Saken er den, at jeg skal bake en ostekake med blåbærlokk til et bryllup. Freia har kommet med blåbærgele og jeg ble helt i ekstase, for tenk hvor flott det blir! Blåbælokk med blåbægele- fantastisk! Men, så begynte jeg å tenke litt, kaka blir jo rimelig blå på toppen og hvor innbydende ser det ut? Jeg er veldig i tvil, kaka skal leveres i dag, så jeg har ikke all verdens av tid. Har både blåbær og bringebærgele i hus, hvilken skal jeg ta?? :vetikke:
PS. Selve ostekaka lages med sitrongele, så den blir ikke blå.
Nei, men jeg hadde veldig barnslige venner da jeg studerte. Jobber forresten i småskolen. Lurer på om jeg skal lage grønne vafler til Halloween i år. :knegg:
Blåbærgeleen er mørkelilla. Den smaker omtrent like syntetisk som annen kjøpegele. Ungene åt masse av den i bursdagene vi hadde her de siste helgene. Jeg syntes den var grei nok, og den så ikke så giftig ut som jeg fryktet.
Hadde sikkert spist en ostekake m. blått gelelokk. Ostekake er godt.
Syntes ikke sitron og blåbær ilag hørtes så godt ut. Hadde det vært blåbær i ostekakedelen og kanskje pyntet med blåbær så hadde jeg nok smakt (er glad i vanlig blåbær kake). Har aldri smakt den blåbærgeleen så kommer jo litt ann på om den smaker syntetisk eller ikke også. Synes at ei ostekake skal smake friskt.
Er det ostekaka som Cacas har oppskrift på? I såfall er ikke sitronsmaken fremtredende i det hele tatt, synes jeg. Pleier å bruke bringebærgele på toppen til den, og de smakene går det i hvert fall fint å blande.
Synes blåbærgeleen hadde omtrent samme lillatone som det blir på hender og tunger når man har spist masse godt modne blåbær. Burde ikke bli helt galt sammen med bær det.
Lag en runde med gele til dessert i dag, så ser du selv om det kan fungere.:D
Blåbærblå kake ville jeg spist uten skrupler. Jeg ville hatt litt større reservasjoner overfor en sånn elektrisk konditorfargeblå kake (men den hadde vel gått i grisen den også, tenker jeg).
Det fargestoffet som brukes for feks å lage blå marsipan var forbudt i Norge, i næringsmidler og tekstiler til klær og lignende inntil man for få år siden måtte tillate det som en del av tilpasningen til EØS reglene. Bare et år etter at IKEA fikk sanksjoner for å bruke fargestoffet i sengetøyet sitt, ble det derfor tillatt å bruke det i godterier og mat.
Så jeg er nok litt skeptisk til blå kaker. Da jeg skulle bestille en kake til storebror for noen år siden fikk jeg beskjed om at konditorer nødig lager blå kaker av samme grunn.
Menneskets urinnstinkt assosierer blå mat med noe som er giftig. Sannsynligvis fordi det i naturen ikke finnes (med unntak for blåbær da) noe mat som er blå.
Det er gjort mange eksperimenter på dette; blått lys i kjøleskapet får folk til å forsyne seg mindre, mat på blått fat får ligge i fred lenger enn mat på fat i andre farger etc.
Men denne blåfargen i geleen ser i hvert fall ikke maken ut som den morderiske giftblåe konditorfargen. Har en putt med giftigblå i kjøleskapet, men unngår den helst når jeg kakepynter.
Kanskje blått kjøleskaplys hadde vært noe for de av oss som småspiser?
Jeg elsker blåbær, men geleen smaker rumpe.
Jeg legger aldri gelelokk på ostekakene mine lenger, jeg pynter dem feks. slik:
Men barn elsker jo gele da. Jeg ville brukt appelsingele eller en rød type. Jeg pleier å ha appelsingele i selve kaken også nå, synes det blir mye bedre enn med sitron. :)
Men for å svare på spørsmålet ditt så JA jeg ville spist en blå kake. Nam nam. Se bare på kaken jeg laget til min datters ettårsdag:
Jeg hadde nok avstått om det var sånn kunstig E-stoff-blåfarge tror jeg, men ikke en naturlig blåbærfarge. Blåbærkake er jo nydelig. Men den er mer lilla da.
Jeg har forsøkt det en gang, men den ble ikke noe god. Har nok noe med at jeg brukte lightsaft. :knegg:
Skulle selvfølgelig kjøpt skikkelig blåbærsaft og laget selv. :nemlig:
Jeg har brukt det når jeg har gått ned i vekt. Vil ikke ha sukker da, dessuten får jeg kraftige blodsukkersvigninger og vondt i magen og hodet av sukker. Har jo ikke akkurat spist 1 liter om dagen heller. :p
Blåbærgeleen er vel ikke mer syntetisk enn de andre pakke-geleene? Jeg hadde gjerne forsynt meg av en blåbær-ostekake med gele og bær. kaker med turkisblå konditorfarge hadde nok fått stå i fred for meg, det ser virkelig lite fristende ut.
:snurt: Jeg fikk veldig mye skryt for både utseendet og smaken på min kake (selv om den var halvspist og herpa da bildet her i tråden ble tatt), for tenk! Krese-ræv.
Takk, takk!
