Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Stemme taktisk eller etter overbevisning?

#1

Polyanna sa for siden:

Som Venstre-velger er jo dette temmelig relevant: Stemmer man Venstre så KAN det trekke Høyre mot sentrum, men man risikerer også at det hjelper til med å få FrP i posisjon.

Men jeg må jo stemme på det jeg tror på, må jeg ikke?

Stemmer dere taktisk?


#2

Hyacinth sa for siden:

Nei, aldri. Kun etter overbevisning.


#3

pippimamma sa for siden:

Valget er over, så jeg regner med at du har stemt allerede? ;)

Jeg tenkte absolutt ikke taktisk. Jeg satte meg godt inn i partiprogrammene til de forskjellige partiene. Så undersøkte jeg hva de mente i mine hjertesaker i kommunen min. Siden jeg tydeligvis er kravstor, så var det ingen partier som passet 100%. Når jeg i tillegg har mistet det meste av troen på at det finnes ærlige politikere, så burde jeg kanskje blitt hjemme. Men jeg stemte på de som i teorien står nærmest det jeg mener.


#4

Tallulah sa for siden:

Jeg stemmer ofte taktisk, fordi den helheten jeg (håper på å få) får da stemmer med min best med overbevisning. Jeg kunne aldri stemt på et parti som ville støttet ett jeg var helt på hodet uenig med.


#5

Lisa sa for siden:

Jeg kunne heller aldri stemt på et parti som støtter opp om et annet parti som helt bryter med absolutt alt jeg tror på. Man stemmer jo på en blokk, alle partier må jo ta en standpunkt på forhånd og fortelle sine potensielle velgere hvem de vil støtte og styre sammen med.


#6

Teofelia sa for siden:

Jeg har aldri vurdert å stemme taktisk, men så bruker ikke partiet mitt å alliere seg med domminger heller, så problemstillingen har aldri vært aktuell.


#7

Toffskij sa for siden:

:nemlig:


#8

Miss Norway sa for siden:

Jeg stemte taktisk en gang. It backfired. Så det gjør jeg ikke mer. lært


#9

maggypop sa for siden:

For meg har det noe å si hvem som samarbeider med hvem. I realiteten blir det jo snakk om å velge side, selv om partiene i utgangspunktet skal føre sin 'egen' politikk.
Jeg hadde nok stemt annerledes i år hvis de ulike partiene ikke hadde gitt uttrykk for tilbøyeligheter i forkant av valget.


#10

Inagh sa for siden:

Jeg vil vel si litt både og...

Jeg stemte etter overbevisning - på det partiet som står meg nærest hva politikk angår. Men jeg vil også si at jeg stemte litt egotaktisk, da jeg brukte muligheten til å kumulere inn personer med en utdannelse jeg anså ville være grei å ha i kommunestyret for vår situasjon - f.eks. lærere, sykepleiere og barnehageansatte. :knegg:


#11

Benmurphy sa for siden:

Og jeg har erfaring med at å stemme etter overbevisning også kan slå svært uheldig ut, så det hjelper ikke nødvendigvis det heller. Men jeg har endt opp med å stemme på en litt annen måte enn de fleste andre da. Det hjelper.

Ben "blissfully ignorant" Murphy


#12

Candy Darling sa for siden:

Jeg stemmer etter overbevisning. Men jeg satt akkurat nå under partilederdebatten og lurte på hva i huleste jeg skal gjøre dersom partiet mitt avviker fra dommingprinsippet sitt til neste stortingsvalg. :skremt:

For, i motsetning til TeoToffen, synes jeg det er domminger på den andre siden også. :dobbelt:skremt::


#13

DM sa for siden:

Jeg blir bare stresset av å tenke taktikk, så jeg stemmer etter overbevisning.


#14

Skilpadda sa for siden:

Jeg synes det er domminger på absolutt alle sider, og sliter hver gang med å bremse i tide når jeg bruker eliminasjonsmetoden for å bestemme hvem jeg skal stemme på.

