaget tomatsuppe - jevning, 1 ss tomatpuré, 1 liten løk, en bok hakkede tomater med krydder, salt og pepper og jevner alt med stavmikser).
Onsdag: Fiskedag, som oftest ovnsbakt laks (laksefilet med olivenolje, sitronpepper, salt og dill 30 minutter på 180 grader), kokt brokkoli, kokte gulrøtter og poteter.
Torsdag: Pasta med saus, gjerne en tomatsaus med forskjellige typer kjøtt og masse grønnsaker
Fredag: Hjemmelaget gryterett. Jeg kjøper ofte ferdig lammeskav og lager gryteretten som står på baksiden av den, eventuelt steker jeg kjøtt i biter med sopp og løk, har i litt brunost og tyttebærsyltetøy og jevner med kesam. Serveres med brokkoli, gulrøtter og ris eller poteter.
Lørdag eller søndag blir det gjerne hjemmelaget pizza med grov bunn
Mandag er det kake (fiskekaker, kjøttkaker, pannekaker eller pai).
Tirsdag er det fiske(laks, fiskegrateng, gratinert hvit fisk).
Onsdag er det pasta.
Torsdag er det filet (sivnefilet, laksefilet, kyllingfilet).
fredag er det namnam (som oftest pizza, taco eller lasagne).
Lørdag er det gryte.
Søndag er det spis hos svigers.
Gulrotsuppe:
6 store gulrøtter i skiver
1 terning grønnsaksbuljong
1 stor potet i biter
1 løk (hakkes)
2 fedd hakket hvitløk
Ca to cm revet ingefær
Salt
Pepper
8 dl vann
---> Surr gulrøttene, poteten, løken, hvitløken og ingefæren i en kasserolle til løken blir myk. Tilsett vann og buljong, og la det hele koke en liten halvtime.
Mos det hele i en blender eller med stavmikser, og smak til med salt og pepper.
Spagetti
Hakk opp diverse grønnsaker du har, for eksempel gulrot, squash, aubergine og løk, og brun det i pannen sammen med karbonadedeig.
Tilsett en boks hakkede tomater, litt vann, noen teskjeer tomatpure, bittelitt sukker, litt balsamicoeddik og hakket hvitløk. La det småkoke frem til spagettien (gjerne fullkornsspagetti) er ferdig.
Pasta med tunfisk
1 boks tunfisk i vann
Hakket purreløk
1 boks kesam
En neve halve cherrytomater
Salt
Pepper
---> blandes
Serveres sammen med spagetti
Laks og salat
Ha salt og pepper på laksefileter og stek dem.
Serveres på en salat av:
en boks røde bønner (skylles)
ruccola
halve cherrytomater
vårløk eller purreløk
dressing av litt presset sitron, olivenolje og litt salt og pepper
Ved siden av har du en saus av:
et halvt beger yoghurt naturell
litt presset sitron
litt salt
litt pepper
Svinefilet med grønnsaker og cous cous
Svinetfilet brunes lett, legges i ildfast form og settes i ovnen på ca 170 grader.
Hakk opp det du har av grønnsaker, for eksempel en liten løk, et par gulrøtter i skiver, noen champignonger, en del halve cherrytomater, squash og aubergine. Stek dette lett i pannen og ha i noen dråper balsamicoeddik. Legg det i den ildfaste formen og stek videre i ovnen.
Lag cous cous (ev ris) etter anvisning på pakken. Jeg erstatter gjerne litt av vannet med appelsinjuice.
Jeg bruker å lage noe innmari lettvint og akkurat passe sunt:
Poteter skjært i båter
Fiskefileter (frosne)
Gulrøtter
Løk i båter
Framgangsmåte: Alt hives i langpanne med folie, masse olje, krydder etter smak og behag, ca en halvtime i ovnen - voila - fix ferdig, og nesten ikke oppvask i det hele tatt.
Vi kjører helt nøktern.. Passer på å ta med litt grønt eller gult (?) som tilbehør innimellom.. Men jentene elsker mest grøt, pannekaker, vafler (!), pasta.. Så det blir variasjoner av dette..
Men de er glad i taco og pizza, men sier seg selv at det ikke blir så ofte.
Pølser liker de ikke, så det er ikke et alternativ. Som oftest koker vi noen poteter til oss, og de får pasta når vi er lei.