Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Får du i deg nok kalsium? (med test)

Får du i deg nok kalsium?

  • Jada, mer enn nok
    23 stemmer
  • Ja, ganske passe
    19 stemmer
  • Nei, litt for lite
    23 stemmer
  • Nei, altfor lite
    10 stemmer
#1

Harriet Vane sa for siden:

Barn trenger tilførsel av kalsium hver dag for å bygge et sterkt skjelett. Voksne trenger tilførsel av kalsium hver dag for å vedlikeholde et sterkt skjelett hele livet. Får du i deg nok?

I en travel hverdag er det ikke alltid like lett å spise variert og sunt. Selv om det ikke synes utenpå, er det viktig å ta vare seg sitt indre. Kroppen trenger mange forskjellige næringsstoffer hver dag for å fungere optimalt. Og kanskje spesielt når dagene er travle. Et av dem er kalsium. Kalsium er viktig for et mangfold av funksjoner i kroppen, blant annet sterke tenner og et sterkt skjelett.

Sterke bein
Benmassen øker frem til 25-årsalderen, men fra begynnelsen av 30-årene starter tapet ubønnhørlig. Dessverre er verden så urettferdig at kvinner taper mer benvev enn menn, særlig etter overgangsalderen. Kvinner har også et dårligere utgangspunkt i form av lavere benmasse. Derfor er det på mange måter et paradoks at menn er mye flinkere til å inkludere melk og meieriprodukter i kosten enn kvinner. Selv om forhold som arv og mosjon er avgjørende for bentettheten, viser undersøkelser at inntaket av kalsium har stor betydning. Ikke minst for å bidra til å sikre et sterkt skjelett gjennom hele livet.

Tre om dagen
Den viktigste kilden til kalsium i det norske kostholdet er melk og meieriprodukter. Med et variert kosthold skal det ikke så mye til før kalsiumbehovet er dekket. Tre porsjoner meieriprodukter om dagen er nok: et glass melk, en brødskive med gulost og en yoghurt, eller tre glass melk daglig, sikrer kalsiuminntaket for både barn og voksne.

Mer enn ti viktige næringsstoffer
Meieriprodukter inneholder mer enn bare kalsium. De inneholder mer enn 10 viktige næringsstoffer som kroppen trenger hver dag. Proteiner, flere av B-vitaminene og jod er noen av dem. Dersom du får i deg tre porsjoner med meieriprodukter daglig, får du også dekket omtrent hele dagsbehovet for vitamin B2 og halvparten av behovet for vitamin B12 og jod.
Melk og meieriprodukter bidrar med omtrent 70 % av kalsiumet den norske befolkningen får i seg. Kostholdsundersøkelser viser at nordmenn i gjennomsnitt har et tilfredsstillende kalsiuminntak, men særlig blant unge jenter og voksne kvinner er det en del som ikke får dekket det anbefalte kalsiuminntaket på henholdsvis 900 og 800 mg.

Mulig, men krevende
Dersom man ønsker å spise den anbefalte mengden kalsium uten å inkludere meieriprodukter, kan man spise 1,1 kg brokkoli eller 4 bokser sardiner med bein hver dag. 200 gram mandler eller 50 g sesamfrø med skall er også alternativer som bidrar til å dekke kalsiumbehovet. Personer som ikke bruker meieriprodukter, men som ellers spiser et sunt, "norsk" kosthold, får som regel i seg mindre enn halvparten av anbefalt mengde kalsium.

Test deg selv med kalsiumkalkulatoren herog sjekk om du får i deg nok.


#2

kisha sa for siden:

Jeg får visst dobbelt dose. Er veldig glad i melk.


#3

DM sa for siden:

Nei, jeg får ikke i meg nok.


#4

Dansma sa for siden:

Jeg får visst litt for lite kalsium i meg.
Er ikke så glad i melk, så det blir mest yoghurt og ost på meg daglig.


#5

Jinx sa for siden:

Du spiser ca. 1001 mg kalsium per dag.

Anbefalt dose for gravide er 900 mg.