Pleier for det meste å stemme etter overbevisning (selv om det, som BM påpeker, har "backfired" kraftig et par ganger det også) - det er litt lettere å forsvare det i etterkant enn det er om man skulle ha stemt taktisk og dette virket mot sin hensikt. (Forsvare overfor meg selv, altså; jeg har ikke noe behov for å forsvare meg overfor andre.)


#15

Mams sa for siden:

Jeg har stemt taktisk en gang ellers etter overbevisning.
Om et parti jeg i utgangspuktet ville stemt på går ut og sier de vil alliere seg med et parti jeg ikke "liker", så ville jeg valgt å stemme anderledes ja.


#16

Mor til 4 sa for siden:

Jeg stemmer etter overbevisning og ikke taktisk. men hvis jeg normalt hadde vært Sv velger så ville jeg ikke stemt på de i kommunevalget i år, for de gikk ut å sa de ville støtte høyre, sp og frp denne gang. de har tidligere samarbeidet med Ap her i kommunen. dette utspillet før valget tror jeg de tapte mange stemmer på, (men greit for velgerene å vite på forhånd) Ap fikk 62,7 % her i kommunen og det er en økning på hele 26 %.
Jeg har alltid stemt Ap bortsett fra en gang hvor jeg stemte Sv. det har kun vært de 2 partiene jeg noen gang har vurdert å stemme på.


#17

Kaija sa for siden:

Signerer, så sant jeg har latt meg overbevise. :)


#18

~TM~ sa for siden:

Jeg stemmer Venstre. Punktum.

;)


#19

Aminta sa for siden:

Jeg vurderte å stemme taktisk i år, men klarte det ikke når jeg stod der. Så det ble "mitt" parti som vanlig, og da etter overbevisning.


#20

Line* sa for siden:

Jeg stemte "taktisk" denne gangen, for første gang siden jeg fikk stemmerett. Det hjalp ikke en dritt. :sur:


#21

Pepper Lemon sa for siden:

Jeg vet ikke helt hva jeg skal svare. Jeg stemmer ikke på visse partier på grunn av at jeg ikke tolererer samarbeidspartnerne, samtidig som jeg stemmer andre til tross for at jeg ikke er på nett med samarbeidspartneren de har valgt. Jeg velger den minste av to onder. Det kan vel neppe sies å være taktisk, kan det vel? Jeg stemmer altså på en blokk, som Lisa sier. Det er etter overbevisning, er det ikke?


#22

Røverdatter sa for siden:

Den dagen SV begynner å samarbeide med Frp om maktposisjoner, da stemmer jeg Rødt i stedet. Aldri i livet om min lille stemme skal være noe bidrag til Frp. Det er stikk i strid med min overbevisning.


#23

nolo sa for siden:

Jeg har stemt taktisk, eller dvs stemt på det partiet på rødgrønn side som jeg syns trengte det mest.:D

Borgerlig tror jeg ikke jeg hadde klart å stemme uansett hvor taktisk lurt det måtte fortone seg.


#24

safran sa for siden:

Jeg stemmer etter overbevisning og oppfordrer alle andre til å gjøre det samme. Dersom alle venstresympatisører faktisk hadde stemt Venstre, så hadde det ikke vært så lite parti. :overlegen:


#25

Blåbær sa for siden:

Signerer! :nemlig:


#26

Manitoba sa for siden:

Sånn tenker jeg også. Så jeg stemmer taktisk. Dessverre. Skulle mye heller stemt ut av overbevisning.


#27

Skilpadda sa for siden:

Jeg ville kalle det en mellomting. Å stemme bare etter overbevisning vil jo være å se utelukkende på hva hvert enkelt parti mener og står for, og stemme på det enkeltpartiet man er mest enig med, uavhengig av hva man tror (eller hva de har sagt) om hvem de evt. kommer til å samarbeide med. (Samtidig er det klart at det stort sett ligger overbevisningsgrunner bak såkalt taktisk stemmegivning også, jeg tror ingen stemmer uten å ha noen som helst slags overbevisning i bunnen. Hvis folk stemmer rødt selv om de egentlig er Venstre-sympatisører, for å ikke risikere et FrP-samarbeid, så er jo det også en "overbevisningsgrunn", bare en negativ en.)