Det beste komplimentet kom egentlig i dag tidlig, da jeg skulle hente formen på kjøkkenet (hotell). En av servitørene fra kvelden før, en ung gutt, innrømmet å ha smugsmakt på kaken og sa at det var den beste kaken han hadde spist noen gang. :stolt:
Men det er noe med at den er mer lilla enn blå tror jeg. Blått appelerer ikke til meg, rett og slett. (sorry Iset! - men jeg har full tro på deg og dine kakekunnskaper altså - det beviser jo kaketråden din)
Ja du er jo kjempeflink med kaker, men jeg må innrømme at jeg ble litt overrasket over at du av alle (du som er så flink med sunt kosthold) lagde en slik kake til din datters ettårsdag. Mine fikk sin egen gulgrotkake bakt spesielt til dem av spelt og uten sukker. Turkis konditorfarge var ikke aktuelt kan man si.
Enig! Den så digg ut... og slettes ikke syntetisk!
Jeg hadde definitivt ikke forsynt meg av blå kake. Jeg spiser ikke blå ting, unntatt rene blåbær tror jeg. Hvertfall ikke noe blått godteri og andre ting som egentlig ikke skal være blått.
Hæ? Hvorfor det? Hun ble ett år, hun spiste den da ikke selv? Hun var ikke interessert i noen av kakene engang. Jeg serverte bla. speltvafler i tillegg. Men jeg er ikke hysterisk selv om jeg passer på kostholdet? Jeg har hele tiden passet på at vi slapper av og spiser helt normalt i selskaper og lever sunt i hverdager. Men jeg serverer alltid minst ett sunt alternativ til alt godteriet og kakene i selskapene jeg står for selv.
Det var ikke ment som kritikk... du er jo så bevisst på kosthold (og har jobbet på helsekost) og jeg tenkte at bursdagsbarnet spiste kake. Det gjorde mine men da som jeg beskrev over.
Mulig jeg er noe hysterisk :o... men i så fall er jeg lykkelig som hysterisk :p.
Jeg så for meg en litt annen blåfarge. Den kaka så veldig god ut fordi man kan se blåbærene. (ikke at jeg liker ostekake da, men sånn ellers) Det er jo sånne kaker man ser i butikken bare med bringebær og jordbær på toppen.
Hehe jeg skjønner deg godt. Men du så jo ikke det andre jeg serverte. Bursdagsbarnet spiste ikke noe av den bursdagskaken, men hun hadde nok fått smake en ørliten bit om hun absolutt ville, jeg tror ikke hun hadde tatt noe som helst skade av 1 ts med turkis kremkake, egentlig. Ikke når vi lever sunt 95 % av tiden uansett. Men jeg oppfordret henne selvsagt ikke til å smake, og heldigvis var hun mer opptatt av gavene sine (og papiret) enn noe av maten. I bursdager nå serverer jeg helt vanlige kaker, men også sunne alternativer som fruktsalat med vaniljekesam eller lignende, og de får skikkelig mat først. Tenkte jeg skulle lage spelt-pizzasnurrer med fargerik salat til denne gangen (barneselskap om en måned her).
Ja vi har også fireårsdag på trappene (du husker kanskje ikke at jeg var i septemberklubben da du var i oktoberklubben). I år blir det vanlige kaker med pølser først. Tror kanskje jeg dropper speltkakene også (hittil har kakene vært lagd av spelt og fruktose mm)
Siden vi er inne på det :humre:
Noen ideer om hvilken kake jeg kan lage i cacas krone form til ett års bursdag, som ikke er så skikkelig usunn..? Virket som om du hadde litt peiling :)
Jaa stemmer! Men jeg var i novemberklubben da, selv om jeg fødte i oktober. Fikk henne 6 uker for tidlig. :)
Tja, tror kanskje Nooria er litt mer dreven på selve kakene, så hun har kanskje noen tips? Jeg baker eplekaker og muffins med fruktose og spelt, det går helt fint, men noe større enn det har jeg vel ikke prøvd meg på med hell. Vafler med spelt og fruktose går jo greit, og så lager jeg skinkesnurrer osv med spelt. Er blitt litt skeptisk til fruktose også i det siste, så jeg foretrekker å bruke mørkt Muscovadosukker, men har ikke prøvd det i annet enn desserter og cookies til nå.
Jeg bruker vanlig oppskrift på gulrotkake men bytter ut hvetemel med spelt. Om jeg bytter sukker med fruktose reduserer jeg mengden med 1/3. Pisk eggene stive uten å ha i fruktosen. Til en ettåring kan man også erstatte sukkeret i kaken med å raspe rikelig med feks eple og/eller pære... mulig det var det jeg gjorde til lillesøsters ettårsdag. Kaken trenger gjerne litt mindre steketid også når man bruker spelt.
Jeg har ikke redusert sukkermengden når jeg har brukt fruktose, men jeg har skrudd ned gradene noen hakk og forlenget steketiden, siden fruktose karamelliserer seg ved 100 grader. Men jeg tror dette er en vanesak og at det kanskje varierer utifra hva man lager.
fikk en digresjon, lagde nemlig romkake med melisglasur til lillegutt sin dåp. Brukte blå konditorfarge, så glasuren ble ganske turkis. Og det var ett bittelite stykke som ble tatt av den.
Jeg skal innrømme at den ikke så, så delikat ut heller.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.