Det ser ut til at du klarer å dekke kalsiumbehovet ditt og det er kjempebra! Visste du at du ved å spise et sunt og variert kosthold inklusive 3 glass melk sikrer ditt daglige kalsiuminntak?! 1 glass melk tilsvarer 2 skiver gulost eller 1 beger yoghurt når det gjelder kalsiuminnhold. Du kan derfor godt drikke 1 glass melk, spise en brødskive med 2 skiver gulost og 1 beger yoghurt istedenfor å drikke 3 glass melk.


#6

Bluen sa for siden:

Jeg fikk litt for lite, men det skyldes bare at iskrem var utelatt fra testen. :stolt:


#7

Nenne sa for siden:

Jeg får nok i meg litt lite.


#8

Libra sa for siden:

Ikke verst med tanke på at jeg ikke drikker melk og måtte krysse 0 på yoghurt. Jeg spiser det, men det blir ikke så mye som 1 om dagen. Kanskje 1 - 2 i uka, da fant jeg ut at det var best å krysse 0. Men, ser jo at jeg likevel kommer over de 800 gr som er anbefalt.


#9

Bluen sa for siden:

Og brunost! De har selvfølgelig utelatt det som er godt.


#10

Dixie Diner sa for siden:

Jeg drikker ikke melk men spiser endel ost og smør. Uansett så tar jeg dobbel dose multivitaminer pluss 2 sterke kalsiumtabletter hver dag hele året, så jeg tipper jeg ikke akkurat ligger på minus-siden. :glis:


#11

Harriet Vane sa for siden:

Jeg drikker for lite melk for tiden. Et glass om dagen, kanskje. Ikke spiser jeg særlig med gulost heller. Jeg spiser heller ikke noe særlig yoghurt, men har fått i meg en del biola i smoothies. Jeg endte på litt for lite. Men jeg er en racer på brokkoli og spinat, da. :)

Trening vil også forhindre tap av beinmasse og forhindre beinskjørhet. :nemlig:


#12

Mamma Rosa sa for siden:

Jeg drikker ikke melk men spiser endel salat, brokkoli og får i meg nok gulost. ( :flau: )
Havnet på grensa der inne, men tror jeg får i meg nok via maten uansett.
Bruker jo melk(eprodukter) i maten også.


#13

annemede sa for siden:

Jeg spiser brokkoli så og si hver dag! Har sluttet med meieriprodukter, og er i mye bedre form etter det. Om jeg skulle spise noe med melk i en dag er jeg helt rævva dagen derpå, de har jo forresten ikke med rismelk med kalsium.


#14

turi sa for siden:

Tar tilskudd av kalsium, og for å hjelpe opptaket også vitamin D og magnesium.

Har hatt alt for lite, og da er en rett og slett i skikkelig dårlig form.


#15

Storm sa for siden:

Dette var en fin test. Jeg er veldig bevisst på å få i meg kalsium, spesielt nå som jeg er gravid. Og da var det godt resultatet ble som det ble. :)

Du spiser ca. 1032 mg kalsium per dag.

Anbefalt dose for gravide er 900 mg.


#16

Go\jenta sa for siden:

Jeg får i meg nok fordi jeg spiser mye yoghurt.


#17

Señora sa for siden:

930 mg kalsium får jeg i meg per dag. Dette er normalen, men ofte får jeg nok i meg mer mer enn dette, sjelden mindre.


#18

Koma sa for siden:

Jeg fikk i meg nesten nok gjennom kostholdet alene, fordi jeg spiser mye ost.
I tillegg spiser jeg stort sett hver dag en tyggetablett med 500 mg kalsiumtablett 200IU D-vitamin. Ikke noe vits å spise mye kalsium hvis man får for lite Vit.D3.


#19

Estrella sa for siden:

Dette fikk jeg. Drikker ikke noe melk og spiser heller ikke noe yoghurt. Men jeg spiser maaaaase ost hver dag så får i meg nok gjennom osten.

Resultat

Du spiser ca. 1048 mg kalsium per dag.