#28

Candy Darling sa for siden:

Blokkene er stadig mindre rigide. Sp var også en gang i tiden et borgerlig parti, eller hva?


#29

Lisa sa for siden:

Må bare korrigere deg litt. Man vurderer ikke en "risiko" for FrP samarbeid hvis man stemmer Venstre. FrP samarbeidet er jo avklart på forhånd ved at Venstre bekrefter at de vil støtte en borgerlig blokk om de sitter i byråd eller utenfor.

For min egen del må jeg også legge til at det veier ganske tungt å ikke stemme Venstre fordi de er for kontantstøtte og mot EU. Dette er begge to saker jeg er svært uneig i og derfor ville det nok unasett ha blitt vanskelig å gi de min stemme.


#30

Lisa sa for siden:

Det er sant men igjen, Venstre avklarte uken før valget at de unasett ville støtte en borgerlig blokk. Håper de vurdere å skifte etterhvert ....


#31

Toffskij sa for siden:

Jeg mener partiets planer for samarbeid med andre partier i høyeste grad er en del av hva de mener og står for. Når Venstre i Oslo f.eks. uttaler at det ikke kommer til å bli noe Gerhardsen-byråd med Venstres støtte, så er det i høyeste grad en ideologisk avgrensning. Da satser Venstre på de velgerne som mener et AP-samarbeid er uaktuelt, framfor de velgerne som mener at et FrP-samarbeid er uaktuelt.


#32

Skilpadda sa for siden:

Jeg snakket ikke om Oslo-valget spesielt, det var et generelt eksempel.


#33

Alfa sa for siden:

Heilt einig. Førre stortingsval stemte eg på eit anna parti enn eg hadde tenkt til, nettopp for å få til den regjeringskoalisjonen eg ville ha. M.a.o. eg stemte SV for å få meir skule- og miljøpolitikk inn i regjeringa.


#34

Skilpadda sa for siden:

Det er derfor jeg mener at det blir en slags mellomting. Det er jo ikke egentlig sånn at man tenker enten ideologisk eller taktisk - alle som stemmer gjør det vel på grunn av en eller annen overbevisning, og siden sannsynligvis ganske få er enige med ett parti i absolutt alt, så er det alltid en praktisk/pragmatisk avveining når det gjelder hvilke saker man mener er viktige. Uttalte samarbeidsplaner (eller ikke-samarbeidsplaner) med andre partier er en del av politikken og programmet, det er jeg enig i.


#35

Skilpadda sa for siden:

Og så er det ganske mange som f.eks. stemmer RV i Oslo for å få inn Folkvord, uten å egentlig være enig med RV i det hele tatt. Det er jo også en form for taktisk stemmegivning, basert på en overbevisning om at et lite RV-mindretall gir en bra balanse til helheten, og/eller en overbevisning om at Folkvord er en god mann å ha med på laget når man skal styre en by.


#36

Lisa sa for siden:

Ja det var vel kanskje bare i Oslo de var så kategoriske på hvem de evt ville samarbeide med.


#37

Candy Darling sa for siden:

V har sagt i Oslo at de vil gjøre alt de kan for å holde FrP ute av byrådet, bortsett fra å støtte et Gerhardsenbyråd. Jeg skjønner ikke hvorfor dette er mer moralsk forkastelig enn at SV og Ap nekter å støtte et sentrum-H-byråd.


#38

Toffskij sa for siden:

Det er ikke moralsk forkastelig, men det er en del av Venstres totale politiske standpunkt. Og et ideologisk valg, akkurat som det er for SV og Ap.


#39

Candy Darling sa for siden:

Ja. De er et borgerlig parti, det kommer man ikke utenom. Hvis man synes det er galt, er det feil parti.


