Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kan man lage gryteretter selv?

#1

guttemamma sa for siden:

Vi liker veldig godt Toro sin "amerikansk gryte". Mild og god smak for hele familien. Men går det ikke an å lage den fra bunnen av?

Hvordan lager man en gryterett fra bunnen av? Håper på flere oppskrifter! (husk jeg er elendig på kjøkkenet så detaljer er viktig!)

Kan disse fryses? Har man oppi ris før man fryser eller etterpå?

gode tips og mange oppskrifter (på milde gryteretter) ønskes?
Kanskje også tips til hvordan jeg kan lure oppi grønnsaker uten barna merker det?


#2

Blå sa for siden:

Ja, man kan lage gryteretter selv. Jeg vet ikke hva som inngår i en amerikansk gryte, men en grei start er å skjære kjøtt opp i små biter, brune og helle på vann. La dette småkoke i en halv -tre timer (litt avhengig av typen kjøtt) før man tar i grønnsaker. Gi et oppkok slik at grønnsakene ikke blir gjennomkokte og servere med ris. Jeg ville ikke tatt risen oppi, men servert den ved siden av. Jeg tror at det er lettere å fryse, oppbevare og varme opp da, men jeg kan ta feil.


#3

DM sa for siden:

Stek kjøtt / kjøttdeig i en gryte. Så har du hakket løk med på slutten av steketiden. Så bruner du mel og smør i ca 10-15 minutter på middels varme(trenger ikke vare så lenge, kan evt han litt sukkerkulør i dersom den blir for lys). Så har du kjøtt og løk og kraften fra det over i gryten. Så tilsetter du evt andre grønnsaker i etterpå.

Det er godt å ha sosekjøtt, løk, fløte, litt brunost, litt tyttebær, litt buljong, og viltkrydder og så ha i viltblanding (frosne grønnsaker) til slutt i et oppkok, eller enkelt servere dem ved siden av. Serveres med rørte tyttebær og naturris.


#4

Observatøren sa for siden:

Hvis dere liker den amerikanske gryten, kan dere få min oppskrift. Den er ganske lik, og mannen min lar seg lure i blant.

Stek en pakke kjøttdeig.
Lag en brun saus (du kan jo bruke pose, men det er enkelt å smelte litt smør/margarin, røre inn hvetemel (3 ss smør/2 ss hvetemel) og tilsette en buljongterning og 2-3 dl vann (+/-). Rør inn 3-4 ss tomatpure, og smak til med evt litt mer krydder.
Kok ris - unngå hurtigrisen, den blir så rar dersom du fryser den.
Hell tomat-brunsausen over kjøttdeigen, tilsett en boks med mais og en boks med erter (hell av vannet). Smak til med litt ketchup. Tilsett risen (evt server ved siden av) og spis!


#5

maggypop sa for siden:

Kanskje litt på siden, men fersempel

kyllinggryte:

1 kyllingfilet per pers
1 gulrot per pers
1 selleristang per pers
1 terning hønsebuljong
1 ss sitronsaft
1 dl fløte

Skjær kyllingfileten i terninger, og brun disse i pannen eller direkte i gryten. Filetene skal pepres, men ikke saltes (dette må smakes til helt til slutt)
Kok ut pannen med vann og hønsebuljong. Hell over i gryten.
Kutt gulrot og stangselleri i skiver /et par mm tykkelse) og ha disse i gryten, sammen med sitronsaften.
Fyll på med vann til det står like under 'overflaten' av ingrediensene.
La koke under lokk til grønnsakene er møre (ca 20-30 min)
Tilsett fløte rett før servering.
Smak evt. til med salt.

Jeg synes dette er kjempegodt :)


#6

Siri sa for siden:

Jeg holder på å lage gryterett i dette øyeblikk. Den heter "sykt-barn-så-siri-kommer-seg-ikke-på-butikken-og-får-handlet-gryte". Koker ris, gulrøtter lager brun saus, steker kjøttdeig og hvitløk og blander alt sammen i en gryte. Voila.


#7

Dixie Diner sa for siden:

:Har ikke lest hele tråden:

Slike gryteretter som "Amerikansk gryte" og lignende er jo de LETTESTE gryterettene å lage selv. Jeg bare steker kjøttdeig, løk og sopp og har oppi en gryte. Så har jeg oppi moset hvitløk, evt litt gulrot i småå biter og masse godt krydder. Ha oppi de grønnsakene dere liker. Så tilsetter jeg kokt ris og soyasaus og rører rundt.

Disse grytene kan varieres i det uendelige. Blir også VELDIG godt med en boks hakkede tomater og en boks rømme.