Anbefalt dose for voksne over 20 år er 800 mg.

Det ser ut til at du klarer å dekke kalsiumbehovet ditt og det er kjempebra! Visste du at du ved å spise et sunt og variert kosthold inklusive 3 glass melk sikrer ditt daglige kalsiuminntak?! 1 glass melk tilsvarer 2 skiver gulost eller 1 beger yoghurt når det gjelder kalsiuminnhold. Du kan derfor godt drikke 1 glass melk, spise en brødskive med 2 skiver gulost og 1 beger yoghurt istedenfor å drikke 3 glass melk.


#20

Superior sa for siden:

Jeg får alt for lite :bombe:
Jeg tåler ikke melk, og tar tabletter. Når jeg er gravid så dytter jeg innpå med ost, er helt gal etter ost. Så det er nok en mangel.
Jentene får en tablett om dagen for å dekke opp, ikke erstatte, og i samråd med lege ;)


#21

Filifjonka sa for siden:

Jeg fikk 955 gram på kalkulatoren, og det uten å drikke melk. Yoghurt spiser jeg sjelden, men jeg spiser gulost og grønne grønnsaker.


#22

Honda sa for siden:

For jeg tar kalk tab.

Har laktose intoleranse.


#23

turi sa for siden:

Men det er viktig å få i seg nok d-vitaminer og magnesium også, for det hjelper opptaket i kroppen. Akkurat som C-vitaminer hjelper opptaket av jern.


#24

Skilpadda sa for siden:

Ingen av oss drikker melk, men vi spiser havregrøt av et par dl melk pr. person til frokost, og så bruker jeg melk i kaffen. Jeg spiser litt ost ganske mange av dagene i uken og ofte en liten yoghurt til dessert etter lunsj eller middag, og så har vi brokkoli til middagen stort sett hver eneste dag. Så jeg kommer godt ut her. (Det er generelt sett ikke noe problem at jeg får i meg for lite av noe. :humre: )


#25

Toffskij sa for siden:

Akkurat passe, visst. I likhet med Skilpadda kan jeg takke melk i kaffen, mye ost og uhorvelige mengder brokkoli. :knegg:


#26

malena sa for siden:

Alt for lite. Ikke bra.



#28

Snill &amp; grei sa for siden:

Jeg er rene kalven, drikker store mengder melk. MÅ ha melk både morgen og kveld. Har med meg yougurt på jobb hver dag. Fikk godt over 1000 på kalsium-kalkulatoren så jeg får i med nok ser det ut som :)


#29

Eia sa for siden:

Litt for lite, ser det ut til. Mer ost, altså. Nam-nam.

Jeg må bare nevne et "fra barnemunn" fra lokalavisa, som ble lest opp for meg for noen dager siden - apropos tenner:

"Det er viktig å få i seg nok kalk og valium, slik at tennene vokser seg store og spisse."
**, 6 år.


#30

Sitron sa for siden:

Jeg får i meg mer enn nok, ifølge kalkulatoren.


#31

LilleT sa for siden:

Ja. Jeg drikker lite melk, men spiser yoghurt og ost.


#32

Mandarin sa for siden:

Du spiser ca. 698 mg kalsium per dag.

Anbefalt dose for gravide er 900 mg.


#33

Bequita sa for siden:

Jeg tror ikke det automatisk er sånn at alt det du får i deg av kalsium er direkte brukbart for kroppen. Og jeg stoler i hvertfall ikke på opplysningskontoret for meieriprodukter når det gjelder disse tingene. I Norge har vi verdens høyeste forbruk av meieriprodukter og samtidig verdens høyeste forekomst av benskjørhet. Det er jo litt snodig, eller? :vetikke:


#34

Frantzen sa for siden:

Jeg fikk noe over 500mg pr dag, men da er ikke yoghurt regnet med. Spiser ikke det daglig så jeg svarte null.

Så jeg ligger litt under det anbefalte. Tåler melk dårlig, så jeg burde vel spise kalsiumtabletter i stedet?