#40

Toffskij sa for siden:

Jepp. Det er derfor det er feil parti for meg, selv om jeg liker mye av det Venstre står for.


#41

Alfa sa for siden:

Eg skulle akkurat til å skrive det samme sjølv.


#42

Candy Darling sa for siden:

Og det er selvsagt lov. Det er noe annet enn å beskylde dem for manglende ryggrad og FrP-smisking.

Jeg synes det er utmerket hvis V går fra et Kardemommeparti som alle egentlig kunne stemt på, mens ingen gjør det, til et tydelig parti med dedikerte tilhengere.


#43

Lisa sa for siden:

Det er vel ingen som har beskylt Venstre for FrP smisking? De smisker jo ikke med FrP på noen som helst måte, de tar jo avstand fra det FrP står for gang på gang men samtidig så er det jo ikke å komme utenfor at de er med på å implementere FrP politikk i et borgerlig samarbeid.


#44

Candy Darling sa for siden:

:gjentar:

Jeg synes forresten Sponheim var ganske så gøy i går da han proklamerte at V hadde ALL politisk makt i hovedstaden, med sine 5 mandater. :glis:


#45

safran sa for siden:

Men kunne man ikke heller ført ham opp som slenger, da? :blond: Jeg har aldri tuklet med listene, så jeg er litt usikker på hvordan det virker.

:nemlig:


#46

Skilpadda sa for siden:

Joda, det kan man også. :) Men jeg har hørt flere si, både nå og tidligere, og både i Oslo og andre steder, at de stemmer RV (uten å være enige med RVs program) fordi "det er bra med en RV-er i kommunestyret". (Og det var vel også en hel del ikke-RV-ere som i sin tid stemte for å få Folkvord på Stortinget.) Og det var den typen stemmegivning jeg snakket om.


#47

Ru sa for siden:

Jeg stemmer etter overbevisning. Taktisk stemming har jeg ingenting til overs for, det har gått åt skogen mange ganger før.

Man er uansett ikke garantert at partiene ikke tar helt av; la meg presentere vesle Meland kommune i Hordaland der AP, Høyre og Frp har gått samme. :himle:


#48

Harriet Vane sa for siden:

Tusen takk for at dere snillinger som stemte Venstre i Oslo fikk FrP i posisjon for MILJØ OG SAMFERDSEL i enda fire år....:filer:

Sjempefint. :takker:


#49

Lisa sa for siden:

:sint: Jeg visste det kom til å skje .... GUD SÅ TRAGISK FOR OSLO :hylgrine:


#50

Polyanna sa for siden:

Helt ærlig, jeg blir faktisk litt SUR når det der blir mast om....

Venstre står totalt sett for en politikk jeg liker. Og tør jeg minne om at de også den forrige periode var pådrivere for den fantastiske satsningen som har vært på kollektivtrafikken de siste årene. Man kan faktisk påvirke uten å sitte i byråd. En stemme til Venstre er en stemme for mer makt til Venstre. Punktum.


#51

Candy Darling sa for siden:

Jeg viser igjen til mitt praktiske forslag. Få SV til å støtte et Sentrum-H-byråd. Hvorfor er det utenkelig, mens du forlanger at V skal støtte et Gerhardsen-byråd?

:snill:


#52

Harriet Vane sa for siden:

Dere kan si hva dere vil. Venstre er en garantist for Frp både her og der, og jeg tror Venstre prioriterer økonomisk politikk fremfor miljø når som helst.


#53

Harriet Vane sa for siden:

Det var ett eller annet med fordeling og utjevning som Høyrefolk ikke ønsker. Og ikke Venstrefolk heller, i grunnen. Jeg synes selv det er problematisk å støtte et Gerhardsen -byråd, ettersom Rune Gerhardsen er verdens løseste kanon og man aldri vet hvor den haren hopper. Ap er heller ikke bestemann i klassen når det gjelder miljø.

