Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvordan vaske parkett?

#1

tink sa for siden:

Eh.. ja som oppfinner av skrytetråden for de som trenger det - må jeg altså bare spørre. Hvordan er det best å vaske parketten?

Vi har aldri levd med vanlig parkett før, vet ikke om den er helt ekte forresten eller en god etterlikning.

Vi støvsuger og tørrmopper med ujevne mellomrom, men det blir jo flekker innimellom, særlig på kjøkkenet og rundt bordene. Når jeg har moppet over med microfibermopp og vann/lite såpe så ser jeg spor etter moppen etter at det tørker - også når det ikke er såpe i vannet. Jeg bruker lite vann, men lurer på om jeg må finne en annen type mopp, eller legge meg på knær og vaske med vanlig gulvtue (gulveduk eller gulvklut for vest- og østlendinger).

Dette skal helst skje før i morgen kveld, så jeg setter stor pris på informative og raske svar. :neie:


#2

malena sa for siden:

Jeg bruker vanlig trådmopp.
Enten helt tørr eller med grønnsåpevann.

Hvis du har problemer med striper så kan det lønne seg å vaske med vann først for så å gå over med helt tørt.


#3

Camomilla sa for siden:

Vi bruker bare en litt fuktig klut med grønnsåpevann.


#4

annemede sa for siden:

Zalo får den til å skinne, men den blir ganske glatt.


#5

kiki sa for siden:

Jeg støvsuger og bruker tørrmopp til vanlig, og når jeg skal vaske den bruker jeg bare en sånn engangsvåtmopp fra Jiff.


#6

Svanen sa for siden:

stort sett bare støvsuger vi, men når jeg får virkelig lyst (?), eller vi får krabbende babyer på besøk, bruker jeg våtmopp (godt vridd) med evt noen sprut "moppespray" på moppen.(er på jobb nå, så husker ikke hva som står på flasken, Jif, spray og mopp kanskje)

Lykke til med gulvvask....hehe


#7

MokkMokk sa for siden:

Jeg bruker våtmopp (enten Jif sin eller en mer "profesjonell" sak, med sånne trådgreier på) og et eller annet slags rengjøringsmiddel, vanligvis Ajax. Grønnsåpe styrer jeg unna, siden den etter sigende legger igjen en fetthinne på overflaten som trekker til seg støv og skitt. Hender også jeg bruker noen dråper Zalo i vannet. Støvsuger ellers.


#8

Veronal sa for siden:

Støvsuger, tørrmopper og fjerner flekker flekkvis. En sjelden gang bruker jeg vaskemidler - da bruker jeg moppespray. Bruker ikke vann. Det er fy-fy!


#9

tink sa for siden:

Takk for tips og råd.

Den beste løsningen var å invitere ei venninne på fest. Hun kom fra en annen by og ble med på forberedelsene, og valgte frivillig bort foccachiabaking med gulvvask. Nå har jeg gått over med støvsuger og klut på festflekkene og golvet er fortsatt rent og pent.

Når det gjelder regler for parkett så har jeg hørt så mye rart. Vann er fy, grønnsåpe er fy, svigers har brukt engangsvåtmopp i lang periode - og der ser det virkelig ut som om såpa har enten slitt seg ned i belegget eller lagt et filter oppå - dessuten er det lite miljøvennlig så det styrer jeg helst unna. Men er det rart ei stakkar husmorspire blir svimmel av alle reglene? Heldigvis er vi på vei inn i en mørkere årstid, så hybelkaniner og andre flekker blir mindre synlig...


#10

Rug sa for siden:

Det var ikke så mye rart i det siste innlegget ditt, tror jeg? Jeg har bare personlig erfaring å dele fra, bortsett fra familie som jobber med parkett daglig, men jeg tror det meste er slik som ekspertene anbefaler.

Vann er fy. Det vil si at militærvasking med helling av vann med kopp er utenkelig. Fuktighet er selvsagt greit, en mopp som er sentrifugetørr er bra, bruk eventuelt en spruteflaske. Min erfaring er at det er vanskelig å få gulvkluten tørr nok, så det legger seg spor av vann. Såpe er i de fleste tilfeller også litt fy, noen ganger mye fy, grønnsåpe legger seg oppå og samler dermed med skitt, sliter på finishen og er strengt tatt unødvendig bortsett fra i søletilfeller med stor fettkonsentrasjon, som en engangssak for å få fjernet dritten.

Se mer her og her.

Engangsvåtmopper er i tillegg en miljøsak. Her i huset brukes en god mikrofiberklut (for tiden fra Enjo), som er dyr i innkjøp, men det er lenge siden jeg har spart den inn på vaskemidler. Parketten har aldri hatt kontakt med noe vaskemiddel utenom et naturlig, sitronbasert middel ved et par anledninger (gulvknotter som bare limes fast er ufattelig vanskelige å fjerne fra parkett med tanke på hvor dårlig de henger på stolene).

En sak til - mikrofiber med mildt vaskemiddel, vil ikke vaskemiddelet ødelegge mikrofiberens egenskaper til å løse opp og binde til seg skitt? Jeg har i alle fall lært at det er enten mikrofiber eller vaskemiddel og annen mopp/gulvklut (sistnevnte er særs lite ergonomisk, selv med mine få parkettkvadrat).


#11

Michayla sa for siden:

Da vi la ny parkett fikk vi beskjed av det firmaet som kjøpte og la parketten at det ikke skulle vaskes med grønnsåpe, men kun tørrmoppes og bruke fuktig klut( kun vann) til å ta flekker med. Fuktig klutt, nesten ikke fuktig, men nok til å ta bort flekken.

Måtte vi ha såpe så skulle vi kjøpe hos produsenten.

Brukte vi grønnsåpe og såper i lignende kategori ( har noe med innholdet å gjøre) så for vi ikke igjen penger på eventuelle reklamasjoner av gulvet...

Det samme gjalt laminat.

Går helt fint med en fuktig klut hvis man tar bort flekkene med en gang og tørker over med en tørr klut etterpå.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.