Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Snik-kikking på barnas mobil

#1

Frantzen sa for siden:

Dere som har barn med mobil: hva skal til for at dere smugkikker på meldinger? Er det problematisk å skulle gjøre det - eller helt greit?

Det samme med msn-logger. Lagrer dere barnas? Og dersom dere gjør det - leser dere dem?


#2

Carrera sa for siden:

Jenta vår viser meg stadig vekk meldingene hun får, og jeg får dermed innsyn i hennes innboks, så jeg slipper å snoke. Hadde jeg hatt mistanke om noe, så kunne jeg nok gått inn på den og kikket, i første omgang på hvem hun får mld fra.

Msn er ikke et tema her i huset ennå, men vi kommer i hvertfall til å sette det opp slik at alt loggføres, og vi kommer til å si at vi kommer til å ta stikktester. Om vi kommer til å lese, beror alt på hvordan hennes omgang med msn utvikler seg.


#3

Teofelia sa for siden:

Nå er ikke problemstillingen aktuelle her i huset ennå, men jeg kan vanskelig se for meg at jeg kommer til å lese ungenes brev, dagbøker, SMS-meldinger eller logger.

Jeg tror ikke man kan begå et slikt tillitsbrudd og forvente å bli møtt med noen form for fortrolighet etterpå.


#4

Sitron sa for siden:

Emma har mobil, men jeg har ikke kikket på meldinger. Ikke behov for det ennå. MSN får hun ikke lov til å være på, ingen andre chattegreier enn den som er via fronter.


#5

Katinka sa for siden:

Jeg sjekker ikke meldinger, men lager huskestue hvis regninga tipper over den magiske grensa.

For øvrig bør man vel ikke skjære alle barn over én kam.
Noen trenger strengere msn-påminninger enn andre om hva man sier og ikke sier på nettet og da kan det være greit å kaste et langt blikk på skjermen når man går forbi.


#6

Line* sa for siden:

Å sjekke mobilen, msn, etc, er det samme som å lese dagboken deres i mine øyne. Og den grensa overskrider jeg ikke. Har aldri gjort det.


#7

Kirsebær sa for siden:

Jeg sjekker innboksen til Stesnuppa innimellom. Leser meldinger hvis det er noe fra ukjente navn eller nummer.

Jeg sjekker alltid loggen på datamaskinen når hun har vært hjemme alene for å se om hun har vært på noen av de nettstedene vi har sagt at hun ikke trenger å være på, men jeg leser ikke MSN-meldingene hennes. (Jeg har forresten gjort det også tidligere.)

Dette fordi vi har hatt noen episoder som ikke ahr vært ok.

Men nå virker det som om ting er ok igjen. :)


#8

007 sa for siden:

Vi har en avtale om at jeg kan sjekke både meldinger og MSN-logg om det skulle være nødvendig (mobbesaker, for eksempel). Nå har han hatt mobil i 3 år og jeg har aldri sjekket.

Jeg har sjekket MSN-loggen hans en gang, da det var mye styr med en jente i klassen som påstod at guttene hadde tatt stygge bilder av henne. (Det hadde de forøvrig ikke).


#9

him sa for siden:

Jeg vil jo ikke si det er et tillitsbrudd hvis det er noe man har en avtale om. Selv er jeg veldig lite privat og mannen min kan lese e-posten min (privat), han skulle gjerne ha fått lov til å lese e-posten min på jobb også (men jeg tror ikke jeg får presset han til det. :knegg: ), meldingene mine på mobilen, msn-loggen (det er bare teori, for jeg bruker bare msn på jobb). Jeg oppfatter ikke noe av det som "hemmelig". Og jeg har store problemer med å forestille meg at ungene kommer til å ha noe "hemmelig" når de får mobil? (Jeg har funnet ut at eldste jenta skal få mobil i det øyeblikket hun får gå alene fra skolen). Mulig jeg bare har dårlig fantasi, jeg var aldri den som satt og sendte hemmelige lapper i timen etc :humre:


#10

pippimamma sa for siden:

Både når det gjelder mobil og data så gjelder det å vise tillit, men ikke naivitet. Barna må lære å bruke data og mobil i trygge omgivelser, på samme måte som de må lære alt annet.

Det var endel snakk om foreldre som overvåket ungene på nettet. Det er ulovlig, selv om jeg forstår grunnen til at endel ønsker å gjøre det.

På tele2 sin nettside står noen ting det er greit å snakke med ungene om før de får mobil:
"Ta "mobilpraten" med barnet ditt!

