Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva får tøy til å krympe?

#1

Nelly Nickers sa for siden:

Mest sannsynlig er det vel varmen...

Men jeg lurer på om sentrifugeringa kan få tøy (i mitt tilfelle trekk til sofaputer) til å krympe også?
Jeg fikk nemlig tips av en husmor om å vaske sofaputetrekkene i vaskemaskinen, til tross for at det står "rensing" på dem, for så å ta dem på putene igjen mens de er våte. Putetrekkene våre er i vaskemaskinen nå, men jeg lurer på å sentrifugere dem en ekstra gang (de er jo på skånsomste vask, ergo lite sentrifugering) siden de skal rett på putene.

Vil en ekstra runde i sentrifuga få dem til å krympe mer? :o


#2

Pastill sa for siden:

Skulle ikke tro det. Den rister jo bare vekk vannet... eller?


#3

Maxine sa for siden:

Jeg sentrifugerer sofatrekkene på full guffe, de passer da sofaputene helt perfekt etter sikkert 50 vask de siste 6 årene.


#4

Tallulah sa for siden:

Når man farger ulltøy så koker man det jo, og jeg fikk beskjed om at det var bevegelsen som fikk ull til å krympe, derfor ville det ikke krympe i kokende vann i en kjele som ble rørt forsiktig i.
Så ja, sentrifugering vil krympe noen tekstiler.


#5

kisha sa for siden:

Vi strikket tøvede votter på skolen i min barndom. Vottene var 3 ganger normal størrelse, men vi gnikket og gned dem på et gammeldags vaskebrett til vi fikk rette størrelsen. Dvs. de krypet 2/3. Jeg tror nok at mange sentrifugeringer og varmt vann får ting til å krypme.


#6

Java sa for siden:

Det er også hurtig endring av temperatur som får ull til å krympe. Hvis du koker for deretter å skylle i kaldt vann vil ull krympe.


#7

Tallulah sa for siden:

OK, takk for tips! Da skal jeg ikke gjør det når jeg farger ull!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.