#8

Harriet Vane sa for siden:

Ingen grunn til å kaste bort penger bort på Toro :)

Enkel basisgryte:

Stek 3-400 g kjøtt- eller karbonadedeig i litt solsikke/rapsolje
Ha i en hakket løk (eller to små)
en finhakket gulrot (del i fire på langs og hakk fint)
en liten boks tomatpure og rør godt rundt
1 boks hakkede tomater
1 ss paprikapulver
1 ts salt
1/2 ss sukker
1/2 ts pepper

for en gryte som skal ligne litt på Toros amerikanske gryte (bare tusen ganger bedre) koker du en pakke fullkornsris (Uncle Bens timinutter fullkorn eller annen fullkornsris) og har i sammen med en boks mais (uten "saften"), 1/2 beger creme fraiche og evt en neve eller to med frosne grønne bønner, delt i to eller tre. Server med potetmos/rotmos som du lager samtidig.

1 liten eller 1/2 stor kålrot i småbiter (jo mindre, jo fortere er mosen ferdig)
3 store eller 5 små gulrøtter
1 liten sellerirot
6-8 poteter
1 klatt smør
1/2 -1 dl kesam eller matfløte
1 ts salt

litt pepper

Fremgangsmåte:
Rens og grovdel grønnsaker og potet. Kok det godt mørt i minst mulig vann. Damp grønnsakene godt og mos dem med smør og kesam/fløte. Smak mosen til med salt og pepper.



#10

turi sa for siden:

Da hiver jeg på "min" gryterett også, selv om "e joksa lite".

Svinekjøtt og biffkjøtt skjæres i terninger, stekes med biffkrydder
gulrøtter kuttes og hiver oppi kjelen med kjøttet.
paprika, løk, champignon kuttes og stekes med biffkrydder.

ha vann nok til peppersaus og sjysaus og hell oppi kjelen, tilsett "sausene".

Smakes til med litt brunost, salt, pepper.

Serveres med ris, salat og hvitløksbrød.


#11

malena sa for siden:

Den gryten ser veldig god ut, Mim. Takk for oppskrift!


#12

Mumriel sa for siden:

Denne oppskriften satte jeg sammen ufra innholdsfortegnelsen på en Toro-pose:

Baligryte (5-6) !

· 2 finhakkede løk
surres i litt olje. Tilsett:
· 1 eple i små biter
· 9 ss curry (kommer litt ann på currien da)
· 1 stor boks ananas m/juice
· 5 dl vann
· 2 buljongterninger.
La koke i 10 minutter. Tilsett
· 2 pk matfløte
· 8 stekte kyllingfileter i biter
· 2 biter ingefær, revet
· litt hakket frisk koriander
· 1 ts fruktose
· salt
· pepper
Kok opp. Tilsett
· cashewnøtter
rett før servering. Server med brokkoli og litt basmatiris.

Generelt om gryteretter med kjøtt:

  1. Ta kjøttet ut av kjøleselskapet i god tid. Renskjær for sener og hinner. Skjær i terninger/strimler. Tørk godt med papir.
  2. Brun kjøttet i små porsjoner.
  3. Ha kjøttet over i gryten, tilsett vesken og la kjøttet trekke ved 80°C.
  4. Tilsett grønnsakene etter trekketid.
  5. Eventuell sopp bør smørstekes før den has i gryten – gir best soppsmak.
  6. Smak til gryteretten før den serveres.

Dette er to gode og enkel gryter bassert på kjøtt:

Kathys gryterett !

(En vinner oppskrift!)

Brun
· 500 g rent kjøtt (svinefilet, lam eller kylling)
lett i smør og legg til side på et fat. Fres så
· 1 grovhakket løk
· 3 fedd hvitløk
· 2 ts spisskummen
· 3 ts koriander
Ha kjøttet tilbake i gryta, sammen med
· 4 gulrøtter i relativt store biter
· ½ liter god buljong eller kraft
· 150 g tørkede aprikoser i biter
· 1 neve skåldede mandler, eventuelt grovhakkede
· (aspargesbønner)
· litt revet ingefær
Kok opp og la surre på lav varme under lokk i ca 45 minutter. Mot slutten av koketiden kan tilsettes
· frest sjampinjong.
Server den med brokkoli og litt brun basmatiris ved siden av.

Rødvinsgryte (4) !

(Gryte fra Burgund, Biff bourgignonne)

· 700 g oksekjøtt
klargjøres og brunes.
· 150 g bacon, strimlet
· 2 løk i båter (eventuelt 8-10 småløk)
brunes. Ha alt over i gryten. Tilsett:
· 2 gulrøtter i skiver
· ½ flaske rødvin
· 1 ss tomatpuré
· 1 fedd hvitløk, finhakket
· ½ ts timian
· 1 laurbærblad
La trekke til kjøttet er mørt, ca 1 time.
· 200 g sjampinjong
renses, brunes og tilsettes gryten. Lag jevning av
· maisenna
· vann
og jevn gryten. Smak til med
· salt & pepper


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.