#35

safran sa for siden:

Resultat

Du spiser ca. 783 mg kalsium per dag.

Anbefalt dose for voksne over 20 år er 800 mg.

Det kan se ut som om du får i deg mindre kalsium enn behovet ditt. Dersom du plusser på med 1-2 glass melk, 1-2 beger yoghurt eller 1-2 brødskiver med 2 gulostskiver på hver kommer du i mål. Du kan også klare det derssom du klarer å spise en god porsjon brokkoli eller andre mørkegrønne grønnsaker daglig.

Tja. Tar den med en klype salt, for det fins da flere matvarer som tilfører kalsium enn det testen tok for seg?


#36

safran sa for siden:

Jeg spiser jo for søren spinat nesten hver eneste dag.


#37

Candy Darling sa for siden:

Ah, cappuccino! :tilbake til testen:


#38

Orkide sa for siden:

Du spiser ca. 563 mg kalsium per dag.

Anbefalt dose for ammende er 900 mg.

Får vel begynne å spise mer brokkoli og yoghurt. Å drikke melk er det ekleste jeg vet, så det blir uaktuelt.


#39

Ole Brumm sa for siden:

Akkurat nok, men det varierer jo litt fra uke til uke, vil tro at noen ganger er jeg godt over og andre langt under. Trod det er passe bra sånn i års-snitt.


#40

Tusta sa for siden:

Jeg får i meg akkurat nok til tross for at jeg ikke drikker melk eller spiser youghurt. Kun gjennom ost og grønnsaker jeg får kalsium.


#41

Benzo sa for siden:

Jepp, 920 mg.


#42

My sa for siden:

Vil tru jeg får i meg mer enn nok for tida. Under dette svangerskapet har jeg vært gal etter melk. Kan godt tømme i meg en liter med skumma om dagen hvis ingen stopper meg. :knegg:

Drikker ikke sååå mye melk til vanlig da. Er bare nå i svangerskapet det har tatt litt av. Men tror jeg får i meg nok ellers også.


#43

lijander sa for siden:

Jeg får i meg for lite.. Men det var da ikke noe sjokk.. Men jeg spiser kalsiumtabletter (når jeg klarer å huske de da, :humre: )


#44

Miss Norway sa for siden:

LITT for lite. Som forventet. Men jeg tok testen på nytt med svarene sånn som jeg hadde det det året jeg ammet puddingen med melkeallergi. Ett år med amming uten melkeprodukter altså. Og jeg KLARTE bare ikke spise eller drikke skolekritt.

Så det gikk jo som det måtte gå EGENTLIG... med en frisk pudding og meg på krykker med brist i lårhalsen.

Dagens moralske pekefinger.


#45

Mei sa for siden:

880, mot 900 som er anbefalt.

Jeg er sikker på at om is og brunost hadde vært tatt med så hadde jeg kommet meg opp på godkjent nivå :snurt:


#46

Maz sa for siden:

Jeg tror faktisk ikke på dette jeg.

Kroppen produserer en god del kalsium selv.

Norge er på verdenstoppen med inntak av melkeprodukter og kalsium gjennom dette, men vi er også på verdenstoppen mht benskjørhet.

Kildekritikk er en fin ting. Tine og opplysningskontoret for melk er en vel ensidig kilde. Formålet er å øke melkeomsetningen.

Jeg har et barn som ikke liker melk. Det har ført til at jeg er mer avslappet mht yoghurt enn ellers, men jeg er skeptisk til de enorme melkemengdene i Norge forebygger benskjørhet.


#47

Nooria sa for siden:

Jeg strøk på testen, men den glemte å spørre hvor mye mandler, Tahini og havregryn med rismelk jeg spiser.


#48

Maz sa for siden:

Glemte nok ikke. Det er en "bruk mere melkeprodukter" kampanje.


#49

Røverdatter sa for siden:

Jeg spiser mye youghurt og grønne grønnsaker, så jeg får i meg nok. Vesla er det verre med tror jeg, hun tåler ikke melk så veldig godt.


#50

safran sa for siden:

Ikke sant?