Det vil være like fint å være frisk, rik og hvit i denne byen om fire år, og mye verre å være syk, fattig og svart. Forskjellene vil øke og de som greier seg vil tenke at det er greit og velfortjent.

Venstre kan gjerne være kjempegode på miljø, men når man setter Frp, som bare vil ha bil bil bil i førersetet, så blir det nok ingen kollektivsatsing. Frp vil vel også fortsette å ha ansvaret for eldrepolitikken i oslo som beviselig øker forskjellene melom dem som fikser bestiller-systemet eller har pårørende som gjør det og dem som ikke gjør det.

Så lenge en Venstrestemme VAR en stemme til Venstre, så hadde det jo vært noe annet....


#54

Candy Darling sa for siden:

:gjentar:
Og hvis miljø er viktigere enn økonomisk politikk for SV, hvorfor kan de ikke holde FrP ute av byrådet selv? :gruble:


#55

Candy Darling sa for siden:

Venstre vil ha mer makt enn de fleste hvis de kommer i vippeposisjon. Sponheim uttaler med sedvanlig brask og bram at det ikke kommer til å bli vedtatt noe som er til høyre for Venstre i Oslo. :humre:


#56

Polyanna sa for siden:

:smask:

Hvorfor får jeg ikke prikket deg??!!

Og historien beviser jo at Venstre FÅR det som de vil i kollektivsatsningen. Faktisk...


#57

Harriet Vane sa for siden:

Ved å støtte HØYRE? :sjokk:

Med Toril Fiskerstrand på sikker plass? :eek:

Men jeg skjønner jo poenget ditt, at joda, det kunne jo, være mulig. Teknisk sett.

Men jeg mener vel i grunnen at de som dingler i midten lettere kan dingle den ene eller den andre veien, enn vi som har valgt side.


#58

Candy Darling sa for siden:

:smasker på Poly:

Æsj, jeg må ut og gå på vestkanten min. Det er ikke fordi jeg gir meg, Mim, altså! :catfight:


#59

Harriet Vane sa for siden:

Hvor står Venstre på feminisme og barnevern, forresten?


#60

Polyanna sa for siden:

:rykker i rødprikkefingeren:

Nei, nå skal jeg ut og flanere til østkanten og sightsee'e litt. :filer:


#61

Harriet Vane sa for siden:

Sikkert koseligere der enn blant de kommunale boligene på sagene, der folk bor fordi de ikke tok seg sammen og skjerpet seg og var like flinke som oss på vestkanten. :nemlig:


#63

safran sa for siden:

Jeg tror jeg har funnet årsaken til den omtalte rødprikkeiveren til Scarlett. Makan! :mumle:


#64

Pepper Lemon sa for siden:

Siden vi nå har trukket vestkant og østkant inn i dette så tenkte jeg å slenge inn en kommentar om at bydelene Ullern, Vestre Aker og Nordre Aker hadde nærmere 70% oppmøte i valget, mens Grünerløkka, Gamle Oslo og Alna hadde såvidt 50%. Det er jo ikke spesielt heldig om det er de mest ressurssterke bydelene som skal kontrollere valget i Oslo. Det trengs å holdes en liten kampanje på østkanten for å øke oppslutningen.


#65

Polyanna sa for siden:

Nå HAR man sånne kampanjer. Masse. Så man må kanskje prøve noe annet?

(Han der bergenske rikssynseren -hva heter han? - hadde forresten et nydelig forslag: Hvis valgdeltagelsen i en kommune faller under 50% så setter bare kommunen under administrasjon av fylkesmannen de neste fire årene - så kan folk se hvor kult der er å ikke ha politikere å appellere til når skolen deres blir lagt ned...)


#66

Pepper Lemon sa for siden:

Ja, du har jo helt rett i det. Jens og Kristin gikk vel rundt på dørene til folk. Synd det ikke hjelper. Hva med å gi alle som stemmer fri dagen derpå (for å sove ut etter valgvaken, naturligvis), som et incentiv for å stemme? :p :alltid på jakt etter en fridag:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.