Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Teorier i kriminalsaker

#1

Line* sa for siden:

Kan det lett bli forhåndsdømming, eller er det helt greit?

Kjør debatt, jeg er nysgjerrig på hva dere mener om det. Jmfr tråden om Madeleine.


#2

him sa for siden:

Det blir selvfølgelig bare spekulasjoner - spesielt siden man ikke har tilgang til samme informasjonen som de som etterforsker eller dømmer i saken.

Spørsmålet er vel heller om det i det hele tatt er greit å spekulere og i tilfelle ja: Er det noen saker som er unntatt?


#3

bina sa for siden:

Det kommer an på hvem som presenterer teoriene. Hvis politi og påtalemyndiget raskt lager seg en teori finnes det en risiko for at de leter etter bevis for å underbygge sin egen teori, og "glemmer" beviser som peker i motsatt retning.

At media spekulerer syns jeg derimot ofte kan være positivt, fordi det kan gi viktig input både til etterforskerne og til eventuelle vitner. For eksempel er det bra at noen har en teori om at Madeleine ble ført til Belgia - for da våkner folk i Belgia og følger litt ekstra med, og tenker at kanskje er hun her, kanskje har JEG sett noe viktig. Ofte medfører slike teorier en strøm av tips til politiet, og selv om de fleste tipsene ikke fører fram er tips viktige for politiet. Om bare ett tips av 100.000 er viktig, så kan det være avgjørende i saken.

Forhåndsdømmingen tror jeg skjer blant folk uansett. I det øyeblikket en person blir mistenkt eller tiltalt for noe så er det mange som "dømmer" og ikke er villige til å gi slipp på sin personlige dom om så vedkommende blir frikjent. Ja, til og med om noen andre blir dømt for forholdet.


#4

Maz sa for siden:

Jeg synes det er greiere å spekulere dess fjernere det er. Om det var noen vi alle kjente synes jeg det er mindre greit.

Jeg synes det er mindre greit når det dreier seg om en ulykke og alle blir sånn "det ville aldri jeg ha gjort" osv. F.eks en badeulykke for en tid tilbake.

Men alt i alt så anser jeg vel at det er greit å diskutere det samme her som en gjør muntlig.

Dess lenger unna dess bedre.


#5

bina sa for siden:

Enig. Her på FP bør man være mer varsom med å diskutere f.eks. badeulykker eller andre ting som har stått i norske aviser, og hvor de det gjelder kan være brukere av forumet. (Eller kanskje noen som kjenner vedkommende, osv). Det blir fort personlig.


#6

Ru sa for siden:

Jeg synes at det alt for fort har tendenser til å bli dømming opp og ned og i mente. Det kommer selvsagt an på sakens natur, men som jeg har sagt tidligere; er det en litt rar, innadvendt person som tilsynelatende er involvert i noe, så er det alltid noen som er SÅ sikker på at hn har gjort det eller hitt, for "hn ser jo sånn ut".

Jeg er ikke gud, politi eller dommer - jeg har ikke kunnskapen til å ta et standpunkt. Like vel skal jeg være den første til å innrømme at jeg like lett som alle andre gjerne fort ender opp med en eller annen mening om saken(e).

Vedr. badeulykker, så synes jeg ikke det er greit å tro det ene eller andre, men jeg synes det er kjempeviktig å ta opp på generell basis hvordan folk forholder seg f.eks. barn som bader.


#7

Pastill sa for siden:

Folk må få gjøre seg opp tanker uten at man kaller det å forhåndsdømme/dømme. Syntes "dømme" er har blitt et oppbrukt ord til tider jeg.
Det er liksom ikke lov å fundere, spekulere eller tenkte høyt uten at man "dømmer" folk nedenom og under.
Klarer ikke folk å gjøre seg opp en egen mening når de leser hva jeg skriver så er det deres problem. Jeg vet i allefall at det ikke er opp til meg å dømme kriminelle evt å henlegge saken uansett så jeg klarer ikke se at mine tanker kan ha så stort skadeomfang. :himle:

Ang Madeleine saken så er ikke det mennesker som kommer til å lese her sannsynligvis. Og de har selv valgt å ha så høy profil i media som de har.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.