Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Snart er det jul igjen - 16

#1

Kalenderpiken sa for siden:

[CENTER]FORELDREPORTALENS FANTASTISKE FØRJULSTRADISJON
3. årgang

16
[1 Toffskij] [2 Kirsebær] [3 Gaia] [4 Lorien] [5 Kasia] [6 Teofelia]
[7 apan] [8 Interference] [9 Tallulah] [10 Bobbelur] [11 Lille Ru] [12 tink]
[13 Divine] [14 Saint] [15 kokosbolle] 16 Flubby [17 smilefjes] [18 007]
[19 Nessie] [20 Harriet Vane] [21 nolo] [22 Koma] [23 Kanina] [24 Skilpadda]


Flubbys lukeinnlegg:
[/CENTER]

Jeg har verdens fineste svigerfamilie. Mannen min er nummer 5 i en søskenflokk på 8, dermed har jeg 4 svigersøstre og 3 svogere, samt en skjønn svigermor og en helt fantastisk svigerfar. De har alle sammen tatt imot meg og innlemmet meg i familien fra første stund, og jeg setter enormt pris på disse menneskene. Mannen og jeg feirer alltid selve julaften her i byen hos mine foreldre, og litt for oss selv også. Men når romjula kommer, da pakker vi bilen full av unger, katter, brettspill og filmer og setter kursen mot Målselv for å feire nyttår. Mange tror det er stusselig å feire nyttår "på landet" med tanke på alt fyrverkeriet man har å se på her i byen, men faktum er at jeg er ganske redd for fyrverkeri, så akkurat det er ikke noe offer.
Første romjula mi i furuskogen i Målselv var av det kalde slaget. -39,8 grader, det var KALDT! Litt eksotisk også med slik ekstrem kulde, men fy søren så kaldt det var! Tromsøværinger som sutrer over effektive kuldegrader når det er -8 og litt vind vet egentlig ikke helt hva de snakker om. Når gradestokken kryper ned mot -40 kan man ikke lenger skjerme seg mot kulda. Varme klær hjelper bare i noen minutter før kulda trenger igjennom. Men det var en digresjon.
I år er det spådd kaldt vær over store deler av landet, så jeg tenkte jeg skulle dele med dere romjulstradisjonen svigerfamilien har delt med meg, og kanskje friste noen av dere til å ta med ungene ut i kulda og lage noe fint sammen. Vi lager nemlig islykter! Disse lyktene er laget av isblokker vi har frosset i tomme plastbokser og bøtter, noen er tilsatt farge i vannet. Når boksene med iss er gjennomfrosne, løsnes isen med å dyppe boksen i kaldt vann. Man bruker sørpe, altså snø og vann, som lim, og når det er skikkelig kaldt ute fryser dette på sekunder. Lager man litt høye skulpturer, er det ofte lurt å lime dem fast i bakken slik at de ikke velter.
Den enkleste formen for lykt er det vi kaller for bøttelykter. Man fyller en 10-litersbøtte med vann, lar stå ute (eller i fryseboksen) ca 18 timer. (Det forutsetter at temperaturen ute er under -10, ellers tar frysinga en del lengre tid, men her er det bare å prøve seg fram) Da vil isen ikke være gjennomfrosset, men ha et pent hulrom fylt med vann i midten. Ta bøtta inn i varmen og bruk en drill/bor/hakke/øksedelen på en biffbanker/ect til å hakke hull i toppen. Hell ut vannet, og gjør hullet i toppen stort nok til at man får en gravlykt nedi. Etter ca 30 minutter inne i varmen klarer man løsne isen fra bøtta, og man løfter den forsiktig ut.

På bildet øverst i midten har vi brukt ballonger til å fryse is i. Veldig artig :) Man kan selvsagt også bruke snø til å bykke snølykter, spesielt når det er mildvær ute. Øverst til høyre har vi 3 bøttelykter. Årstallet er laget ved å legge et helt stykke plass i en trekasse, og deretter ha vann i. Man kan lage skrift av sørpe, det gjøres best mens isplata fremdeles ligger i formen sin. Nederst til høyre ser dere hvordan vi gjør det. Jeg fikk tak i en mengde smågodtbokser i en dagligvarebutikk, og de blir flotte firkanta isblokker. Øverst til venstre har vi en diger snøborg som vi laga en jul hvor vi ikke hadde minusgrader. Flere byggverk. Nederst i midten har vi en jeg synes er spesielt fin. Den er laget av elveis, like før jul hadde nemlig isen på Målselva gått opp som følge av mildvær, og store isflak var blitt kasta på land. Ved siden av er en skikkelig gigant, en isborg som er halvannen meter høy, den kan man trygt si vakte oppsikt hos forbipasserende. Farga isblokker kan være veldig morsomt. Julenissen og Rudolf laget av is var enklere å lage enn man skulle tro. Man kan fryse is i tomme melkepakker også nemlig. Store flammer liker vi også. Hjemmelagde fakler lages av et gammelt laken surret på pinner og dyppet i parafin. Gryter med parafin, og noe som kan funke som veke brenner også fint.