#51

Bergensis sa for siden:

Meir enn nok, heldigvis.


#52

Nooria sa for siden:

Ja du har nok rett der.

Men det som verre er, er at også offentlige helsemyndigheter bidrar til at vi nordmenn lever i den tro at melkeprodukter er det eneste som gir oss kalsium.

Forresten litt ironisk at Tine Meier (dette har jeg latt meg fortelle, har ikke noen dokumentasjon på at det er riktig men det forundrer meg ikke), som representerer et av de land i verden som har mest benskjørhet, reiser til Asia for å fortelle dem at de må drikke melk for ikke å få benskjørhet (som de visstnok ikke har noe særlig av).


#53

Miromurr sa for siden:

Du spiser ca. 800 mg kalsium per dag.

Anbefalt dose for ammende er 900 mg.

Men jeg spiser kalsiumtabeletter, så da så.


#54

turi sa for siden:

Er det masse i Tahini? Har lagd masse hummus i det siste, og det har jeg tenkt å fortsette med!!


#55

Fersken sa for siden:

Får vist i meg akkurat nok :D Ost og melk i havregrøt reddet nok det resultatet.


#56

ElinM sa for siden:

Hmm, jeg drikker lite melk i forhold til tidligere. Det blir kanskje mindre kalsium på meg av det, men mer jern... Da jeg ammet som verst, var jeg veldig lysten på bl.a. fiken og mandler, og spiste det i store mengder. Begge deler inneholder mye kalsium. Jeg tror ikke det er tilfeldig at jeg hadde så lyst på det.

Jeg syns dette minner meg om en Tine meierier kampanje.


#57

Beckett sa for siden:

Mer enn nok, tydeligvis. :)


#58

Solblomst sa for siden:

Jeg får i meg litt for lite. Jeg skal bytte ut juicen med melk.



#60

løve70 sa for siden:

Jeg får i meg nok ja :)

Drikker ikke melk, men spiser yoghurt og ganske mye ost.


#61

Tangina sa for siden:

Jøss - jeg fikk i meg mer enn nok. Drikker ikke melk pga laktoseintoleranse, men spiser brokkoli og ost. Men at det skulle gi et slikt utslag hadde jeg ikke trodd. I tillegg driker jeg juice tilsatt kalsium, og det fikk jeg jo ikke med på testen.


#62

kiki sa for siden:

Jeg spiser visst nok, det hadde jeg ikke trodd.

Har frokostblanding med melk til frokost hver dag, og spiser ofte en fruktkesam til lunsj. I tillegg blir det et par osteskiver hver dag.


#63

banana sa for siden:

Dette høres ut som en test fra Tine eller noe deromkring. Hva i all verden gjør de i andre land for ikke å ramle sammen av benskjørhet? Dette melkeprodukt-hysteriet har jeg ingen tro på.


#64

Fadese sa for siden:

:plystre:


#65

Nooria sa for siden:

Ja Tahini er jo 100% sesamfrø, og det er rikt på kalsium. Legg merke til at kroppen ikke får tatt opp kalsium fra sesamfrø dersom ikke frøene ghar med skallet og er knust.


#66

turi sa for siden:

Da får jeg muligens ikke noe kalsium fra dette da? Dette er en tykk masse? Helt glatt uten frø.


#67

Dixie Diner sa for siden:

Egentlig er jeg helt enig i dette. Dessuten er Norge på topp når det gjelder både melkeinntak og benskjørhet, så ja - jeg er skeptisk. Melk er jo beregnet på kalver som skal vokse ekstremt mye på svært kort tid, og dessuten beregnet på å bli fordøyd i fire mager. Nå har jeg riktignok TO magesekker, men jeg tviler på at melken fordøyes lettere hos meg fordet. :knegg:


#68

Enhjørning sa for siden:

Ja, jeg får i meg nok! :D
Jeg klarer meg ikke uten melk og drikker flere glass om dagen.
I tillegg er jeg utrolig glad i blomkål, yoghurt og hvitost, så det er ikke noe problem her i gården!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.