  • Mobbing og trakassering via mobil er forbudt.
  • Det er ikke lov å ta bilder av andre og publisere disse uten samtykke.
  • Mottar barnet ubehagelige sms eller mms, bør disse vises til foresatte. Slike meldinger kan brukes for å løse problemer.
  • Passord og hemmeligheter bør ikke lagres på mobilen, fordi slik informasjon kan komme på avveie.
  • Mobilen kan også brukes som betalingsmiddel. Avtal derfor med barnet hvor mye som kan brukes på ringetoner, avstemminger og lignende."www.tele2.no/privat/kundeservice/faq.cfm/mobil/barn-og-mobil/

www.reddbarna.no/default.asp?V_ITEM_ID=959

  • Du må aldri fortelle noen du ikke kjenner på Internett hva du heter, hvor du bor eller hvilken skole du går på.
  • Ikke send bilder av deg selv.
  • Bruk en anonym e-postadresse når du surfer på Internett og chatter med folk du ikke kjenner.
  • Hvis du skal møte en person du har chattet med på Internett, må du ta med en voksen du stoler på.
  • Husk at personer du snakker med i en chatgruppe ikke alltid snakker sant og lett kan lyve på alder.
  • Du skal ikke svare hvis du får skummel e-post eller blir redd når du chatter. Si fra til en voksen og bytt gjerne e-postadresse.
  • Når du skal laste ned spill eller lignende, gjør det sammen med en voksen.
  • Hvis du opplever noe skummelt eller ubehagelig, meld fra til en voksen du stoler på. Du kan også ta kontakt med politiet på www.tips.kripos.no.
    Husk å lære barna at det er forbudt å ta bilder av andre og publisere de uten samtykke. Det gjelder både mobil og data.

#11

Snippa sa for siden:

Selvsagt føres det logg på msn her i huset. Det synes jeg alle foreldre bør gjøre, og de bør selvsagt opplyse om at det gjøres. Ikke fordi dere har tenkt til å nilese alle meldinger (hvem gidder det, forresten?), men for å ha en sikkerhet dersom noe skulle oppstå, og preventivt for at ungene skal vite at dere kan finne ut hva de driver med der

Jeg har vel sett på den 2 ganger på de årene dattera mi har brukt det. Den ene gangen sammen med dattera mi for å finne ut av en litt ekkel sak. Da var det kjempekjekt at vi hadde loggen, og at vi kunne snakke sammen om det som sto der og hva de hadde sagt og gjort. Den andre gangen var bare en kjapp sjekk for å se etter om det var hold i noe noen andre sa ;)

Jeg hadde glatt sett på meldingene på telefonene til ungene dersom jeg var redd for at noe jeg ikke likte pågikk. Jeg ville også fortalt ungene at jeg hadde gjort det, eller evt sagt fra før jeg gjorde det. Hva er viktigst: ungenes integritet, eller ungenes sikkerhet?!
(jeg har dog ikke lest noen av meldingene deres enda, da jeg ikke har hatt noe behov for det)


#12

Vimsen sa for siden:

Vi har ikke den problemstillingen enda, men jeg tror nor at når den dagen kommer, kommer jeg til å lage en avtale med ungene.


#13

Filifjonka sa for siden:

Jeg er på tredje tenåring nå, og har aldri følt noe behov for å sjekke mobiltelefon eller msn-logg.


#14

Lenam sa for siden:

Signerer!


#15

Blondie sa for siden:

Jeg har jo ikke så store barn helt enda, men jeg ser ikke for meg at jeg kommer til å lese meldinger eller logger. :niks:
Det ville jeg anse som et tillitsbrudd det ville være vanskelig å leve med.
Hvis jeg hadde hatt en reell mistanke om at noe var galt fatt og burde rettes opp i, så ville jeg nok konfrontert h*n med det og eventuelt sjekket fakta etterpå.


#16

Garbella sa for siden:

Jeg har en avtale med min 10åring at jeg har full tilgang på mobilen hans.


#17

Snippa sa for siden:

Det er da ikke et tillitsbrudd å lese logger? Ungene er jo fullt klar over at alt som sies på msn loggføres, og at vi kan sjekke dersom noe oppstår. Et tillitsbrudd vil jo være hvis du sier "Jeg skal aldri loggføre dine samtaler/jeg skal aldri lese loggen din", og så likevel gjør det.


#18

Erica sa for siden:

Vi har gitt barna beskjed at vi logger msn samtaler. Vi spionerer ikke på hva de skriver, men de vet at den logges og at muligheten er der. Dette er jo faktisk for å kunne beskytte dem.

Samme med loggen på internett også. De vet at vi følger med hvilke sider de har vært på. Vi har avtale om at nye nettsteder som besøkes skal klareres med oss først. Ingen registeringer noen steder før vi er spurt.

Mobilen sjekker jeg ikke, men ser ikke bort fra at jeg hadde gjort det om jeg hadde følt det nødvendig.

Vi gjør ikke dette fordi vi er nysjerrige og vil spionere på hva de gjør, men for å kunne beskytte dem.


#19

Candy Darling sa for siden:

Jeg er ikke fremmed for å gjøre det. Men det må være klart kommunisert på forhånd.