#2

Skilpadda sa for siden:

Så mye flott! Kjempefin tradisjon som virkelig gjør det meste ut av mørketiden.


#3

Veronal sa for siden:

Wow! Fantastisk inspirerende!


#4

Svanen sa for siden:

Så flott!

vi hadde en nabo som brukte bøttemetoden. Blir fint ja.

Vi fyller melkekartonger og setter i ring med lys i midten. Har begynt å fryse en del allerede.


#5

Heilo sa for siden:

Veldig flotte lyslykter, og kjempefint innlegg! Høres ut som en fantastisk fin svigerfamilie.


#6

Schnuppa sa for siden:

Dette var utrolig flott og kult!


#7

Luftslottet sa for siden:

Så fin tradisjon!
Skikkelig inspirerende, det høres ut som du har en herlig familie.


#8

Tåtti sa for siden:

Stilig! :tilber:



#10

Inagh sa for siden:

Åh - nydelig og tøft!


#11

scilla sa for siden:

Oj så fine de var - og en hyggelig tradisjon. Banrna elsker sånt!


#12

Strutsen sa for siden:

Åh wow! :tilber: Dette var utrolig stilig!


#13

nolo sa for siden:

Utrolig stilig! Det er meldt kulde her fremover, så dette skal vi jammen lage!


#14

Toffskij sa for siden:

Nydelig! Jula er på sitt vakreste når den får være lys-og-mørke-fest på den måten. :hjerter:


#15

gnuri sa for siden:

Flott luke :klem:
Det er koselig med lys i mørketida, og svigerfamilien din høres fin ut :hjerter:


#16

Tjorven sa for siden:

Det var et stilig innlegg om en annen (rom)julstradisjon. Så flotte ting dere lager!



#18

Nessie sa for siden:

Åh, en gladluke! :hjerter:
I barnehagen til barna har de laget slike islykter, og jeg synes de var så fine! Så jeg går med en tanke om å fikse det til julaften eller romjula. :jupp:

Høres ut som en herlig svigerfamilie! :love:


#19

Karamell sa for siden:

Så stilig! Barna elsker jo sånt, og det er jo moro for oss voksne også.


#20

Ole Brumm sa for siden:

Så utrolig mye flott dere har laget, nå ble jeg inspirert. Har en drøss med melkekartonger som jeg kan fylle, det skal jo bli kaldvær her og. :glis:



#22

Divine sa for siden:

:tilber:

Så utrolig fascinerende.


#23

LilleLeo sa for siden:

Det var mye tøft dere har laget, this is right up my alley! :D


#24

Anda sa for siden:

Så innmari, innmari kult! De lagde noe tilsvarende på skolen i fjor, men de stod ikke lenge i skolegården, kan du si.

Denne skal jeg legge meg på minnet for romjula i år. Takk for fine bilder og inspirasjon.


#25

Skilpadda sa for siden:

På skolen til Poden lagde de også isblokker i fjor (farget med med vannfarge og frosset i melkekartonger) og bygde opp en borg. Veldig kult. :jupp: Men noe med lys er jo enda finere, i alle fall når det er mørkt.


#26

Martis sa for siden:

Så utrolig fint dette er! Det er nødvendig med litt lys nå i denne mørke tiden.


#27

Flubby sa for siden:

Skilpadda: Vannfarger for å farge is er ikke å anbefale, isen blir rar og porøs, bruk heller litt matlagingsfarge, det skal ikke store mengden med cacasfarge til for å farge litt is :)


#28

Hondacrv sa for siden:

Så fantastisk stilig!


#29

ingling sa for siden:

Kjempefine! Og så høres svigerfamilien din fin ut. Jeg synes nyttår "på landet" høres veldig bra ut, takke meg til fred og ro og koselig selskap! Nyt både jul og romjul!


#30

Nina sa for siden:

Utrolig fint, og ikke minst inspirerende.


#31

Mirasol sa for siden:

Herlige og inspirerende bilder. Noe å finne på med barna her i helgen kanskje? :hmm:


#32

Esme sa for siden:

Virkelig inspirerende luke, Flubby! Tusen takk, dette skal vi prøve på i romjulen!


#33

Palmen sa for siden:

Så kult! Takk for fin inspirasjonsluke!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i bloggen, så kan du gjøre det her.