Hver morgen fra og med 1. til og med 24. desember blogges en luke i kalenderen, og her kan man finne noe hyggelig eller morsomt eller nyttig eller fint eller gøy; bilder, vers, aktiviteter, oppskrifter, sjokolade ... Det er bare lukeutøvernes fantasi som setter grensene.
Jeg har verdens fineste svigerfamilie. Mannen min er nummer 5 i en søskenflokk på 8, dermed har jeg 4 svigersøstre og 3 svogere, samt en skjønn svigermor og en helt fantastisk svigerfar. De har alle sammen tatt imot meg og innlemmet meg i familien fra første stund, og jeg setter enormt pris på disse menneskene. Mannen og jeg feirer alltid selve julaften her i byen hos mine foreldre, og litt for oss selv også. Men når romjula kommer, da pakker vi bilen full av unger, katter, brettspill og filmer og setter kursen mot Målselv for å feire nyttår. Mange tror det er stusselig å feire nyttår "på landet" med tanke på alt fyrverkeriet man har å se på her i byen, men faktum er at jeg er ganske redd for fyrverkeri, så akkurat det er ikke noe offer.
Første romjula mi i furuskogen i Målselv var av det kalde slaget. -39,8 grader, det var KALDT! Litt eksotisk også med slik ekstrem kulde, men fy søren så kaldt det var! Tromsøværinger som sutrer over effektive kuldegrader når det er -8 og litt vind vet egentlig ikke helt hva de snakker om. Når gradestokken kryper ned mot -40 kan man ikke lenger skjerme seg mot kulda. Varme klær hjelper bare i noen minutter før kulda trenger igjennom. Men det var en digresjon.
I år er det spådd kaldt vær over store deler av landet, så jeg tenkte jeg skulle dele med dere romjulstradisjonen svigerfamilien har delt med meg, og kanskje friste noen av dere til å ta med ungene ut i kulda og lage noe fint sammen. Vi lager nemlig islykter! Disse lyktene er laget av isblokker vi har frosset i tomme plastbokser og bøtter, noen er tilsatt farge i vannet. Når boksene med iss er gjennomfrosne, løsnes isen med å dyppe boksen i kaldt vann. Man bruker sørpe, altså snø og vann, som lim, og når det er skikkelig kaldt ute fryser dette på sekunder. Lager man litt høye skulpturer, er det ofte lurt å lime dem fast i bakken slik at de ikke velter.
Den enkleste formen for lykt er det vi kaller for bøttelykter. Man fyller en 10-litersbøtte med vann, lar stå ute (eller i fryseboksen) ca 18 timer. (Det forutsetter at temperaturen ute er under -10, ellers tar frysinga en del lengre tid, men her er det bare å prøve seg fram) Da vil isen ikke være gjennomfrosset, men ha et pent hulrom fylt med vann i midten. Ta bøtta inn i varmen og bruk en drill/bor/hakke/øksedelen på en biffbanker/ect til å hakke hull i toppen. Hell ut vannet, og gjør hullet i toppen stort nok til at man får en gravlykt nedi. Etter ca 30 minutter inne i varmen klarer man løsne isen fra bøtta, og man løfter den forsiktig ut.
På bildet øverst i midten har vi brukt ballonger til å fryse is i. Veldig artig :) Man kan selvsagt også bruke snø til å bykke snølykter, spesielt når det er mildvær ute. Øverst til høyre har vi 3 bøttelykter. Årstallet er laget ved å legge et helt stykke plass i en trekasse, og deretter ha vann i. Man kan lage skrift av sørpe, det gjøres best mens isplata fremdeles ligger i formen sin.
Nederst til høyre ser dere hvordan vi gjør det. Jeg fikk tak i en mengde smågodtbokser i en dagligvarebutikk, og de blir flotte firkanta isblokker. Øverst til venstre har vi en diger snøborg som vi laga en jul hvor vi ikke hadde minusgrader.
Flere byggverk. Nederst i midten har vi en jeg synes er spesielt fin. Den er laget av elveis, like før jul hadde nemlig isen på Målselva gått opp som følge av mildvær, og store isflak var blitt kasta på land. Ved siden av er en skikkelig gigant, en isborg som er halvannen meter høy, den kan man trygt si vakte oppsikt hos forbipasserende.
Farga isblokker kan være veldig morsomt. Julenissen og Rudolf laget av is var enklere å lage enn man skulle tro. Man kan fryse is i tomme melkepakker også nemlig.
Store flammer liker vi også. Hjemmelagde fakler lages av et gammelt laken surret på pinner og dyppet i parafin. Gryter med parafin, og noe som kan funke som veke brenner også fint.
Åh, en gladluke! :hjerter:
I barnehagen til barna har de laget slike islykter, og jeg synes de var så fine! Så jeg går med en tanke om å fikse det til julaften eller romjula. :jupp:
På skolen til Poden lagde de også isblokker i fjor (farget med med vannfarge og frosset i melkekartonger) og bygde opp en borg. Veldig kult. :jupp: Men noe med lys er jo enda finere, i alle fall når det er mørkt.
Skilpadda: Vannfarger for å farge is er ikke å anbefale, isen blir rar og porøs, bruk heller litt matlagingsfarge, det skal ikke store mengden med cacasfarge til for å farge litt is :)
Kjempefine! Og så høres svigerfamilien din fin ut. Jeg synes nyttår "på landet" høres veldig bra ut, takke meg til fred og ro og koselig selskap! Nyt både jul og romjul!