#20

Snippa sa for siden:

Ikke sant...Jeg mener mange har skylapper på her.


#21

Maverick sa for siden:

Jeg er ikke enig i at det er det samme å sjekke logg/mobil som å lese dagbøker. Dagbøker er BARE barnets tanker, og boken blir ikke påvirket av noen utenfor. Meldinger på mobil/msn er toveis(minst!)kommunikasjon, og kan være viktig for å få vite hva som faktisk skjer, reelt, i livet til barna.

Det er ikke aktuelt på lenge her, og hvem vet hva som finnes av duppeditter når pjokkene blir store, men jeg kommer nok til å kjøre en avtale om at jeg KAN sjekke, men ikke kommer til å gjøre det hvis det ikke er grunn til det.

Selv levde jeg et dobbeltliv av dimensjoner da jeg var tenåring, og vil gjerne la mine barn få slippe det.


#22

Skilpadda sa for siden:

Enig.

MSN og denslags er ikke et aktuelt tema for oss enda, men jeg kan tenke meg at vi kommer til å logge all Internett-bruk og gjøre det klart at vi gjør det (slik at han vet at det er teknisk mulig for oss eller ham å gå tilbake og finne ut hva som har skjedd). Foreløbig er han bare fire og antar vel at vi ser og hører alt uansett, men jeg har gjort det klart for ham at jeg leser all eposten han får og sender, og det gjør jeg også - skulle han få spam eller annen uønsket epost, vil jeg vite om det og evt. slette det før han ser det selv.

Når han blir så stor som barna det er snakk om i hovedinnlegget, vet jeg ikke hva vi gjør, jeg tror vi får finne det ut etter hvert. Men "smugkikking", uten at vi har sagt fra på forhånd, kan jeg ikke tenke meg at det blir snakk om uansett. Derimot kommer jeg ikke til å ha antydning til skrupler med å følge med på hva han legger ut på mer eller mindre offentlige steder, som blogger, forum, Facebook og hva som nå måtte dukke opp. (Snarere tvert imot; jeg synes det er viktig å følge med på hva som skjer der ute og å minne ham på at "hvem som helst" kan se det.)


#23

Candy Darling sa for siden:

Ehh ... da er det jo strengt tatt ikke sniking, da. :himle:


#24

bina sa for siden:

Foreløpig har det vært en minimal problemstilling hos oss. 2.klassingen har ikke egen mobil ennå.

Men jeg mener at det er vesentlig forskjell på å kontrollere kommunikasjon med andre via nettet eller mobil, og det å lese dagbøker. Det foregår så utrolig mye mobbing og annet destruktivt på mobil og internett, at jeg syns nesten foreldrene burde ha plikt til å kontrollere barnas mobil- og nettbruk.

En god nabo av oss har ei jente i 6.klasse, som har vært utsatt for til dels grov mobbing via mobil og nett. De har etter hvert fått delvis innsyn i det som foregår. Men når de tar det opp med skolen eller med mobbernes foreldre, så benekter de alt, for DERES barn driver jo ikke med sånt. Og sjekke? Nei, det kan man da ikke. Dermed får mobbingen fortsette.


#25

Maverick sa for siden:

Åhhhja. Tenkte ikke over det poenget i overskriften før akkurat nå jeg heller. :flau:


#26

Teofelia sa for siden:

Jeg forholdt meg til overskriften da jeg svarte, nemlig at jeg ikke vil lese SMS-er eller logger i smug.

Å ha en avtale om at mamma og pappa logger MSN-kommunikasjon, og fortelle ungene klart hva man kommer til å lese eller ikke, er da noe helt annet, og selvsagt ikke noe tillitsbrudd.


#27

Teofelia sa for siden:

Det kommer nok jeg også til å gjøre, om ikke annet for å vise at absolutt hvem som helst kan lese det man skriver – til og med mamma. (Det burde skremme noen hver til forsiktighet, tenker jeg. ) :knegg:

#28

Filifjonka sa for siden:

:redd:


#29

Perhonen sa for siden:

Normalt sett nei, jeg sjekker ikke hverken msn eller sms til barna. Har sjekket hos yngstemann i en periode da det kom frem at han var mobbet på skolen. Barn nummer to sluttet å bruke mobil på grunn av trakassering via sms.


#30

Skilpadda sa for siden:

Det går bra med meg, i alle fall. :knegg: ("Jeg var innom bloggen din da vi kom hjem i går kveld for å se om det var noe nytt, men der stod det ikke noe, så da kikket jeg inn på NM og så at du hadde fortalt på Modne Mødre at (...)" - lett parafrasert mail fra min mor i fjor eller forfjor en gang. Og noen år tidligere fikk jeg stadig høre om ting hun hadde lest at jeg skrev på Usenet.)


#31

Line* sa for siden:

:dulte:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.